mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 20:39:56

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Problem lajanja
Strani: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19   Dol
Natisni
Avtor Tema: Problem lajanja  (Prebrano 59823 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Zaposlena
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 777



WWW
« Odgovor #240 : četrtek, 20.05.2010 : 08:22:02 »

Vedno obstaja razlog, na nas je da ga odkrijemo oz. vsaj pravilno ravnamo.

Lahko, da je imel kakšno manjšo neprijetno izkušnjo, da ga je kdo presenetil, preveč stisnil, bil preglasen,... in je to povezal z določeno situacijo, vonjem, izgledom, lokacijo,...
Lahko tudi, da se mu zdi, da vas mora čuvati, ker sami ne obvladate, ne prepoznate grožnjo, katera se mu pač zdi grozna.

Upam, da ne bom čist mim užgala, ampak.....ali je možno, da je tak (mislim predvsem do drugih psov) zato, ker se ravno nekaj psičk v naši bližini goni in s tem, ko laja, odganja druge kužke stran?

Ker vem, da imaš ti resnično veliko izkušenj s psi, bom vesela vsakega namiga, kako ravnati v takih situacijah.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #241 : četrtek, 20.05.2010 : 09:10:20 »

Na žalost nimam kaj veliko lastnih izkušenj, ker je bil Maj zelo nadpovrečno neproblematičen. Z Neli sem se šele začela učiti premogavanja strahov in nesigurnosti. V njenem primeru je bilo enostavno, ker sem jo že dobila z diagnozo in mi ni bilo treba ugotavljati ali gre v njenem primeru dejansko za strah ali dominanco ali... če razumeš.
Namreč je od tega odvisno, kako ravnati, ali miriš ali spraviš v red.

Zato ti bo kdo drug bolj zanesljivo v pomoč, sej je precej zelo izkušenih tukaj. Jaz ti lahko samo na splošno kaj povem  Wink
 

Logiran

Zaposlena
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 777



WWW
« Odgovor #242 : četrtek, 20.05.2010 : 09:28:02 »

Zato ti bo kdo drug bolj zanesljivo v pomoč, sej je precej zelo izkušenih tukaj. Jaz ti lahko samo na splošno kaj povem  Wink
Aha......pa kdaj drugič. Wink

Potem pa prosim še koga drugega...........mnenje, nasvet?
Ga gonečke lahko tako zmedejo? Ker trga ga 100/uro. Obnaša se, kot da so vsi in vse njegovo...... Undecided
Pubertetnik???
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #243 : četrtek, 20.05.2010 : 15:00:17 »

Zaposlena,
Kaj pa ce bi temu "problemu" enostavno rekli puberteta?  Roll Eyes
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Zaposlena
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 777



WWW
« Odgovor #244 : četrtek, 20.05.2010 : 18:06:36 »

Zaposlena,
Kaj pa ce bi temu "problemu" enostavno rekli puberteta?  Roll Eyes
Mal močna je ta puberteta.... Huh
Logiran
vom
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #245 : petek, 21.05.2010 : 10:29:38 »

Dobro je opazovat psa v različnih situacijah in ugotoviti, kaj povzroči burno reakcijo. Biba ponori, ko  gre pri srečanju nekdo direkt vanjo, pes ali človek, saj se počuti ogroženo. Zato se poskušam srečevat "iz strani", tako da je Biba na zunanji strani, tako da se jaz najprej srečam, saj sem jaz vodja, zato "preverim situacijo". Ugotovila sem, da pri Bibi igra vlogo tudi dominanca, saj vedno preizkuša, kje so moje meje. Če jim dovolimo več, bodo vedno več poskušali. Zato zlezejo previsoko in mislijo, da lahko lajajo na vse živo. Bibi sem zato začela omejevat nekatere stvari, ki so ji bile prej dovoljene, začela sem se obnašati kot vodja, to pomeni, da mi Biba lahko sledi in zaupa, da imam situacijo pod kontrolo, zato njej ni treba, npr.lajat. Prej so se mi te stvari zdele smešne, zdaj pa vidim, da delujejo, da imava z Bibo lepši odnos.

Lubika, tut jaz sem ogromno energije porabila, ko sem premlevala, kaj sem naredila narobe v prvih mesecih in se krivila, ampak zdaj vidim da je to brezveze in nam samo jemlje motivacijo. Delala sem pač najbolje kot sem znala, ogromno sem se naučila in zdaj delam tudi najbolje kar se da. Pomembno je vedet, da s svojo energijo vplivamo na žival, zato se trudim biti čimbolj umirjena, odločna in pozitivna, potem je tudi BIba taka. Če je mene strah ali sem živčna, je tudi ona taka in potem se zagotovo kaj slabega zgodi:) Če se trudimo in smo pozitivni, so zagotovljene pozitivne spremembe:) SREČNO!
Logiran
vom
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #246 : petek, 21.05.2010 : 10:31:57 »

Pa še nekaj: mislim, da takim stvarem ni dobro reči kar "puberteta", ker lahko gredo predaleč in je potem veliko več energije potrebno, da spet zalaufamo kot je treba. Ni treba delat panike, ampak samo dobro opazovat in reagirat.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #247 : petek, 21.05.2010 : 10:54:52 »

Da ne bom odpirala nove teme, bom kar tu vprašala:
moj Jaka je star 1 leto in sprejema oz.je sprejemal vse ljudi in živali enako lepo, rad se je božal, igral z drugimi psi Smiley.....zadnje čase (slab mesec) pa je katastrofa!
Na sprehodu ponavadi srečava kar nekaj kužkov in moj frajer se je kar naenkrat odločil, da mu nekateri kužki "ne odgovarjajo" in jih že na daleč oblaja (zna bit prav neprijetno). Če se ravno igra z enim ali dvema pasjima prijateljema in pride zraven še četrti, Jaka ponori (laja, renči, se mi zdi, da če bi ga spustila iz povodca, da bi se zares spustil v nič krivega "prišleka"), povodec vleče kot nor.
Pri ljudeh pa je enako.....k nekaterim gre z veseljem, maha z repom, komaj čaka da ga bojo božali, pri drugih pa rep stisne med noge, naredi dva koraka rikverc in laja.
Prej tega nikoli ni počel.
Naj povem konkreten primer: včeraj je prišel mimo naju moški srednjih let, ki je že na daleč občudoval Jako, vprašal me je koliko je pes star in kako mu je ime ter če ga lahko poboža. Jaz mu pravim seveda, ker se Jaka vendarle rad boža, ko pa je moški prišel na 2m do psa, je le-ta začel lajat nanj kot nor.
Pa naj povem, da se ne obnaša tako do vsakega (zgleda, da ima Jaka neke svoje kriterije, ki jih še nisem razvozlala).
Ne znam si razložit situacije. Morda kakšna pomoč? Obrazložitev?
Hvala vnaprej.

Odgovor je bil dan na tale post, kjer Zaposlena sprasuje, ce se komu sanja zakaj naj bi se pes zacel tako obnasat. No, in moj odgovor, glede na napisano je bil, da se temu problemu rece "puberteta", kar pomeni, da sem pisala o vzroku za tezave in ne o resitvi.
Puberteta je eno taksno fino obdobje, ko se pes odloci, da bo na novo postavil meje (seveda po svojem okusu) do svojega dvonozca in cele druzine, ter bliznje in daljnje okolice. In to je tudi za lastnika eno zelo fino obdobje, ker mora taiste meje, ki jih je postavil, braniti.  Grin
Torej, vzgoja se nadaljuje... na visjem nivoju.  Wink
Na tak nacin pisem, ker sama tega ne vidim kot nekaksen strasen problem, ampak kot normalen razvoj nekega kosmatinca. Je pa res, da lastnik nikakor ne sme zaspati na lovorikah, ampak mora s svojim psom neprestano delati in vzdrzevati vzpostavljeno ravnotezje, drugace bo pes res vse postavil na glavo in po svojih zeljah.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Zaposlena
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 777



WWW
« Odgovor #248 : petek, 21.05.2010 : 11:55:19 »

Glede na prebrano, pa tudi stare teme sem odpirala in prebirala, sem postala bolj pozorna na psa in nase in ugotovila sledeče: ko se približuje drug pes, posebej če je še nepoznan, sem prej vedno podzavestno zategnila povodec, to pa je bil povod, da je Jaka ponorel.......v zadnjih dveh dneh pa sem pustila povodec rahlo spuščen in mu dovolila, da je vsakega psa ovohal, potem sem ga močno pohvalila in nadaljevala pot.....in veste kaj? No problemos. Cheesy

Druga stvar, ki sem jo ugotovila, pa je ta, da se Jaka izredno boji za svojega prijatelja.
Od majhnega je že namreč prijatelj s sosedovim psom pasme shitz zu, katerega si dobesedno lasti. Ponavadi hodimo skupaj na sprehode in če se kakšen pes približa Jakovemu prijatelju, nastane katastrofa Angry.....po moje se boji zanj.
Zato sem zadnja dva dni počakala le toliko, da je Jaka povohal psa, ki se je približal, potem pa sva nadaljevala pot in počakala, da se nama pridruži še shitz zu.....tudi to se je izkazalo za pozitivno. Cheesy
Ampak me kljub temu zanima.......zakaj si je tako prilastil sosedovega psa?

Pa tudi to še ni vse.
Ne se smejat, ampak na vsak način bi rad Jaka tega sosedovega psa tudi ....piiiiiiip. Me naj skrbi?
Ko je v bližini kakšna psička, ga ne zanima, ampak se spravi kar na prijatla. butnglavc
Kako mu naj dopovem, da se to ne počne? Pa ne mi rečt da naj ne hodim več z sosedovim psom skupaj na sprehode. Huh
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #249 : petek, 21.05.2010 : 11:59:09 »

Kaj kako naj mu to dopoveš Grin?
Kako pa si mu dopovedala, da ne lula po postelji, grize kavča in čevljev, ne skače po najlonkah ipd... Voila, popolnoma enako pevka
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #250 : petek, 21.05.2010 : 12:06:59 »

Pa odlična ocena za opravljeno domačo nalogo Smiley
Logiran

Zaposlena
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 777



WWW
« Odgovor #251 : petek, 21.05.2010 : 12:09:57 »

Kaj kako naj mu to dopoveš Grin?
Kako pa si mu dopovedala, da ne lula po postelji, grize kavča in čevljev, ne skače po najlonkah ipd... Voila, popolnoma enako pevka

Ok, mogoče sem res neumno postavla vprašanje, ampak Undecided........ko se je polulal in sem ga le vprašala kaj je naredil, je že rep stisnil med noge in se šel skrit (ker je točno vedel da to ni prav).

Ko pa nate.... sosedovega kužka, ne pomaga nič. Ga potegnem vstran, pa se spet zažene vanj, grem par metrov stran, pa vleče tk da bi človk mislil, da se bo zadavil....jezik do tleh, ne vidi in ne sliši nič.......
 Huh
Logiran
Zaposlena
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 777



WWW
« Odgovor #252 : petek, 21.05.2010 : 12:10:25 »

Pa odlična ocena za opravljeno domačo nalogo Smiley
Hvala. Wink
Korak za korakom.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #253 : petek, 21.05.2010 : 12:37:01 »

Ko pa nate....
A nate se tudi polula?
Logiran
Zaposlena
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 777



WWW
« Odgovor #254 : petek, 21.05.2010 : 12:43:29 »

A nate se tudi polula?
Hehe....nisem napisala cele besede butnglavc. Ko natepava sosedovega kužka.
Kot da bi padel v trans......ga prime tk močno, da ga komaj stran potegnem. Čist pade not.
Pa na nobenega drugega kužka se še ni spravil, le na tega.
Logiran
Strani: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Problem lajanja
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines