mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 00:36:57

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Strani: 1 2 [3] 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo  (Prebrano 22098 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #30 : ponedeljek, 14.09.2009 : 11:10:38 »

Močno dvomim, da ti bodo tam dovolili ogled psov. (da ne boš razočaran)
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #31 : ponedeljek, 14.09.2009 : 11:12:41 »

Lačn, preden se odpravite v Horjul, pokličite. To zavetiše ni odprtega tipa in se ne moreš kar pripeljat in si psov ogledovat.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #32 : ponedeljek, 14.09.2009 : 11:12:42 »

Samo za info: v zavetišče Horjul moraš najprej poklicati v času uradnih ur in se najaviti. Psov se pri njih ne ogleduje kot v živalskem vrtu. Prej se bosta morala oba z gospo po telefonu predstaviti in pogovoriti, kaj želita. Seveda, v času uradnih ur.

Pa še pripis: Tale tvoja pripomba o "j**** hladilniku" je že ornk dolgočasna in neslana. Bi bilo dobro, če bi tudi ti kaj prebral.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #33 : ponedeljek, 14.09.2009 : 11:13:35 »

En cel kup momentov je, da nihce ne more svetovati nikomur o tem, katerega psa si naj umisli, ne glede na to, koliko je srecnez star, ce pa gre za "starost" (tista nad 80 recimo), se ti momenti lahko se stopnjujejo.

Sama sem blizu petdesetih, kar pomeni za Lačnega zagotovo že zelo visoko starost (ko sem bila jaz toliko kot on, so bili vsi nad 28 ze strasno stari) in ce bi bila sama, bi zagotovo imela zelo majhnega psa in take pasme, ki ni zahtevna ne za nego, ne pri gibanju (ok, vsi rabijo osnovno dozo gibanja), ne za vzgojo ... Koliko je takih? Jih je Lanabela nekaj nastela. Zakaj tako? Ker je treba najti varstvo ali vsaj sprehajalca vsakokrat, ko clovek ne more iti ven, pa ceprav samo zato, ker ga migrena eno popoldne cist zvije, ali se mal bolj prehladi. Kje so vse ostale tegobe, ki nas lahko zakacijo ze pri 20-ih ali se prej, ali pri 50+. Ceprav imamo mi krasno veselje s psom, ni nujno, da so nasi sorodniki in prijatelji tako strasno veseli, ko dobijo za teden ali vec v varstvo mrcino, ki je ne zelijo, ne obvladajo, ne znajo negovat in na sploh jim je v breme, vendar nam gredo na roko iz prijateljstva ali proti placilu. Ce pa je za take primere poskrbljeno ne glede na to, kaksnega psa imamo, ne vidim problema v kakrsnikoli izbiri.

Zakaj se ne da svetovati pri izbiri pasme in psa iz nule nikomur? V prvi vrsti zato, ker mora najprej tisti, ki psa isce, vedeti malo morje podrobnosti o svojem zivljenju, o zeljah in nekaj predstav o zivljenju s psom. Vsak samo sam ve, koliko je pripravljen v psa vloziti. Negovati je treba vse pse, obcasno jih skopati, glede na tip dlake cesati ... Mlade pse je treba z vzgojo pripeljati do zrelosti in narediti vse za uspesno in zadovoljno sobivanje. Je pripravljen clovek brisati po bajti, je pripravljen vzgajati in ne popizditi, ko gre z blatnimi tacami pes po bajti, ko pusca za sabo dlake, ko kaj razgrize ...? S starimi psi je treba delati drugace - najprej sebe in njega navaditi na skupno zivljenje, pogosto kmalu skrbeti za tegobe, ki se pac lahko lotijo tudi psov in ob tem racunati na to, da od silnih sprehodov ne bo toliko, kot se je pricakovalo na zacetku.

Sploh ni vazno, ali si umisli nekdo pasemskega psa ali mesanca. Pri vseh ljudeh, pri vseh psih, pri vsakem nakupu/posvojitvi ... gre za odlocitev, ki prinasa posledice - zivo bitje, s katerim je treba iti naprej v dobrem in slabem (na obeh straneh) in priporocati, kaj je za nekoga bolje, ni mogoce. Lahko priporocam kaj dobrim prijateljem, ki jih poznam, za katere vem, kaksen je njihov zivljenjski stil in kaksna je njihova situacija. Pa se to le v toliko, kot tukaj - na kaj je treba vse misliti, ko se odlocas za psa. Za nekoga, za katerega se ve samo, da je "starejsi" in da se rad setka okrog, pac ne, oz. pac lahko naredim enako, kar sem napisala ze v svojem prvem postu v tej temi.

Pri pasmah je stos, da so nekatere res bolj podvrzene boleznim, nekatere so zahtevne za nego, nekatere so lajavci, nekatere potrebujejo vec gibanja, pa tudi vec zaposlitve ..., mladici potrebujejo vsaj v prvem letu ogromno lastnikove energije in potrpezljivosti, starejsi psi (tudi mlajsi, seveda) lahko zbolijo ali pocasi pesajo pri gibanju ... Nekatere pasme so prevec odlakane, druge premalo, tretje prevelike in cetrte premajhne, pete predivje, seste premirne ... Kako za hudica naj vem, kaksna so pricakovanja? Kaksen je okus? Koliko je nekdo pripravljen prenesti in vloziti v psa?

Starost/mladost lastnika nima tukaj nobene veze. Nekateri mladinci niso sposobni poskrbeti za nobenega psa, kot niso tega sposobni kaksni na visku aktivne dobe pri 50- ali tisti pri 80-ih. Prav tako lahko zboli in potrebuje varstvo za psa lastnik v katerikoli starosti in o tem mora prav vsak pred nakupom/posvojitvijo racunati. Prav tako se noben mlad pes ne vzgoji sam v za sobivanje (tudi v varstvu) ustreznega odraslega psa. Kot niso vsi odrasli psi takoj za vse variante bivanja z novim lastnikom.

Ne bi pa nikoli priporocila macka kot nadomestilo za psa. Kot mora biti oseba za psa, mora biti tudi za macka.

Kakorkoli bomo obracali, mora najprej gospa iz te nase zgodbe razpucati pri sebi, kaj sploh zeli in pricakuje in kaj je pripravljena za psa narediti. Potem sele se lahko pogovarjamo o kakrsnemkoli nasvetu, med cim izbirati.

Ooo, si se oglasil, Lačen. Nisem tvoja draga in kot je videti, te hladilnik se vedno matra in ne mores iz svoje kože. Zal si bolj malo tistega, kar ti je bilo namenjeno, sploh razumel. V Horjul pa hodi napovedan, da ne bos potem prevec razocaran. Pa ne it brez "gospe". In ja, tam bo morala povedati svoj "zivljenjepis" in kar nekaj podatkov o sedanjosti in predvidevanj za prihodnost, sicer bosta sla sama nazaj v dolino.
Logiran

sabrina
rad pišem
****
Sporočil: 290


« Odgovor #34 : ponedeljek, 14.09.2009 : 11:15:53 »

Najbolj pametno je da gospo povabis na lepo kosilce in potem se skupaj odpravita do zavetišča po predhodnem dogovoru seveda z Smetko. Lep popoldan z mogoce srecnim koncem za dva seniorja. Eto, toliko od mene.
Logiran
kastelecu
rad pišem
****
Sporočil: 347


« Odgovor #35 : ponedeljek, 14.09.2009 : 11:53:08 »

Obrazložitev njegovega posta:

Sarkastični del, ki ga je navedel kot odgovor Jani:
Aha. Se opravičujem, ker se osebno ne poznamo vsi na forumu.
In ne, nimam pojma kaj je internet, zato si tudi nisem pogledal nekaj o malih in drugih pasmah.
Gospa seveda nima pojma, da ji iščem psa in jo bom presenetil za njej rojstni dan.
No, sama tudi seveda nima pojma o psih in mogoče ve, da ima dlake...hm?
Ker gospa nič ne hodi na sprehode, tako kot je zgoraj napisano, pes ne bo nič zunaj. Nope, no way.
In seveda, vsak dan razmišlja, koga lahko pokliče, če se ji kaj zgodi. Zna na pamet vse številke, res.

Sarkazem off pomeni, da so tu njegovi možgani in način pisanja izključili tisto - sarkastično.

Dalje, del, kjer je hotel povedati, kar pač piše:
Uglavnem, me je zanimalo samo, če me usmerite v pasmo, ki je bolj primerna za starejše ljudi.

Del, ki je namenjen nadaljnji provokaciji:
Ampak, lahko kasneje.
Prvo me vprašajte za cel življenjepis...


Lačn, res si dal premalo podatkov..niti gospe, niti tebe ne pozna nihče, ni pa tudi primerne pasme za "gospe v letih".
Si rekel, da imaš v mislih manjše pasme..a pa si se kaj pozanimal o teh manjših pasmah? Ali veš, da je ob nepravilni vzgoji tudi čivava lahko agresivna? Kot seveda tudi vsi drugi psi, ne samo čivava? Preberi si vse prejšnje poste, v ZH pa res nikar ne hodi brez predhodnega telefonskega dogovora...
In to "dekle s 23.000 posti" ti je povedalo prav vse..čist lepo in realno..in to na enem kupu, a ni to fajn? Sam brat je treba!
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #36 : ponedeljek, 14.09.2009 : 12:35:38 »

Jaz nisem ravno stara. No, ja, kakor za koga.... Ampak za spremljevalca in kavč psa sem se odločila, da so najboljši seniorji. 10+ po domač povedano...

Ti pa stara ?  Shocked  seveda da nisi...
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #37 : ponedeljek, 14.09.2009 : 12:37:08 »

Kot skrbnica 8-ih mačk, ki nujno iščejo nov dom, se bom še enkrat oglasila. Pa mogoče bo kaj potegnilo ali pa tudi ne... Nikoli in nikdar ne bi oddala mačka osebi s takim odnosom. Tudi mačke so živa bitja in niso nek glup nadomestek. In ja, tudi pri njih je treba pokazat neko zrelost. In ne vozi se jih domov kot rabljene frižiderje, pač pa se jih posvaja z vso resnostjo, ki jo zahtevajo živa bitja.
Logiran
Lačn
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #38 : ponedeljek, 14.09.2009 : 12:46:17 »

Hvala @kastelecu za obrazložitev mojih prejšnih postov.

Uglavnem, vem kako delujejo zavetišča zato brez skrbi. Moja psička je tudi iz zavetišča mimo grede. Malce njenih slik: http://www.flickr.com/photos/lacn
Moja pripomba o hladilniku je dolgočasna? Kdo omenja hladilnik v vsakme postu? No, saj je vseeno....

Jasna, nisi moja draga (bogu fala) vem. Je bilo tako težko napisat tak post, kot tvoj zadnji? Ni ne...
Uglavnem, ta teden se bom odpravil v zavetišče in bomo videli kaj in kako. Vam poročam? Jano 100 % zanima.... Wink
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #39 : ponedeljek, 14.09.2009 : 12:50:25 »

Tole bo še zanmivo...
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #40 : ponedeljek, 14.09.2009 : 12:52:10 »

Kar poročaj, nas vse zanima, ne le Jano  Wink

Lušno psičko imaš.  Wink
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #41 : ponedeljek, 14.09.2009 : 12:59:17 »

Lačn, Jani dol visi za tvoj obisk v zavetiscu. Nimam nic pri tem in ne bom imela nic pri tem, ce dobita ali ne dobita psa, niti s tem, kako se bos tam obnasal. Zagotovo zagovarjam stalisce, da ostane pes v zavetiscu in ne da se ga da v roke nekomu, ki ne ve, kaj bi rad in kaj vse bo z njim dobil. Vsekakor pa so v Horjulu najbolj kompetentni za oceno, kdo je in kdo ni primeren, v tem in v vseh ostalih primerih.

Vse, kar pise v mojem zadnjem postu, pise tudi v prvem, samo brat je tako za hudica tezko, razumet je pa naravnost nemogoce, kajne Lačen? Ocitno ti je treba vse na talarju prinest pred nos. Upam, da je s psom drugace. S tem, ki ga imas in s tistim, ki ga rihtas "gospe".
Logiran

Lačn
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #42 : ponedeljek, 14.09.2009 : 13:07:33 »

Oh, tvoji posti se razlikujejo. Prvi post je čist napad do konca. Drugi so že malce boljši, čeprav je zadnji zopet napadalen ampak ok.
Naj ti visi dol ( ti gor lahko?), me ne gane. Naj pa to temo berejo drugi. Čeprav z teboj tale tema postaja nadvse zanimiva.

In vrjemi, da moji psički ni težko v življenju. V zavetišču so mi jo z veseljem dali in ni jima žal. In meni tudi ne, sploh!

Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #43 : ponedeljek, 14.09.2009 : 13:31:21 »

Meni so v zavetišču z lahkoto dali 2 psa. Enega so mi skoraj vsilili. Oz. v bistvu so mi ga. Jih je zanimalo, kam gresta? Niti najmanj. Pri zadnjem jih je zanimalo samo to, da zgine. Tisti trenutek ali še prej.
Seveda govorimo o katerem od ostalih zavetišč, ne o ZH, ki si ga ravno omenjal, anede?
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #44 : ponedeljek, 14.09.2009 : 13:41:47 »

Zdravo

Imam vprašanje. Starejša gospa (naša znanka) si močno želi psa. Gospa hodi vsak dan na dolge sprehode (rožnik, tivoli itd) in si že nekaj časa želi pasje družbe.
Zanima me, katera pasma je primerna za starejše ljudi? Pes bi bil veliko zunaj in imel bi 100 % pozornost gospe.
Osebno imam v mislih male pasme, ker gospa nima neke velike moči.

Prosim za čim več odgovorov in nasvetov.

Hvala.

O, ljubi bog pomagaj. Le kaj napadalnega je v:

1. Hm, kako naj popolni neznanci svetujemo popolnemu neznancu pasmo, ki naj bi bila najprimernejsa za starejso gospo, ki je, seveda, tudi ne poznamo in ne vemo o njej nic. 2. Torej, majhno pasmo? Ok, jih je kar nekaj v IX. FCI skupini, pa tudi po drugih skupinah jih je nekaj, vendar terierji najbrz niso ravno primerni, prav tako ne kaksna schiperke ali spici, jazbecarji ... 3. Kaj potem, ce ste pregledali male pasme, pa se ne veste odlociti? Saj ste jih pregledali vsaj v kaksni knjigi ali na internetu? 4. In je gospa seznanjena s tem, da ji isces psa? 5. In najbrz ima tudi ona kaksno zeljo, kaksno znanje o psih, si zeli mladica (ga je sposobna spraviti do vzgojenega odraslega psa, od cesar je odvisen kakrsenkoli nasvet) ali bi imela raje odraslega psa, je pripravljena na vsakodnevno razcesavanje pasje dlake ali ne (tudi od tega je odvisno, katera pasma ...)? 6. Ima resitve za vse variante "ce se ji kaj zgodi, mora v bolnico, si kaj (bog ne daj) zlomi, oblezi zaradi cesa drugega ..."? 7. Kaj pomeni, da bi bil pes veliko zunaj? Sprehodi ali kaj drugega?

8. Vse prepogosto si ljudje predstavljate, da bo nekdo zamahnil s palicico in vam povedal idealno resitev za posameznika. To pac ne gre tako.

Navezava na sporocilo, ki ti je vsec (zgornji citat ti namrec menda ni):

1. neznancem ni mogoce svetovati o izbiri pasme, ker ne vemo nicesar, razen da hodi na Roznik in da je "starejsi", ne vemo, kaksne so njegove izkusnje s psi, ne vemo, kaksnega psa si zeli, ne kaksno dlako je sposoben vzdrzevati in ne ali zivi v bloku, kjer je bevskanje lahko motece, ali v hisi, kjer nima ograje, bla bla bla ...
2. odgovorna odlocitev ob izbiri pasme temelji na skrbnem lastnem tehtanju "za" in "proti" doloceni pasmi (velikost, odlakanost, temperament, cas, prostor, zahteve ...),
3. ozji izbor pasem lahko naredis samo tako, da pregledas razpolozljive informacije o vecini pasem, ki te zanimajo (ti zal ne pises na treh straneh nicesar o tem, kaj se zdi gospe ustrezno in kaj bi ona rada, pises pa veliko drugih bedarij, ki nimajo nobene veze s tvojo zeljo, da ti pomagamo) in to obicajno storimo s knjigami in internetom, v kolikor je nas izbor se zelo sirok, po cestah pa se dnevno mimo nas ne setka mnogo predstavnikov izbrane pasme,
4. psa si mora izbrat tisti, ki ga bo potem imel, ne da mu ga nekdo drug izbira in nic ne pises, ali gospa sploh ve, da ji isces psa,
5. odlocitev za psa mora temeljiti na razmisleku o svojem zivljenju in o pripravljenosti, da se s prihodom psa zivljenje (lahko in pogosto se) postavi na glavo,
6. iz tvojega pisanja je razbrati, da je gospa sama in sledi logicno vprasanje, kaj se bo zgodilo, ce zboli, se poskoduje, odpotuje ..., kar velja za vsakogar in ne samo za njo, pa kolikor stara pac je,
7. omenjas, da bi bil pes veliko zunaj in ne vem, koliko je zate veliko, so to samo sprehodi z gospo, ali je to tudi "sam na dvoriscu", ali je razen sprehodov sploh sam zunaj, ali ...
8. se enkrat - psa se ne da tako izbirati, kot si si ti zamislil, prav tako se ne da svetovati ne za pasemskega in katera pasma in ne za zavetiscnika.

Kot izgleda, sploh noces nasvetov, saj mislis, da te z njimi napadamo, ker jih ne razumes, zato debato s teboj zakljucujem. Je popolnoma brezplodna. Pisat tako, da bos dobil obcutek, da ti v rit lezem, pa ne znam, zato tudi tebi ljubsih tekstov z moje strani ne more biti.

Jaz se za to, kako uporabniki berejo moja pisanja, niti malo ne obremenjujem, ker pisem ze 9 let v podobnem stilu, pa se vedno hodite sem sprasevat iste stvari, o tebi si bo pa seveda ze na podlagi prvega sporocila v tej temi naredil vtis vsak sam.

O tem, kako se dobi psa v ostalih slovenskih zavetiscih, razen Zavetiscu Horjul, je pa ze Yo napisala dovolj nazorno. Me veseli, da tvoji psicki nic ne manjka. Naj tako tudi ostane.
Logiran

Strani: 1 2 [3] 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines