mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 15:54:10

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: napadanje
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15   Dol
Natisni
Avtor Tema: napadanje  (Prebrano 45410 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #180 : torek, 21.04.2009 : 20:51:45 »

Kaj pa je sploh bilo? Napisala si kot da je podredil po njegovo vsiljivega mladiča? Brez poškodbe, brez zob...
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #181 : torek, 21.04.2009 : 20:54:14 »

Ja, verjetno je bilo to, samo kar ni nehal, pa ne maram, da bi to počel, moral bi se (za moj okus) umakniti.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #182 : torek, 21.04.2009 : 21:16:01 »

Pa mladič je nehal se je umaknil ali ni imel niti možnosti, ker si zadevo prekinla?
Meni se to ne zdi nič takega. Celo že skoraj redek pojav dovolj majhne uporabe sile, ki je navadno zelo poučen za mladiča, ki je imel srečo, da je naletev prav nanj... Se mi zdi, da je večina psov že čisto "mimo" in ali so res zelo tolerantni ali pa psa, tudi mladiča  Shocked skoraj fentajo ali pa vsaj "pirsingirajo".  Sad

Jaz bi, na tvojem mestu, če bi hotela umik, sploh omogočila, da bi do umika lahko prišlo. On je lulal, ta mali pa je uletel. To bi bilo treba preprečit. Kako, je odvisno od situacije. Ampak če se logično pogleda, če uleti tečen (nekulturen) mladič, ne moreš pričakovat, da bo pes kar lepo ignoriral, če ni tak po karakterju. Tukaj ti pomaga samo preprečevanje in opustitev ter počasno povečevanje dražljajev in nagrajevanje ignoriranja. V kombinaciji z NE pri katerem bi moral pes nehat počet karkoli takrat počne.

Sicer se meni prepoved izražanja v tako hudi obliki ne zdi smiselno. In morda celo kontraproduktivno, ker psa siliš v konfliktni položaj in če je tega malo preveč, lahko še bolj burno odreagira, ko mu pride do vrha glave... To se nanaša samo na opisan primer, kot ga razumem jaz. Komot je pa drugačen...

Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #183 : torek, 21.04.2009 : 21:32:08 »

Mladič sploh ni imel prilike, da bi se umaknil, pa očitno ni ničesar dojel, ker je tudi potem kar stal in gledal in ni bežal. Barak ga pa ni posvaril kot bi ga Miško, ki bi mu zarenčal, ne bi ga pa napadel. Barak je kar planil nanj, ampak mladič niti kile ni imel, tako majhen je bil.

Jaz bi morala preprečit, da bi mladič prišel do Baraka, ker Barak je že lulal in se ga je očitno ustrašil. Možno je, da ima Barak slabe izkušnje, zato taka reakcija.

Druga moja napaka je bila, da sem se ustrašila in nisem dovolj hitro reagirala. Morala bi pograbit Baraka in ga odstranit z NE. Sem ga pa vlekla stran, kar je trajalo.

No sem pa vesela, da praviš, da je Barakovo obnašanje nekako normalno, kot sem razumela. Sem se bala, da je kaj hudo narobe z njim.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #184 : sreda, 22.04.2009 : 09:08:53 »

Zakaj pa? Na ta način tastari učijo mladiče, kaj se sme in kaj ne. In pasjega bontona se mlad pes najlepše nauči od starih psov, ljudje tega ne znamo. Ko sem imela mladiča, sem bila vedno zelo vesela za take in podobne izkušnje.
V nobenem od primerov, ki si jih naštela ni šlo za napad, ampak v vseh za "ritualizirano agresijo", ki je koristna, saj se z njo prepreči resničen napad.
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #185 : sreda, 22.04.2009 : 09:25:12 »

Hvala obema, se vesela, da imam (bolj od sebe) pametnega psa! Smiley
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #186 : sreda, 22.04.2009 : 19:37:13 »

Si predstavljaš da bi isti mladič tako uletel kakemu "odtrgancu", ki bi ga ne samo "oštel", ampak kar na pol pregriznil? Tujim psom... no nobenemu psu, se ne prikradeš tako, da te ne opazi in ne veš kako se bo odzval.
Super šola za mladiča!  Wink
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #187 : sreda, 22.04.2009 : 19:40:34 »

Nimam občutka, da je mladič kaj odnesel, verjetno sem se samo jaz ustrašila. Danes teži naprej, brez vrvice seveda, pazi ga 10-12 letna punčka, ki je tudi kul. Gre pa za kavalirja, strašno majhnega, na Bolhi kupljenega... Angry
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #188 : sreda, 22.04.2009 : 20:36:34 »

Če si ga pa prekinla Wink
Moja je morala pri mladi terierki parkrat ponovit, pol pa še parkrat ob prvem srečanju, da je bil po njeno mir  Roll Eyes Tongue

Se mi pa zdi, da bo ta situacija ostala v redu samo z veliko sreče...  Undecided
Logiran
lojtrca
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« Odgovor #189 : nedelja, 10.05.2009 : 11:27:16 »

Imam pol leta starom mesanko  (nemski ovčar) je zelo napadalna do članov družine.Če ji kaj nepaše pokaže zobe in pomožnostih ukolje - do sedaj je uklala dva člana- kaj storiti Undecided

hvala
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #190 : nedelja, 10.05.2009 : 11:28:22 »

Nujno v dobro pasjo šolo, in to cela družina skupaj s psico!
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #191 : nedelja, 10.05.2009 : 11:29:58 »

Nujno v dobro pasjo šolo, in to cela družina skupaj s psico!
in to čimprej kakor je možno
Logiran
Reason To Rush
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #192 : torek, 29.06.2010 : 12:00:32 »

Bil sem prepričan, da se mi to ne more primeriti, pa sem moral včeraj skloniti glavo. Namreč pri običajnem in skoraj vsakodnevenem rekreativnem teku s svojim enoletnim psom ob sebi in na povodcu, ga je ob moji levi nogi iz čistega miru in s konkretno mero besa iz moje desne in iz daljave kakšnih 10 m sunkovito napadel neprivezan dalmatinec. Do včeraj sem bil prepričan, da lahko kaj takega preprečim sam in ubranim svojega enoletnega psa s postavljanjnem predenj. A zgodilo se je tako bliskovito, da mi je uspelo v tistem kratkem času pred sabo napadalnega psa zgolj in samo s pestjo maksimalno močno boksniti v pleča šele, ko je bil čisto pred mano, zagnan v vrat mojega psa. Moj udarec v agresivca je bil top in zame boleč, a od žilavega psa ni bilo videti, da ga je to sploh kaj dosti ganilo.

Zgodilo se je na kolovozu, ki poteka okoli športnega letališča v Levcu, skoraj na neskončno prostranem prostoru. Napadalec je bil samec dalmatinec, lastnik pa prileten in počasen možak, ki mu je že na prvi pogled videti, da ga je pes žal že zdavnaj prerasel po svojih fizičnih in psihičnih potrebah. Žalostna zgodba. Ko se je ozračje umirilo, sem opazil okoli dalamtinčevega vratu električno ovratnico, okoli vratu njegovega vodnika pa na kratko obešen daljinec za sprožanje električnih impulzov podvjianemu psu. Nisem izgubljal besed, škoda je bila storjena, 60-letnika pa itak najbrž ni več moč spreobrniti. Svojega psa sem nato z nadaljnjim tekom in igro skušal čimprej sestaviti, kar mi je relativno dobro in hitro uspelo. Doma sem zgrožen ugotovil, da ima za ušesom nezanemarljiv ugriz z luknjo premera okoli 1 cm. Danes zjutraj je rano oskrbel veterinar. Očitno psa rana ne skrbi kaj dosti, saj jo je brez težav in brez odmikanj pustil očistiti. Predvidevam pa, da bi moj pes ostal brez ušesa, če bi dalmatinec ugriznil do konca in mu strgal tkivo - pa ga je po vsej verjetnosti odvrnil električni impulz v njegovi ovratnici. Vsaj nekaj sreče od vse nakopičene nesreče.

Sprašujem se:
-če je pes imel e-ovratnico, je očitno že napadal / ga lastnik ne zna obvladovati / je vsekakor agresiven do psov - in zakaj hudiča ga lastnik sprehaja brez povodca???
-kaj se plete po lastnikovi glavi, ko takole brezskrbno prenaša in sprejema svojega prenapetega samca, ko iz čistega mira skače v druge samce, mislim, očitno se mu to početje zdi običajno?
-kaj ubogemu človeku koristi vrhunska aparatura za krotenje najbolj neželenih in problematičnih vedenj, ko pa je ne zna ali pa je ni več sposoben učinkovito in pravočasno uporabiti?

Zavedam pa se svojega deleža odgovornosti, ki ni zanemarljiv. In še zdaj mi ni jasno, kaj me je gnalo v neprekinjen tek tam mimo, ko pa bi lahko za trenutek postal in upokojenca pobaral, naj vendar že pripne svojega psa. Res mi ni jasno, kaj mi je bilo, v vsaki drugi podobni situaciji sem to že storil, a tokrat sem pogrnil in svojega psa izpostavil pasjemu agresivcu. Nikoli več! A tako zelo naporno mi je vedno znova gledati vprašujoče poglede naivnih lastnikov psov, ki so prepričani v brezpogojno miroljubje njihovih kužkov... Zdaj vem, ni ga več neprivezanega psa, ki bi se mu s svojim psom približal! Nikoli več.

Moje razočaranje nad splošnim znanjem pasjih vodnikov in vodenjem njihovih psov je z včerajšnjim dnem največje doslej. Poleg tega napada sem isti dan doživel lajež in renčanje mladega samca madžarske vižle neposredno na mojega nič hudega slutečega, ob meni hodečega psa. Rjovenje podivjanega pekinezerja in grmenje samice bullmastifke. In to vse na isti dan, 28.6.2010. Se že sprašujem, če je z mano ali mojim psom kaj narobe, razen tega da je samec...? Okej, psom je vroče, imajo polne riti, zaradi lenobe njihovih lastnikov najbrž niso deležni zadostnega gibanja in frustracije so tu - ubogim psom vso spoštovanje. A kaj se plete po glavah lastnikov, ko v otročjem jeziku sprašujejo svoje agresivce: "Ja, kaj pa je, saj je samo fantek?" ali pa z uvelim, neodločnim tolažilnim tonom: "Daj no, saj ti nič noče." Res ne razumem nesposobnih in nevednih lastnikov, ki svojim psom ne znajo dopovedati, kaj je dovoljeno in česa se ne sme. Kaj je absolutna prepoved in kaj je smisel brezskrbnega pasjega življenja.

Prepričan sem bil, da se je delež neodgovornih vodnikov psov zmanjšal skozi vsa ta leta, ko se je prelilo na temo vzgoje psov že na tone črnila in posnelo že na kilometre dokumentarcev. A samo včerajšnji dan je bil dovolj, da odslej žal ne zaupam nikomur, ki ga ne poznam - ne pasmi in ne psu - pač pa lastniku, ki psa vodi. In prav žaslotno je, da moraš v tem sodobnem času skrbeti za varnost svojega psa zaradi nesposobnosti, neznanja in naivnosti drugih neodgovornih lastnikov psov, ki kažejo že prav očitne vedenjske motnje. Upal bi si trditi, da je takšnih danes celo več, kot uravnovešenih, zdravih in psihično stabilnih psov. In to samo zaradi neznanja nas, ljudi.

Moje vprašanje za tale forum pa je, ali gospoda upokojenca z zafrustriranim dalmatincem, ki se prevažata v modrem volvu XC70 crosscountry celjske registracije, prijavim policiji zaradi napada na mojega psa ali mu raje izročim vizitko kvalitetnega pasjega inštruktorja?

Uživajte s svojimi psi in bodite njihov zanesljiv zaščitnik! Lp, Miha
Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #193 : torek, 29.06.2010 : 12:05:09 »

Prijava, vsekakor.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #194 : torek, 29.06.2010 : 12:16:08 »

Prijavi napad vsekakor, takoj (preden kdo najde kak argument, da je prepozno)!

Električna ovratnica ... a se jih pri nas sploh sme imeti  (tega dejansko ne vem) vsekakor pa tudi v sanjah niso primerne za ljudi, ki o vzgoji že tako ali tako očitno nimajo pojma.

Tudi vizitka za pasjo šolo ne bo škodila, pa četudi le kot izraz lastnega nestrinjanja in mnenja, da gospod potrebuje pomoč pri vzgoji (predvsem sebe).
Logiran
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: napadanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines