mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 14:59:22

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: shar-pei - čvek
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 37   Dol
Natisni
Avtor Tema: shar-pei - čvek  (Prebrano 85843 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
babsi
gost
« : ponedeljek, 24.06.2002 : 10:47:05 »

vzgoja in skrb za kožo-zanimajo me predvsem izkušnje s to pasmo, zato bi bila vesela, če bi se javil kakšen od lastnikov shar- peja  
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #1 : ponedeljek, 24.06.2002 : 12:06:51 »

Hojla, Babsi!
Se ena shar peistka! Koncno!
Moja Gramco je stara 3 leta in pol, sestrina Daisy pa 4 in pol. Pa tvoje bitjece?
Koza? Kaksna skrb? Pri nas se samo enkrat ali dvakrat tedensko cesemo, ko menja dlako pa vsaj enkrat na dan. Z mehko gumijasto krtaco. Pa takrat se tudi veckrat kopamo, na 2 do tri tedne, ker ji gre tako hitreje dlaka stran, pa se to samo Grammy, ki je takrat tak pravi shar pei, ki vso dlako odvrze.
Kar se pa vzgoje tice, so blazno pomembni stiki z ljudmi in psi v prvih mesecih. Kaksna mala sola je prav fina. Potem ti pa povem, da so blazno brihtni, da izredno hitro razumejo, za kaj so nagrajeni, je pa malo vec tezav z motivacijo. Pri meni se zelo fine obnese kliker. Toplo priporocam. Drugace je pa obicajno tako, da se stvari, ki jih rabis vsak dan, zelo hitro in brez tezav nauci. Samo ne ga silit! Ko mu razlozis tako, da razume, bo to pocel. Vse bo naredil, da bos ti srecna. Aja, pa vcasih imajo slab dan, to pa vidis ze zjutraj, ko z narobno taco vstane, in ga nic ne spravi v dobro voljo.
Daj, povej nam kaj vec o svoji gubici. Jo ze imas, samo razmisljas o njej?
Mojca in banda
Logiran
babsi
gost
« Odgovor #2 : ponedeljek, 24.06.2002 : 14:00:10 »

Ojla, Peibie, me veseli, da si se  javila! Tudi jaz imam shar-peja,marca je bil star dve leti. Je izjemno prijazen, imam pa dva problema (en vzgojni in en zdravstveni) s katerima se ukvarjam že lep čas, pa ne pridem nikamor.
1. vlečenje na povodcu - ima dneve, ko se obnaša kar kulturno in dneve, ko vleče kot nor.Glede na to, da je precej velik predstavnik svoje vrste (ima 27 kg) je tudi temu primerno močan in znajo biti sprehodi zaradi tega zelo naporni. Lani sva hodila v " začetni " tečaj, marsikaj dobrega je od tam odnesel, samo vlečenja pa ne moreva odpraviti. Menda je vlečenje pogojeno tudi z njegovim slabim vidom, saj stvari ne "vidi", dokler je ne povoha... Ampak vseeno iščem možnosti in ideje kako to premagati.
2. Koža poleti. Pozimi s kožo nimamo problemov, poleti pa mu med dlako nastajajo taki vodni mehurčki, ki ko počijo  pustijo za seboj grdo ranico. Pri zdravniku sva dobila kremo, ki pa le pomaga k hitrejŠemu celjenju ranic. Ponekod mu okoli ranic tudi izpade dlaka (velikost kovanca za 5 sit). Kožo so mu tudi že postrgali in "ostružke" pregledali, pa menda ni bakterijskega izvora- ampak alergija ali?Huh  Lani sem mu ranice sproti zdravila, letos pa so se mu že zdaj pri prvi vročini pojavile v veliko večjem številu, največ na koži pod vratom (ravno tam,kjer pride ovratnica). Upam, da se to ne bo stopnjevalo z leti... Tudi hrano sva že menjala po nasvetu veterinarja sva najprej s Tehnicala presedlala na Nutro Lamb and rice, pa na eno belgijsko hrano-Bo..., zdajle se ne spomnim kako se ji reče- no pa brez učinka.

Drugače je naš River zlati kuža, izjemno ljubeč,neverjetno zna izkazovati svoja čustva, imamo pa še pritlikavo pudljico, s katero se imata strašno rada in sta velika prijatelja.  
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #3 : ponedeljek, 24.06.2002 : 14:33:53 »

Zdravo, Barbara, tebe sem si pa jaz zelela spoznati! Pa kaj ne reces, da si ti Riverjeva Barbara! Kako je malcek? No, mali velikan.
Za ucenja hoje na povodcu bi ti jaz ful priporocala kliker, moji Gramco se je zdaj odprlo, kaj hocem od nje. Prej je pa zaslisala poleg in smo sli ko na sankah. Ce te bo kaj bolj zanimalo, se mi javi privat.
Te mehurcki so pa najbolj verejtno mucinoza. To je ena stvar, ki jo imajo vec ali manj samo shar peiji. Nic ni posebnega, samo zaradi te njihove specificne koze in dlake imajo vec tega mucina (kako se temu prav rece, se zdaj ne vem) in vcasih se naredijo te mehurcki, ki obicajno sami od sebe zginejo in so obicajno samo estetski problem, razen ce se zelo razsirijo in zacnejo pokati. Potem se pa lahko vnamejo. Ce je to res to, najbolj pomaga pentilin (ali kako se ze napise), ki pospesi prekrvavitev. Je pa res, da znajo veterinarji iz tega cisto znanost narediti, ker ne vejo, kaj je.
No, zelo lepo te je vsaj takole spoznati. Jaz bi pa Riverja videla! Kaksno slikico, prosim. Ga nisem ze od tistega dneva, preden je sel k tebi. Pa taka mazica!
Mojca in 3x4 tacke
Logiran
Mama pei
gost
« Odgovor #4 : ponedeljek, 24.06.2002 : 23:06:09 »

Hojla Barbara in River ,pa Kelli seveda,

Maji poseben poletni pozdravcek.

Barbara, sedaj bodo forumasi pomislili, kako ti mama pei ni nic povedala o pasmi in Rivercku.

Super je videti, da si tudi ti na forumu, jaz sem opazila nick babsi, pa prav sprasevala sem se kaj za eno pasmo ima tale babsi, ker mi je nick vsec.

Daj, prosim, pripelji se ze enkrat z Riverjem v rojstno vas, prav rada bi ga vidla ponovno.

Pa se kaksno o mehurckih bova rekli. Tako kot Mojca, pravi, pentilin najbolj pomaga, to ima tudi Gramcina mama, SURI, ko menja dlako. Potem , ko je vsega konec, ko je dlaka nova, kot , da nikoli ni bilo mehurckov. Njihova koza je malo drugacna od koze drugih psov.

Vlece..na povodcu, vem. Mogoce bi res kliker pomagal. Se en razlog, da se vsaj z Mojco cim prej vidita.

Ja otroci moji, septembra bo piknik, moral bi bit v soboto, a vas je vec kot polovica ze na morju, zato bo septembra, ko se vrnete, pa se bomo zopet videli in poklepetali, upam, da bo dr. Matko imel kaj casa tokrat, in bo pripravljen odgovorit na vprasanja...ce ne, bomo organizirali eno predavanje na temo ...

shar pei...

Sedaj se vsi mesijo, in takrat je treba res bolj pogosto kopati in cesati odmrlo dlako. Drugace, pod vratom se lahko naredijo akne ,tudi zaradi te podgrline kjer se zadrzuje vlaga, vcasih pomaga, da posipas s cisto navadnim otroskim pudrom , ki veze vlago nase, pa se pomaga hkrati.

Nocoj mama pei ne more spat, pa brska po moj pes netu..in naleti na Rivercka, Gramco , Dayso...Ditko...upam, da se bo se kdo iz druzine oglasil.

Lep pozdravcek in velik poljub Rivercku in Kelli.

Tebi in Maji pa ugoden spanec.

Mama pei
Mirjana
Logiran
Mama_pei
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 91


« Odgovor #5 : torek, 16.07.2002 : 18:12:48 »

Smiley Hojla Mojca in Barbara,

hvala , da sta se srecali, spoznali in mami pei naredili slikice od Rivercka.

Hvala vama stokrat. Kaksen lepotec je postal.

Barbara, Mojca je rekla, da prides v Braslovce se to poletje...drzim te za besedo in komaj cakam, da ga vidim.

Med tem, pa veliko cofotanja in uzitkov na morju.

Vsem vesele pocitnice vasa
mama pei
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #6 : ponedeljek, 29.07.2002 : 13:56:06 »

Ali je po standardu šarpej lahko dvobarven? Srečala in slikala sem namreč rjavo belega šarpeja.
Logiran

Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #7 : ponedeljek, 29.07.2002 : 16:07:28 »

Ne, nikakor ne sme biti dvobarven, lahko pa je sable, to je osnovna barva, navadno srnja, lahko pa tudi druga, enakomerno pomesana s crno. Slikica je na http://www.mojpes.net/pasme/vzreja/golding.html#amdam, samcek Golding Love me Tender.
Ce mi pa lahko izves, od kod je ta kuza prisel, bom pa zelo vesela (samo da je shar pei, pa mene totalen firbec pograbi).
Mojca
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #8 : ponedeljek, 29.07.2002 : 16:52:05 »

Kužka sem slikala pred štirimi leti v Luksemburgu. Zdel se mi je tako posrečen, da sem škljocnila eno slikco. Kuža ima svetlo rjavo glavo in belo telo. Na hrbtu in na ritki pa še dve rjavi lisi. Mislim pa da ni mešanec, ali pač!
Logiran

Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #9 : ponedeljek, 29.07.2002 : 18:45:01 »

Po vsej verjetnosti ni mesanec, saj se vcasih skotijo dvobarvni peijcki tudi starsema, ki nista dvobarvna. Zgodovinsko je pasma izkljucno enobarvna in tega se drzijo vsi standardi, je pa ob resevanju pasme pred dobrimi tridesetimi leti prislo do vkrizevanja drugih pasem in to obcasno se pride na plan. Je pa tudi res, da so nekateri 'vzreditelji' ugotovili, da se to dobro prodaja, in namensko parijo vecbarvne pse. Seveda to opravicujejo s tem, da so geni za dvobarvnost prisli v ZDA z ze originalnimi peijcki iz Hong Konga, pozabljajo pa prebrati zgodovino pasme in opis resevanja pasme, odkoder je jasno razvidno, kako malo jih je bilo in da nekateri zelo bliznji predniki (pri vecini nasih shar peijev lahko z zelo malo truda izsledis prednike vse do tistih prvih, pripeljanih iz Hong Konga) niso bili povsem cistokrvni. Zapiski o pasmi segajo do 200 let pred nasim stetjem, vendar pa je bila pred casom zaradi politicnih razmer na Kitajskem skoraj popolnoma iztrebljena. Iz tega izhajajo mnoge tezave pasme, ki jih pravi vzreditelji poizkusajo odpraviti in ravno zadnjic smo ugotavljali, da je zdravstveno stanje v Sloveniji vzrejenih shar peijev naravnost odlicno. Tudi po videzu pa je velika vecina, po mojem skromnem mnenju, ki izvira predvsem iz spremljanja dogajanj v pasmi zadnje 4 leta, kar 90 % konkurencnih na vseh svetovnih razstavah.
Ravno tako kot zdaj dvobarvnost se je na zacetku vzreje razpasla dolga in mehka dlaka, ki s shar peijem nima nobene veze. Je pa res, da je mnogo bolj prijetna za vlacenje po narocju. Tako se vcasih pojavi v leglu tudi shar pei s 5 cm dolgo dlako, mehko kot chow. Enako je bilo s pretirano nagubanostjo, ki je za seboj potegnila katastrofalne zdravstvene tezave. Tako se je zgodilo, da po svetu na razstavi nisi vec videl kratkodlakega shar peija, ki bi bil normalen. Pojavljala se je izkljucno absolutno prenagubana dolga dlaka z obicajno premocno konstitucijo (vsaj za moje razumevanje standarda, sploh pa v priemrjavi s kitajskimi shar peiji). Ce pa je ze bil kratkodlak pa je bil sibek, s skrivljenimi nogami. Odrasel shar pei je naguban le po glavi, dovoljeno je se malo(!) gub po vratu. Kar se tice kratke dlake, gre resnicno vsa cast Buhovcem, ki so si zadali tezko nalogo pripeljati kratkodlake shar peije nazaj. In ceprav marsikomu to se vedno ni vsec, jim je uspelo na celi crti: v kvaliteti dlake, konstituciji psov in tudi v karakterju.
Najbolj me razjezi, ko mi kdo rece, da njemu je pa vsec shar pei s 3, 4 cm dolgo mehkejso dlako in veliko gubami. Ze lepo in prav, ce ti je vsec, ko pa zacnes vzrejati, da bi dobil takega shar peija, grem pa obicajno pod strop. Tudi zame je shar pei shar pei, rjav, krem, dvobarven, moder (ja, tudi taki so), vseeno, ko pa ljudje zavestno vzrejajo v neskladju s standardom, grem pa pod strop. Sploh pri pasmi, ki ji je tako igranje prineslo ze mnogo premnogo tezav. Standard ni samo opis zunanjsoti pasme. Poglobljena studija standarda in zgodovine pasme (ki bi jo po mojem moral opraviti vsak potencialni vzreditelj) zelo hitro razkrije razloge, zakaj je neka pasma, tako kot je.
Evo, meni vrzes kost, pa se razpisem na dolgo in siroko. Temu se rece obsedenost. Sicer pa tako in tako pravijo, da je shar pei kot cips, ko enkrat zacnes, ne mores nehati.  Wink
Pozdravcek od naju z gubico,
Mojca
Logiran
Mama_pei
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 91


« Odgovor #10 : sreda, 31.07.2002 : 13:33:47 »

Kiss

Hojla,

samo tole, MOJCEK, ali ves, kako ponosna sem nate?

Ja, temu se rece obsedenost, na celi crti. In, ko imam tebe, Nicole, Leo, potem si vedno recem, ni me vec strah za to pasmo. Vsaj kar se vzreje v Sloveniji tice.

Samo to sem ti hotela reci.

Cmok Tadeju, tebi in vsem trem puncam.

vasa mama pei
Logiran
babsi
gost
« Odgovor #11 : sreda, 07.08.2002 : 12:53:05 »

Že tri dni me prevzema jeza ali žalost - ali oboje skupaj- zaradi klica anonimne ženske osebe, ki jo je strašno zanimal naš River-oz. to, ali so me vzreditelji res "okrog prinesli" in mi podtaknili psa, ki ne vidi in to celo za neko astronomsko ceno...
Ne gibam se v krogu vzrediteljev psov, ne hodim po razstavah kot razstavljalec, (oba psa, ki ju s hčerko imava sta izključno najina prijatelja in ljubljenčka) zato me prav zanima, kje hudirja so našli prav mene, da bi me vključili v svoje -za moje pojme svinjske in pokvarjene - igrice.
Ker se mi dozdeva, da oseba, ki me je klicala sodeluje tudi na teh straneh, bi rada povedala nekaj dejstev (osebno ji tega žal ne morem, saj se ni predstavila, pa tudi njena številka mobija je bila skrita)
1. Za našega Riverja sem od prvega trenutka vedela, da ima probleme z očmi. Z Majo(hčerko) sva se vseeno odločili zanj in sva ga več kot dva meseca samo obiskovali, ker ga Mirjana ni pustila od doma. Rekla nama je, da ga bova lahko odpeljali šele takrat, ko bo popolnoma zdrav. Prognoza veterinarja je bila takrat še zelo obetavna.
2. Ko se je izkazalo, da se oči ne bodo pozdravile in da je Riverjev vid vprašljiv, naju je Mirjana takoj obvestila da River ni več naprodaj, da bo ostal doma in da si lahko za isto ceno ( ki je bila glede na to, da River ni bil namenjen za razstavljanje zelo nizka) izbereva katerega-koli mladička.
3. Po pogovoru in razmisleku sva se z Majo odločili, da vseeno želiva prav Riverja. Obe sva ga čutili že kot najinega psa, med Majo in Riverjem pa je bila itak že od prvega trenutka  "ljubezen na prvi pogled". Čeprav sva ga bili pripravljeni kupiti, ga nama je Mirjana podarila.
4. River je k nama prišel star že 7 mesecev. Pri tako velikem mladiču se nesporno vidi, v kakšnem okolju je preživel to obdobje, kakšen je njegov odnos do ljudi, okolice... In pri Riverju je popolnoma jasno, da je bil obdan (kot vsi Goldingovi mladički) z veliko pozornosti, nežnosti in predvsem veliko,veliko ljubezni. Za to sem Mirjani še danes, po dveh letih neskončno hvaležna.  
Ko bova nekoč v prihodnosti morali izbirati novega shar-peja (sicer srčno upam, da bo naš bučman še dolgo tako poln življenske energije dirkal naokrog kot zdaj), je definitivno dejstvo, da bova odšli ponj v Braslovče.To dejstvo pa tudi pove marsikaj, mar ne?  

                                    Barbara Rot
                                    Ljubljana, Šišenska 36
                                   
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #12 : nedelja, 05.01.2003 : 13:39:58 »

Jst tud mela sarpeja hehehe.

No, ko odselim mamo (sanja svinja o kukuruzu.... Roll Eyes se pravi ne še tolk kmalu), bom pa res mela šarpeja, ker so me čist prevzel.  Grin

Seveda bo do takrat preteklo še veliko vode, zato pač izrabljam čas za "Študij o šarpejih"...mam že kar nekaj linkov glede zdravja, prehrane... Zdaj me pa zanima, če kdo slučajno ve, kateri je dominanten: brush ali horse coat? Na forumu o šarpejih sem namreč naletela na podobno temo, pa je tip tako čudno izračunal križanja in genotip ter fenotip, da mi ni nič več jasno glede dominance.

Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #13 : torek, 22.04.2003 : 16:50:12 »

živio!

tudi meni so shar pei neznansko všeč.čez nekaj časa ga bom vsekakor imela,zdaj pa k odgovorom:

hokejist:seveda se shar pei ne slinijo nič manj in nič več kot drugi psi.ponavadi vsi "obtožijo"buldoge,shar peie,boxerje in pse podobnega videza da se zelo veliko slinijo,a to sploh ni res!

ne vem točno kaj si mislil s tem ali je prijazen al ne.če dobiš socializiranega shar peia,ki je bil že kot mladiček navajen raznih zvokov šumov,ki se je veliko družil z lojudmi in tudi s psi,naj pozneje ne bi bilo težav.seveda pa je od tega odvisna tudi kasnejša vzgoja.

za enkrat pa adijo z moje strani
lp,pia
Logiran
Bostjan-pei
gost
« Odgovor #14 : petek, 04.07.2003 : 09:52:10 »

Zivjo!

NANOOK, prosim za tvoje linke o Shar pejih.

lp,
Bostjan-pej
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 37   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: shar-pei - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines