mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 11:25:49

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Učenje vaj, veščin in trikov  |  Tema: odpoklic
Strani: 1 [2]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: odpoklic  (Prebrano 15582 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #15 : ponedeljek, 28.12.2009 : 11:28:51 »

DOMA IMAM 8 MESECEV STAREGA HASKIJA IN ME ZANIMA KAKO NAJ MU DOPOVEM, DA NAJ BO BREZ POVODCA NA VAJI "POLEG".

Z veliko vaje, še prej pa mora 100% vedeti, kaj poleg sploh je.

A ko je na povodcu hodi zraven tako, da povodec ni nategnjen, da je popuščen?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #16 : ponedeljek, 28.12.2009 : 11:39:04 »

Huskija verjetno ne bo mogoče varno spuščati, vsaj tam ne , kjer je možnost srečanja z divjadjo, mačkami, ovami ali katerimim koli drugimi živalmi. Žal.

vajo poleg pa lahko: ali naučiš na povodcu, veliko vadiš in bogato nagrajuješ in šele ko povsem obvlada postopno  opuščaš povodec (nekaj časa ga vleče za seboj recimo) ali pa začneš na ograjenem prostoru brez motenj s spuščenim psom korak po koraku (načeloma se to dela s klikerjem, začneš z pozornostjo na vodnika)
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #17 : ponedeljek, 28.12.2009 : 13:40:32 »

Odpoklic ni nek trik, ki ga naucis v enem dnevu in to zna celo zivljenje. Odpoklic se vadi mesece in mesece in potem utrjuje non stop. Pa se ko ga imas izdelanega, ni nujno, da lahko psa povsod spuscas. Pri Flipu odpoklic trenutno deluje tam, kjer ni guzve in ljudi. Pri kaksni divjadi in perjadi tudi vprasanje, kako bi slo. Na travniku, kjer ni motenj odpoklic deluje super. Fajn je, ce lastnik ve, kaksnega psa ima in se temu prilagodi, ker vsi psi niso isti in tega se je treba najprej zavedati.
Logiran
modrooki
otrok do 14 let
*
Sporočil: 30


WWW
« Odgovor #18 : ponedeljek, 28.12.2009 : 19:43:05 »

KADAR JE PRIVEZAN ,JE POVODEC SPUŠČEN  ,VENDAR ME ZANIMA KAKO NAJ GA SPLOH NAUČIM ODPOKLIC, POLEG PA ŠE PREDOBRO VE KAJ POMENI.
Logiran
enaNika
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #19 : ponedeljek, 28.12.2009 : 21:46:50 »

Modrooki... kaj: odpoklic ali poleg?

Se pa strinjam z že napisanim: avtoritete se (delno) da priučiti. Je pa dosti odvisno, kakšen si karakter v osnovi, ker na vsaki osnovi se pač vsega ne da sezidat.
In še bolj: odpoklic (pa tudi vse druge vaje poslušnosti) niso nekaj, kar se pes nauči in potem celo življenje obvlada. Saj je isti šmorn pri ljudeh. Kdor ne verjame, naj poskusi na hitro s poštevanko. Se zatika, ne? Pa v 2. razredu je šla tako gladko...  Roll Eyes

Dril in utrjevanje. Dosledno nagrajevanje pravilnega vedenja (pohvala, priboljšek, igra). Ignoriranje, pripomba ali kazen ob nepravilnem. In potem vedno znova, do konca življenja, občasne vaje za osveževanje in utrjevanje naučenega.

Meni so se do zdaj za odpoklic pri mladiču najbolje obnesle skrivalnice; tudi z odraslimi včasih deluje. V vsakem primeru pa zelooo okusni priboljški v žepu. Narezana posebna ali hrenovka, sir, kuhano meso... ne neki brezvezni briketi, ki jih dobi vsak dan polno skledo brez truda. Polno pest hrane v plastično vrečko, to v žep, pa delat. In čisto vsakokrat nagraditi, ko pride. Tudi če po 10. klicu. In pa, dobro je spreminjati taktiko, da pes nikoli ne ve, kateri je tisti zadnji odpoklic, ko se gre na štrik, pa domov. Včasih je to drugi ali tretji. Včasih se po petem malo pripnemo, naredimo kako lahko vajo (npr. sedi ali par korakov poleg) za dodatno nagrado, pa spet spustimo in še 2-3x izvedemo odpoklic kar tako...

Pri nas zaenkrat deluje v okolju brez motenj kar dobro, ob zmernih motnjah (sveža krtina, jež...) je treba malo poudariti komando, z močnimi motnjami pa nimam niti kje in niti s kom vadit. Nazadnje v šoli je bilo bolj škilasto, no.  Bo treba še vaje...

In še to je tudi res, da so psi različni. Eni se bolj držijo ljudi, drugi bi pa kar nekam po svoje...
Logiran
Samuel
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« Odgovor #20 : ponedeljek, 04.12.2017 : 22:04:07 »

Pozdravljeni,

prosim za nasvet glede odpoklica. Naša 7 mesecev stara zlata prinašalka je sicer zelo poslušna in se na odpoklic "SEM" odzove v prvo, vendar le, ko je doma (na ograjeni parceli). Problem nastane, ko je npr. na sprehodu spuščena s povodca (takrat kar prekipeva od energije), kjer jo okolica (še posebej je "nora" na vodo) toliko zanima, da odpoklica sploh ne zazna oziroma izgleda kot da ga ignorira, kljub večkratnemu klicanju in priboljškom. Tako jo le stežka prikličemo oziroma nam to uspe le tako, da jo dobesedno ustavimo, medtem ko pridrvi mimo.
Ima kdo kakšen nasvet ali mnenje? Hvala za odgovor.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #21 : torek, 05.12.2017 : 07:42:48 »

V drugem okolju začneš kot si doma. Dolg povodec, slastna nagrada in z nule začneš. Klikaš poglede v tvoji smeri in bogato nagrajuješ. Izbereš umirjeno okolje in postopno menjaš lokacije, dodajaš motnje. Več kot je motenj-lažje narediš vajo zanjo in bolj bogato nagradiš.

Nagrada je to, kar je za psa nagrajujoče. Dober rezultat dosežeš tudi, če nagrade menjaš.

Kar pa ne koristi odpoklicu je metanje igrač, ker s tem psa pošiljaš stran od sebe, razen, če pes z veseljem prinaša nazaj.

Težje kot je zanjo zaradi okolice bolj moraš ti motivirat psa, bolj moraš nagraditi. Bodi živahen, vesel, teci, imej vsaj dve različni igrači s sabo, igrajta se, vriskaj, piskaj imej s sabo različne priboljške.

V končni fazi je dobro tudi, da se druži z drugimi psi, če bo dnevno v družbi ostalih psov, zmenite se za skupne sprehode, malo treninga, malo igre, igre s tabo. Čim več pasjih ignorantov.

Ni bližnjic  Wink
Logiran
Strani: 1 [2]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Učenje vaj, veščin in trikov  |  Tema: odpoklic
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines