mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 23:26:02

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Kdaj na sprehod brez povodca?
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kdaj na sprehod brez povodca?  (Prebrano 31332 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tinci
gost
« : torek, 27.08.2002 : 14:39:17 »

Nasa zlata prinasalka je stara skoraj 6 mesecev.
In brat jo je ene parkrat peljal na sprehod tako, da jo je spustil. In baje je bila pridna. Enkrat sem za kratek cas to poiskusila tudi jaz in je bilo vse vredu, drugic pa se je obrnila in kar tekla nazaj, brez da bi se zmenila zame.
Problem je tudi to, da imamo zraven hise glavno cesto in ce bi usla domov, bi morala cez cesto, kar se mi zdi izredno nevarno.

Kdaj se drugace obicajno pse na sprehodu lahko spusti po vasem mnenju?
Vem, da je odvisno od psa samega, kako je vzgojen, kako te je navajen, ampak vseeno...
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #1 : torek, 27.08.2002 : 16:02:19 »

Lahko jo pelješ malo bolj strab od doma, na njej neznan teren in jo tam spustiš in to naredi čim bolj neopazno. Ker bo na neznanem terenu se te bo verjetno bolj držala. S sabo vzemi kakšno igračko, steči malo stran od nje in jo pokliči, zraven pa migaj z igračko. Potem se poigraj z njo in jo pohvali. Če se oddalji malo od tebe se ji malo skrij in jo pokliči, zraven spusti še mogoče kakšen nenavaden zvok, da pridobiš njeno pozornost. Ali ko bo malo dlje od tebe, jo pokliči in steči stran. Kmalu bo pritekla za tabo in takrat jo pohvali in se poigraj z njo. Jaz imam svojega starejšega psa že od malih nog spuščenega, res pa je da večinoma hodiva po gozdovih, tako da ni kašne večje nevarnosti, le lovci. Na to pa moraš paziti, da se ne požene za kakšno srno. Tudi ta mali je pri treh mesecih že spuščen, saj se me zelo drži in ne gre stran. Po mojem bi jo že lahko spuščala, a moraš paziti, da ni kakšne večje nevarnosti za njo in vedno moraš računati, da te mogoče ne bo ubogala.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #2 : torek, 27.08.2002 : 19:48:01 »

Jaz svoje psičke nisem nikoli privezovala, na sprehode pa sem jo vozila v gozd, okoli bloka. Če se je preveč oddaljila sem se ji skrila in potem je bil mir vsaj za en teden - imela me je ves čas na očeh. Ker pa se je morala navaditi tudi ceste, sem jo počasi začela učiti hoje na povodcu, vendar samo na cesti oz. pločniku. Še danes je tako in včasih me gleda prav užaljeno, če jo privežem kje v gozdu ali travniku.

Tudi ti se začni skrivati svoji psici, prej ko se bo navadila, da mora pazit na tebe, prej jo boš lahko spuščala. Spuščaj jo le tam kjer zanjo ni nevarno, torej stran od ceste pa tudi stran od lovcev. Če pa ni preveč zainteresirana zate in hodi po svoje, pa ji raje kupi flexi in se najprej naučita ukaza SEM. Šele ko ga bo obvladala, jo boš lahko spustila. Jaz sem imela pač srečo, da sem Kajo učila ukaza SEM, ko je spuščena tekala naokrog, jaz pa sem se ji skrila. Takoj je pritekla. Hm, mogoče pa prav zato še danes dvakrat premisli preden pride. Grin
Logiran

KAVKA
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 96


« Odgovor #3 : sreda, 28.08.2002 : 08:51:58 »

Strinjam se z mojima predhodnicama. Tudi mi smo Zeno spuščali že od dveh mesecev starosti. Vedno teci proč od nje in ne za njo tudi če se zakadi v drugo smer. Pri meni je vedno vžgalo če sem se skrila brez klicanja in se je nekajkrat prav dobro prestrašila. Od takrat naprej se ne oddalji preveč, vedno pazi kje hodim pa še lajat se ji ponavadi ne da. Toda preden storiš kaj takega moraš biti prepričana da je navezana nate. Igraj se z njo tako da te bo vedno iskala za igro, da bo vedela da jo pri tebi čaka nekaj lepega in tako bo vedno pritekla ko se boš skrila.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #4 : sreda, 28.08.2002 : 09:11:41 »

Zacno jo spuscati na takem mestu, kjer ves, da ni prevec motecih stvari. To pomeni psov, ljudi, in zivali. Čim veckrat jo poklici k sebi. Vedno, ko pride do tebe, jo pohvali in nagradi. Ce je nora na igro, se poigraj, a igrati se je potrebno znati. Ce ji ni mar za igro, ji daj vsakic, ampak res vsakic priboljsek. Vedeti moras, da je sedaj ne smes "nategovati", to pomeni enkrat dobi ali se poigrata, enkrat pa ne.
Kako pa se obnasa na sprehodu, ko je na povodcu. Ali te kdaj pogleda, se ti prilagaja, ali ona tebe pelje na sprehod. Vazno pri vsem skupaj je samo to, kaksno navezavo imata.
Logiran
Tinci
gost
« Odgovor #5 : sreda, 28.08.2002 : 15:06:03 »

Kot sem ze rekla, dvakrat sem jo spustila tudi jst, ampak drugic je kar oddirjala proti potocku in takrat sem se tako ustrasila zanjo, da je ne upam vec spustit. To sem sicer naredila na enem ogromnem travniku, oddaljenem od ceste in hrupa. In mislim, da bom se poskusila, zdej ko ste mi vlili malo sigurnosti.  Wink
Drugace pa na sprehodu s povodcem vsake toliko casa kar mal preveri, kaj pocnem jst, ce jo pustim da je na dolgem striku. Ko pa vidi kaksno kravo ali konja pa se tako skrije za mano, da je prov smesna.
Pa tudi takrat, ko sem jo prvic spustila je bla pridna. Ko se je oddaljila in sem jo poklicala se je obrnila in me pocakala, vcasih ce sem ji ukazala naj sede, pa se je tudi usedla in cakala. Bom zdej poskusila se z igraco in bomboncki.
Mislim pa tudi, da je kar dobro navezana name, ker kar dosti casa prebijem z njo.

Hvala in se priporocam se za kksen komentar.  sram
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #6 : četrtek, 29.08.2002 : 06:39:58 »

Tinci,
ti jo kar spusti - ampak na bolj mirnem kraju, kjer ne bo motecih dejavnikov ali nevarnosti, da ti psicko povozi avto. Ko grem jaz s svojim kuzkom na sprehod, ga imam na povodcu vse dokler ne prideva izven naselja. Takrat ga spustim...je pa res, da je star 1,5 let in je ze navajen na promet.
PS.Pa psicki poskusi cim bolj zaupati, ker bo to zacutila in te bo tudi bolj ubogala na sprehodu.
LP
Logiran
Gregor_K.
gost
« Odgovor #7 : četrtek, 29.08.2002 : 23:33:23 »

Takoj ko dobiš psa!Jaz sem s svojo posavsko goničko ki sem jo nazadnje izšolal začel s sprehodi pri 2 mesecih!!!In to dolge proge.
Čimveč bo pes prost manj ti bo divjal in manj težav bo.Sicer pa poskusi najprej nekje na samem.Pa še tole je.Pes ne bo zbežal od tebe razen v izjemnih primerih(lovski če se mu prebudi nagon,vsi ostali na primer če se te na smrt boji kar je malo verjetno).Zato je brez pomena ga v dobronamerni skrbi zanj kar naprej klicati in mu žvižgati čim se oddalji več kot 5 metrov od vas.Ne pozabite-to ni vaja poleg!

Lep pozdrav!
Logiran
Tinci
gost
« Odgovor #8 : petek, 30.08.2002 : 20:10:34 »

Danes zjutraj sva bile na sprehodu in na enem ogromnem travniku sem jo spustila. Mal me je blo strah, ampak je blo vse vredu. Za vsak slucaj sem se opremila z njeno najljubso igracko in cokoladnimi bonboncki.
In tisto, da odides stran od nje, kadar te ne poslusa pa res deluje. Prav presenecena sem bla ko je takoj prinorela za mano.
In potem je bila celo dopoldne cisto pridna, ker se je tako zmatrala.  Grin
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #9 : petek, 30.08.2002 : 22:54:05 »

Spuscaj jo cim veckrat, pa se na kakem drugem travniku in v gozdu. v gozdu je veliko dreves, grmovja za katere se lahko skrijes. Skrivaj se ji v koruzo ali v visoko travo,....
Logiran
KIN
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 220


« Odgovor #10 : sobota, 31.08.2002 : 08:31:22 »

V gozdu ja, ko mu je še vse čisto novo, ne pozna. Tako sva midva s fantom Kina spustila, seveda jaz sem paničarila, da jo bo popihal, pa jo ni. Skoz je hodil zraven.To je bilo že pri 3 mesecih.  Cheesy lp
Logiran
Gregor_K.
gost
« Odgovor #11 : sobota, 31.08.2002 : 10:22:07 »

Mlad kuža se ne bo nikoli oddaljil preveč od vas.V nepoznanem okolju ga je strah,ne ve kje je ipd.
Ob normalnih okoliščinah tudi starejši pes umirjenega karakterja ne bo šel proč od vas.

Ko sem šolal zadnjo posavko,je le ta na sprehodih letala okrog mene po travniku v krogih premera 400 in več metrov.Pa sem se ji enkrat za hec skril-takoj me je začela iskati in ker je bila še majhna me ni našla(4 mesece stara).
Zapomnila si je pa pot domov in me šla iskat.Pa e tudi tam ni bilo in je prišla nazaj ter tako dolgo vohala po svoji sledi da je prišla na mesto kjer sem jo spustil,nato pa šla po moji sledi.Ko me je našla je znorela od veselja.
Lep dokaz kako navezan je pes na lastnika!

Sicer pa nekateri psi radi raziskujejo,drugi rabijo veliko tekanja in zato gredo malo dlje od nas.Spet tretji pa se nas držijo kot senca.

LP!
Logiran
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« Odgovor #12 : torek, 03.09.2002 : 06:46:55 »

Jaz imam pri ukazu "sem" problem ker me ne uboga takoj.
Vedno ko jo pokličem se ustavi in kakšno minuto stoji in me gleda. Potem šele pride k meni. Kako naj jo pripravim do tega da uboga na prvi ukaz in ne na desetega?
Logiran
kristi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 154


« Odgovor #13 : torek, 03.09.2002 : 11:48:16 »

Citat
Jaz imam pri ukazu "sem" problem ker me ne uboga takoj.


To je res problem. Ampak, a si prepričana, da razume ukaz "sem"? Mogoče sploh ne ve kaj to pomeni.

Če pa ukaz razume pa ga moraš pripraviti do tega, da pride že ob prvič izrečenem ukazu. To pa narediš tako, da delaš vajo "sem" najprej na povodcu. In šele ko obvlada na povodcu, nadaljuj brez.

Pa veliko uspeha! Wink
Logiran
barbyika
otrok do 14 let
*
Sporočil: 22


« Odgovor #14 : petek, 16.09.2005 : 17:26:04 »

ja tinci glede na to da praviš da živite v bližini prometne ceste in da tam ne bi bilo primerno da bi jo spustila ti priporočam, da jo odpelješ bolj proč od prometne ceste........in jo tam tudi potem poskušaj navajati...... Wink Wink Wink Wink Wink
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Kdaj na sprehod brez povodca?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines