mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 13:01:12

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Dvigovanje majhnih psov - strah lastnika?
Strani: 1 2 3 [4] 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dvigovanje majhnih psov - strah lastnika?  (Prebrano 24051 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
HALLER
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 136


WWW
« Odgovor #45 : nedelja, 04.04.2010 : 18:07:16 »

Kaj pa tisti, ki imate psičke v času gonitve? Se to kaj spremeni?

LP
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #46 : nedelja, 04.04.2010 : 18:27:13 »

Seveda. Js tamalo dvigujem izključno takrat, ko se goni, ker jo je drugače nemogoče dobit nazaj. Zgleda hormoni tud na sluh vplivajo  Roll Eyes
Logiran
elina
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 59


WWW
« Odgovor #47 : četrtek, 28.10.2010 : 08:59:17 »

http://zurnal24.si/crna-kronika/ubil-psa-in-poskodoval-lastnico-189506/clanek

mi imamo sicer 15 kilsko babo, tako da dvigovanje ne pride nikakor v poštev. ko se je v njo zapodila sosedova precej manjša psička sem se enostavno postavla med njo in našo, vzravnana, dala direkten kontakt z očmi, šla proti njej in zavpila in je delovalo. v stilu "kr z mano se zmeni" Smiley kaj bi nardila če bi se pa ogromna mrcina zapodila pa ne vem.

se mi pa zdi da včasih malo večji pes malemu niti ne bi nič naredu, se pa tako samozavest kot tudi telesna govorica ta malih spremeni takoj ko so v naročju - nenazadnje so tako "višje" kot nasprotnik.
Logiran
AnjaB
novinec
*
Sporočil: 24


WWW
« Odgovor #48 : četrtek, 28.10.2010 : 14:06:30 »

Joj, zdaj ko prebiram tole, me je kar groza velikih psov, ker sem bodoča lastnica mopsa. Koliko takih neprijetnih izkušenj pa imate?
Ravno par dni nazaj sem bila priča napadu na malega kužka. Punca je imela neko ljubko malo kepico meni neznane pasme, ki jo je sprehajala po travniku pred blokom brez vrvice. Mimo je prišla gospa s svojim malce večjim psom na vrvici, kar pa ni preveč pomagalo, ker se je kepa zaletela v psa, ki jo je najbrž zamenjal za kako igračko, v najboljšem primeru pa kako veverico in hop hop griz griz, slišalo se je samo še cviljenje od malega. Grozljivo. Ne vem kaj si je tista punca mislila. Če nič drugega tista kepica ni delovala preveč sposobna za osnovne ukaze, tako da je že tako ali tako ne bi smela met brez povodca. No, hvala bogu je ta mali preživel, najverjetneje stravmiran do konca, ampak vsaj cel je bil.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #49 : četrtek, 28.10.2010 : 14:28:22 »

Mislim, da je najslabše, kar lahko narediš, da zaradi lastnega strahu pred večjimi psi svojega ne socializiraš pravočasno in ga zafrustriraš do konca ali pa iz njega narediš malo, besno bevskajočo in renčečo sitnobo v naročju, ki se repenči brez vzroka.
Ne rečem, da ni neprijetnih situacij, ampak po mojih izkušnjah bistveno manj kot neprimerno vzgojenih malih psov.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #50 : četrtek, 28.10.2010 : 14:41:34 »

V časih se psi derejo izključno iz strahu. Če ni bilo nič, kot si rekla, tudi sicer ni bilo nobenega ugriza, ampak samo strah.
Naš mladič se je tako - brez veze ustzrašu na neznanem območju in se začela dret brez veze (in to se je ustrašla malega psa). Je pač v fazi strahu (do takrat pa vrsto ogromnih in malih psov spoznala čisto lepo). Čez kratek čas pa kakor, da se ni nič zgodilo. Ta starejša je tudi imela par dni neke take finte, ki so hitro minile.
Marsikdaj sploh ni nobenega ugriza ali napada, vodniki pa odreagirajo, kot da bo pes vsak čas izdihnil in ga zatravmirajo totalno brez veze.

Pomembno je, da jim damo šanso, da pogruntajo, da ni bilo nič. In tudi učimo mladiča, ki nima meje, da se ne sme skakat vsem psom v gobec, sploh če kažejo očitne znake, da jih nemarajo. Na srečo so taki mladiči bolj redki.
Ali pa se jim pusti, da se sami opečejo. Samo kaj, ko je težko dobit psa, ki lepo mladičku prisoli klofuto.

Kako se bo pa pes obnašal je v največji meri odvisno kako se odziva vodnik.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #51 : četrtek, 28.10.2010 : 15:03:29 »

Mogoče jhe bila pa za tisto "ljubko malo "zoprno "kepico" izkušnja koristna in se bo drugič do neznanih psov obnašala malce bolj spoštljivo.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #52 : četrtek, 28.10.2010 : 18:40:32 »

Mislim, da je najslabše, kar lahko narediš, da zaradi lastnega strahu pred večjimi psi svojega ne socializiraš pravočasno in ga zafrustriraš do konca ali pa iz njega narediš malo, besno bevskajočo in renčečo sitnobo v naročju, ki se repenči brez vzroka.
Ne rečem, da ni neprijetnih situacij, ampak po mojih izkušnjah bistveno manj kot neprimerno vzgojenih malih psov.

Se strinjam. Lastniki manjših psov si pa velikokrat mislijo, da ne potrebujejo povodcev, ker so pač majhni, in "kakor" nemoteči, ker ne bodo nikomur nič naredili.
Logiran
AnjaB
novinec
*
Sporočil: 24


WWW
« Odgovor #53 : četrtek, 28.10.2010 : 18:47:00 »

ja no, to je tudi mene najbolj zmotilo. tisti psiček ni še dovolj dobro vedel kako in kaj, pa ga je kar pustila, da sam skače okoli. vsekakor se mi ne zdi, da je bil kriv ne en ne drug pes, ampak lastnica ta mlajšega.

za socializacijo moje male zverinice pa ne skrbet, ker že ima širok nabor prijateljev, od čivave do zlatega prinašalca in šarplaninca. Cheesy pa tudi brez povodca ne bo hodila okoli.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #54 : četrtek, 28.10.2010 : 19:06:23 »

vsekakor se mi ne zdi, da je bil kriv ne en ne drug pes, ampak lastnica ta mlajšega.



Seveda, imaš prav  Smiley (najbrž si mislila manjšega  Wink  Smiley) In pravilno, da tvoja psička ne bo hodila naokrog brez povodca.  Smiley  Afro
Logiran
AnjaB
novinec
*
Sporočil: 24


WWW
« Odgovor #55 : četrtek, 28.10.2010 : 19:18:08 »

ja manjšega. pa tudi mlajšega. Smiley

se razume! če bo dobila pa tako lep povodec, škoda bi ga bilo ne uporabljat Wink
Logiran
wolfy
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 72


WWW
« Odgovor #56 : četrtek, 19.09.2013 : 11:07:53 »

Jaz mojo papillonko dvigujem iz slabih izkušenj, ko mi je na sprehodu velika psica zagrabila psička in ga pokončala. Dvignem jo, potem ko vidim da je pes vredu jo pa spustim, ampak ona se ne pusti vohat in renči ter skače v psa ki jo voha, vseeno se bojim, da bi jo kak pes ugriznil.
Maly tibetanček je pa čisto drugačen, ponavadi gremo skupaj na sprehod. En sosedov pes je, so veliki prijatelji. Moja skače in renči na njega, tibetanček se mu pa takoj podredi. Potem se normalno igrata, tekata... Saj vem, da ji sosedov ne bi nič naredil, ampak vseeno ne upam. Je preveč krhka in preveč strahu imam, nočem da bi tudi ona tako končala kot moj Benko:( 21. bo pol leta odkar ga ni več, spomin nanj bo pa ostal za vedno:(
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #57 : četrtek, 19.09.2013 : 13:11:05 »

Jaz šele zdaj, ko psa ne dvigujem več ko vidim druge pse opazim, kako sem takrat delala narobe.  Undecided Imel je probleme z agresijo do drugih psov (zaradi slabe izkušnje) in tega mi ni uspelo odpraviti, zato sem ga ko sem videla psa brez povodca dvignila (in če se je dalo zbežala), on pa je norel v mojem naročju, dobro da ga imam kar pod kontrolo ker če ga ne bi imela bi sigurno kasirala ugriz.  Lips Sealed Potem pa sem se enkrat dokončno odločila da neham ves čas preizkušati metode in delati bolj tako ter ga dvigovati, bežati in se bati spuščenih psov, ampak da temu enkrat naredim konec in da postane vzgojen da ga lahko kamorkoli vzamem. Začela sem delati vedno ko sem videla psa, odločno in strogo (seveda z obilnimi pohvalami in nagradami). In nikoli ga več ne dvigujem - razen bi ga če bi bila res nuja, npr. če bi videla da je kateri od psov, ki ne ignorirajo drugih in jih moj sovraži spuščen, pa da je majhen, potem mogoče bi ga ker nočem tvegati pretepa. Ampak toliko sem naredila na sebi da se ne bojim več spuščenih psov ko sem z mojim na sprehodu in zato tudi ne čutim več take potrebe po dvigovanju. Ker je to da psa dvigneš znak nesigurnosti in strahu tebe in pes to čuti.  Smiley
In s tem psom grem lahko zdaj skoraj povsod - imam še ogromno za narediti da bo tako kot hočem, ampak smo bili brez težav na morju, na pasji plaži kjer je bilo veliko različnih psov in se je razumel (večinoma ignoriral, kar je zame v redu), pa še marsi kam sem ga vzela in je bil super.  Smiley To nedeljo bo še ena preizkušnja zanj, prireditev v šotoru kjer pride veliko ljudi in tudi kak pes, pa potem ga bom v Koper na razstavo vzela, pa upam da mi uspe dobiti kak prevoz za na agility in RO tekme, pa lotila se bom iskanja primerne pasje družbe zanj, ker mislim da sva zdaj prišla do te stopnje da je to najbolj potrebno.  Smiley
Sem malo izven teme, sem se razpisala, ampak hotela sem povedati da zame dvigovanje ni sprejemljivo razen v nekaterih izjemnih primerih (dvigovanje kadar gre drugi pes ali človek - če ima pes težave z njimi, ostalo je drugo) in da lahko marsikdaj tudi s tem narediš škodo. Če ima pes težave z drugimi psi (ali ljudmi) se lotiš odpravljanja, namesto da se izogibaš problemu in dviguješ psa. Kaj pa bo enkrat ko boš npr. imel poškodovane roke pa ne boš moral dvigniti psa, niti ga trdno držati ko bo vlekel?  Wink

p.s.: tudi moj (oz. ''moj''  Tongue ) je manjše pasme - jazbečar, pa zame to ni noben izgovor. Sem imela včasih tudi sama neke izgovore glede dvigovanja, ampak resnica je bila to da sem se bala da bo moj povzročil pretep.
Logiran
jackinmi
odvisnež
*****
Sporočil: 790


WWW
« Odgovor #58 : petek, 04.10.2013 : 08:50:13 »

Ravno te dni razmišljam, kolikokrat se nam dogaja, da se naključni neznani psi zaganjajo in "derejo" na nas in kolikokrat moram dobesedno odskočit na cesto, ker je pločnik preozek zame, moja dva in neznanca s histeričnim pesjanom. Mojih dveh (23kg in 5kg) nisem nikoli dvigovala in upam, da mi niti ne bo treba, je pa res, da je število potencialno nevarnih psov (pri tem mislim predvsem nevzgojenih) vedno večje in da postajajo sprehodi (razen zjutraj ob 5ih, ko ni žive duše   Wink ) rahlo stresni.
 Moja taktika je, da ko opazim in psa opazita prihajajočega neznanega psa, ki je privezan in ima lastnika, ne glede na kilažo in velikost, ne dovolim, da bi ga moja dva fiksirala. Enostavno morata ignorirat. To deluje. Tako se nam dogaja, da se kljub razbesnelim psom, ki jih srečujemo, moja dva ne vznemirjata, predvsem pa vem, da nikakor ne provocirata. Cool
Sama sem doživela napad na mojega pokojnega psa iz strani pit bula, ki je seveda sam taval okrog. Veliko časa sem potrebovala, da sem prebolela strah in prepričana sem, da ga lahko premaga vsak. Meni je pomagalo to, da sem se pripravila na vse scenarije in ja, nekaj časa sem nosila s sabo tudi poprov sprey. Ne bom odkrila tople vode, če napišem, da naši psi še predobro berejo naše občutke in strahove in da velikokrat sami ustvarimo odlične pogoje za pasji pretep.
Torej, delajmo na psih, da bodo socializirani in vzgojeni, delajmo na sebi in se zaščitimo in nenazadnje, izogibajmo se okoliščinam, kjer čutimo, da nismo varni. Pasje druženje in pozdravljanje za vsako ceno, kot to nekateri tako trmasto počnejo je popolnoma odveč.  Ali na konkretno našem primeru: če naključna gospa želi, da dovolimo njenemu psu, da naša malo "pozdravi", ker si on to pač tako močno želi, da ima že peno v gobcu ... in vam zatrjuje, da je zelo prijazen, hkrati pa jo vleče sem ter tja po pločniku, bodite morda raje popolnoma asocialni in se ju mirno izognite. Gospa in njen kuža pa si bosta našla prijateljčke drugje.  Wink
Logiran
Mačja
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.086


WWW
« Odgovor #59 : petek, 04.10.2013 : 19:23:25 »

Jaz delam na sebi, da se ne socializiram, ampak ostajam še naprej asocialna. Ker vsakič, ko srečam kako teto in začne iiiiiiiiiiii, pa kakega pamža, ki kar roko stegne proti psu (itak, da nič ne vpraša) in potem še pričakujejo, da bom dol padla od sreče, ker bi njihovi sončki MOJEGA psa brez dovoljenja mečkali, no, vsakič sem popolnoma asocialna in jih totalno ignoriram.
Če že kdo vpraša, zakaj pa ne sme, povem, da zato, ker jaz ne dovolim. To jim običajno zapre usta, oziroma ostanejo odprta. To seveda velja za neznane ljudi, z znanimi je zgodba o srečanju povsem drugačna.  Evil
Tamalemu pa vadim pozornost in trenirava mimohod, da jih tudi pogleda ne. Dvigujem ga ne, ker poskušam vedno že prej nekako rešit zadevo, če pa bi me nek pes na hitro presenetil in deloval kot napadalec ali da bi planil proti tamalemu, pa ne dam roke v ogenj, da ne bi psa dvignila in začela kričati na drugega.
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Dvigovanje majhnih psov - strah lastnika?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines