mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 22:46:29

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Dog Whisperer
Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 ... 38   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dog Whisperer  (Prebrano 122937 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #135 : torek, 16.02.2010 : 12:14:09 »

Lep pozdrav vsem!
Naletela sem na izobraževalno oddajo "Dog Whisperer" torej "Šepetalec psom" ali nekaj takšnega. Nekaj časa se je menda vrtela tudi na National geographic. Na prvi pogled oddaja spominja na resničnostne šove o varuškah, kjer starši poiščejo pomoč pri vzgoji svojih otrok. Le da pri Dog Whisperer ljudje iščejo pomoč pri vzgajanju, prevzgajanju svojega psa ali svojih psov. "Glavni junak" je Cesar Millan, ki se najprej z ljudmi pogovori, potem se spozna s psom, demonstrira pravilno ravnanje z njim in ljudem pomaga k pravim prijemom, postopanjem s psom.

Oddaja je privlačna, ker je pač oddaja o kužkih. Iiii  Cheesy. Ampak še bolj zato, ker se mi njegovi nasveti in ravnanje zdi smiselno. Problemi, s katerimi se srečuje, se vrstijo vse od uničevanja stvari, pretiranega lajanja, bojazljivosti, agresije ob hrani, agresije do psov in ljudi, skakanja po ljudeh, nevodljivosti na vrvici ...

To temo odpiram predvsem zato, ker me zanima, kakšen odnos imajo do nje ljudje, ki imajo v tem trenutku enega ali več psov. Se jim zdi tak pristop primeren, ustrezen? Razumem, da ima vsaka teorija svoje pomankljivosti, a določenih načel se vendarle vedno držimo, bolj ali manj zavestno.

Da se morda komu utrne iskrica. K psom Millan vedno pristopa s pomočjo misli, da so psi najprej psi in ne ljudje. Tisti, ki imajo psa za človeka (kar je dobra "terapija" za samega lastnika psa in se ji ni treba odpovedati), pogosto pozabljajo na njegove tri osnovne porebe:
1. "exercise" (Gre za telesno vadbo. Najboljša oblika je sprehod s strukturo, torej ne tisti sprehod, ki psu pusti, da dela, kar hoče - tj. vleče na vrvici, skače po ljudeh, ovohava vse živo, laja na vse, kar pride mimo ... In tega ne gre zamenjevati z igro.)
2. "discipline" (Tu gre za trojico: rules, boundaries, limitations - torej za pravila, omejitve in meje vedenju, obnašanju, ravnanju psa. Kar v praksi pomeni na primer, da ni problem v tem, da pes skače po postelji ali kavču, ampak v tem, da ne sme plezati po njem, če ga mi ne povabimo. Kavč v tem smislu predstavlja psu mejo.)
3. "affection" (Ne gre za ljubkovanje, božanje, crkljanje, lupčkanje itn. Naklonjenost, ljubezen je lahko tudi voda, hrana, pozornost, igra ....)

V glavnem je problem v tem, to je nekako groba Millanova poanta, da ljudje začenjamo s številko s tri, morali pa bi z ena. Da torej ne smemo psa takoj, ko se zjutraj zbudi, zasuti s poljubčki, zajtrkom, ampak ga najprej odpeljati na sprehod. Enako velja takrat, ko k nam privedemo novega psa, tudi tu mu moramo najprej odrediti mesto, postaviti pravila preden ga ljubkujemo.

Hitrih rešitev ni. In problem, pravi Millan, ni v prevzgoji psa, ki se pogosto odzove dobro in hito uči, ampak v človeku. Ta mora ostati dosleden in konsistenten pri držanju teh pravil. Toliko samo na hitro, se že vnaprej iskreno opravičujem, če ta tema ne sodi sem.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #136 : torek, 16.02.2010 : 13:38:03 »

vsak kmet ti je včasih lahko dal enake nasvete kot jih dandanes prodaja tale Ameriški zaslužkar.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #137 : torek, 16.02.2010 : 13:45:59 »

točno tako
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #138 : torek, 16.02.2010 : 20:07:28 »

Meni gre pri njemu fejst na zivce forsiranje krdela (pack leader, dominant, submissive). Ne vem ce je se tako (al je vmes Mecha bral), ampak takrat, ko sem jaz par delov pogledala, ma ne vem, ce je bil kaksen del, kjer omenjenih 3 zadev ne bi bilo vsaj enkrat povedanih.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #139 : torek, 16.02.2010 : 20:18:44 »


To temo odpiram predvsem zato, ker me zanima, kakšen odnos imajo do nje ljudje, ki imajo v tem trenutku enega ali veè psov. Se jim zdi tak pristop primeren, ustrezen? Razumem, da ima vsaka teorija svoje pomankljivosti, a doloèenih naèel se vendarle vedno držimo, bolj ali manj zavestno.



Jaz bi pa tule rada rekla nekaj, kar je bilo že nekje prej omenjeno. V teh oddajah ne gre toliko za vzgojo kot za popravljanje napak, ki so jih ljudje že storili in so zato tudi pristopi malce drugačni, kot če že štartamo dobro.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #140 : torek, 16.02.2010 : 20:34:58 »

Mene tudi moti pretirano poudarjanje podrejenosti psa. Ampak pri psih, ki že imajo težave, ki izvirajo točno iz tega, da jih lastniki  počlovečujejo, razvajajo in jih nit pod razno ne obvladajo, je to vsekakor koristno. sam način dela se mi zdi  pač en od možnih, niti ne slab, za nekoga ki mu leži. TV oddaje same po sebi so pa prav bedne.
Logiran
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #141 : četrtek, 04.03.2010 : 23:24:03 »

Najprej bi se rada iskreno zahvalila moderatorki, da mi je prestavila sporočilo in ne nadirala, ker sem načela to temo znova. Mi je bilo res nerodno, ko sem ugotovila, da ima tema že kar dolgo zgodovino. No ja, bomo rekli po Cesarjevo, če ne narediš napake, te nihče ne more popraviti.  Wink


Jaz bi pa tule rada rekla nekaj, kar je bilo že nekje prej omenjeno. V teh oddajah ne gre toliko za vzgojo kot za popravljanje napak, ki so jih ljudje že storili in so zato tudi pristopi malce drugačni, kot če že štartamo dobro.

Nekatere pse so lastniki, ki nastopajo v oddaji, imeli že od malega. A precej delov se ukvarja s psi, ki so jih lastniki posvojili, dobili, ko so bili že odrasli (od rejcev, prodajalcev, sorodnikov, zavetišč, centrov). Pri številnih psih so se nekatere težave kazale na začetku, nekatere v milejši, druge v močnejši obliki. Lahko seveda rečemo, da je bila napaka lastnikov vsaj to, da jih niso začeli že takoj odpravljati. A pojem vzgoje je problematičen, tudi ko na primer govorimo o vzgoji otrok. Kaj je vzgoja, kaj izobraževanje, kaj popravljanje napak in kje so meje? Cesar večkrat poudarja, da prevzgaja lastnike in ne psa. Pes dela napake, ker se odziva na tak ali drugačen način, a v nekem smislu ni s psom nič narobe, psa ni treba popravljati, lastnik se mora spremeniti. In psi hitro spremenijo svoje ravnanje, lastniki težje, seveda pa brez vztrajnosti ne gre.

Še ena pomembna stvar, na katero se je po moje treba osredotočiti. Cesarjev nasvet pri spoznavanju novih psov: "no touch, no talk, no eye contact", torej brez dotikanja (božanja, trepljanja, grabljenja), govorjenja ("o ti kuži kolk si lušten" in podobno), in brez očesnega stika (kar pes lahko razume kot izziv, grožnjo). Na misel mi prideta dva primera, kjer se je ta nasvet izkazal za dobrega:
1) Znanka ima psičko, ki se je, ko je bila majhna, pred vsakim človekom (znanim ali tujim) tako vznemirila, bila tako navdušena, lizala, mahala z repom, metala na tla in se v zadnjem stadiju vrgla na hrbet in čakala na čohanje. Če si jo počehljal po trebuščku, ali jo nagovarjal, se je od vsega tega razburjenja še polulala. Kar postane neprijetno, sploh v stanovanju. Ko smo jo ob obiskih sprva ignorirali, se prvotno vznemirjenje ni stopnjevalo, in ni nikdar prišlo do lulanja. Zdaj kako boš ti ljudi na cesti prepričal, da tvojega tako cort kosmatinca ne bodo poljubkovali, sploh ko je tako očitno prijazen, je druga pesem.
2) Name se psi dosti bolje odzivajo, odkar sem dojela, da ko neznan pes pride k tebi in te povoha, te hoče samo povohati. Upam, da se to ne sliši preveč neumno. A jaz sem rabila kar nekaj časa, da sem dojela, da ni prišel k meni zato, da bi ga pobožala, ga ogovorila ipd. ampak ker je to pač pasje spoznavanje, sicer dober znak, a še ne znak naklonjenosti.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #142 : petek, 05.03.2010 : 08:53:38 »

eva84 Smiley moram reči, da mi ni čisto jasno čemu si me citirala Smiley

Če si hotela reči, da ne odpravlja napak, ki so jih storili ljudje, se ne strinjam s teboj. Odpravlja napake, ki pa so lahko napake aktualnega lastnika ali pa tistega pred njim, ki jih novi lastnik ni znal odpraviti sam.
Seveda niso vsi lastniki enako izkušeni in ne vsi enaki, prav zato ni vsak pes primeren za vsakega in prav zato osebno zagovarjam, da se z novim psom obišče dobro pasjo šolo ali pa vsaj upošteva nekatera osnovna načela, pri problemih poišče pomoč itd. Meni se pojem vzgoje psa ne zdi tako zelo problematičen (sama ga ne bi primerjala z vzgojo otrok, ker gre za "rahlo drugačne principe - če vzamem tvoj primer: novega otroka prav gotovo ne bom spoznavala brez besed in očesnega kontakta). Kot si sama omenila se določene težave kažejo že takoj in če se z njimi ne spoprimemo se lahko razbohotijo, spet pa gre le za skrbnikovo napako, ki bi moral opaziti znake. Ena najpogostejših napak je, ko se mladičem dovoli stvari, ki so potem pri odraslem psu veliko manj zaželjene.
Ne pravim, da sama ne delam napak in da je dejanska vzgoja psa nekaj popolnoma enostavnega, seveda ne, ampak načela - joj nisem vedel, nisem znal, pa niti slučajno ne zagovarjam.

Pri psih, ki so posvojeni bodisi iz zavetišča, bodisi od drugega lastnika je seveda malo drugače, ker je napake storil nekdo pred teboj in jih je potrebno šele odkriti in se potem spoprijeti z njimi, spet pa je dobro to narediti čimprej, če ne znamo sami, pa z nekaj strokovne pomoči - v primeru te teme je to Cezar, v "moji" relanosti je to Xena Wink.
Logiran
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #143 : nedelja, 07.03.2010 : 11:25:11 »

Mislim, da sem tvoje spročilo razumela. A hotela sem samo opozoriti, da Cesar pozornosti ne usmerja na "napake" psa. Gre bolj za to, da so lastniki naleteli na vedenje, obnašanje psa, ki ga ne znajo odpraviti. Sama vsebina tega niti ni tako pomembna. Torej v nekem smislu ni važno, ali pes uničuje stvari, vleče na vrvici, je agresiven pri hrani. Lastnik nekaj hoče, doseči pa tega ne more, kar ga pes ne vidi kot vodjo krdela. Vzrok težav ni nikoli pri psu, ampak pri lastniku, oziroma lastnkih in njegovem, njihovem odnosu s psom. Pes ni slabo vzgojen, pes ne dela napak, pes zelo hitro "preboli", spremeni svoje obnašanje ob drugačnem človeku. Kar pa seveda (žal) tudi pomeni, da psa ne moreš rehablititrati, "za stalno" prevzgojiti, odpraviti napake, ki jih dela, in ga poslati nazaj k lastniku, ki sebe (svojega odnosa, nastopa, obnašanja) ni spremenil. Tako da, kar Cesar tudi poudarja, je treba pomagati lastniku, da spremeni svoj odnos do psa, psa ni treba ozdraviti, oziroma je ta proces vsaj bistveno krajši.

(Zdaj ali se s tem mišljenjem, načeli strinjamo in v kakšni meri, je že druga pesem.)

Zato sem tu primejala z vzgojo otrok. Nekateri strokovnjaki ali "strokovnjaki" pravijo, da naj bi bilo šolanje le izobraževalni proces, ne pa vzgonji. Za vzgojo otroka so odgovorni in imajo do nje pravico le starši, oziroma družina. Seveda pa v praksi stvari niso tako enostavne. Če ima učitelj težave z nekim otrokom, ki moti druge, jezika, ne posluša, je nesmisleno govoriti o izobraževanju. In je treba pozornost usmeriti na vzgojo, na položaj avtoritete. Če bomo samo vztrajali pri izbraževanju, ne bo uspeha.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #144 : nedelja, 07.03.2010 : 17:10:05 »

A hotela sem samo opozoriti, da Cesar pozornosti ne usmerja na "napake" psa.

No jaz sem v obeh svojih postih pisala izključno o napakah ljudi.

Če pa primerjaš človeško šolo in šolo za pse - to spet ni isto, ker se v šoli za pse prav tako "uči in vzgaja" lastnike in ne psov direktno.


O vzgoji otrok in šolah pa v tejle temi ne bi Smiley
Logiran
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #145 : nedelja, 07.03.2010 : 21:34:17 »

Če pa primerjaš človeško šolo in šolo za pse - to spet ni isto, ker se v šoli za pse prav tako "uči in vzgaja" lastnike in ne psov direktno.

Ne, seveda o pasji šoli nisem nič rekla.
Logiran
Vesna(DZZŽK)
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #146 : sobota, 15.05.2010 : 15:12:38 »

Ali je že kdo gledal oddajo (na National Geographic chanel, petek ob 8ih do 9ih in ob 9ih do 10ih zvečer) Šepetalec psom? Kaj mislite o njegovih metodah prevzgoje agresivnih, plašnih, posesivnih psov? Oz. bolje, on pravi, da so psi popolni, prevzgaja večinoma lastnike.

Meni je vse kar je povedal, bilo slišati čisto logično, sem tist njegov čččč in način hoje na vrvici sprobala pri moji psici, in sedaj pridemo mimo ene lajajoče bernardinke, ki je za ograjo, čist mirno, medtem, ko se je prej moja psica vedno zagnala nazaj.

Še posebej se da prebrati tudi na tem forumu, da ima veliko psov probleme z ločitveno tesnobo, kar po njegovem mnenju povzroča: pomanjkanje sprehodov, posledica je, da ima pes preveč energije in je zato zafrustriran, ter/ali da je pes šef in podložnik (torej lastnik) nima kej odhajat od bajte in ker situacije ne more nadzorovati potem tuli, uničuje itd. Kar se meni tud zdi smiselno, ker če moja kolegica psa pusti samega doma, bo tulu cel čas, pa še kej uničil, če pa ga pusti samega njen fant, ki ga pes uboga na besedo, pa sploh ni problemov, mirno počaka.

Psa naj po njegovem nebi nikoli smeli božati in mu izkazovati naklonjenosti kadar se pes boji, je nervozen, vznemirjen itd, ampak samo takrat, kadar je pes miren in podrejen, ker mi z izkazovanjem pozornosti potenciramo bojazljivost, agresivnost, nervoznost ali MIRNOST (kar nas itak večina želi, da je pes miren in vodljiv).

Psa naj bi tudi vedno soočili z njegovimi strahovi. Primer: pes se je panično bal cevi za zalivanje, že sam zvok, da se voda odpira, pa je že panično bežal proti hiši, Cesar je psa s cevjo soočil na vrvici, da pes ni mogel pobegniti in to vajo ponavljal, dokler pes ni bil miren in nato je pokazalo čez par tednov, ko so z njim še naprej vadili lastniki, tega psa, kako sploh več ne reagira na cev.

Zanima me, ali se strinjate z njegovimi metodami, logiko, ali se vam v čem zdijo sporne? Sem recimo prebrala na netu, da je to kao velik korak nazaj, zaradi telesnih dotikov in s prisiljanjem psa v ležanje na tleh (podrejena poza) vendar on pravi, da psov ne šola in uči, kjer se uporablja pozitivna motivacija, temveč jih rehabilitira in on je pač vodja krdela in se psi med seboj tudi ščipajo in držijo na tleh (pri dominiranju) in se on obnaša tako, kot bi se glavni pes v nekem tropu.
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #147 : sobota, 15.05.2010 : 18:37:44 »

Tukaj je že 10 strani teme o njem in presenetljivo različna mnenja.
Jaz še vedno trdim, da ve kaj dela - pa niti slučajno me ne moti, da s tem služi. Denar gre sicer (tudi) za njegov rescue center, pa tudi če bi vse pospravil v žep, me ne bi motilo - če lahko s svojim znanjem pomaga kakšnemu psu (in lastniku), super. Tudi jaz hodim na šiht za keš, ne zato, da pomagam strankam. Tongue

Ja, je zelo karizmatičen in komercialen in holivudski.  Cool Pa kaj? Če ne bi bil, bi njegovo pomoč dobilo 100 psov v lokalnem društvu, tako pa je uspel prepričat kar precej ljudi, da pes ni kosmat človeček in da je z njim pač treba delat. Tudi to, da zagovarja, da naj ima pes aktivne sprehode in da to, da je spuščen na vrtu ni dovolj, je tudi fajn. Osnove hierarhije tudi večkrat razloži (pes naj gre skozi vrata za nami, najboljše ležišče je naše, hrana, kosti, igrače so naše in jih sicer posodimo, ampak lahko kadarkoli vzamemo...).

V glavnem - jaz sem odnesla kar nekaj zadev od njega, čeprav imam že celo življenje pse. Človek se uči, dokler mu ušesa ne odpadejo, je rekla Pika Nogavička.  Afro
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #148 : nedelja, 27.06.2010 : 09:28:53 »

http://www.youtube.com/watch?v=bi3ve9sWslI (http://www.youtube.com/watch?v=c_KBs3znjWs)

Me zanima, ce zagovorniki CMjevih metod vidite isto kot jaz.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #149 : nedelja, 27.06.2010 : 09:31:01 »

Pa hitro pogledat preden posnetke skinejo z youtuba (spet...). Tongue
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 ... 38   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Dog Whisperer
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines