mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 21:07:17

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo  (Prebrano 22059 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lačn
novinec
*
Sporočil: 16


« : nedelja, 13.09.2009 : 21:22:28 »

Zdravo

Imam vprašanje. Starejša gospa (naša znanka) si močno želi psa. Gospa hodi vsak dan na dolge sprehode (rožnik, tivoli itd) in si že nekaj časa želi pasje družbe.
Zanima me, katera pasma je primerna za starejše ljudi? Pes bi bil veliko zunaj in imel bi 100 % pozornost gospe.
Osebno imam v mislih male pasme, ker gospa nima neke velike moči.

Prosim za čim več odgovorov in nasvetov.

Hvala.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1 : nedelja, 13.09.2009 : 21:39:12 »

Hm, kako naj popolni neznanci svetujemo popolnemu neznancu pasmo, ki naj bi bila najprimernejsa za starejso gospo, ki je, seveda, tudi ne poznamo in ne vemo o njej nic. Torej, majhno pasmo? Ok, jih je kar nekaj v IX. FCI skupini, pa tudi po drugih skupinah jih je nekaj, vendar terierji najbrz niso ravno primerni, prav tako ne kaksna schiperke ali spici, jazbecarji ... Kaj potem, ce ste pregledali male pasme, pa se ne veste odlociti? Saj ste jih pregledali vsaj v kaksni knjigi ali na internetu? In je gospa seznanjena s tem, da ji isces psa? In najbrz ima tudi ona kaksno zeljo, kaksno znanje o psih, si zeli mladica (ga je sposobna spraviti do vzgojenega odraslega psa, od cesar je odvisen kakrsenkoli nasvet) ali bi imela raje odraslega psa, je pripravljena na vsakodnevno razcesavanje pasje dlake ali ne (tudi od tega je odvisno, katera pasma ...)? Ima resitve za vse variante "ce se ji kaj zgodi, mora v bolnico, si kaj (bog ne daj) zlomi, oblezi zaradi cesa drugega ..."? Kaj pomeni, da bi bil pes veliko zunaj? Sprehodi ali kaj drugega?

Vse prepogosto si ljudje predstavljate, da bo nekdo zamahnil s palicico in vam povedal idealno resitev za posameznika. To pac ne gre tako.
Logiran

Lačn
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #2 : nedelja, 13.09.2009 : 22:06:20 »

Aha. Se opravičujem, ker se osebno ne poznamo vsi na forumu.
In ne, nimam pojma kaj je internet, zato si tudi nisem pogledal nekaj o malih in drugih pasmah.
Gospa seveda nima pojma, da ji iščem psa in jo bom presenetil za njej rojstni dan.
No, sama tudi seveda nima pojma o psih in mogoče ve, da ima dlake...hm?
Ker gospa nič ne hodi na sprehode, tako kot je zgoraj napisano, pes ne bo nič zunaj. Nope, no way.
In seveda, vsak dan razmišlja, koga lahko pokliče, če se ji kaj zgodi. Zna na pamet vse številke, res.

Sarkazem off.

Uglavnem, me je zanimalo samo, če me usmerite v pasmo, ki je bolj primerna za starejše ljudi. Ampak, lahko kasneje.
Prvo me vprašajte za cel življenjepis...

Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #3 : nedelja, 13.09.2009 : 22:11:26 »

Nobene živali se ne podarja kot presenečenje. Nikoli in nikdar.
Logiran
Lačn
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #4 : nedelja, 13.09.2009 : 22:12:29 »

Nobene živali se ne podarja kot presenečenje. Nikoli in nikdar.

Am... zgornji post je en velike sarkazem?!
Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #5 : nedelja, 13.09.2009 : 22:16:07 »

Zakaj sarkazem? A napišem še enkrat?

Nobene živali se ne podarja kot presenečenje. Nikoli in nikdar.
Nimaš pojma, kako neprijetno bo, če bo gospa neprijetno presenečena. In žival vendar ni stvar, al kako?
In vsak bodoči lastnik si svojega psa izbira sam. In še kaj .....
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #6 : nedelja, 13.09.2009 : 22:17:43 »

Ej, tole ni svetovalnica, zato se ti in gospa oglasita pri veterinarju, na KZS-ju ali na obcini, pa bosta morda dobila odgovor.
Ja? Ok.

V resnici me tvoj in od gospe zivljenjepis prav en klinc briga in te nisem niti pod razno prosila zanj, sem pa ze krepko navelicana butastih glasbenih zelja, s katerimi vse prepogosto prihajate sem posamezniki. Pes ni hladilnik, za katerega je treba samo znat in vedet, kako se vtakne vtikac v vticnico in kako se odprejo vrata, in ce si sam, je pac vseeno, ce potegnes vtikac iz vticnice, ko se ti kaj zgodi.

No, s psom ni tako in ker tole ni kr ena bedasta svetovalnica, ti pac brez tvojih odgovorov ne moremo niti v sanjah priporociti tisto, kar pricakujes. Voham ne, kaj si zeli gospa, pa tudi tega ne, ali sploh ve, da isce psa. Torej?

Ce ne locis hladilnika od psa, potem res ni cudno, da beres moja vprasanja kot sarkasticna. Hja, tvoj odgovor je samo se en razlog vec, da ti ne moremo svetovati nicesar, ker na noben nasvet nisi pripravljen. Dlaka je lahko tudi taka, da jo je treba po eno uro na dan razcesavat, lahko je pa taka, da ga skrtacis enkrat tedensko. Najbrz samo cepci vidimo razliko, kajne? Pa tudi zunaj je lahko pes na vrtu sam 10 ali 12 ali pa 24 ur, lahko je z vodnikom skupaj zunaj, lahko se setka po soseski, lahko pa lezi 24 ur na kavcu. No, tudi tukaj je kar nekaj razlik.

Daj, umiri se in najprej razmisli, po kaj si prisel sem in kaj bi rad.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #7 : nedelja, 13.09.2009 : 22:24:40 »

"Starejsa" gospa je lahko stara 50 (hm, pojma nimam, kaj je zate "starejse"), ali pa 90 let, morda pa nekaj vmes. Tisti pri petdesetih ali tisti pri devetdesetih morata razmislit, kam s psom, ce se jima kaj zgodi, v kolikor zivita sama. Se tisti, ki imamo ob sebi ljudi, ki prevzamejo skrb za psa v vsakem trenutku, moramo pred nakupom razmisliti o tem in ne vem, zakaj bi se ti zdelo sarkasticno vprasanje, ali ima gospa izdelan nacrt za take primere. Se en dokaz, da sploh ne ves, kam si prisel in po kaj si prisel.

Clanek Ali sem pripravljen na psa? je pisan ravno za take primere - da zacnete locevati pse od hladilnikov. Ti res priporocam branje.
Logiran

moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #8 : nedelja, 13.09.2009 : 22:26:06 »

Gospa ali pa kdorkoli, mora biti sposoben poskrbeti za žival. Pa ne gre se tu za željo in ljubezen do živali, ampak sposobnost, fizična, finančna, čustvena, za 15 let in več. In ko to ugotovita, jo lahko pelješ parkrat do Gmajnic in skupaj sprehodita kakšnega psa, da sploh dobi občutek, kaj to pomeni imeti živo bitje na povodcu, če je to sploh nekaj za njo. Sem prepričana, da bi marsikoga ta zagon do imeti kužka minila, ker ni tko enostavno kot se sliši. Skratka vse premišljeno in počasi, ker se vse prevečkrat takšne nepremišljene odločitve končajo v breme drugim. 
   
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #9 : nedelja, 13.09.2009 : 22:35:14 »

Lačn, Jana in helena ti ne pametujeta ali te zaj**avata, kot si verjetno v tem trenutku misliš. Hec je, da pasme za starejše gospe NI, tako kot ni pasme za moške ali za blondinke kot kategorijo.

Če ste preštudirali pasme in se poučili o njih, ob tem upoštevali karakter, slog življenja, navade, potrebe, zdravje, kraj bivanja in še milijon dejavnikov v življenju vaše "starejše gospe" (zame je to nekje tam po 85. letu starosti, kaj je to za vas, ne ve nihče, ki tule bere), potem ste že itak naredili ožji izbor.

Spraševat neznance za nasvet je nesmiselno, ker imamo ljudje različna merila - že pri tem, kaj je staro, se nas lahko deset oglasi in bo vsak rekel drugo starost.

Ne dvomim, da je gospe jasno, kaj hoče, da je primerna kot skrbnica živali, da ima izkušnje,... a nihče v elektronskem svetu tega ne more vedeti, ker se tebe ali gospe poznamo. Da se razumemo, nismo na tem forumu neki voajerji, ki želijo vse vedeti o sogovorniku. Preberi si tole debato s foruma http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,27533.0.html in boš mogoče lažje razumel, kaj ti skušamo dopovedati, zakaj nihče RESEN IN ODGOVOREN ne more takole preko kablov in lufta neznancu svetovati, kaj potrebuje.

Lp, Tjasa
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #10 : nedelja, 13.09.2009 : 22:37:11 »

Aja, se tole okrog zivljenjepisa in osebnega poznavanja, s katerim opletas. Se navezujem na tvoje vprasanje, katera pasma je primerna. No, odgovor je lahko samo NOBENA. Predvsem zato, ker se za psa odlocamo povsem drugace, premisljeno, po raziskovanju vseh mogocih pasem, ki bi nam bile zanimive (in ki bi pasale k nasemu zivljenjskemu slogu in moznostim) in sele tedaj, ko v zivo nekaj predstavnikov izbrane pasme vidimo, ko se z nekaj lastniki o zivljenju s psom taksne pasme tudi pogovorimo (se bolje - prezivimo z njim kaksno popoldne ali vsaj sprehod). Za pasmo se moramo odlociti povsem SAMI. Nihce nam ne more svetovati, katera pasma bi bila za nas, se posebej, ce nas ne pozna, ce ne pozna nasega zivljenjskega stila, nasih prepricanj, navad ... in zelja. Vsaka pasma ima posebnosti (ce hoces ali noces, je to odlakanost, velikost, temperament ... po tem se razlikujejo psi tudi znotraj pasme ...) in ce ne razisces zadev sam, ce ne locis niti tega, da je nega kratkodlake civave nekaj povsem drugega od shih-tzuja, potem tukaj niti osnovnih nasvetov nima smisla pisat.
Logiran

Lačn
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #11 : nedelja, 13.09.2009 : 23:40:15 »

Hoho, nekaj odgovorov pa le je Tongue

Torej, gremo po vrsti.
Prvič, odgovor Jane nisem vzel kot sarkazem. Ampak! je bil moj odg. na njen prvi odg. en velik sarkazem. (demt, ppl).
Drugič, no shit, da živali niso za presenečenja. Bravo Sherlock Helena Wink
Tretjič, vem kaj je pes in vem kaj je hladnilnik. Res, oblubm. Mogoče tudi zato, ker imam sam psičko in za njo skrbim na nivoju (morm se mal pohvalt).

Oh, enastovno vprašanje zakomplicirate do daske.
Hvala vseeno, seveda pa gre največja zahvali gospe Imam 23000 postov zato delam lahko napadam vse povprek. - Jana na kratko.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #12 : nedelja, 13.09.2009 : 23:51:28 »

Lačn, adijo.
S prepametnimi imamo tukaj neradi opravke, zato lahko gres svojo pamet prodajat drugam. Ne potrebujemo tvojih ocen, ti pa ocitno nasih nasvetov ne.
Logiran

Lačn
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #13 : nedelja, 13.09.2009 : 23:53:26 »

Seveda, naslednja beseda je adijo.
Nasveti? Kje že? ....
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #14 : ponedeljek, 14.09.2009 : 00:04:20 »

Lej, moj zadnji odgovor cloveku, ki NE ZNA BRAT: na tvoja pisanja ti ne moremo dati nasvetov, ker se pac do nakupa/posvojitve psa s strani kogarkoli obnasamo odgovorno, za razliko od tistih, ki bi radi instant resitve in nasvete.

Se enkrat: pasme, primerne za "starejse gospe" NI.

Kaksen nasvet bi se rad? Kako vtikac od hladilnika vtaknes v vticnico, ali kaksna je razlika med kratkodlako civavo in shih-tzujem?

Zaenkrat si se izkazal kot oseba, ki ne more in noce razumet, da ni sredisce vesolja, ker tukaj ne skacemo vsi povprek in ti ne napisemo vseh 400 in se nekaj pasem, ki so prav tako primerne ali povsem neprimerne za stare gospe, za otroke, za razvajene smrkavce ali za nepismene.

Ce nameravas se karkoli napisat v zvezi z menoj ali mojpes.netom, ti bom onemogocila dostop, ker imam poln kufer prepotentnezev, ki mislijo, da je svet njihov in se obnasajo vsepovsod kot v ostariji, se manj pa znajo ob tako odgovornem pocetju, kot je nakup psa, prepoznati, zakaj jih clovek nekaj sprasuje in zakaj tako komentira.

Bos zacel od zacetka, ali nadaljeval v dosedanjem stilu?
Logiran

Strani: [1] 2 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines