mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 07:10:16

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Problem lajanja
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 19   Dol
Natisni
Avtor Tema: Problem lajanja  (Prebrano 59717 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tinci
gost
« Odgovor #15 : petek, 09.08.2002 : 19:31:22 »

Mi imamo se vedno problem.  :-/

Priznam, da ni najbolj humano tole z vodo, kadar ubozica laja, ker hoce biti non stop z nami. In priznam tudi, da bi jo najraje imela ves cas spusceno, da bi lahko tekala okoli mene po mili volji, kadar koli bi se ji zahotelo. Ampak ne gre. V stanovanju je ne moremo imeti. In zato smo ji naredili pesjak, bolj podoben vikendu (za ljudi). Tako da ima res veliko prostora, vse cisto, tako da mislim da ji ni hudega. Ampak se je razvadila, glede tega z lajanjem. Cisto vedno, ko poje, zacne lajati, tako da ko mi jemo ona ze poje in vsako kosilo jo poslusamo. Ko pa mi pojemo, se pa tudi ona pocasi navelica...gre zgolj za navado.

In res ne vem, kaj bi se probala naredit, da bi bilo kej boljs. Tudi to, da mora biti utrujena ko se jo da v pesjak je res, preizkuseno. Ampak ne mores verjet, kako ozivi takrat ko jo das noter-ceprav se ji mogoce prej zunej ze posteno spi.
In razumem tudi, da je pac pasme, katera velja za druzinske pse, ampak kaj hoces. Nekaj je treba ukrenit. Toda kaj?!!!  Huh
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #16 : ponedeljek, 12.08.2002 : 13:58:11 »

Tinci,
ocitno je tvoj kuza mojster za izsiljevanje. Vsakic ko mu naklonis pozornost zaradi lajanja, ga s tem nagradis. Lahko poskusis tudi z ignoriranjem njenega lajanja (ce te ne bodo usesa prevec bolela seveda). K pesjaku pojdi samo takrat, ko bo kuza priden in tiho. Nikar ne pojdi k pesjaku samo zato, da bo psicka utihnila. S tem jo samo nagrajujes.
Pa se glede spricanja z vodo: jaz sem svojega psa v preteklosti pospricala z vodno pistolo in mu rekla oster fuj SAMO NEKAJKRAT. In je prenehal s tem, saj je razumel to kot nezazeljeno ravnanje. Seveda moj nasvet ni pomenil, da moras na ubogega psa zliti cel liter vode.
Psa pa pustim nemoteno lajati v primeru, ce laja zaradi kakrsnihkoli motenj v okolici....Samo izsiljevanja mu nisem dovolila.
Logiran
lester
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 227


« Odgovor #17 : torek, 13.08.2002 : 11:54:26 »


Citat


Tkole je s tem. Sama niti pod razno ne odobravam, da prinasalci prezivijo svoje zivljenje v pesjakih. Pa ceprav ne 24h/dan...to je pasma, ki je najbolj srecna, ce lahko od blizu spremlja zivljenje svoje druzine. Iz pesjaka to bolj tezko pocne ne?


Mislim, da je vsaka pasma najbolj srečna, če lahko živi z ljudmi.  Še vedno imaš možnost, da tvojemu kužku to omogočiš.
Škoda je, da o tem nisi razmišljala že pred nakupom pasme, mogoče bi bila kakšna druga pasma primernejša za v pesjak.  
 
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #18 : torek, 13.08.2002 : 13:22:06 »

Lester, Sirtaki,
ne mi zamerit ce vaju nekaj vprasam: tudi jaz imam golden retrieverja, ki je v pesjaku. Zanimivo, ko sem se zanimala za nakup tega psa, je bila vecina le teh v pesjakih. In vsi so mi govorili, kako je ta pes primeren za pesjak (dolga dlaka itd. itd...). In zato sem se odlocila za to pasmo. Seveda se golden retriever zelo dobro pocuti v stanovanju (vsakic ko ga vzamem s seboj na  morje in je v stanovanju, je resnicno pomirjen in srecen...).Jaz osebno bi imela psa raje v hisi namesto v pesjaku, a zal nisem samska in se moram ozirati tudi na ostalo druzino, ki se s tem nikakor ne strinja. Samo, ali ne gre v Tincinem primeru bolj za izsiljevanje kot za neprimerne zivlj. pogoje? Jaz imam namrec ta obcutek, da jo psicka izsiljuje, ker je prevec scrkljana?
Logiran
lester
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 227


« Odgovor #19 : torek, 13.08.2002 : 14:01:32 »

Brin
Najhuje za psa je , če psa po eni strani crkljaš , ko se tebi zdi; ko pa nimaš časa, ga porineš v pesjak.  Če mu je namenjen tak način življenja, naj se ga temu primerno vzgaja .  

Tudi naši psi so bili vsi po vrsti scrkljani, zato so živeli in sedanja psička živi z nami v hiši. Dolga dlaka ni edini pogoj za preživetje v pesjaku, ampak tudi karakter psa.

Še huje se lahko zgodi psu, ki je odraščal v hiši, nato pa je bil "deložiran v pesjak".
Logiran
Tinci
gost
« Odgovor #20 : torek, 13.08.2002 : 18:37:04 »

Se strinjam z Brin...tud jst, ce bi imela moznost, bi imela naso prinasalko v stanovanju...to mi postaja jasno sele zdaj, ko psa koncno imamo. Ker vem, da so ti psi zelo druzabni in prijazni do ljudi...Ampak vecina ljudi ima se vedno pse v pesjakih in verjamem, da ce ima pes svoj dom bolj podoben grascini in je vec kot dovolj poskrbljeno za njegovo udobje, da mu ni hudega.
In res je tudi, da je nasa Colly scrkljana. Kateri pes pa ni??!! Vsaj, ce jo imajo lastniki radi oz. jo obozujejo, sploh pa ce je to njihov prvi kuza. Nekje so pa meje. Kadar je utrujena, jo damo v pesjak, ker vemo, da bo prej ali slej zaspala, po tem ko poje...takrat, ko naj ne bi lajala. Ampak to vseeno pocne...ze iz same navade. Malo sem jo navadila, ko sem jo samo enkrat oblila z vodo in zdaj ze kar dober teden, ze samo ko zagleda tisti loncek (in mogoce - vem, da se mi samo zdi - ko slisi mene, ko ji recem "tisina") tece v svojo hisko.

To o pesjakih oz. o "ne pesjakih" bi bla pa lahko se ena tema za razpravo...

Logiran
Tomster
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 325


« Odgovor #21 : torek, 28.01.2003 : 15:41:58 »

Za poživitev teme... Wink

Najin Drim je začel (ne vem, al zaradi pubertete, al kaj...) lajat na vse živo. Na sprehodih laja na ljudi, avte, kolesarje, rolkarje, kipe, drevesa, rože,... Nenormalno. Pol mu stvar (če se le da) pokažema od blizu, jo pobožama in je O.K.
Doma pa laja na vse živo po TV, zvoke s hodnika oz. stopnišča,... Pravi mali satan, samo ne vema, kako ga odvadit...

Pomoč, prosim, pa kake izkušnje so zelo dobrodošle!

Aja, star je pa 8 mesecev.
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #22 : sreda, 29.01.2003 : 09:05:28 »

Jaz sem tudi imela zlatega prinašalca, ki je z lajanjem rad izsiljeval domače, ker so mu popuščali. Začelo pa se je po njihovi krivdi, saj so mu brez razloga metali piškotke skozi okno, tako je začel kar sam izsiljevati piškotke ob vsakem času. Glede na to, da meni tega ni nikoli delal, se z njihovimi težavami nisem obremenjevala, saj so si jih nakopali sami, prosila sem jih le, naj mu mečejo prepečenec, da se ne bi zredil. Pes ima v vsaki družini osebe, ki jih spoštuje in osebe, ki jih izkorišča in vsakega člana uporablja za druge načine izsiljevanja (nekoga za priboljške, nekoga za sprehode ob vsakem času,...). Meni in mojemu fantu se to ne dogaja. Sedaj imam dva psa. Eden zalaja tako poredko, da se kar ustrašimo, ker ima zelo globok glas, samička pa laja ob vsaki priložnosti (pred sprehodom, pred hranjenjem, zaradi ljubosumja,...), vendar me to sploh ne moti. Živim v naselju, kjer ima vsaka hiša psa v pesjaku ali na verigi in vsi lajajo podnevi in ponoči, tako da sta naša dva najbolj tiha. Metod odvajanja s polivanjem in špricanjem se pa ne bi nikoli posluževala, ker poznam primer psa, s katerim so imeli velike težave s kopanjem zaradi teh metod. Pes je med vsakim kopanjem dobesedno norel, bil je neobvladljiv, da o kopanju v morju ali potoku ne govorim. Vse življenje je sovražil vodo v vsaki obliki. Moje zelo osebno mnenje je, da zlati prinašalec absolutno ni pes za v pesjak. Naj povem, da je moj poginil, ko je bil star 13 let in pol in je vse življenje živel z mano, tako da imam s to pasmo nekaj izkušenj.
Logiran
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« Odgovor #23 : sreda, 29.01.2003 : 09:53:05 »

Mi z našo psičko nimamo težav z lajanjem, ker to počne samo kadar opozarja na tujce, ki so namenjeni k nam. Zunaj ne laja več na rolkarje, kolesarje,… ker smo par mimoidočih ustavili in prosili da toliko počakajo, da jih je lahko prevohala. Pomaga pa tudi če sam rolkaš, kolesariš,…  
Lajati jo ne učim na ukaz, ker jo še nisem naučila da mora na moj ukaz nehati. Vem, da bi potem s tem izsiljevala. Saj veste kako to zgleda. Narediš si sendvič in potem med malico lahko opazuješ psa, ki ti demonstrira venček vaj ki jih že obvlada. Ne bi rada poslušala še lajanje.
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #24 : sreda, 29.01.2003 : 16:23:28 »

ok....

1. Pištolca vodna: Ne ga srat....ko bo enkrat na morju kak otrok mimo s pištolco priletel, zna bit pa hudič, zato se s temi stvarmi ne hecat.

2. BenaIra: Yo ni sprobala el ovratnice (če a jo je že pa nikakor ne na vratu drugače bi vedela), jaz sem jo (tudi na vratu). Pa tudi razumem, katero si mislila...je že alien rekla, tisto na limonco, al kako...niti ena niti druga pa pomojem nista primerni.

3. "Ne učim psa "Glas" dokler ga ne odvadim lajat". Ljuba duša, ko laja, ga nauči, da je to "Glas". Potem bo zelo hitro vedel kaj pomeni "NE, glas". Torej je ravno obratno prav, kot pa si misliš.

4. Sam sem vsakič ko je bark kaj lajal zunaj brez veze (na ptiče recimo), iz balkona vanj vrgel šop starih ljučev, da je zažvenketalo. In podobne zadeve ob katerih se je zdrznil. Pa skril sem se, da ni vedel od kod je priletelo in ni z menoj povezoval dogodka.
Logiran
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« Odgovor #25 : sreda, 29.01.2003 : 21:11:46 »

Citat
Ljuba duša, ko laja, ga nauči, da je to "Glas". Potem bo zelo hitro vedel kaj pomeni "NE, glas".

Point ki sem ga hotela dati je ta da je bolje da psa sploh ne učiš ukaza GLAS, če misliš da ti ga ne bo uspelo odvaditi.
Če moj pes laja , laja zato ker je vznemirjen. Da bi jo vzpodbujala pri tem se mi zdi neumno ker s tem nimam kaj početi. Dobila bi samo glasnega, za vsak drek vznemirjenega psa.
Vem da zadeva poteka obratno in verjamem da bi jo hitro naučila lajati. Ubogati na ukaz »NE, glas« je pa malo težje, ( ker se psu ne zdi da laja za brez zveze) kar očitno veš tudi ti če moraš psu metati ključe.
Pa ne mi rečt da je pes potem ko je ves vznemirjen zaradi ptic lajal kar naenkrat nehal samo zaradi žvenketa ključev. Če ga je pa slišal v deseto ga je sigurno že preslišal. Pa a misliš da pes ne povoha ključev. Na splošno se mi metoda s ključi ne zdi OK. Za psa je to samo še dodaten šum.

Vem pa za primer lovskega psa ki ga je lastnik z lavorjem vode uspešno odvadil lajanja ponoči. Obenem pa ga je še vedno lahko uporabljal na lovu, kjer mu je pes moral lajati.
Preden je šel lastnik spat je zraven pesjaka postavil lavor vode. Pes je ponoči začel lajati, lastnik je prišel do pesjaka, vzel lavor polil psa in odšel nazaj spat. Brez vsake besede. Mogoče bo ta metoda komu pomagala.
Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #26 : petek, 31.01.2003 : 18:04:06 »

Moram reči, da se absolutno strinjam z altervito. Sambo je zelo zvočen pes in skoraj vsako dejanje pospremi z vzdihom, godrnjanjem, stokanjem itd. Na začetku nas je tudi on izsiljeval z lajanjem, in to tako da se vam verjetno ne sanja - drl se je kot bi ga iz kože dajali, bratov prijatelj, ki je prišel na obisk ga je slišal pol km stran v avtu z zaprtimi okni na prometni cesti.
Sosedom sem se opravičevala, ampak popustila pa nisem. Pa tema pesjaki ali ne pesjaki ne spada sem, rekla bi samo to : jaz živim s starši, ki obožujejo našega črnuha, ampak je že od začetka bilo jasno, da bo 'pes zunaj'. Ker je bil prejšnji tudi zunaj se mi je zdelo, da potem pa ne bom imela prav dosti od psa, ne? Pa ni tako. Sambo je v pesjaku izključno ponoči, čez dan pa je spuščen na ograjenem vrtu. Praktično vsak dan pride not za par ur in prav zdajle vzdihuje kot črnogorec na počitnicah, ampak je vseeno bogi, ker je 'zunaj'. :-/ . Ne, tega pa ne sprejmem, v mojem primeru že ne, in verjamem (in vem) da tudi veliko psov živi na tak način. Sploh pa : vsakemu psu je najbolj fajn s svojimi ljudmi, ampak se mi bolj smili pes (če je primerno opremljen, ne ravno kak whippet ali maltežan) ki je cel dan zaprt notri kot pa tisti, ki opazuje okolico, se pogovarja s sosedi, ki urejajo vrt (tako je pri nas) itd. Če mu pustiš vsak dan za nekaj ur noter, ga sprehajaš po prb. 3 ure, pa je 'večidel dneva zunaj' se mi zdi, da je tvoj pes lahko res srečen, da ima takega gospodarja.

Pa kako sem to sploh začela : Sambo je zelo zgovoren. Sambo ima 3 mesece. Urša drži v rokah piškot. 'Sambo, glas!' Vuf. 'Še!' Vuf. Priden, Sambo. Čez par dni: piškot v roki. 'Sambo, glas!' Vuuf. 'Tiho' (Sambo: kaj pa je to Huh) Pavza 5 sekund, medtem ko S. razmišlja kaj to je. 'Priden, tiho', piškot. Zadeva opravljena, Sambo zna v parih dneh glas in ko šele po tihi pavzi dobi piškot se nauči še tiho. No problem, man!







 





Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #27 : petek, 31.01.2003 : 18:08:17 »

P.S.: Sambo je z izsiljevanjem vztrajal dobre tri mesece, ker se nisem dala, je mir že več kot tri leta. Pa Stariha Pipan pa to: bila sem čisto obupana zaradi tega in sem tudi njo klicala. Nasvet :pes naj bo notri, vsaj dokler je še mlad. Pa ja! Ko je bil mladič je 10 ur na dan bil notri,  njen nasvet je bil pa točno to kar je nekdo povedal; psa navadiš na razvajanje notri, potem ga pa po pol leta zabrišeš v pesjak! Strokovnjaki, strokovnjaki...
Logiran
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #28 : ponedeljek, 03.03.2003 : 10:58:04 »

POZDRAV!

Imam problem s psičko, ki cvileče laja vendar samo v avtu. Vozim jo v karavanu v prtljažniku. V avtu sem običajno edini človek. Cvili od veselja, če vidi travnik tako zacvili, da me skoraj kap. Lahko se vozim 3 ure in ona bo ves čas cvilila. Utihne samo v mestih, kjer ni travnikov in gozdov. Je najdenka, mešanka stara cca 7,5 let v avtu mi cvili že 5,5 let.

Prosim za nasvet, kako to odpraviti. Vem, da bo zaradi starosti težko.
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #29 : torek, 04.03.2003 : 13:33:21 »


Citat

P.S.: Sambo je z izsiljevanjem vztrajal dobre tri mesece, ker se nisem dala, je mir že več kot tri leta. Pa Stariha Pipan pa to: bila sem čisto obupana zaradi tega in sem tudi njo klicala. Nasvet :pes naj bo notri, vsaj dokler je še mlad. Pa ja! Ko je bil mladič je 10 ur na dan bil notri,  njen nasvet je bil pa točno to kar je nekdo povedal; psa navadiš na razvajanje notri, potem ga pa po pol leta zabrišeš v pesjak! Strokovnjaki, strokovnjaki...


Bambi, to, kar ti je dr. Pipanova svetovala boš našla tudi v tuji strokovni literaturi!

Sicer pa ne razumem, kako lahko, če te ni doma, pustiš vreščečega psa zunaj 8 ur ali še več...

Če mora mlad pes sam počakati doma, in ima težave z lajanjem, ga je prav smiselno pustiti v varnem prostoru v hiši, seveda z njegovo igračko, žvečilko, odejico, vodo in prižganim radiem. Seveda v prostoru, katerega pozna in je tam tudi z nami, ko smo doma.
Namreč, dokazali so, da se večina takšnih psov prav notri umiri in brez težav počaka na lastnika.

Kajti, če je pes sam, ne izsiljuje z lajanjem, temveč je v stresu zaradi drugih stvari - v glavnem, se ne počuti dobro & varno.

"Zaprost" pa seveda ne velja, ko smo doma in se s psom ukvarjamo!

To je moje mnenje - vse pripombe & pritožbe so seveda zaželjene!!


Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 19   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Problem lajanja
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines