mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 21:49:50

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: elektronska ovratnica
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: elektronska ovratnica  (Prebrano 48226 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #15 : petek, 10.06.2005 : 11:46:09 »

Na ovratnici je "škatlica", ki se napolni z zrakom, na enak način kot npr. vžigalnik s plinom.Lastnik ima v roki daljinski upravljalec in kadar pes počne kaj nezaželjenega, samo sprožiš.Psu zvok izpuščenega zraka tik ob vratu povzroči neugoden občutek.Dobro je predvsem to, da kazni ne poveže z lastnikom, temveč z nezaželjenim vedenjem.Kot sem že napisala, sem jaz mojo psičko odvadila pobiranja kamnov po tleh, moj prijatelj je psa odvadil zaganjanja v druge pse, trenutno pa eden ravnom odvaja psa skakanja čez ograjo. Obstaja tudi različica ovratnice proti lajanju.Ta pa nima daljinskega upravljalca, temveč se avtomatsko sproži ko pes zalaja.
Lp tina
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #16 : petek, 10.06.2005 : 11:51:16 »

 V Mariboru vem kje jih prodajajo,drugače pa je tukaj še elektronski naslov uvoznika teh ovratnic "prodaja@vetpet.si".  Upam, da bo komu v pomoč.
Logiran
sanci_cat
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 947


« Odgovor #17 : nedelja, 12.06.2005 : 18:48:46 »

Pa je primerno za večje in bolj odlakane pse? Mislim, obstaja taka velikost?
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #18 : nedelja, 12.06.2005 : 19:55:54 »

Mislim, da odlakanost nima veze, ker je ovratnica iz blaga in ker deluje na podlagi zvoka.
Mislim, da je v samo eni velikosti, ne vem pa zagotovo.Moji španjelki je je bila mogoče malo velika (velikost je nastavljiva), zaradi velikosti škatlice, vendar je ni nič motilo.Za kakšne pritlikave pasme ni primerna zaradi velikosti, za ostale, pa ni problema.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #19 : ponedeljek, 13.06.2005 : 06:40:54 »

Naj vam še jaz "zaupam" svojo izkušnjo.Moja španjelka je že od malega v gobcu zmeraj nekaj nosila na sprehodu, še najraje kamen.Ko je prišla ven ga je vzela v gobec in ga imela v gobcu tudi cel dan (včasih je še spala z nim).Ker to ni predstavljalo večjega problema (npr. z zobmi), bilo pa je neverjetno učinkovito "nagrajevalno" sredstvo (za kamen bi naredila prav vse), je niti nisem odvadila te razvade.Dokler ga ni pogoltnila in se ji je zataknil v črevo.Mater smo bili pametni!Ni kaj!

Po dokaj zahtevni operaciji pa je nikakor nisem mogla odvaditi pobiranja kamnov, dokler...
Veterinar mi je priporočil ovratnico Exel pet, ki iztisne zrak psu pod vratom,ko stisneš na sprožilec.Neverjetno učinkovito!

Pes se tako prestraši in misli, da kamen (v našem primeru), povzroči ta neugoden zvok.Bolj učinkovitega sredstva si ne bi mogla zamisliti.Par ponovitev in je bilo konec s pobiranjem kamnov.Tudi odpoklic bi se dalo odlično naučiti.Psička je namreč vsa prestrašena zmeraj pritekla k meni po podtuho.

Je pa ovratnica res precej draga, pozanimajte pa se, če je nimajo kje naizposojo (kakšni veterinarji).
DEluje pa 100%, pa to z zrakom pod brado se mi zdi manj stresno, kot pa elektrošoki ter neprijeten vonj.
Verjetno se bo našel kdo, ki se bo spotikal tudi ob tem, ampak deluje pa neverjetno.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #20 : ponedeljek, 13.06.2005 : 06:54:37 »

Zdaj pa še drugi del Roll Eyes, res sem majstr za citate Grin.
No, ovratnica na zrak , zvok, citronelo, ali elekriko- je vse "isto sranje, drugo pakovanje".
V vsakem primeru gre za negativni vpliv ob določenem vedenju. In kot tak j euporaben le da neko vedenje preprečimo ali ukinemo- npr pobiranje kamnov ,ne pa neko vednej enaučimo ali izsilimo (npr prihajanje). V vsakem primeru je psu neprijetno, ker drugače ne bi bilo učinka. V vsakem primeru se lahko zmede in nepredvidljivo reagira- npr namesto k vodniku začne bezljat naokrog. V vsakem primeru ima pred vrvico eno slabost- nima smeri, ki bi psu pomagala najti pravo vedenje in prednosti- ni omejena na bližino vodnika, jakost je vedno enaka in pes težje ugotovi, da jo nosi.
Glede humanosti je bolj human samo občutek vodnika in naziranje okolice saj se bolje sliši da pes voha citronelo ali posluša izpihnjen zrak,kot pa da ima elekrtično ovratnico. A spet smo pri naravnavanju jakosti in občutljivosti psa.
Pobiranja kamnov bi se sicer dalo odvaditi tudi drugače, samo malo dlje bi trajalo. Kamne bi morala nadomestiti z igračko ali žogico. Čim pes pogleda kamen je to "fuj" in potem igra z igračko, Že doma daš igračko v gobec in se igraš samo s tem, s kamni jo ignoriraš na začetku potem pa poveljuješ fuj ,če ga prime. Nekaj dni ali tednov doslednosti in bi bilo. Morda bi jo morala imeti kakšen teden celo na dolgi vrvici, da bi fizično preprečila pobiranje kamnov ni pa nujno.
Sicer pa je to tipičen primer, da je treba negativne metode uporabljati, kadar smo zamočili pri vzgoji.
 

Logiran
samo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 302


« Odgovor #21 : ponedeljek, 13.06.2005 : 09:38:14 »

Ovratnice pa kakeršne koli že so, so sredstvo za izvajanje prisile, ki je  sam ne odobravam.Psi pa tudi niso neumni in, ko ugotovijo, da se jim določena posledica zgodi takrat, ko imajo na sebi to ovratnico delajo kar želimo, ko je pa nimajo pa pač ne.Poznam tak primer.
Obstajajo drugačni pristopi za odvajanje nezaželjenega vedenja in učenje vaj poslušnosti, samo potrebno je imeti potrpljenje in biti dosleden.Na samem forumu je okoli tega dovolj napisanega treba je samo poizkati. Kliker itd.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #22 : ponedeljek, 13.06.2005 : 11:01:59 »

Na splošno je s temi ovratnicami res problem. Tisti, ki znajo zadevo pravilno uporabljati, tako da imajo od nje več koristi kot škode, zadeve pravzaprav ne potrebujejo, ker znajo svoj cilj doseči na drugačen način. Tisti, ki  zadevo potrebujejo, je pa itak ne znajo pravilno uporabljati in z njo naredijo več škode kot koristi. Čeprav moram priznati, da bi bilo zelo luštno imeti tako ovratnico z mini sprejemničkom, tako da se ne bi bilo treba dreti, če hočeš dati psu kakšno navodilo na daljavo. Se čisto strinjam z Deteljico: citronela, elektrika ali zrak- isto s.. drugo pakovanje.
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #23 : ponedeljek, 13.06.2005 : 20:41:15 »

SEveda se strinjam, da  nedovoljeno ravnanje lahko preprečiš drugače kot v mojem primeru.Vendar pa  sem se sama poslužila te metode ravno zato, ker sem želela hitre rezultate.Psička je kot sem že omenila pojedla kamen, kar je bilo skoraj usodno, ker ji je zamašil črevo in ga je bilo treba en del tudi odstraniti.Če bi se to ponovilo, bi bilo usodno.Strinjam se, da je bila izključno moja napaka, da je nisem odvadila takoj, ko je začela pobirati kamne.Osel gre samo enkrat na led.Glede navajanja na druge stvari pa:sedaj je enako interesantna žogica, tako, da se pozornost definitivno da preusmerit.
Jaz bi ovratnico definitivno uporabila še enkrat v istem primeru, kljub temu, da je sredstvo prisile.Določena stopnja prisile, je vsekakor vedno prisotna pri vzgoji, ker tudi učenje psa odpoklica z dolgo vrvico temelji na prisili. Tudi kadar psu podržiš nad glavo briket zato, da se vsede (namesto tiščanja zadnjice k tlom), ga s tem prisiliš, da sede, pa čeprav se to marsikomu (vključno z mano) zdi bolj humano, naravno, psu prijazno ali kakor že hočete.Rezultat pa je isti: pes sedi.

Samo:pes, ki pogrunta, da je na eni ovratnici, ki jo nosi škatlica, na drugi pa ne je. res inteligenten.Moj zgleda pač ni.Saj pravim, da kazni ni povezala ne z mano, ne z ovratnico, ampak izključno s kamnom.
Zato je bil učinek mnogo hitrejši, kot bi bil z ignoriranjem in s fuj.
Sedaj po nekako petih letih, odkar smo uporabilito "grozljivo" napravo, še psička včasih (zelo zelo redko ) pobere kamen, pa je fuj dovolj.

Lanabela:meni pa ni vse isto s..... drugo pakovanje. Če bi izbirala med elektrošokom, smrdljivo tekočino in zrakom, bi definitivno izbrala zrak.Verjamem, da pes ne bi izbral ničesar od naštetega, kak vodnik pa še raje izbral palico ali ovratnico na zateg.Ker tudi tako se da odpraviti tisto, kot je Deteljica lepo povedala, kar smo zamočili pri vzgoji.
Lp tina

Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #24 : ponedeljek, 13.06.2005 : 20:52:00 »


Aja!
Pozabila sem še samo to!
Sama šolam svojega psa pač tako, da mu jasno pokažem kaj od njega zahtevam, ter ga na njemu najljubši način nagradim, ko se vede v skladu z mojimi navodili.Tudi uporaba te ovratnice se mi ne zdi sporna.Ni mi pa všeč ideja s klikerjem, ker ne želim robota, ki bi se odzival s pogojnim refleksom, temveč krasno živo bitje, ki ga kdaj pa kdaj pobiksa, pa čeprav po moji krivdi.Takšno je pač moje mnenje.
Pa še vprašanje: kako vi kaznujete pse za napačno ravnanje?Če je to že v kakšni drugi temi, se opravičujem, bi pa rada vedela!

Lp tina
Logiran
samo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 302


« Odgovor #25 : torek, 14.06.2005 : 08:22:27 »

Pes izključno vse počne zato, da bi od tega imel neko koristi, s tem mislim, da dobi pribolšek, se z njim igramo, ga pobožamo itd., kar se da s pridom uporabiti pri šolanju na tako imenovano šolanje brez prisile.
Včasih pa počne neumnosti, ki nam niso po godu samo zato, ker se dolgočasi in se mi ne zmenimo zanj ter bi rad pritegnil našo pozornost.
Če počne nekaj s čimer ne povžroča škode in nam ni všeč enostavno ignoriramo njegovo vedenje, za kakšne hujše prekrške pa je ponavadi dovolj, da privzdignemo glas in jasen NE ali FUJ, seveda pa to povelje mora pes poznati, če to ne zaleže ga lahko za nekaj minut izoliramo- drug prostor, privežemo in odidemo proč od njega itd.
Klub temu, da se sam trudim šolati brez prisile, pa je včasih potreben kakšen poteg z vrvico.

Kar pa se tiče klikerja pa mislim, da je odličen pripomoček za šolanje in se z njim ne proizvaja robotov.Saj s klikerjem označimo točno določeno vedeje, če ga znamo uporabljati v tistem trenutku ko ga pes izvede.Kliker ima za razliko od našega glasu vedno enak zvok in v njegovem zvoku ni zaznati našega razpoloženja ter je samo nadomestek za bravo ali priden.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #26 : torek, 14.06.2005 : 08:44:41 »


Pa še vprašanje: kako vi kaznujete pse za napačno ravnanje?Če je to že v kakšni drugi temi, se opravičujem, bi pa rada vedela!

Lp tina

Za začetek j etreba vsakemu ,ki hoče oblikovati vedenje še z druge strani ( beri z negativne ,na les pozitivne) poznati razliko med korekcijo in kaznijo.
Večina ne razume razlike. Korekcij aj eblag negativni vpliv (lahko samo beseda, lahko dotik, poteg ,potisk) v času slabega vedenja ,kiima običajno še pravo smer- se prvi psu pomag anajti pravilno vedenje. Kombinacija + metod s korekcijami j eprimerna za vse odrasle pse in da natančno in zenesljivo delo.
Večin psov ob pravilnem delu in korekcijah  nikoli v življenju ne potrebuje kazni.
Kazen je močnejši navadno fizični vpliv (s stališča psa, s stališča gledalca je lahko blag- npr zgolj  poteg z vrvico, grob prijem  ali pa zelo grob npr pretepanje , cukanje, brcanje itd). ponavadi nima (prave) smeri oz psu ni v pomoč. Njegova edina uporabnost je, da prekine neželjeno vedenje. Napaka ,ki jo večina lastnikov dela pa ,da ne prekinejo kaznovanja takoj , ko mine neželjeno vedenje, da je jakost premočna za napako in izraža zgolj furstracijo vodnika , ali pa je preblago in ne uspe prekiniti vedenja.
Kaj jaz uporabljam kot kazen? Zadnjih deset  let nič, ker imam mlade pse mehkih pasem, ostle pa že odrasle in "obrušene". Ko sem pa imela mlade , domaniantne pse službenih pasem pa sem uporabila karkoli, kar je imelo učinek in ni poškodovalo psa, obenem pa pravočasno in v tako meri, da je bil enkraten poseg dovolj za vse večne čase.
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #27 : torek, 14.06.2005 : 10:31:02 »

Samo to bi dodala, tako kliker kot električna ovratnica ali citronska ali kakršna koli je pripomoček za šolanje. Nič ni čudežno samo po sebi. Se pa lahko vse s pridom in pametjo uporablja v namene šolanja. Je pa res kot pravi Deteljica, pri mehkejših psih so korekcije lahko zelo blage oz. zadošča že bolj oster glas ali pogled, dominantnejšemu psu pa "narobe" pač eno figo pomeni...
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #28 : torek, 14.06.2005 : 11:54:29 »

Ja Maja to si lepo povedala.Metode šolanja pač moramo najbolje prilagoditi našim psom.Čudežnih metod pač ni, potrebno je veliko časa in potrpljenja, kar pa se kasneje zelo obrestuje.Kdor pa nima časa in volje, pa pač naj nima psa.
Mislim pa, da je še vedno ogromno lastnikov, ki niso še nikdar prestopili praga  kinol. društva ali vzeli v roke kakšne knjige o vzgoji.Zato pa je veliko psov na verigah, po zavetiščih ali pa se prosto sprehajajo okrog.
Super je, da je zmeraj več metod šolanja, da se (upam vsaj) počasi opušča šolanje s cukanjem in fizičnim kaznovanjem, kjer "poslušnost" psa temelji na strahu pred vodnikom.

Mislim pa, da bodo potrebne še generacije, da se bo spremenil splošen odnos do psov (če se sploh bo).Če se zapelješ nekaj km iz mesta naletiš na popolnoma drugačno sliko.Ljudje se ti smejejo, če pelješ psa k veterinarju na cepljenje ali ker ima vneto uho.Saj če je pes bolan ga lahko ja nadomestiš z drugim!
Tukaj bi bilo treba nekaj spremeniti, vendar pa je to že druga zgodba, ki pa več ne sodi v to temo.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #29 : torek, 14.06.2005 : 14:39:53 »

Moje psice so ena zanimiva kombinacija, po eni strani so silno mehke in cvilijo že če jim pokažeš kriv prst, hkrati pa so  zelo dominantne in če je potrebno silno trmaste. Korekcije dobro prenašajo, sem ter tja si celo lahko privoščim nekaj malega sile, npr kakšen poteg z ovratnico ali pa jo malo potegnem za "tasladke", če je psica res preveč raztresena. Tisto, česar si pa ne morem privoščiti je prisila. Če psica noče delati, potem ne dela in amen. Druge inštruktorje sicer ob tem oblije zona, ampak če bi psico na kakršen koli način prisilila, da bi naredila tisto kar noče ( jo recimo pripela na povodec in jo tako peljala čez oviro, ki jo ta trenutek noče narediti, brez kakšne dodatne uporabe sile) sem lahko povsem prepričana, da tiste ovire ne bo prostovoljno naredila vsaj še kakšen mesec. Zato ji pač ni treba delati, če noče. So pa kazni. Najpogosteje ta, da njeno delo opravi drug pes in zato dobi poleg pretirane pohvale tudi njeno nagrado. Huda kazen je, če jo sredi treninga za kazen pripnem na povodec in peljem domov ali pa mora v boks, medtem ko drugi psi še delajo.
Vse psice tudi zelo dobro ločijo med seboj različne ovratnice. Kakšna daljinska ovratnica se po vsej verjetnosti ne bi preveč obnesla in sicer zato, ker bi točno vedele kdaj jo imajo na sebi in kdaj ne, če bi jim bila zoprna pa bi se je po vsej  verjetnosti tudi hitro znebile (če je ne more sneti sama, ji to z največjim veseljem naredi druga psica - to so počele predvsem z ovratnicami proti parazitom, ki so jim bile zelo zoprne) Če dražljaj ne bi bil resnično močan, bi ga najkasneje v drugem poskusu gladko odignorirala, kadar bi nekaj resnično rada naredila. Prepričana sem, da bi požrla miš, če se je tako namenila ne glede na to, koliko bi ji pihalo za vratom.
Če misliš, da pri šolanju s klikerjem dobiš robota, potem tega načina preprosto ne poznaš. Nisem kakšen pretiran kliker fan, ga pa uporabljam tam, kjer se mi zdi smiselno. (pri vajah, kjer so potrebne zelo hitre reakcije je naravnost krasen)
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: elektronska ovratnica
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines