mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 21:55:21

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Pes je oslepel, kako naprej?
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pes je oslepel, kako naprej?  (Prebrano 35120 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« : petek, 30.05.2003 : 10:17:22 »

pes je oslepel - nenadno, praktično čez noč. Kako naprej? Ali ima že kdo izkušnje s tem?
Zanima me predvsem, kako so se adaptirali na temo? Kako ste se organizirali - sprehodi, hrana, potovanja? Kako je pes odreagiral na temo? So se dogajale neprijetnosti (poškodbe) zaradi slepote?
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #1 : petek, 30.05.2003 : 10:31:39 »

Poznam psico, ki je popolnoma slepa zaradi mrene. Po stanovanju, stopnišču bloka in dvorišču bloka se giba sama normalno, tako, da če je ne pogledaš v oči ne opaziš, da je slepa. Pri hranjenju upošteva vonj. Nasplošno mislim, da je vonj prevzel vlogo vida. V stanovanju se ne zaletava v stene, stole itd. Na sprehodu jo vodijo na vrvici, ker bi se drugače zaletavala v drevesa... Zanimivo je, da psica normalno hodi in ne tipa z nogami naprej.

Ali imate več psov?
Zaradi česa je oslepev, ali ima sladkorno?
Logiran
kirka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75



« Odgovor #2 : petek, 30.05.2003 : 11:03:27 »

Moja znanka je imela koker španjelko, ki je bila na starost popolnoma slepa in zelo naglušna. Zato jo je na sprehod obvezno vodila pripeto na vrvico tudi na znanem področju (ker slepega in gluhega psa ne moreš drugače usmerjati, kljub temu da kuža teren dobro pozna). Doma pa so pazili, da je bilo pohištvo v izogib 'karambolom' vedno na istem mestu in da se v satonavnaju niso pojavljale kake neznane ovire. Drugače pa večjih težav ni bilo, ker je psički vonj nadomestil izgubljeni vid.
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #3 : petek, 30.05.2003 : 11:06:57 »

Živjo Barbka,
moj pokojni pes je bil slep.Najprej na eno oko, zaradi poškodbe,kasneje pa je oslepel še na drugo.Zaradi starosti je nastala mrena. Na začetku je bilo skoraj vse normalno, vonj je nadomestil vid,problem je bil edino v tem,da se je zaletaval, če je bilo pohištvo prestavljeno.Tako smo se doma navadili, da so bili stoli vedno na svojem mestu, da smo preprečili zaletavanje.Na sprehodih se je malce bolj naslanjal na mojo nogo, vse ostalo pa je bilo normalno, dokler ni revež še oglušel.Tudi na to smo se navadili in živeli z njim še dve leti.Umrl je v starosti 16 let, in mislim,da je imel kar lepo življenje.
LP Tjaša
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #4 : petek, 30.05.2003 : 11:19:25 »

No, kakor smo šokirani, so vaše izkušnje kar dobre. Kako pa ste ravnali v tujem okolju?

Muca: zakaj je psička oslepela, še ne vemo. Zagotovo ni sladkorna, verjetno je vse skupaj povezano z rakom, ki ga že ima. Natančneje bo povedal dr. Zemljič v ponedeljek.
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #5 : petek, 30.05.2003 : 12:16:17 »

Barbka

Psica se bo naučila in navadila na vodenje v temi, tako kot se slep človek navadi na psa vodnika je tudi obratno. Če imaš več psov, psi ugotovijo, da je z enim nekaj narobe in mu pomagajo celo toliko, da je na sprehodu slepi lahko spuščen.
Slepi pes se naslanja na zdravega in se nauči razumeti njegove gibe, kdaj se bosta ustavila, kdaj tekla. Sevede se tega ne navadita čez noč ampak čez čas, ko že imata nekaj izkušenj. Za začetek, če se psica ne bo preveč upirala hoditi v temi jo lahko privežete na drugega psa, tako da stojita tesno skupa in imate na povodcu samo drugega psa. To je začetek potem pa dalje.
Vsega se lahko navadite, samo brez panike, ki jo prenašate na že tako prizadeto psico.

Srečno!
Logiran
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #6 : petek, 30.05.2003 : 12:46:44 »

Še nekaj sem pozabila. Psico lahko doma naučite opozoril. Naprimer: stopnica, vrata, stol... in tudi v tujem okolju ne boš imela problemov z zaletavanjem. Sedaj bo še bolj odvisna od besed.

LP
Logiran
Miska
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 195


« Odgovor #7 : petek, 30.05.2003 : 15:34:09 »

Moj Timi je bil slep, zaradi starosti. Doma v stanovanju in na vrtu se je normalno obnasal in gibal - se zmeraj je imel celo ulico pod kontrolo. Na sprehodih je bil spuscen, razlika je bila samo v tem, da je hodil za mano in okoli mene. Nikoli se ni oddaljil vec kot 10 metrov, sploh pa ne pred mano. Kmalu je se oglusel in tudi potem se je enako obnasal.
Odkar je nas kuza oslepel in oglusel se je bolj navezal na domace. Danes vem, da se je cartal in stiskal k meni v tistem casu zato toliko, ker se je tako pocasi poslavljal.

Lp, Simona
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #8 : torek, 03.06.2003 : 20:56:19 »

Izgleda, da se bomo tudi pri nas zaceli pocasi navajati na slabovidnega kuzka in upam, da bo ravno ravno zaradi postopnega privajanja vse skupaj lažje! Danes sem namrec peljala Vini na pregled k dr. Zemljicu, ki je potrdil moje sume, da z njo in njenim vidom ni vse OK! Na zalost gre za PRA in njegove napovedi niso bile nic kaj dobre, v enem letu lahko pricakujemo, da bo popolnoma oslepela Cry Cry Pa komaj 6 let je stara Sad
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : sreda, 04.06.2003 : 11:53:40 »

Naš najdenček Žučko je bil slep že, ko se je pritepel in je bil pri nas še kakšnih 9 let. Bil je zelo samostojen, vid je nadomestil s sluhom, razvil je nekakšen sonar, podobno kot netopir. Veliko poti je znal "na pamet", pri čemer je ločil varne poti, kjer je tekel prav tako hitro kot zdravi psi, pa poti, ki jih je sicer znal, a je vedel, da se na njih občasno pojavljajo ovire, tam je šel bolj počasi in je pazil, da se ni zaletel. Na neznanem področju je uporabil "sonar" - v raznih smereh je oddajal meni neslišne zvoke in poslušal njihov odmev, to je bila sicer zelo počasna in nerodna zadeva, ki pa je odlično delovala. Znal je celo izmeriti globino (večina slepih psov se zelo hitro navadi izogibanju oviram in se zaletavajo samo kadar hodijo na pamet in se jim mudi, zelo nevarne pa so razne luknje, v katere lahko padejo. Te zaznajo le redki slepi psi, še bolj redki so tisti, ki znajo varno skočiti vanje ali jih preskočiti. Žučko je to znal, a šele po nekaj letih vaje.)

Tako na splošno se psi, ki oslepijo postopoma zelo lepo prilagodijo. V bistvu so veliko lažje vodljivi kot gluhi psi, saj jih lahko vodimo z glasom in dotikom, tako da so večinoma na varnih mestih lahko spuščeni. Če skupaj z njim živijo tudi drugi psi, se prilagodijo, več se oglašajo in več komunicirajo z dotiki. Nekateri psi se sami od sebe naučijo zelo lepo voditi slepega.

Nenadna slepota je čisto nekaj drugega, ponavadi je pes zmeden in rabi zelo veliko pomoči. Vsega se mora naučiti naenkrat, nekaterim uspe, nekaterim žal ne.
Barbka, zelo mi je žal za tvojega kužka, bojim se, da nenadna slepota pri psu, ki ima raka ne pomeni nič dobrega.
Kje zdaj dela dr. Zemljič?
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #10 : sreda, 04.06.2003 : 12:00:13 »

Dr. Zemljič v ponedeljkih dela v ambulanti Medicovet v Kranju, pri dr. Capudru.
Ja, nenadna slepota pri Oliki ni pomenila nic dobrega. Olike ni več... Slepota je nastopila zaradi razlitja krvi v možgane.
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #11 : sreda, 04.06.2003 : 13:29:55 »

Citat

Olike ni več...

Olika je še - na oni strani mavrice v večnih loviščih dela družbo  prijateljem... Cool
Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #12 : torek, 17.05.2005 : 09:32:14 »

Zadnjič sem se zgovarjala z eno gospo, katerih starši imajo psa (pasme se ne spomnim), ki je oslepel zaradi ene bolezni.. rekla je, da se je popolnoma navadil na življenje v temi in da zgleda še vedno zadovoljen kot prej.

Sedaj me pa nekaj zanima! Kaj mislite, da je za psa bolje, če nenadoma oslepi? Evtanazija lai življenje v temi? OK, najbrž je razlika, če pride do tega postopoma... Kaj pa če bi naprimer imel pes nesrečo (npr maček) in bi naekrat ostal brez očesa ali obeh? Ali v takšnem primeru evtanazirati ali sprejeti nesrečo in iti dalje...ker jaz kar dvomim, da pes s tem lahko živi...

Kaj mislite?
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #13 : torek, 17.05.2005 : 09:36:16 »

Moje mnenje je, da slepota ni razlog, da psa evtanazira Angry Lips Sealed Lips Sealed Lips Sealed Saj slepi ljudje tudi živijo. Psu so oči itak šele na tretjem mestu: najpomembenjši čut je nos, potem sluh, šele potem oči. In če je pes slep, bolj uporablja nos in sluh.

Ne vem, no. Še bolj prizadeti psi živijo "normalno", pa da slep pes ne bi mogel Huh Huh

Lp Jana
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #14 : torek, 17.05.2005 : 10:01:53 »

Jaz se strinjam z bino, po moje to ni razlog da bi psa evtanaziral, dokler pes nima težav v vsakdanjem življenju, npr. da bi se zaletaval v stvari in sploh nebi mogel več hodit po stanovanju kaj šele na sprehodu, samo to se zgodi predvsem pri starejših psih, katerim tudi drugi čuti ne delujejo več tak kot bi morali.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Pes je oslepel, kako naprej?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines