mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 10:32:27

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: elektronska ovratnica
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: elektronska ovratnica  (Prebrano 48231 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #30 : torek, 14.06.2005 : 15:00:38 »

Lanabela, me zanima kaj bi rekli na to,da pes ne dela če mu ni, kakšni "stari mački" klasičnega šolanja! Ti so znali pa še kako svoje pse prisiliti v delo! Če ne zlepa pa (včasih še raje) zgrda. Se mi zdi, da je bilo včasih veliko prestrašenih psov po poligonih. Kako je kaj s klasičnim šolanjem dandanes? Se je že vtihotapilo kaj novih idej?

Za silovitost dražljaja pri Exel pet ovratnici pa res ne vem.Meni se ni zdelo nič posebnega, za mojo psico pa je bil kar šok.Sicer obstajata dve jakosti, ampak meni ni bilo potrebno uporabiti močnejše (šlo je za daljši interval).

Lanabela to kar si napisala glede miši pa imaš najbrž kar prav.Ponavadi psi te stvari kar hitro pogoltnejo, čeprav se zavedajo, da bodo kaznovani.

Ideja s klikerjem mi pač ni všeč, ne morem si pomagat.To je pač moje mnenje.Še učenje s hrano, mi ni najbolj pri srcu.Raje imam nagrado v obliki igre.Je pa seveda spet odvisno od psa.

Lanabela,  ko ti delaš z enim psom (koliko jih sploh imaš pravzaprav, če ni skrivnost), drugi prosto tekajo okrog?

Lp
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #31 : torek, 14.06.2005 : 17:06:52 »


Pa še vprašanje: kako vi kaznujete pse za napačno ravnanje?

Jaz mojemu rečem NE ali FUJ, nato pa ga ignoriram... Tongue Učinkovito in brez prisile. Wink
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #32 : torek, 14.06.2005 : 17:53:49 »

Kaj pa takrat, kadar pes počne kaj nezaželjenega (kopanje lukenj, podenje za mačkami, lajanje na ptice, kaj jaz vem kaj še), pa fuj ne pomaga?
Verjetno fuj uporabljamo vsi, ampak včasih pa le ne deluje takoj ko bi moralo.Kaj pa takrat?
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #33 : torek, 14.06.2005 : 18:13:37 »

Kaj pa takrat, kadar pes počne kaj nezaželjenega (kopanje lukenj, podenje za mačkami, lajanje na ptice, kaj jaz vem kaj še), pa fuj ne pomaga?
Verjetno fuj uporabljamo vsi, ampak včasih pa le ne deluje takoj ko bi moralo.Kaj pa takrat?

Jaz ga imam zunaj itak večinoma na povodcu. Če počne kaj res nezaželenega(kar recimo nekomu škoduje-mačkam ...), se zaderem NE, in ga malo cuknem na povodcu... Če ni boljše, ga pa prevrnem na hrbet, in počakam da se umiri. Šele takrat ga pustim na miru... Wink Tongue
Logiran
skar
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 64


« Odgovor #34 : torek, 14.06.2005 : 19:39:48 »

Citat
Lanabela, me zanima kaj bi rekli na to,da pes ne dela če mu ni, kakšni "stari mački" klasičnega šolanja! Ti so znali pa še kako svoje pse prisiliti v delo! Če ne zlepa pa (včasih še raje) zgrda. Se mi zdi, da je bilo včasih veliko prestrašenih psov po poligonih. Kako je kaj s klasičnim šolanjem dandanes? Se je že vtihotapilo kaj novih idej?
Citat

No, jaz nisem ravno "stari maček", ampak šolam klasično: ovratnica na poteg na eni strani, veliko pohvale na drugi strani. Brez priboljškov in klikerjev. Nikoli psa ne prisilim delat zgrda, je pa res, da pes MORA delat, kadar to hoče vodnik in tisto, kar hoče vodnik. Lepo vas prosim, kam bi pa prišli, da bi psi delali po svoje - recimo šli čez Celovško ob štirih popoldne, ker se jim je zazdelo, da ne bi bili na povodcu in šli "poleg" v vodnikovo smer. Lahko se tudi pridete prepričat, da kljub klasičnim metodam šolanja na našem poligonu ni prestrašenih psov in da se veselijo "šihta".
Tina, kaj naj bi bile vtihotapljenimi novimi idejami v klasično šolanje?

Uh, še nekaj:
1. ELEKTONSKA OVRATNICA NI ZA UČENJE PSA, KVEČJEMU ZA KOREKCIJO VEDENJA PRI STVAREH, KI JIH PES ZELO DOBRO POZNA.
2. NIKOLI IN NIKDAR NAJ JE NE UPORABLJAJO LAIKI, KI NE VEDO, KAKO NAPRAVICA DELUJE NA PASJE OBNAŠANJE IN PSIHO.
3. NEPRAVILNA UPORABA ELEKTRONSKE OVRATNICE LAHKO NAPRAVI BISTVENO VEČ ŠKODE KOT KORISTI.

Previdno torej.


Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #35 : torek, 14.06.2005 : 21:23:23 »

Skar, z novimi idejami sem mislila kliker, ideje, ki jih vse več prebiram na tem forumu o tem kako psa ne smeš šolat s prisilo, veliko je govora o ignoriranju kot kazen za neželjeno vedenje, o takih in drugačnih teoretikih, ki vsak trdi nekaj drugega in jih nekateri ljudje (nekaj jih je tudi na tem forumu) kujejo v zvezde , ter jih tretirajo kot neko najvišjo instanco, pa še bi se dalo naštevati.
Moti me predvsem odnos nekaterih, ki ne priznavajo druge resnice kot le svojo lastno.
Če pri mojem sedanjem psu neka oblika vzgoje in šolanja deluje, jo bom vsekakor uporabila tudi pri naslednjem.

Skar, ti šolaš z ovratnico na zateg in brez priboljškov, spet kdo drug s klikerjem.Verjetno zato, ker imate dobre izkušnje s tem.
Zato ne vidim smisla, da bi jaz tebe poskušala odvrniti od tvojih metod in ti vsiliti neke nove.
Je pa veliko ljudi ki delajo prav to.

Sem pa na lastne oči videla veliko klasičnega šolanja, ki je bilo zelo grobo in so psi izpolnjevali ukaze iz strahu.

Vsekakor pa se strinjam, da te pes mora ubogati, pa če ga malo cukneš z vrvico, ali prestrašiš z "elektronsko" ovratnico- to še ni konec sveta.
Pod pogojem, da veš kaj delaš!
Logiran
skar
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 64


« Odgovor #36 : torek, 14.06.2005 : 22:26:34 »

Tina, to cenim. Včasih je bil moj slogan na forumu "Kjer vsi mislijo enako, nihče ne misli prav veliko". Tudi po moje ni metode, ki bi jo lahko koval v zvezde. Vsakemu psu je treba prilagodit način šolanja, potem pa gre. Če je to kliker - aleluja, jaz pač ne vem, kaj naj s to zadevo počnem. Če pa je  električna ovratnica, pa tudi prav. Brez prisile pa itak ne gre - saj mene tudi vsak dan življenje prisili, da grem v službo, čeprav se mi tudi oči ne ljubi odpret. Veliko veselja s psi ti želim
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #37 : sreda, 15.06.2005 : 08:20:56 »

Hm na klasiko se vedno meče neko slabo luč uporabljanja "zastarelih" metod šolanja. Sicer tudi sama nisem med starimi mački, ampak vem pa nekaj. Tudi med klasiki je veliko takih, ki uporabljajo sodobne metode šolanja. In s tem ne mislim samo v tujini ampak tudi v Sloveniji. Tako, da mene ni prav nič strah, da bi bila slovenska kinologijo nedovzetna za nova znanja.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #38 : sreda, 15.06.2005 : 15:37:37 »

Sama sodim med "stare mačke". Ko sem od blizu videla prvi tečaj, so delali še s povodci, ki so imeli na enem koncu bič. Lahko verjameš, da znam prisiliti še tako trmastega psa da naredi kar hočem. Še zdaj znam tudi krasno vreči psa, ki še ni nikoli skakal  čez 1,2m skakalnico. Samo da tega že zelo dolgo ne delam več. Ker mi druge metode bolj ležijo in ker imam čedalje pametnejše pse. Pri dedkovih nemcih je rukn cukn metoda krasno delovala. Pri mojih goldenčkih že ni šlo več tako enostavno. Pri samojedih si pa takega načina šolanja ne morem privoščiti niti v sanjah.
Rukn cukn (Skarova) metoda je zelo učinkovita, deluje   hitro in pri njej ne vodniku ne psu ni treba kaj dosti misliti. Vendar dobro deluje samo  pri "dobrih" (lahko bi rekli tudi neumnih) psih.
Metode s pozitivno motivacijo zahtevajo od vodnika nekaj več iznajdljivosti, pot je pogosto počasnejša, vendar deluje tako pri "dobrih" kot pri "slabih" psih. Seveda se da delati tudi brez klikerja. Meni kliker sicer ni všeč, ker nočem stalno nekaj valjati po rokah. Že  dolgo uporabljam zelo podobno metodo, pri kateri namesto klika uporabljam čisto določeno besedo. Zadeva deluje.  Potem, ko so se začeli pojavljati klikerji, sem seveda morala poskusiti, ugotovila sem, da so reakcije na klik bistveno boljše kot na besedo in da je timing bistveno bolj precizen, zato ga sedaj uporabljam tam, kjer se mi zdi smiselno. Klik ni nič drugega kot signal, ne vem zakaj nekateri delate iz tega tak cirkus.
Še nekaj o prisili. Tukaj ne mislim na korekcijo. Slabo izvedeno vajo seveda popravim. Sicer pa v  veliki večini tečajev kakšnih ne vem kako grobih metod pri učenju psov in korekciji itak ne uporabljajo več. Malo drugače pa je takrat, kadar pes nečesa kar že zna noče narediti.  Zlato pravilo je, da je treba psa v tem primeru na tak ali drugačen način prisiliti, da bo naredil, kar od njega zahtevamo. In ravno tega si jaz pri samojedkah ne morem privoščiti. Samojed dela samo tisto, kar sam hoče, to pa je ponavadi tisto, kar ga zabava . Zaradi tega so samojedi še ne tako dolgo nazaj veljali za pse, ki jih je nemogoče šolati.   Če psa prepričamo, da je tisto kar hočemo od njega zelo zabavno ali pa da se mu splača, bo delal. In če bo delal, bo delal dobro in z velikim veseljem. Dokler recimo ne bomo zahtevali ene ponovitve preveč. (samojeda je težko pripraviti do tega, da bi eno in isto vajo naredil več kot dvakrat zaporedoma). če psa, ki vaje noče narediti v to prisilimo (količina fizične sile, ki jo pri tem uporabimo sploh ni pomembna) reagira s trmo, ki je ponavadi tako huda, da jo je mogoče zlomiti samo z grobo silo. V tem primeru se pes, če mu ne preostane drugega sicer vda in vajo naredi, vendar je vodnik v njegovih očeh izgubil še tisto malo spoštovanja, ki ga je mogoče imel. In lahko je prepričan, da mu bo pes ob prvi priložnosti stegnil z vadbišča. Sama zelo pazim, da imajo psice vedno možnost izbire. Če noče delati, gre lahko kadarkoli na svoj prostor in si privošči odmor. Če tudi potem noče delati, gre domov ali pa v boks. Na začetku šolanja psice ponavadi to možnost umika kar pridno uporabljajo, kasneje pa vse manj in manj, ker raste veselje do dela, izboljšuje se vztrajnost in koncentracija. Psice, ki sem jih šolala na ta način, so v končni fazi izredno zanesljive, veliko bolj kot psi, ki sem jih učila na star način, pa so pripadali  bolj "delovnim" pasmam.
 Tina: nobena skrivnost ni, trenutno imam 6 samojedk. Ven ponavadi peljem 3 največ 4 naenkrat, tako da gredo ven v dveh rundah.  Če gremo samo na sprehod so vse spuščene, delam pa ponavadi z eno naenkrat, drugi dve sta privezani (včasih za zabavo kakšno poslušnost naredim v paru ali v troje, včasih sem imela en kar dobro ubran par, zdaj se mi pa nekako ne ljubi več zadeve izpiliti, čeprav bi se dalo)
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #39 : sreda, 15.06.2005 : 17:07:51 »

Lanabela, predvidevam, da si verjetno izbrala pasmo, ki jo nekateri imajo za manj vodljivo in učljivo ravno zato, ker je z njo večji izziv delati.In so tudi sadovi truda slajši.

Mislim, da je pri klasičnem šolanju še kar veliko grobosti, vsaj kakih 5 let nazaj je še bilo tako v Štajerskem koncu.Ampak bi bilo zanimivo pogledati rezutate s tekmovanj v korelaciji z načinom šolanja.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #40 : četrtek, 16.06.2005 : 10:05:52 »

No, jaz nisem ravno "stari maček", ampak šolam klasično: ovratnica na poteg na eni strani, veliko pohvale na drugi strani. Brez priboljškov in klikerjev. Nikoli psa ne prisilim delat zgrda, je pa res, da pes MORA delat, kadar to hoče vodnik in tisto, kar hoče vodnik. Lepo vas prosim, kam bi pa prišli, da bi psi delali po svoje - recimo šli čez Celovško ob štirih popoldne, ker se jim je zazdelo, da ne bi bili na povodcu in šli "poleg" v vodnikovo smer. Lahko se tudi pridete prepričat, da kljub klasičnim metodam šolanja na našem poligonu ni prestrašenih psov in da se veselijo "šihta".
Tina, kaj naj bi bile vtihotapljenimi novimi idejami v klasično šolanje?

Uh, še nekaj:
1. ELEKTONSKA OVRATNICA NI ZA UČENJE PSA, KVEČJEMU ZA KOREKCIJO VEDENJA PRI STVAREH, KI JIH PES ZELO DOBRO POZNA.
2. NIKOLI IN NIKDAR NAJ JE NE UPORABLJAJO LAIKI, KI NE VEDO, KAKO NAPRAVICA DELUJE NA PASJE OBNAŠANJE IN PSIHO.
3. NEPRAVILNA UPORABA ELEKTRONSKE OVRATNICE LAHKO NAPRAVI BISTVENO VEČ ŠKODE KOT KORISTI.

Previdno torej.




mogoče sem star maček klasičnega šolanja,a dejstvo je, da psa ne moreš dolgoročno v nič prisiliti kar on noče.
Sila j e uporabna le za preprečitev nekega dejanja (npr odhoda čez Celovško), da pa bo namesto tja odšel k tebi , pa mora biti izšolano s pozitivno motivacijo.
Torej v določenih fazah dela  s posameznimi psi sem uporabljala tudi negativne metode v smislu prisile (da ne bo kdo mislil ,da sem svetnik ali pa da n epoznam metod),a tudi tudi tu je prisila oz sila uporabna le za preprečitev nečesa- v tem primeru pasivnosti- vaja, ki naj sledi, pa mora biti prav tako naučena na pozitien način.
Po tekem posegu rabi pes obdobje regeneracije in ne moreš delat tisti dan naprej, prav tako ne smeš delat drugih vaj prav tako se to ne sme ponavljat kot pravilo.Še najman pa sploh vsi psi primerni za to in vodnik rabi več znaja, refleksov in sposobnosti opazovanja kot pri poztivnih metodah- tako da ne priporočam za domačo uporabo.
drugače pa jaz mojih psov (predvsem dveh ,ki sta bolj delikatna) nikoli ne treniram, če nista razpoložena, kajti bolje je ne trenirat ,kot pa trenirati v škodo. Vsaj kdor trenira zato, da bi psi delali dobro ,n pa zato ,da sprošča svoje furstarcije pridelan ena drugih področjih življenja.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #41 : četrtek, 16.06.2005 : 11:16:53 »

Tina, pasme si nisem izbrala jaz, ampak je v bistvu psica te pasme izbrala mene. Šele takrat sem ugotovila, da mi način dela s to pasmo zelo leži in da se v bistvu neverjetno lepo ujemamo. Čeprav so ljudje večinoma prepričani, da za šolanje mojih psic porabim strašno veliko časa, pa je res ravno nasprotno, napredujejo zelo hitro in rabijo zelo malo ponavljanja, kar se lepo prilega moji lenobi. Moram pa zelo paziti kaj delam, saj se mi vsaka moja nestrpnost ali negativna reakcija kruto maščuje.

Skar, praviš, da se brez (pri)sile ne da šolati. Seveda se da. Celo brez tako majčkene prisile kot je besedica NE se da delati. Lahko uprabljaš izključno nagrado za dobro opravljeno delo, ignoriraš kar je slabo in preusmerjaš kar je nezaželeno. Samo porabiš strašansko veliko časa, rezultati pa sploh niso slabi. Jaz lepo priznam da za kaj takega nimam živcev.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #42 : četrtek, 16.06.2005 : 11:23:22 »



Skar, praviš, da se brez (pri)sile ne da šolati. Seveda se da. Celo brez tako majčkene prisile kot je besedica NE se da delati. Lahko uprabljaš izključno nagrado za dobro opravljeno delo, ignoriraš kar je slabo in preusmerjaš kar je nezaželeno. Samo porabiš strašansko veliko časa, rezultati pa sploh niso slabi. Jaz lepo priznam da za kaj takega nimam živcev.

Dajmo no nehat tumbat o prisili. Že s tem ko smo se odločili da psa pripeljamo k sebi smo ga prisilili da živi po naših željah.
Prisil je več vrst. A to, da psi jedo izljučno samo na treningu po kliku  za dobro opravljeno vajo je pa brez prisile?

A ignoranca pa ni prisila?

Prisila ni samo fizična! Psihična je veliko hujša.
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #43 : četrtek, 16.06.2005 : 11:24:12 »

Jaz sama sicer ne morem sodit ali je elektronska ovratnica dobra ali slaba, enostavno zato, ker imam s šolanjem psov premalo oziroma skoraj nič izkušenj (mogoče čez desetletje ali več), vem pa samo to, da je pri sosedovem psu, ki se je neznosno drl vsakokrat po stopnišču bloka ko so ga peljali na sprehod in pred blokom na vsakega, ki ga je zagledal, je pomagala vsaj delno. Sicer so se je dolgo branli, a so jo kot zadnjo možnost uporabili in vsaj delno uspeli.

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #44 : četrtek, 16.06.2005 : 12:06:22 »

Strinjam se da je psihična prisila hujša od fizične. Tuljenje in zmerjanje recimo psa bistveno bolj sesuje kot en cuk ali celo klofuta.
O tem, ali je ignoranca prisila ali ne bi se dalo filozofirati. Dejstvo pa je, da psu, ki ga ignoriramo ni treba narediti nič, če tega sam noče. Sam se bo odločil, ali se bo potrudil in si zaslužil nagrado (ni nujno da je to hrana) ali pa ne in bo šel lepo domov. Kadar ostaja možnost izbire težko govorimo o prisili. Moje psice so si recimo kar precejkrat izbrale drugo možnost.

Če imamo sestradanega psa ki si lahko zasluži hrano izključno z dobrim delom na vadbišču ( s klikom ali brez njega), potem je to seveda prisila. Če se ne motim nekateri tako pripravijo nezainteresirane pse za sled. Nekaj dni ga stradaš, potem pa mu daš na konec sledi  posodo s hrano.   
Če še vedno noče delati, naj bo lačen še en dan, enkrat bo že popustil.
 
Ne vem, kako delajo drugi, jaz z lačnimi psicami ne naredim nič, ker postanejo hektične, narediti hočejo vsaj tri vedenja za katera mislijo da bodo dobile nagrado hkrati in se sploh ne morejo skoncentrirati. Zjutraj dobijo normalen obrok, na treningu si lahko prislužijo nekaj pribolškov (količine so skoraj zanemarljive), če se jim ne zdi vredno pa ne. Spet je tu možnost izbire.
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: elektronska ovratnica
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines