mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 02:18:49

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Strani: [1] 2 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)  (Prebrano 16559 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Bostjan0601
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« : četrtek, 13.05.2010 : 07:03:22 »

Pozdravljeni.

Sva lastnika psičke mešanke Lune (ptičar in pitbul), stare 2,5 leti, srednje rasti, s kratko dlako. Vzela sva jo iz zavetišča (mislim da je bilo Poživ, Velenje). Že dve leti živimo v podnajemniškem stanovanju v hiši na podeželju. Pred hišo ima velik boks z utico primerno za velike pse.

Do pred kratkim sva jo imela v stanovanju (kjer sva imela tudi hišni boks). Čez tri mesece pričakujeva naraščaj (že komaj čakava), zato sva se odločila Luno za stalno prestaviti v boks pred hišo. V boksu je pred časom že čisto normalno živela. Je pa res, da čez zimo ni bila nikoli zunaj.

Sedaj pa naju zanima, ali utegne to biti problem zaradi njene kratke dlake.

Prosim za komentarje, izkušnje, predloge in vse, kar bi nama prišlo prav.

Hvala.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #1 : četrtek, 13.05.2010 : 07:33:20 »

Bostjan0601 pozdravljen. Moj nasvet je pravzaprav vprašanje: zakaj neki naj bi pes zaradi prihoda dojenčka moral v boks? Eden drugega ne izključujeta in mislim, da je tudi za otroka odraščanje v tesnem in pravilnem stiku s psom pravi privilegij in lepa življenjska šola Wink
Logiran
Bostjan0601
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #2 : četrtek, 13.05.2010 : 08:22:36 »

Zaradi prostorske stiske, predvsem pa zaradi kančka strahu (ki pa je že preveč), da bi lahko pes poškodoval otroka.

Psa in otroka ne bova izključevala. Luna bo vsepovsod zraven, samo v stanovanju ne bo več z nami.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #3 : četrtek, 13.05.2010 : 08:27:53 »

Ma, tole bi morali pa res zelo dobro speljati, da psica ne bi povezala otroka z izključitvijo iz družinske skupnosti.

V vsakem primeru pa ni fer do nje. Poleg tega (vsaj jaz) psa s tako dlako, brez poddlake, nikakor pozimi ne bi imela v pesjaku.
Logiran
NoXika
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


WWW
« Odgovor #4 : četrtek, 13.05.2010 : 08:38:19 »

Točno to sem jaz pomislila kot je napisala moksa. Zakaj bi moral pes ob prihodu dojenčka sedaj pa ven? Sedaj je bival pri vama 2 leti, sedaj pa iz danes na jutri bo prestavljen pa ven. Bojim se da bo psica mislila da jo zaradi otroka mečeta ven iz stanovanja (no saj u bistvu jo).

Ne vem no, na podlagi česa sta se tako odločila? A se bojita da mu bo kaj naredil?
Ali zaradi česa?

No, ker se toliko obiram z odgovorom in delam še sto drugih stvari, vidim da je že vmes nekaj podobnih vprašanj  Smiley in pa tudi odgovorov....

Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #5 : četrtek, 13.05.2010 : 08:45:42 »

Dodatnih nasvetov nimam, bi pa bila že preveč zadovoljna, če bi ljudje razmišljali metaforičnih pet minut vnaprej, nič več kot to. Pa ne mislim, da ne bi smeli imeti psa in otroka hkrati, kvečjemu nasprotno, ampak če psa zaradi otroka preseliš v drugo okolje/prostor, bodi brez skrbi, da bo pes razumel zakaj, razen če nisi kinološki as (pa še takrat ni ziher).
Ni lepo, milo rečeno.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #6 : četrtek, 13.05.2010 : 08:47:38 »

Zakaj bi pes poškodoval otroka? Ima zgodovino, ali se vama le tako zdi...
Pomoje pes s tako dlako ne sodi ravno ven, sploh pa razlog ni ravno pravi. Prostorska stiska pa pomeni kaj natančno -  se stiskate v eni sobici?
In ja, meni je zelo žal, ker se za psa nisem odločila že ko je bil pri hiši dojenček, ker sedaj vidim, kaj jima pes pomeni Kiss
Logiran
alexy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.308



WWW
« Odgovor #7 : četrtek, 13.05.2010 : 08:49:52 »

To, da mora pes ven zaradi otroka je cista bedarija. Bosta imela vec tezav, ker bo psica povezala otroka s tem, da jo meceta ven. Poleg tega psica s tako malo poddlake nima kaj poceti zunaj pozimi, ker je premrzlo.

Prostorska stiska je pa tudi en lari fari.

Svetujem vama, da psico obdrzita notri in ji pravilno predstavita novega clana, na zacetku naj bosta skupaj seveda vedno pod kontrolo ali pa naj bo psica zaprta v notranjem boksu. Kot so ze napisali, je to, da otrok odrasca s psom neprecenljiva izkusnja in je vredno vsega manevriranja Wink
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #8 : četrtek, 13.05.2010 : 09:03:51 »

A napišem jaz drugačen scenarij? Ne pravim, da bo tako, ampak kje imata zagotovilo, da ne bo?

Torej psico zaradi otroka preselita ven, kar psica otroku zameri, ker je zaradi njega izgubila trop in se zato res zgodi, da ga že iz štarta ne mara. In potem ugotovita, da je otrok v "nevarnosti" vsakič, ko je psica "vedno z vami" zunaj stanovanja in najprej preneha biti "vedno zraven". Ko potem enkrat na otroka dejansko zarenči ali pokaže kak drug znak odklanjanja, mora psica ne le iz hiše, ampak od hiše, nazaj v zavetišče, od koder je odšla "boljšem življenju naproti", ki ga je  celo občutila, sedaj ga pa zopet izgublja.

Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #9 : četrtek, 13.05.2010 : 09:10:44 »

Upam, da vaju ni strah zaradi same pasme psa-če še niste slišali psom bull pasme pravijo "babysitters" za razlogom Wink Če je seveda pravilno socializirana. Ravno zdaj se je kolegici rodila hčer, doma ima amstaffko, ki je zaradi nje ni vrgla pred hišo (ji niti na pamet ni prišlo, kljub teženju tašče in tasta). Psica ima tamalo zelo rada, vedno teče od nje do lastnice, ko se tamala začne dreti, zelo rada je zraven pri vsemu kar se dogaja, lupčka ji da,...seveda nista skupaj nikoli brez nadzora. Če se držita postopka predstavljanja in vsega kar se tega tiče, ne bo problemov. Če pa bosta psa vrgla ven (in ne, pes s tako dlako nima zunaj kaj delat), pa bo vedela zakaj, ker bo kar naenkrat v njenem bivšem domu nov član na katerega bo ljubosumna. Ne ji tega delat, ni fer!
Houdini sva pisali sproti Smiley Ja, zadnji stavek je žal zelo resničen in se dogaja nemalokrat.
Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #10 : četrtek, 13.05.2010 : 09:22:42 »

Bostjan0601, ker nimaš članskega paketa ne moreš prebrati teme, v kateri Vixen opisuje življenje njene družine: dva odrasla, dojenček, dva psa in trije mačkini, vsi v stanovanju v bloku, vsi zdravi, srečni in zadovoljni. Vseeno si vzemi čas in poglej njene poste na tebi dostopnem delu foruma, in se boš prepričal, kako je skupno življenje otrok in živali velik plus in nikakor ne minus.

Za pokušino pa le poglej tole - sinček od Vixen in njegov varuh Timi:

Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #11 : četrtek, 13.05.2010 : 09:34:29 »

Poleg vsega naštetega, se v društvu Poživ sigurno ne bi strinjali z namestitvijo Lune v pesjak celo leto.

Ne razumem, kako so ljudje lahko tako komot. A vam ni čist nič pri srcu? Ja pes je dodaten del, pes+otrok seveda še bolj, ampak že v štartu planirati, da ne gre in se psa znebite??? Še poskusili niste! Sploh, ko je v času porodniške vendar vedno nekdo doma  Undecided

Logiran

Bostjan0601
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #12 : četrtek, 13.05.2010 : 10:25:39 »

Hvala vsem za odgovore.

Vse lepo in prav, kar ste napisali.


Preden nadaljujem. V času, kar imava Luno, je Luna preživela več kot 7 mesecev od zunaj. Potem je pred zimo prišel plaz in ji uničil boks. Luno smo prestavili v stanovanje, boks pa na pomlad na drugo mesto. Vendar je Luna ostala v stanovanju.
 
Sedaj je Luna tretji dan od zunaj. Preživimo več aktivnega časa skupaj, kot prej, ko je bila v stanovanju.
Prvo noč je bila precej glasna, sedaj ni več panike.
Preden sva jo prestavila v boks, sem se pozanimal pri veterinarju, h kateremu jo peljemo na cepljenja in če so kakšni problemi. Pravi, da ne bi smel biti noben problem, če ima izolirano hišo in dobro hrano (zaradi zadosti maščob). V boksu ima hiško, ki je narejena iz "sendvič" stranic (les+stiropor+les), hranimo je pa s ProPlan lososom.

Bliže ko je čas poroda, bolj je bila mamica pod stresom kar se psa tiče. Poznava kar nekaj primerov, ko je prišel otrok za psom, da se je pokazala agresija psa na otroka. Tudi njena zelo dobra prijateljica je imela takšen primer. Pes je bil zelo nežen do otrok, miren, socializiran. Vendar, ko je prišel otrok, je začel renčati na njega. Sedaj, ko je Luna par dni zunaj, pa je mamica spet zadihala.

Oba veva, da je odraščanje otroka z živalmi zelo pozitivno in dobrodošlo za otroka. Ogromno je primerov, ko se pes in otrok takoj navežeta in ustvarita neko posebno sinergijo. Je pa tudi dosti primerov, ko pa je zgodba ravno drugačna.

Prav zaradi teh drugih primerov, bi rada preprečila, da mora pes od hiše, saj je normalno, da je dojenček pred psom.

Za nič na svetu Lune ne bi rada dala stran, saj jo imava zelo zelo rada in imava prav posebno mesto. To, da sva jo prestavila iz hiše, je po dolgem in tehnem premisleku, za naju/nas najboljša rešitev. Na vsak način, se bova trudila, da se bosta otrok in pes čim prej navezala in vzpostavila prijateljski odnos.

Js zastopim in spoštujem vaša mnenja (ni fer do lune, ni lepo, ...), vi pa se potrudite in poskusite razumeti nas.

Hvala
Logiran
alexy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.308



WWW
« Odgovor #13 : četrtek, 13.05.2010 : 10:27:53 »

Boštjan pa se zavedaš, da bo psica povezala to, da je morala ven z otrokovim prihodom in da mu ravno zaradi tega zna zamerit in ga vzet za vsiljivca?
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #14 : četrtek, 13.05.2010 : 10:36:23 »

Ogromno je primerov, ko se pes in otrok takoj navežeta in ustvarita neko posebno sinergijo. Je pa tudi dosti primerov, ko pa je zgodba ravno drugačna.

Upam, da se zavedaš, da v teh "ogromno" primerih kriv ni pes, ampak skrbniki, ki so zajebali, ko je bilo treba speljati združevanje psa in otroka.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines