mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 07:31:55

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Moje razmišljanje
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Moje razmišljanje  (Prebrano 6301 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
grekom
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 52


WWW
« : torek, 09.02.2010 : 13:52:53 »

Zdravo,

sem ravno nekaj malega bral, tuhtal in na splošno bluzo. Kaj se je izcimilo....


1. Problematika zapuščenih živali in mladičkov

Ne vem no. Ne razumem. Zakaj za vraga se naši vrli politiki ne odločijo da bi država subvencionirala kastracije in sterilizacije? Namreč, zadeva nikakor ni poceni. In verjamem, da si marsikdo ne more privoščiti tega posega. V vsakem primeru bi se dolgoročno taka poteza splačala iz precej razlogov.

a. Manj obremenitve zavetišč
b. Manj zavrženih mladičkov ki imajo priložnost zdivjati
c. Manj potepuških psov (manj hormona, manj nagona - kmečka logika)
d. Posledično manj napadov na drobnico in manj nesreč z naletom na cesti

Seveda bi morali tudi investirati v program osveščanja lastnikov ker je, recimo, sploh med kmeti lastniki mačk še zmeraj razširjeno prepričanje, da sterilizirana mačka manj lovi.


2. Problematika vzgoje psov

Država bi morala standarizirati in subvencionirati šolanja lastnikov in psov. Kolikor sem do sedaj gledal je cena tečaja okvirno 100 EUR (popravite me, če se motim). K temu prištejte še strošek prevoza na šolanje in nazaj in smo zopet pri stroških. In to stroških, ki si jih povprečen lastnik psa v sloveniji težko privošči. Verjetno niso vsi tako obsedeni s psmi kot smo mi. Nato pa vidimo na travnikih po parkih in ob cetah drame tipa "Meeeeedooooooo, Meeeeeeedooooooooo pridi. Ne Medo. Fuj. Pusti. Bemti psa. Sem pridi sem reko. ........." Pa ponavadi imajo ime Medo 40 do 50 kilogramski mešanci (nič nimam proti unikatom  Wink ) ki vlečejo suhcato lastnico kamor se jim pač zljubi.


Tako, pa sem napisal. Kar mi je ležalo na duši.

Se opravičujem, če je že kje podobna tema odprta. Ampak ko me zagrabi, moram napisat.


Dragi ljubitelji živali, kaj pa si vi mislite o tem?
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1 : torek, 09.02.2010 : 14:12:01 »

grekom, samo na hitro - nikakor, ampak res nikakor se ne strinjam, da bi glasbene zelje posameznikov izpolnjevala jaz iz svojega zepa, kar ti predlagas. Drzava sva jaz in ti, subvencije se delajo iz mojega in tvojega denarja. O mnogo drugih receh najdes moje mnenje TUKAJ. Manjka pa se mnogo tock, tudi nekaj tega, kar ti izpostavljas.
Logiran

grekom
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 52


WWW
« Odgovor #2 : torek, 09.02.2010 : 15:01:42 »

Jana, oprosti, ampak ne razumem. A ni problematika s preobremenitvijo zavetišč, potepuškimi psi in vsemi s tem povezanimi težavami ravno neodgovornost lastnikov? Ki so preskopuški ali nezmožni preprečit nenadzorovano razmnoževanje živali.

Vsakič, ko se psi po domače "gonijo" so časopisi polni novic o poklani živini in o nesrečah na cesti. In s tem smo posledično zopet obremenjeni davkoplačevalci oziroma plačujemo višja zavarovanja.

Je pa seveda res tudi to, da si nekateri v trenutku "mehkobe" omislijo žival in ne razmišljajo o tem kakšne stroške bo to prineslo za sabo. Potem pa imamo bolne, necepljene živali ki veselo postopajo po okolici in zganjajo zdraho.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #3 : torek, 09.02.2010 : 15:29:48 »

grekom, ponavljam oz. dopolnjujem: ne briga me mehkoba nikogar, prav tako ne njegove zelje. Zakoni so jasni. Tudi odgovorno lastnistvo, le da ga redkokdo razume. Ce nekdo ne razume, cemu ima zival in kaj bi z njo pocel, poleg tega pa ne cuti niti zakonske odgovornosti zanjo, kaj sele moralno, imam zanj edino zdravilo - kazni, kazni, kazni, in se enkrat kazni. To je vse. Da bi pa jaz kakorkoli dajala v proracun denar za solanje posameznikov, ki naj bi jih po principu vsega v nasi drzavi solali ljudje, ki so komaj iz plenic zlezli, mi na misel ne pride. Se manj mi na misel pride kakrsnokoli dodajanje denarja za sterilizacije psic, ki so si jih iz mehkobe navlekli neodgovorni ljudje. V resnici ni treba niti ene same sterilizacije opraviti (razen tistih iz zdravstvenih razlogov), saj se lahko psico pazi v casu gonitve. V enem od pojasnil sedanjega primera bulmastifi so na MKGD zapisali, da so zaradi ekonomskih ucinkov izbrali raje strkokovno komisijo (ki to v resnici ni) s clani iz ljubljane, namesto, da bi izbrali strokovno komisijo (celo sodni izvedenci so) iz Maribora. Predlagam nekaj podobnega - v izogib stroskom in v prid ekonomskim ucinkom predlagam, da vsak svojo psico med gonitvijo pazi, pa bomo vsi prisparali, kot je prisparal minister. Ce lahko jaz svoje psice pazim, trdim, da jih lahko pazi tudi vsak drug. Se najbolj zahojen skrbnik. Ce pa kdo ne pazi na psico iz prepricanja, iz malomarnosti, iz usmiljenja, iz lenobe ..., potem placujemo VURS za to, da ukrepa v skladu z zakonodajo. Ker pravijo, da imajo pogosto zvezane roke za ukrepanje, se bom trudila za spremembo zakonodaje, po kateri se bo dalo zakonito vse nepostimane skrbnike na presercu kamenjat Wink, vendar to zagotovo ne bo v casu vsesplosne bulmastif histerije.
Logiran

grekom
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 52


WWW
« Odgovor #4 : torek, 09.02.2010 : 15:42:49 »

OK, te zastopim. Dajva raje zaključit pri tem debato, ker sem jo mogoče res načel ob nepravem, kot si že napisala, bulmastif času.

Tisto o šolanju pa ti bom znal povedat čez nekaj mesecev ko bom opravil malo šolo z mojo "ta malo". In bom videl, kako in kaj nas bodo naučili.
Logiran
grekom
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 52


WWW
« Odgovor #5 : torek, 09.02.2010 : 18:36:59 »

Uh, oh.....  sram sram sram sram

Jana, oprosti. Sem komaj sedaj zasledil temo "Obdobje razmišljanja"  sram


Ouch, sedaj mi je pa nerodno. Nikakor, povdarjam, nikakor nisem hotel kakor koli navezovati na tvojo temo.


Upam, da sprejmeš kot znak spoštovanja in željo po  predaja
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #6 : torek, 09.02.2010 : 18:40:14 »

hehehe, grekom, ni frke. Obicajno prevec pisem, pa ostane kje kaj skrito v mnozici Grin
Bom vesela, ce bos se kaj prebral in razmislil o napisanem. Bo sirina takoj vecja in ideje prave. Wink
Nikoli ne trdim, da morate misliti enako kot jaz, hehe. Sem pa tecna, ce ne argumentirate in ne sprejemate argumentov drugih. To pa zagotovo.
Logiran

luka
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 906


« Odgovor #7 : petek, 19.02.2010 : 11:02:21 »

Samo takole mimigrede - ali tudi zavetišč ne plačujemo davkoplačevalci?
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #8 : petek, 19.02.2010 : 11:17:41 »

luka, seveda Smiley
Ker smo drzavljani budale in ne dosezemo po obcinah, da le-te s pritiskom na VURS dosezejo popis in oznacitev VSEH psov v obcini. Pa da se pritiski vrsijo tudi med obcinami, saj vemo, da ljudje vozijo neoznacene pse "na odmet" tudi v sosednje obcine.

Tvoje vprasanje je povsem na mestu. Zaradi zamegljevanja realnega stanja in problema (cca 100.000 neoznacenih psov) je stanje tako, da so psi v zavetiscih nas skupni problem. V primeru, da VURS pse oznaci, kot pise v zakonodaji in kot bi moralo biti (zaradi sparanja sredstev se posebej) v interesu obcin in obcanov. Pa zal ni, temvec vsi kazejo s prstom le na zavetisca.

Oznacen pes ima lastnika, ki je dolzan placati vse stroske in kazni. Neoznacen pes ima za lastnika obcino. Zavetisce le izvaja za obcino (po pogodbi ali narocilnici) svoje storitve. Vloga zavetisc je prvenstveno povsem drugacna, kot jo imamo sedaj - zavetisca bi morala biti zavetja za pse, katerih lastniki ne zelijo vec skrbeti zanje (placa lastnik), katerih lastniki umrejo (placajo dedici), katerih lastniki gredo v zapor (placa lastnik ali drzava), katere so bili odvzeti lastniku zaradi slabe oskrbe ali mucenja (placa se po odlocbi inspekcije) ... Zdaj so v zavetiscih v glavnem lastniski psi, ki pa so neoznaceni. Izgubljeni oznaceni psi se lahko vrnejo lastniku, le-ta pa placa stroske. Za neoznacenega psa ni mogoce najti lastnika, zato placa stroske obcina.
Logiran

luka
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 906


« Odgovor #9 : petek, 19.02.2010 : 11:26:56 »

Kolikor vidim, ima v naši ljubi domovinici VURS vse preveč drugega pomembnejšega dela - npr. prerekanja s policijo kdo je kriv - kot da bi začel razmišljati o takih enostavnih ukrepih, ki bi lahko celotno zadevo na zelo eleganten način uredile. Denar, ki je nenazadnje naš, pa z lopatami dobesedno mečejo skozi okno. Žal.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Moje razmišljanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines