mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 07:46:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Tema: Predispozicijsko grobi psi
Strani: 1 2 3 [4] 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Predispozicijsko grobi psi  (Prebrano 30143 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #45 : torek, 09.12.2008 : 18:23:46 »

NIsem strokovnjak, vendar mislim, da imajo določene pse svoje preddispozicije: lovske npr. Vendar je od skrbnika odvisno, kaj bo iz psa zvlekel. Lahko narediš napadljivega pudlja ali pa rotkota, ki je muca. A ne?
rottko je lahko muca, vendar mu ne moreš ubiti njegove zasnove, torej obrambnega vedenja Wink
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #46 : torek, 09.12.2008 : 18:34:34 »

Vsak mladic je grob za kar ima odlicno predispozicijo... mlecne zobe  Grin
Vsak odrasel pes je lahko grob, ker je... storast; ga nihce ni naucil, da skakanje po ljudeh ni zazeljeno ali da je lahko igra vse kaj drugega kot groba in se mnogo je razlogov zakaj je lahko pes grob.
Moja psica je recimo vcasih groba, ker mi zna prav nemarno zasaditi kremplje v nogo in potegniti, ko mi hoce dopovedati, da je na pultu suh kruh namenjen samo za njo. Vcasih razigrano a vseeno grobo zagrabi zadnjo nogo psa za katerega se je odlocila, da bo z njo divjal naokoli, pa se revez ni dovolj hitro obrnil.
A vse to nima prav nobene veze z agresivnostjo, mar ne?

Ali je civava, ki je nekomu obvisela na prstu groba ali agresivna?  Grin

Torej, pzorko...
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #47 : torek, 09.12.2008 : 18:59:05 »

Ali sta lahko nemška doga in nemški ovčar karakterno povsem enaka?

Mesas jabolka in hruske. Nekaj je karakter posameznega psa, nekaj je pasemska predispozicija, nekaj je pa vpliv lastnika (in okolja).

Tako, kot ti nemska doga lahko razmesari glavo, ti jo tudi nemec lahko.
Tako, kot ti nemska doga lahko leze v narocje z nedolznim pogledom, ti tudi nemec lahko.
Tako, kot ti lahko nemska doga pusti vzeti kost iz gobca, za katero ve, da jo bo dobila nazaj, ti lahko pusti tudi nemec.
Tako, kot ti nemska doga lahko odgrizne prst, ki ji ga tiscis v gobec medtem, ko ji jemljes kost, ti ga lahko odgrizne tudi nemec.

Si zelel povedati, da ima katera od omenjenih dveh pasem predispozicijo za odgrizniti prst?
V zivljenju sem imela nemske ovcarje, sedaj pa imam nemsko dogo. Prosim, pojasni svoje vprasanje. Tvoja predhodna razlaga ga ne pojasnjuje. Kaj razumes pod "karakter psa" in kaj pod "karakter pasme"?
Logiran

urmil
rad pišem
****
Sporočil: 348


WWW
« Odgovor #48 : torek, 09.12.2008 : 21:36:37 »

Ok, maš srečo pzorko, da tvoj pes samo renči al karkoli že počne.
Jaz pa od svojega psa nočem niti tega, da jezno renči name, ker je iz tega nastalo samo to, da je tudi napadel. In ne bom jaz živela v strahu, da me bo pes šavsnil, če bom šla mimo njega. Haloooo!? Shocked 

Moj mali 8kg kužek, ki je moj prijatelj, moj cartelj,moj sonček... ne mara brisanja tačk in ne mara česanja in ne mara če človek hodi preblizu njega in ne mara starih žensk in čist malih otrok in... še kaj bi se našlo je pač mali tečnuh. Od začetka je pri vseh teh opravilih in situacijah renčal in bi znal tudi šavsnit. A naj to dopustim?Huh A naj psa pustim ohranit( po pzorkovem mnenju) še zadnje zametke pasjega??? Da ga potem še brez strahu česat ne bi mogla. Halo??? Moj cucek je res majhen, ampak ima kljub vsemu ostre zobe in to si je mama sprobala, ker mu je pustila uveljavljanje tidsto "malo" pasjega v njem. A naj psa pustim, da renči na otroke in samo čakam, da bo enga začopatil??? Pa daj nehaj! Roll Eyes
Očitno je tvoj baje predispozicijsko grob pes večja p...a kot moje 8kilsko ščene. Ker moj bi brez pomisleka zagrizel v veterinarjevo roko, če ga ne bi jaz držala. Mene ne ugrizne, ko ga držim. Zakaj??? Ker ve kje so meje. Če tega ne bi vedel bi tudi mene znal izljubit z zobmi.

To vse samo potrjuje citat, da je pes mnogo bolj srečen, če ve kje je njegov položaj in ga ne rabi vedno znova uveljavljati. Pa mislim, da smo tudi lastniki srečni, če imamo toliko spretnosti in volje, pa tudi znanja, da psu dovolimo, omogočimo in pomagamo ustvariti trdno mesto v družini in nasploh v okolju.

P.S.: psa nismo grabli za ovratnico, niti za kožo ali karkoli drugega in ga zabijali v tla Shocked, to počnejo neandertalci, mi pa poznamo bolj normalne metode za vzgojo psa.
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #49 : torek, 09.12.2008 : 22:13:26 »

@urmil,
to je na tem mestu brezpredmetno, si pa lepo potrdila moje besede o lutkah. Sicer pa vsak sam ve, za kaj ima psa.

@Jana in ostali,
že od začetka ste me narobe razumeli. To, da je lahko popadljiv bernski planšar kot tudi mehiški goli pes, mi je povsem jasno in s tem se vsem strinjam. Vzgoja je kompleksen proces, ki zahteva veliko časa in pa celega človeka!

Jaz pa govorim o malo bolj specifičnih značilnostih, ki bi bile značilne za katero pasmo. Recimo nekateri psi obožujejo žogice, drugi vodo, tretji radi skačejo, četrti raje grizejo ... Ravno te značilnosti pa posredno kažejo na predispozicije, ki jih ima pasma.

In to sem hotel povedati z mojimi primerjavami z našim psom. Njemu se je že od malega videlo, da je tak mali vragec, vedno je rad skakal, grizel, dominiral ... Labradorka je bila nekaj čisto drugega! Ona pa je ves čas pohajala, grizla čevlje, bila vedno mila, nežna in tolerantna. V končni fazi sta bila oba čuvaja, oba bi branila človeka in posest, ampak si že po nravnih značilnostih nista bila enaka.  Wink

Je to zdaj mogoče malo bolj razumljivo?  Roll Eyes Jaz že od začetka nisem hotel nikogar napadati, provocirati ... Povedal pa sem svoje mnenje o določenih zadevah!
Logiran
urmil
rad pišem
****
Sporočil: 348


WWW
« Odgovor #50 : torek, 09.12.2008 : 22:38:04 »

Adijo človek. očitno ti nekaj ne razumeš! Edina lutka, ki jo berem tu kje si TI! In to lutka svojega lastnega psa. Undecided
Moj pesjan je daleč od lutke, ker če bi bil lutka, bi bil zatrt do te mere, da bi vse delal pod prisilo: to bi izgledalo naprimer tako( da boš končno razumel) da bi ves sklučen z repom med nogami stal pred mano jaz pa bi ga na silo česala...
Omenjala sem bolj normalne metode vzgoje( ne bom jih razlagala) in to takšne, da psu s pristopom pokažemo kaj bomo z njim počeli..., da mu je tudi česanje v veselje in da imamo do njega tak odnos, da se ob nas počuti varnega in gre z veseljem tudi med gručo otrok, brez da bi se sploh zmenil zanje. In med drugim spada sem tudi to, da psu damo vedeti kdo vsak dan priskrbi hrano: moj pes hrano v veseljem pričaka vsak dan znova, ker ga vedno s čim presenetim in ravno tako mu jo lahko prez problema vzamem, ker ve, da jo bo od mene spet dobil. Enostavno ve kje je njegovo mesto in je srečen!

Sam si začel o nekih predispozicijah in ne vem čem še, kaj sploh hočeš slišat?Huh Da so pudlji mile pasje dušice, bauceroni pa...
Provociraš pa tako ali tako z vsemi tvojimi izjavami o vzgoji...

Če pa boš bolj srečen: ja moj pesjan je lutka... lutkica, ker se mu vsak, ki ga vidi nasmeji, saj je posrečen in obvlada 1001 pasjo vragolijo. Grin

Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #51 : torek, 09.12.2008 : 22:42:00 »

pzorko, imas enega baucerona in kot pravis, si imel eno labradorko. Na enem predstavniku pasme je nemogoce delati zakljucke. Ni vazno, katera pasma je to. Imam dogo, ki neumorno leta za zogico, vendar je nikoli ne ujame. Poznam doge, ki krasno ujamejo vse, kar jim vrzes. So vse doge bebaste, ker je moja taka in ne ujame nicesar, se briketa ne? So vse doge "rojeni lovilci"? Imam dogo, ki je storasta in pri tem lahko zelo groba, ker se ne zaveda velikosti. Spada potem doga med predispozicijsko grobe pse, ceprav vzame v gobec vse samo z ustnicami in ne z zobmi? Moj bivsi bokser je bil nor na konga, moja sedanja bokserka ga ne bo dala v gobec, oz. je ne zanima. Kaj so sedaj bokserji? Nori na konge ali niso? Beremo o bokserjih, ki napadajo in grizejo po Ljubljani in drugod, jaz imam doma psico, ki ne bi niti zinila, kaj sele ugriznila. Kaksno predispozicijo imajo potem bokserji? So napadalci, so prpe? Je samo moja prpa, ki ne grize in so samo tisti psi, ki grizejo, pravi bokserji?
Meris grobost samo po grizenju ali tudi po cem drugem?

Daj, pzorko, lepo prosim, ne posplosuj in ne pricakuj, da bomo posplosevali s teboj. V vsaki pasmi so psi, ki imajo radi zogico, pa tisti, ki je ne marajo in taki, ki ne marajo, da jim vzames hrano, pa taki, ki to dopustijo brez tezav in taki, ki se radi crkljajo po narocjih in taki, ki tega ne marajo ...

O lutkah pa raje ne bom, ker ne ves prav, kaj sploh pomeni izraz "stabilen pes" in mesas lutkanje s stabilnostjo, pse z ljudmi in podobne stose.
Logiran

urmil
rad pišem
****
Sporočil: 348


WWW
« Odgovor #52 : sreda, 10.12.2008 : 09:09:01 »

V bistvu se vsi trudimo, da se ne bi pasem predalčkalo glede na neke značilnosti, ki še zdaleč niso izražene pri vseh predstavnikih in res ne vem zakaj bi zdaj morali ugotovljat katere pasme so predispozicijsko grobe in podobno...

Če kar citiram: "To je nadvse brezpredmetno."
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #53 : sreda, 10.12.2008 : 11:52:14 »

V redu, Jana, lepo si mi povedala! Naj ti najprej obrazložim, da me do teh vprašanj nista pripeljala le moj beauceron in bivša labradorka, ampak kar nekaj psov, s katerimi sem imel zadnje čase kontakte. Ker so bili vsi tako pasemsko različni, sem poskušal med njimi iskati čim več značajskih podobnosti in pa po drugi strani čim več razlik. In ravno to mi je bilo zanimivo, kako je imel vsak od njih neke svoje, posebne finte. Od tod se mi je potem začelo porajati vprašanje, ali imajo določene pasme prav specifične lastnosti, ki so značilne za njih.

Citat
V vsaki pasmi so psi, ki imajo radi zogico, pa tisti, ki je ne marajo in taki, ki ne marajo, da jim vzames hrano, pa taki, ki to dopustijo brez tezav in taki, ki se radi crkljajo po narocjih in taki, ki tega ne marajo ...

To pa je odvisno od: karakterja samega psa, pasemske predispozicije in vzgoje!

No, pa se tega ne bi dalo povedati že na začetku?

Zanimivo mi je le, da imajo naš beauceron, njegov brat in njun fotr zelo podoben karakter in zelo podobne finte.  Cool

Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #54 : sreda, 10.12.2008 : 11:54:49 »

Nekaj mi pa še vedno ni jasno ... Zakaj pa obstajajo potem nekakšni pasemski standardi, opisi, da vsaj približno vemo, kakšen bo naš pes, če pa pravzaprav vedno kupimo mačka v žaklju in ne vemo, ali bomo ob dobermanu dobili ekstra čuvaja ali ovco?


Aja, zgleda, da spet mešam jabolka in hruške.  Lips Sealed
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #55 : sreda, 10.12.2008 : 12:03:58 »

pri pravem dobermanu je nemogoče dobit ovco Lips Sealed
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #56 : sreda, 10.12.2008 : 12:26:45 »

pzorko, naslov teme je "Predispozicijsko grobi psi", v temi nam opisujes "pasji ego" in "pasjo osebnost" ter podobno, zdaj pa zelis debato speljati na pasemske znacilnosti oz. karakterne znacilnosti pasem, zaradi katerih (poleg izgleda) so posamezne pasme tudi nastale.

O cem zdaj zelis debatirati? O pasemskih znacilnostih ali predispozicijah za grobost?

Dejstvo je, da mora imeti bauceron dolocene karakterne znacilnosti (poleg zunanjega izgleda) v skladu s standardom. In pasma bauceron se razlikuje od drugih pasem prav po teh znacilnostih. Nikjer v pasemskih standardih pa se nikoli nisem zasledila omembe "predispozicije za grobost". Tudi pri bauceronu ne. In prepricana sem, da ni pasemska znacilnost, da te mlad bauceron grobo grize, da renci nate, ko mu vzames hrano ali te ugrizne, ko mu kaj ne pase. Igrivi so vsi mladi psi, od prvega do zadnjega, ce je le z njimi vse zdravstveno v redu in niso prestraseni zaradi kaksnih maltretiranj ali podobnega. Sem ti ze napisala, da vsi mladi psi poskusajo uveljaviti svojo voljo, grizejo, rencijo, skacejo, se repencijo ... Tako ali drugace. Njihov uspeh pri poskusih nadvlade nad gospodarjem je omejen z uspesno vzgojo in ne s tem, ali v standardu pise, da mora biti bauceron ali kak drug pes sam svoj gospodar, ker ima "vodstvene predispozicije" in je ustvarjen za nadvlado nad ljudmi.

Neapeljski mastif, srednjeazijski ovcar, pitbul, rottweiler, nemski bokser, volcji spic, civava, mesanci, blablabla ... ne smejo biti grobi do svojega gospodarja. Ce so, je napaka v vzgoji in v gospodarju. Torej? Je pasemsko znacilno za neapeljce, da branijo svojo skledo pred gospodarjem? Ne, nikakor. Tudi neapeljc mora pustiti, kot moja bokserka, da mu gospodar skledo vzame in mu jo vrne, brez tega, da raskira odgriz prsta (lahko si mislis, da ne bi bil samo prst).

Upam, da ti je jasno, o cem govorim. Upam pa tudi, da ti bo postalo jasno, o cem ti govoris in kaj so tukaj jabolka in kaj so hruske. Grobost ni sadje s peckami Tongue.
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #57 : sreda, 10.12.2008 : 13:40:37 »

Ne: vsi mladiči niso igrivi, ne vsi mladiči ne grizejo, vsi mladiči ne uničujejo stvari, vsi mladiči ne uveljavljajo svoje volje, vsi ne renčijo in vsi se ne repenčijo.
Odvisno je od posameznika in tudi od pasme. In ja, so pasme, pri katerih se mladiči že v startu igrajo bolj grobo, so pasme, pri katerih so psice bolj grobe do mladičev...Ne ravno 100% vsi predstavniki te pasme, ampak velika večina pa kar. In pri teh je potrebna večja pozornost pri vzgoji.
Da ne bomo šli na kakšen spolzek teren "nevarnih" pasem: ZELO velike razlike opažam recimo kar med dvema pasmama, ki obe veljata za bolj "nežne". Zlate prinašalke so bile vse, kar sem jih do zdaj videla do majhnih mladičev bistveno manj pozorne (naredile so vse, kar je bilo treba in nič več) od samojedk (ki se od mladičev prve dni niso ganile niti toliko da bi šle lulat, niti muha ni mogla sesti na mladiča), večje mladiče so prinašalke vzgajale dokaj na trdo, samojedke pa so uporabljale več ali manj samo "pozitivno motivacijo in negativno kazen". Prinašalčki so se v leglu rangirali bistveno bolj grobo kot samojedki. Ampak terierji na splošno kot skupina so pa od prinašalcev še bistveno bolj grobi.

Kar seveda ni in ne more biti izgovor za to, da mladiču dovolimo nesramno vedenje, češ saj take so vendar njegove predispozicije.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #58 : sreda, 10.12.2008 : 14:43:03 »

Se mi zdi, da pzorko obožuje besedo " Predispozicijsko", in se mu sama beseda zdi "fensi", pa jo bolj zato uporablja v naslovu teme. Hehe  Wink
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #59 : sreda, 10.12.2008 : 20:04:58 »

Nadaljujte v stilu Lanabele!

Jana, upam, da je zdaj bolj jasno! Da, pasemske značilnosti, zaradi katerih je lahko pes ob neprimerni vzgoji neznosen! Za beaucerona mi je sam Jože Vidic rekel, da lahko ob neprimerni vzogoji pobegne iz rok in postane neznosen. Rekel mi je tudi, da lahko ob kaznovanju otroka pred beauceronom staknemo ugriz. Sicer sem pa obe stvari prebral tudi po raznih straneh. Očitno torej nekaj že je na tem, ka-li?

Kolega ima križanca med nemškim ovčarjem in škotskim ovčarjem. Krasen pes, izjemno lep in izjemno inteligenten. Vedno je bil deležen zelo permisivne vzgoje, vedno so mu na veliko popuščali in ga enačili z ostalimi člani. Ampak pes je že po naravi tak, da ne bi nikoli nikogar ugriznil, vedno prijazno gleda, obožuje čohanje, je res faca, pes na mestu! Nikoli ne bo pograbil hrane na mizi, čeprav ve, da je zanj, nikoli te ne bi ugriznil, če bi mu hotel vzeti žogico ali kost (v bistvu ob tem še uživa). Edina pomanjkljivost, ki jo ima zaradi permisivne vzgoje je ta, da zelo rad izsiljuje. Če ni pozornost obrnjena njemu v prid, cvili, kasneje pa začne lajati. In laja, laja toliko časa, dokler se ga ne začne božat. Saj če se ga nekaj časa ignorira, hitro vidi, da ne bo potegnilo, vseeno pa hitro pride nazaj. Sicer pa nobene grobosti, nobenih trdih, nasilnih gibov, čeprav je njegov gospodar bolj nasilne vrste človek. Ravno od tod sem sklepal, da ima karakter škotskega ovčarja - izredno prijazen, vendar lahko zelo nadležen (kar sem tudi že bral!!). Grobosti pa nobene!!

Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Tema: Predispozicijsko grobi psi
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines