mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 16:07:37

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Dog Whisperer
Strani: 1 ... 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 ... 38   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dog Whisperer  (Prebrano 122092 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #255 : torek, 29.06.2010 : 09:42:07 »

Pa Babičine nasvete tudi imam in ni bila koristna  Evil
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #256 : torek, 29.06.2010 : 09:43:44 »

Zato, ker ne znas ponucat. Tongue Nauc Flipa, da gor stopi in se okrog tebe vrti (youtube->kikopup->pivoting ali neki tazga). Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #257 : torek, 29.06.2010 : 09:44:58 »

Zato, ker ne znas ponucat. Tongue Nauc Flipa, da gor stopi in se okrog tebe vrti (youtube->kikopup->pivoting ali neki tazga). Wink

Tega res ne zna. Zna pa vzvratno okrog vodnika. Ampak za tole sma kr kliker ponucala in ne CM  Evil
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #258 : torek, 29.06.2010 : 09:46:20 »

Zna pa molit, žal tudi s klikerjem naučen 
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #259 : torek, 29.06.2010 : 10:42:36 »

se strinjam z Drejči da pes ni volk in da s proučevanjem volka ne moremo razložiti psa. Je pa proučevanje socialnega življenja volkov za poznavanje psa vseeno koristno - je pač osnova, na katero se je kasneje dodalo nekaj novega.

Proučevanje takih in drugačnih "divjih" psov je sicer silno zanimivo. (prej sem napisala, da je lažje od opazovanja naših domačih cuckov in to drži: lažje je biti paparac in opazovati nekaj od zunaj kot tisto kar imaš pred nosom od znotraj + zelo težko je potegniti točno mejo, kje se neha tvoj vpliv, če se kje neha sploh). Ampak za razlago socialnega življenja naših navadnih cuckov je pa še dosti bolj neuporabno kot proučevanje volka. Zakaj? Zato, ker tako ne živijo od nekdaj. Nekoč so že bili domači, pa so tesno povezavo s človekom (ki je ločila psa od volka) izgubili. In se temu prilagodili. Šli so na povsem drug življenski slog. Torej ne gre za neko primitivno stanje, iz katerega bi se lahko kaj naučili o primitivnih domačih psih. In katere "divje" pse vzeti za vzorec, ko so pa tako različni? Mogoče dingote? Ki so se naučili živeti brez  pomoči človeka (ampak ti imajo kar strogo hierarhijo baje in dobro organizirana krdela) Indijske smetiščarje? ki so se pridružili podganam, golobom, londonskim lisicam? (moja znanka, ki je par mesecev preživela na indijskem podeželju, mi je opisala eno tako skupino. Reveži so bili tako polni parazitov, bolni in izčrpani, da so komaj živeli, kje da bi imeli energijo za karkoli drugega kot stikanje za hrano. Urejene skupnosti si ustvariti niti ne bi mogli, saj so se prehitro menjali - smrtnost je bila zelo visoka, a jih je vedno nekaj preživelo ravno dovolj dolgo, da so ustvarili novo zalogo mladičev. Mogoče da se mestnim godi kaj bolje, ampak katere od njih bi potem vzeli za vzorec?)
Ali pa mogoče isti siciljanski supertrop, ki je bil tako močan, da je dejansko začel pleniti ljudi (pa so žal pospravili, tako da z opazovanjem ne bo nič). Ali pa najbolj gajstni od vseh, tisti moskovski, ki se dnevno vozijo z metrojem iz predmestja v center "na šiht"?

In Nanook na nekaj pozabljaš, ko pišeš  o učenju. Mislim da se kar strinjamo (celo C.M. ima to nappisano nekje v eni svoji knjigci), da so trenutno za učenje v vseh pogledih najuspešnejše metode, ki  ji poenostavimo z izrazom  kliker training. Ampak za to, da bi se nekdo (človek ali žival) lahko sploh učil, mora biti najprej v primernem psihofizičnem stanju. Psa, ki ga je orenk strah ni mogoče učiti po nobeni metodi, tudi s klikerjem ne. Ni ga mogoče motivirati, saj niti hrane ne vzame, kaj šele da bi se igral. Preveč razburjen, nervozen....pes se tudi ne more učiti. Najprej ga je treba umiriti ( ne morem si kaj... calm submissive...) kar zna kar trajati, potem pa se lahko začneš igrati s tudi s klikerčkom.

Psi po naravi niso samotarji, po naravi so krdelne živali, hierarhično urejena skupnost je njihovo najbolj osnovno stanje. Za domačega psa je človeška družina (skupaj z drugimi živalmi ali brez njih) njegovo krdelo. Žal mi je, če to zveni zastarelo, ampak če trdiš nasprotno, boš to morala podpreti z dovolj trdnimi dokazi. Brez vpletanja ferral dogsov, ki imajo s to zgodbo manj skupnega kot volkovi.
kar se tega tiče, se bi skoraj strinjala s CM. Če ne bi tako pretiraval s pomenom dominance oz podrejenosti. Pri psih je to vse tako na izi...se zgodi, da nekdo, ki ima več psov skupaj trdi, da njegovi so pa vsi enako visoko in super prijatli, ki se nič ne kregajo. To zadnje sicer drži, ampak če samo malo bolje  pogledaš pa vidiš, da so tako lepo pošlihtani po rangu....
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #260 : torek, 29.06.2010 : 10:50:35 »

Lanabela, nic ne pozabljam. Me veseli, da je tudi tebi kapnilo, da volkovi pri nestrokovnjakih nimajo kaj dosti za opraviti. Morda se bos scasoma tudi strinjala, da se vedenja neke vrste ne da razlagati brez znanja o ekologiji in evoluciji te vrste.

Pravzaprav ni enostavno, ker se tudi tam cuti vpliv okolja, ravno zato me skrbi, ker pri teh indijskih niso opisali ekologije. Da opazovanje laikov, ki nonstop vidijo svoje cucke, ni kompetentno, sem ze napisala in navedla tudi razloge. Zal mi je, ker ste vsi zaradi tega uzaljeni.

Zakaj menim, da so psi po naravi samotarji oz. tvorijo skupine, sem ti oz. vam ze veckrat razlagala in dobila nazaj podjebavanja. Hvala lepa, pojdi si ponovno prebrat na tem ali onem forumu.

Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #261 : torek, 29.06.2010 : 10:53:27 »

Kako lahko sploh kdo jemlje indijske za merodajne? Pa saj to je tako, kot če bi hotela s svetimi kravami, ki fehtajo po tržnicah razlagati vedenje domačega goveda na pašniku.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #262 : torek, 29.06.2010 : 11:04:46 »

Kako lahko komentiras nekaj cesar niti prebrala nisi?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #263 : torek, 29.06.2010 : 11:24:23 »

dejstvo je, da v prvi vrsti vsak od raznih avtorjev takih in drugačnih (TV) metod išče predvsem TRŽNO NIŠO. Z aprodajo ur, šolanja, pripomočkov, videokaset, predavanj, spominkov itd...

Zato se kaže tisto, kar je drugače od ostalih prodajnih izdelkov.... in kar prinaša stranke.
Tako velja za vse ameriške "izumitelje" teh in onih metod.
kakor za pralne praške-
oprano z navadnim (ali drugo znamko ) in oprano z novim XY.
In bolj ko smo v kapitalizmu bolj tržno razmišljenje in podajanje presega vsebino.
To bi en povprečen gledalec TV in "kupec" takvih in onakvih metod moral razumet.

Perilo lahko čist lepo opremo s tem ali onim praškom (pametno da preberemo navodila  proizvajalca)  ali milom, ali šamponom za lase, ali pa indijskimi oeščki pri 98 ali 60 ali 40 stopinjah, če smo izgubljeni v naravi tudi v mrzlem potoku in s tolčenjem po pesku.

Dodajane belil, vanishov in mencanje na roko je stvar okusa, tkanine in tega koliko smo ga zsvinjali.

V vsakem primeru pa je smešno preveč dobesedno vzeti prikaze  v reklamnih sporočilih.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #264 : torek, 29.06.2010 : 11:27:16 »

Pozabla si DVDje. Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Laeja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 186


« Odgovor #265 : torek, 29.06.2010 : 13:10:40 »

No, da se ne bi kam zacikljali v tej temi ... Cheesy

Kako se spopadate z dnevi, ko niste dovolj ˝calm&assertive˝, ko delate s svojimi psi?
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #266 : torek, 29.06.2010 : 14:38:08 »

Ena slika, kako pri nasem krdelcu (v trenutku slikanja jih je na dvoriscu 12) izgleda hranjenje.
Pes na desni je absolutni vodja in se hrani prvi. Dokler se hrani ni blizu nikogar, razen ce je res dobre volje. Ko je zelodcek ze dokaj poln gre samo se za sladkanje (zato tudi lezi), takrat lahko pridejo tudi ostali, pa se to samo D.A. in se to ne mladici. Druga z leve je mlada psica ki se ni toliko utrjena, zato se malo nesigurno pribliza. Ko vidi da se nihce ne zmeni zanjo se loti telicka, vendar pa je v vsakem trenutku pripravljena it, ce bi ji kdo povedal da ni dobrodosla. Psica z vecjim monoklom se je nekoc hotela it nekaj pametno kar se tice hrano s prvo psico z leve na sliki. 2x jih je skasirala in se postavila na realna tla. Na sliki se nekaj rine zraven ena jazbecarka, ki je breja in ves cas lacna, pa gre malo glavo prodajat. Ker sem zraven jaz ni panike, drugace pa ima pravico pri hranjenju sele ko se taveliki najejo. Takrat pridejo vsi tamali in mladi, ki v trenutnu izginejo ce se sefe pride se malo obglodat. Ko tavelikega sefeta ni in nasploh ni nobenega D.A. oz. ko so loceni na svoji strani dvorisca je sefe eden od samcev jazbecarjev. Ta ima nasploh prepricanje da je vse njegovo in gre cisto iz principa spulit hrano nekomu drugemu tudi ce je ima sam na pretek. Tako delujejo ce jim pustimo da se rihtajo sami, ce smo zraven pa lahko jejo vsi skupaj in ne sme nihce piskat. Ko pride nov pes, cetudi je zadnji to ne pomeni da je tudi po rangu za ostalimi. Cisto odvisno od posameznega psa, je pa dosti hitro doloceno kdo je kdo.

Doma nasim psom pustimo doloceno mero naravnosti, ker lepo funkcionira. Skupaj ne gresta dve psici ki sami ne smeta biti brez nadzora in sta loceni, ce pa smo zraven sta vsacih na istem prostoru istocasno in ju vokalno "sofiramo" in gresta lahko ena mimo druge recimo na najvec en meter, ne smeta pa se niti pogledati. Ja, to bi pomenilo da jih umetno tlacimo skupaj. Naceloma jih itak vsi. To je se najmanj, kar ljudje umetnega delamo s psi. Tedve psici se ne zaganjata ena v drugo, si pa s pogledi in gibi povesta vse in ce ju nebi nadzirali, bi trajalo priblizno 3 sekunde, pa bi bilo veselo. Enkrat je bil grd pretep, po tem sta jih obedve fasali in ze zdaj nekako tolerirata ena mimo druge, prepovedano je pa direktno komunicirati. Ko sta dva psa fizicno sposobna pokoncati drug drugega, je pac veliko manj bolec kak posegec z moje strani, kot kake druge posledice. Pa to ne pomeni da jih mlatimo ali kaj podobnega, dalec od tega ker prakticno ni potrebe, nimas pa kaj provocirat in si prvic opozorjen, drugic pa dobis okrog kepe. Ko si v takem primeru priden ti ne posvecam nobene posebne pozornosti, ker je itak nekaj samoumevnega da se moras tako obnasati.



Najlepsi so pa ko vsi spijo skupaj, take slike pa zal nimam Smiley
Logiran
sabrina
rad pišem
****
Sporočil: 290


« Odgovor #267 : torek, 29.06.2010 : 14:51:07 »

Te fotke pa nisem zelela pogledat. Res ne.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #268 : torek, 29.06.2010 : 14:55:15 »

Hehe, psi se pa niso pritozevali..jaz se manj, ker je bil zastonj Tongue
Na sliki je pac direkten telicek (in niso ga ubili psi, jasno), v briketih je pa razdeljen na pradelce. To menda vemo, ane.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #269 : torek, 29.06.2010 : 20:49:33 »

Ob tejle sliki tudi mene rahlo zmrazi, pa ne mogoče zaradi telička. Samo predstavljam si, kako bi bilo, če bi tilile dogosi enkrat orenk skup skočili. Res ste mojstri, da tole obvladate.
Logiran
Strani: 1 ... 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 ... 38   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Dog Whisperer
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines