mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 05:42:00

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Dog Whisperer
Strani: 1 ... 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 ... 38   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dog Whisperer  (Prebrano 122109 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #390 : sreda, 11.07.2012 : 13:21:10 »

Ne. Ni problem v tem, kolikšno jakost uporabi in ali psa boli ali pa mu je samo neprijetno, problem je v samem načinu reševanja problema. Pri tem ni pomembno, ali uporabi električno ovratnico, CM korigirno ovratnico ali pa "brco".

Pod dominanco šteje praktično vse, od želje po pozornosti do upiranja pri česanju.

Če imaš doma več psov, lahko z njimi delaš na več načinov. Lahko jih imaš med seboj ločene, jim ne dovoliš medsebojnih stikov in paziš, da se ne navežejo drug na drugega ampak se povezujejo samo s teboj (tako so nas učili pred par desetletji in tako še vedno dela precej "klasikov").
Nekateri psi se med seboj ne bodo povezovali niti če imajo za to vse možnosti.

Če imaš pse, ki živijo skupaj in bi pod normalnimi pogoji ustvarili kardelo, jim to lahko preprečiš s tem, da jim onemogočiš vsako izražanje dominance in rangiranje. Potem imaš enega človeškega vodjo in vse pse povsem podrejene. To deluje samo, če je človeški vodja res psihično in fizično močan, strikten in povsem dosleden, tako da dovolj ustrahuje pse. Ker bodo v taki skupnosti vedno latentne napetosti in če izbruhnejo zna biti zelo hudo.

Če imaš pse, ki so krdelo in imajo svojega vodjo, potem je način, da potrjuješ vodjo s tem, da je prvi pri hrani ect dokaj varen. Ni pa za to nobene potrebe, saj (za razliko od C.M.) menim da psi zelo dobro vedo da ljudje niso psi. Moje psice imajo svojo  vodjo, svoj red, v katerega se ne vtikam, dokler se držijo pravil (kar pomeni brez pretepov in lasanja in kakšnega pretiranega zatiranja podrejenih). Pri hranjenju imajo svoja stalna mesta, hrano dobi najprej tista ki je najblizje in ne tista, ki je glavna.  Kdor se preriva in ni na svojem mestu, ne dobi nič, dokler ni tam, kjer mora biti. To nima nobene zveze s tem kdo je glavni. Nikoli ne gledamo, kdo gre prvi skozi vrata ali po stopnicah, ven gre tista, ki jo takrat rabim in ne tista ki je glavna....Nikoli ni nobnena kaznovana za nenasilno izražanje "dominance".
Logiran
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #391 : sreda, 11.07.2012 : 13:47:41 »

Ne. Ni problem v tem, kolikšno jakost uporabi in ali psa boli ali pa mu je samo neprijetno, problem je v samem načinu reševanja problema. Pri tem ni pomembno, ali uporabi električno ovratnico, CM korigirno ovratnico ali pa "brco".
Hvala za odgovor. A se bojim, da več kot napišeš, več vprašanj se mi postavi. Upam, da nisem preveč nadležna. Potem se ti zdi sporen sam pristop/postopek (brca, poteg, ovratnica) ne glede na situacijo? Ali lahko eno res začetniško vprašanje zastavim: kako pa potem uravnavaš vedenje psa v določeni situaciji, ko se odzove neprimerno? Saj razumem, da je pri nekaterih stvareh dobro ignorirati nezaželeno vedenje in nagrajevanje zaželenega. In če si dosleden in poskrbiš za čimveč situacij in pravih stikov ... Kaj pa če si ga nekje že polomil po domače rečeno. In imaš, kot moja kolegica, "kar naenkrat" dobro leto starega nemškega ovčarja, ki agresivno reagira na vse pse, še posebej samce. (Se včasih kar malo bojim zanjo, ker tak pes vodnika in sebe nekako res napravi za tarčo. Jaz sploh nisem vedela, da je toliko psov v našem okolišu, ki na rolerje, kolo, tek, druge umirjene pse sploh ne reagirajo. Nanj pa so.)

Potem se nekako moraš spopasti s to konkretno situacijo, ne? Mogoče je brca ali poteg nasilje, zloraba, a če prepreči kaj hujšega, ne vem no. Seveda pa ni nujno, da deluje in seveda nisem za brcanje psov vseprek, že zato ker lahko zate nevarno postane. A saj si še sama nekje pisala, da je ena od tvojih psic bila kaznovana za nek prekršek (res sem pozabila za kaj, mislim, da se je spravila na neprimeren način na drugega psa).

Mogoče gre za vprašanje meje, kdaj je nekaj popravek in kdaj zloraba. Ampak saj če pes pobira hrano od vsepovsod in požre kaj neprimernega je spet v nevarnosti, tako da ne vem ... malo sem zbegana.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #392 : četrtek, 12.07.2012 : 12:17:31 »

Če pride do situacije, ko pes ogroža sebe ali okolico, je vedenje seveda treba takoj prekiniti. Če ne zadostuje beseda, je potrebna sila. Karikirano rečeno: ko se ti pes stepe z drugim, ne boš stal zraven in čakal, da bo rahlo popustil ugriz in boš lahko kliknil. Takrat lahko psa pošteno natreseš, ga tudi bolj trdo postaviš na tla...ko se umiri, se konča tudi pritisk.

Povsem drugo pa je, kako preprečiti, da do takih situacij ne prihaja več. Ena od možnosti je, da namerno ustvarjamo konfliktne situacije, psa v bistvu izzivamo toliko časa da odreagira, potem ga ostro korigiramo. Ta način uporabljajo nekatere klasične šole, pa seveda C.M. (včasih se v kakšni oddaji zelo lepo vidi, kako psa namenoma izzove, da ga potem lahko ukroti. Kakšen pripomoček pri tem uporabi ni bistveno).
Dobra stran tega načina je, da je ob pravilnem delu rezultat zelo hitro viden, slaba stran pa je, da se s tem ne gradi odnos vodnik - pes in seveda, da je lahko rezultat kontraproduktiven (celo pri mojstru kot je C.M. smo videli, kako je z izzivanjem in zelo ostrim korigiranjem psa, ki je imel težave z drugimi psi ne pa z ljudmi, dosegel, da je pes napadel njega - torej je pridelal še agresijo do človeka. Manj izkušen krotilec bi jo ne odnesel samo s strganim rokavom in par praskami).

Obstaja pa cel niz drugih metod, ki niso spektakularne in  zahtevajo delo skozi daljše časovno obdobje. Za vse je značilno, da ne greš direktno na reševanje problema, ampak po ovinkih. Na začetku se konfliktnim situacijam izogibaš. Vedno delaš na več nivojih. Ena stvar je izgrajevanje odnosa pes vodnik na podlagi medsebojnega spoštovanja (in ne srahu). To lahko delaš na mnogo načinov, vedno pa gre za razvijanje skupnih aktivnosti, takih, ki jih ima pes rad. S tem se oba, vodnik in pes naučita medsebojnega sodelovanja. Sem sodi vse, od iskanja skritih predmetov, prinašanja iz vode, vleka, pa seveda vse mogoči trikci. Če je potrebno utrditi avtoriteto, je to najlažje doseči z metodo"nič ni zastonj", kjer se mora vodnik držati kakšnih 10 preprostih pravil. V ta sklop sodijo še vaje šolske poslušnosti. Vse to je moč delati s pozitivno motivacijo in negativno kaznijo.
Na ta način dobiš psa, ki je vodljiv, poslušen, te spoštuje in rad sodeluje s teboj. Na zanesljiv in varen način. Ponavadi na tej stopnji prvotni problem izgine sam od sebe, če pa ne, se ga lotimo postopno, počasi. Izberemo metodo ki ustreza nam in psu in delamo.

Pri takem delu imaš poleg pozitivne motivacije (torej nagrajevanja primernega vedenja) na voljo še negativno kazen (to pomeni, da psu odvzamemo nekaj, kar si želi. Preprost primer: pes skače v človeka. To počne zato, ker hoče pozornost, hoče izzvati reakcijo vodnika. "Zmrzneš", pes se bo prej ali slej umiril, takrat ga nagradiš (v takem primeru je nagrada pozornost - božnje, kratka igra...) podobno se lahko rešuje tudi prerivanje za hrano, vlečenje na povodcu....Imaš še več "orožij" -timeout - če se pes pri delu ne more zbrati ali če se doma ne umiri, ga daš za nekaj minut na privez ali v drug prostor, da se umiri, psu, ki počne nekaj neprimernega ponudiš nadomestno vedenje, pa preusmerjanje pozornosti......


Logiran
remica
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #393 : torek, 17.07.2012 : 10:53:02 »

Ali kdo ve kako ime enemu človeku iz Amerike, katerega oddaje se tudi vrtijo nekje na satelitski in je znan po tem, da pri vzgoji dela čudeže. Najbolj agresivnega psa spremeni v pohlevnega kužka, boječe pse opogumi, reši vsako težavo, ki jo ima lastnik s psom in vse na human način. Sprehaja skupaj po 10 psov, ki so prej veljali za takšne, da ne prenesejo drugih psov itd.....

Ful bi rada našla njegovo spletno stran, pa sem popolnoma pozabila njegovo ime.

Se komu kaj sanja?
Ali kdo ve kako ime enemu človeku iz Amerike, katerega oddaje se tudi vrtijo nekje na satelitski in je znan po tem, da pri vzgoji dela čudeže. Najbolj agresivnega psa spremeni v pohlevnega kužka, boječe pse opogumi, reši vsako težavo, ki jo ima lastnik s psom in vse na human način. Sprehaja skupaj po 10 psov, ki so prej veljali za takšne, da ne prenesejo drugih psov itd.....

Ful bi rada našla njegovo spletno stran, pa sem popolnoma pozabila njegovo ime.

Se komu kaj sanja?



Cesar Millan Smiley
Logiran
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #394 : torek, 17.07.2012 : 19:17:22 »

Hvala Lanabela. Mislim, da malo bolj razumem. Huh zakaj kakšen moj sorodnik ni stručko za pse, se ne bi odlepila od njega/nje po moje  Cool Cheesy
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #395 : sreda, 03.10.2012 : 16:19:21 »

Tole trenutno krozi naokrog. Jako cudezno. Roll Eyes
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
D.Roze
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 95


WWW
« Odgovor #396 : sreda, 03.10.2012 : 20:14:51 »

Najprej ko še nisem imel psa..mi je bil car..trenutno..mi je težki k**t Smiley ampak v niti enem delu, psa ne pohvali, ga poboža, se poigra s njim..vem da je show..ampak vseeno..
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #397 : sreda, 03.10.2012 : 20:51:20 »

No ja... Ne da mi je oddaja všeč, ampak to ni res.  Tongue
Plus, da so glavni problemi drugje...
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #398 : četrtek, 04.10.2012 : 12:39:29 »

Ne vem, če je bilo že objavljeno: http://beyondcesarmillan.weebly.com/andrew-luescher.html
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #399 : četrtek, 04.10.2012 : 12:57:11 »

O, hvala. Zanimivo branje!
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #400 : četrtek, 04.10.2012 : 14:04:32 »

o uboga žvau Sad me prav zanima, kaj bi bilo brez kamer Roll Eyes
Logiran

skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #401 : četrtek, 04.10.2012 : 15:09:43 »

Še slow motion & dissection za tiste, ki so kaj spregledali: http://www.youtube.com/watch?v=RDb-wsQzAeI
Logiran

mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #402 : četrtek, 04.10.2012 : 22:29:49 »

Ja, ta je prav za oboževalce butnglavc jezen

Mi gre kar na jok ... da bi mojega psa kdo takole "tretiral", saj se mi strga, obema bi se  Undecided Sad
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #403 : petek, 05.10.2012 : 20:38:56 »

Mi gre kar na jok ... da bi mojega psa kdo takole "tretiral", saj se mi strga, obema bi se  Undecided Sad
če bi moj pes takšne zganjal ob hrani bi ga prej že jaz nekam rukn'la  Lips Sealed
od vseh ki so trenutno pri meni, pa jih je 7; noben ne bo niti otrpnil ko šarim po njihovih kosteh v njihovih gobcih in njihovih hranah v kostrolah   (kaj šele zarenčal Roll Eyes   )

meni je hudo ko vidim kaj vse ljudje dopustijo da psi postanejo Cry
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #404 : petek, 05.10.2012 : 20:58:34 »

No, saj ste že v praksi videli, kaj se lahko zgodi, če uporabljaš metode, pri katerih stopnjuješ pritisk na psa do te stopnje, da se mu utrga. Ne razumem, kako lahko potem še vedno zagovarjaš metode, pri katerih obstaja velika možnost, da boš namesto težave, ki jo je moč obvladati s povsem varnimi in za psa nestresnimi metodami pridelal veliko hujšo težavo, ki bo lahko za psa usodna.
Logiran
Strani: 1 ... 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 ... 38   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Dog Whisperer
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines