mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 15:27:29

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Pes je oslepel, kako naprej?
Strani: 1 2 3 [4] 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pes je oslepel, kako naprej?  (Prebrano 35118 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #45 : sreda, 15.06.2005 : 21:11:33 »

Tole pa res moram napisati, ker mislim, da vse skupaj postaja malo bedasto. Roll Eyes
Chris, ne razumem kaj me hoces prepricati? Da sem se zacela bunit, ko si ti zacel pisati o pregledih? A sploh preberes kaj ti jaz pisem? Ali naj raje narisem? Oprosti, tudi tebi brez zamere, ampak po tvojih zadnjih pisanjih imam obcutek, da imas paranojo ali pa zelo bujno domisljijo. Vecina stvari, ki jih tu pises, je namrec potegnjena nekje iz oblakov. Niti enkrat nisem omenila kaksnega testiranja mesancev, nobenega denarja nisem omenjala (da je testiranje drago), niti nisem nikjer napisala, da jaz vse vem in ostali ne. Za to zadnje bi prej rekla, da ti delujes tako. Ne razumem tudi zakaj bi preusmerjala debato (odkod? kam?), saj sem ti vendar napisala, da zelim, da svoja razmisljanja napises v temo o tej bolezni. Bilo bi res smesno (ali pa zalostno), da bi zelela, da se o pregledih ne govori (saj mi to ocitas kajne?) sama pa ze nekaj let z veliko pomoci tujih vzrediteljev skrbno zbiram podatke o moji pasmi (pa se o kaksni zraven), ki je podvrzena nekaterim ocesnim boleznim in se bolj skrbno izbiram vzreditelje, ki bodo nekoc vzredili psa zame.

Ne morem pa se znebiti obcutka, da gre tukaj za neko osebno zamero. Huh  Ker, ce nekdo vlozi toliko casa v to, da bi me preprical v nekaj, kar ze sama vem (in to tudi nekajkrat napisem!), poleg tega pa ve vec o meni kot jaz sama, mora imeti pa res dober razlog.

Pa se nekaj bi rada razcistila! Vini nikoli ni bila parjena iz enega samega razloga: ker nima rodovnika. Ker sem vedno bila in vedno bom proti razmnozevanju mesancev. Tukaj PRA nima nobene zveze, takrat ko smo izvedeli za bolezen je bila ze tako in tako prestara za leglo.

Upam, da sem res dovolj nazorno odgovorila na vsa vprasanja in ponovitve ne bodo potrebne.

Zdaj pa res zakljucujem z bunjenjem! BU! Cool
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #46 : sreda, 15.06.2005 : 21:53:42 »

Ni podlo, ker mi ni jasno kaj jo je tako zmotilo, da se je začela bunit inm to ravno ona. Dvomim da samo to, da tema že obstaja (ZAKAJ JE PA POTEM TO NEKDO ODPRL? JAZ JO NISEM.). Pomoje prej to, da sem omenjal samo pasemske pse, pra in preventivo, in da pri mešancih ugotavljanje ni mogoče oz. je, le hudo predrago bi bilo. Poleg tega je očitno preusmerjala debato iz pra-ja raje na zdravljenje in nasvete. Potem jih pa naj deli, če pravi da ona to vse ve, samo ostali ne. Kakorkoli.... Ni bilo na mestu njeno metanje ven.

Daj, Chris, nehaj cepetati na mestu. So te ze pred mano opozorili na ze obstojeco temo, v kateri lahko o PRA razpravljas in razglabljas, svetujes, se gres preventivo ali karkoli zelis drugega (o PRA), pa si zacel tuliti (preberi citat), zakaj je nekdo odprl novo temo. Ti pa se nobene nove nisi odprl, kajneda? In kot si me popljuval ze nekje drugje, se mi zdi, da si med zgornjim dretjem malo mislil name, ces: le kaj lenoba dela, da ne poslihta tem tako, kot je treba. Ja, pameten, priden in zagnan fant.
Ko ni bilo sogovornikov in si dobil obcutek osamelosti, si se lotil Kaje (njenih nacel in Vini), kot da ne ves, kdo je na drugi strani. Posten in odkrit fant, ni kaj. Ko smo te opozorili, da bo potrebno malo umirjanja, si zacel cepetati. Ocitno fant, ki mora se odrasti.
In na koncu - zdrekal si temo o psih, ki so oslepeli. Ja, to si dosegel s svojo znanostjo o PRA. Bog, da ne bi bil kdaj komu ucitelj.
Logiran

Chris
gost
« Odgovor #47 : sreda, 15.06.2005 : 22:21:36 »

Se mi ne da odgovarjat na bedaste poste. Lp
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #48 : četrtek, 16.06.2005 : 12:43:46 »

Kaj pomeni labradorec s PRA? za našo vzrejo čisto nič, ker je bil uvožen, pri nas nima žlahte in ni bil parjen. Amen.
Zakaj pravim, da je vsesplošno testiranje za PRA, stran metanje denarja? Zato, ker PRA niti slučajno ni edina dedna bolezen. Ne poznam situacije pri kokrih, pri samojedih je ugotovljenih najmanj 7 dednih očesnih bolezni, ki se pojavljajo v zelo nizki frekvenci.  potem prištej zraven še nekajkrat toliko ostalih dednih bolezni, ki se tudi pojavljajo v zelo nizkih frekvencah, za večino način dedovanja niti približno ni znan, kaj šele, da bi obstajal markerski gen. Pa dodaj še bolezni, pri katerih se deduje samo predispozicija, pa tiste, za katere obstaja samo sum da so dedne...
Če boš pri svojem psu izključil PRA, se ti še vedno lahko zgodi, da bo povsem nepričakovano udarila ven neka druga, mogoče bolj usodna dedna bolezen.
Genetike se ne boš naučil na internetu. Tu lahko samo izbrskaš kakšno drobtinico in se potem obesiš nanjo, celoto pa spregledaš. Tvoje znanje je hudo tanko, zato se raje še malce uči, preden boš drugim solil pamet.
Logiran
winny
novinec
*
Sporočil: 35


« Odgovor #49 : četrtek, 30.06.2005 : 16:07:17 »

Se mi je zdel, da more neki bit, se mi je zadnjič tuk koucal, pa nism najdla nobenga pametnga uržaha .  Cool

Se opravičujem za pisano besedo v zasavščini.
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #50 : sreda, 16.03.2011 : 18:33:26 »

Na žalost moram oživiti tole temo. Naš Darko pri osmih letih in pol zelo slabo vidi. Nič narobe, v znanem okolju se popolnoma super znajde. Z Mincem sta postala odličen tandem, mi smo se pa tudi navadili, da Darka pravočasno pokličemo, če ga pasje novice preveč zanimajo, in opozorimo na to, kje smo. Sam si je najprej malo mel učke, kot da bi hotel odstraniti tisto, kar ga moti, a se je kar lepo navadil. V bistvu življenje poteka skoraj nemoteno naprej. Ampak ... Ker so nas 'prijazni ljudje' prijavili, saj naj bi naša psa preganjala srne (več o tem bo še napisano v setrski temi), bi radi dokazali, da naše čoravo bitje ne vidi (in se posledično ne oddaljuje od nas več kot par metrov. Zato moramo jutri na pregled, s katerim bomo potrdili, da Darkobarko ne vidi. Je kdo med vami že delal s svojim pesjanom ta test? Hvala za odgovore in izkušnje, N.
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #51 : četrtek, 17.03.2011 : 15:25:02 »

Ekola, takole, smo opravili, Darko ima še 25% vida. Ker sem sicer firbec, vedno vprašam, kaj psu delajo, danes pa žal nisem utegnila moriti podrobno, zato zaenkrat samo en laični opis pregleda: Najprej preverijo odziv očesa s hitrim približevanjem roke, potem mu posvetijo v obe očesi in gledajo nekakšen odsev (ta je pri Darku še bil), potem so pa gledali še z nekakšno lupo in svetilko (tu pa odseva ni bilo). Kaj točno to pomeni, izvem v kratkem.
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #52 : četrtek, 17.03.2011 : 17:48:23 »

Sam si je najprej malo mel učke, kot da bi hotel odstraniti tisto, kar ga moti, a se je kar lepo navadil.
Ajoj, misek, prav predstavljam si ga. Sicer pa mislim da se psi lepo navadijo kadar vid postopoma pesa in se prilagajajo.
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #53 : nedelja, 20.03.2011 : 08:02:06 »

Ajoj, misek, prav predstavljam si ga. 

Res je bil revež. Ga je zelo hudo gledat. Včasih tudi kaj mahamo z rokami, on pa kar hlasta za roko, ker se mu zdi, da je v roki priboljšek. Pa spotikal se je, klecal ...

Sicer pa mislim da se psi lepo navadijo kadar vid postopoma pesa in se prilagajajo.

Darku se je poslabšalo v cca. dveh mesecih (november in december). Zdaj poskušamo ne komplicirati, hoditi po istih poteh. Ker ima zdaj to foro, da na pse čisto preventivno renči, ga pred srečanjem primemo, potem je okej. Tako da se bomo vsi počasi navadili.
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #54 : petek, 18.10.2013 : 20:07:48 »

Psica stara 8 let, je nekaj mesecev nazaj nenadoma oslepela. Sladkorne nima, jetra so OK, očke so "čiste". Baje loči svetlobo in temo, vsaj tako so mi povedali.

Zanima me, če je v Ljubljani kak veterinar - strokovnjak na tem področju, koga pri priporočili?

Hvala.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #55 : petek, 18.10.2013 : 20:15:50 »

Odlična oftalmologinja je dr. Sabina Bajc-Piškur, ki ima svojo kliniko v Kočevju. Pred leti je enkrat na teden gostovala na eni izmed ljubljanskih klinik za male živali - ne vem pa, če to še počne.
Najbolje, da jo kar pokličeš in se pozanimaš. Telefonsko številko in ostale podatke vse najdeš na internetu, če odguglaš njeno ime. - Upam, da ti to kaj pomaga!
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #56 : petek, 18.10.2013 : 20:19:13 »

Včeraj sem v Kosezah srečala lastnika šarpeja, ki ima sicer diagnosticiran glavkom. Je pa lastnik rekel, da je na spletu zasledil precej pozitivnih izkušenj po tem, ko se je psom nekaj mesecev dajalo žlico orehovega olja v dnevni obrok hrane.. Sicer spet zavisi od tega, kaj je dejanski vzrok slepote..  

O, hvala Pepsi. Kiss
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #57 : petek, 18.10.2013 : 20:59:15 »

A tvoja psička je oslepela vesoljka? Sad
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #58 : petek, 18.10.2013 : 21:28:41 »

Ne.. Ampak psička, ki je bila kot mladič maltretirana, potem vržena iz hiše, zaradi slepote nato še privezana. Nekako so se ji le odpovedali in gre konec decembra v nov dom, do takrat bo pa pri meni. Posvojiteljica me je malo prej tudi prosila, če jo lahko peljem še na dodaten pregled glede vida.

Gaja se zaenkrat orientira predvsem s sluhom, tako da joka tudi, če tiho sedim dva metra stran, ker misli, da me ni. Bistveno orientacijo (iz ene sobe skozi kuhinjo na hodnik) je osvojila v dveh dneh, se pa pozna, da je ena soba natrpana in to pomanjkanje prostora ji dela probleme.

Stopnice navzgor je prav tako osvojila po dveh dneh, zdaj je čas še za učenje navzdol, kar se mi zdi, da bo težje..

Danes sem jo opazovala na Rožniku, ko se je - zaradi manjših ovir ob strani - že sama držala ozke potke. Ni povsem vodljiva, se preprosto odloči in vleče v eno smer in zaenkrat še nisem ugotovila, kako bi to preprečila.. to zna biti namreč skrajno nadležno na pločnikih, ki so pač sestavni del naših sprehodov tu v mestu.
V gozdu se izogibam večjim koreninam oz. jo opozorajam tako kot pri pločniku, manjše ji pa k sreči ne delajo težav.

Ostali psi zanjo ne obstajajo več. Ne vem, kako je bilo prej, zdaj je cela panika, če se ji kateri približa.

Kaj pa vem.. mesec dni sem imela gluho psico, pa še vedela nisem za to, tako je kompenzirala z vidom/opazovanjem/pozornostjo. Verjamem, da je bistvena razlika, ali je pes gluh/slep od začetka ali to postane postopoma ali nenadoma, pa vseeno bi za svojo prej "izbrala" gluhost kot slepoto.. ampak to je pač moje mnenje.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #59 : petek, 18.10.2013 : 22:41:12 »

Joj boga je, žalostno. Sad Lepo da si jo vzela k sebi. Kiss Kiss
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Pes je oslepel, kako naprej?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines