mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 13:20:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Dog Whisperer
Strani: 1 ... 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 ... 38   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dog Whisperer  (Prebrano 122122 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #420 : sobota, 06.10.2012 : 19:53:44 »

mogoče sem jaz zgrešila point, hotela sem samo komentirat nedopustno vedenje...

me pa zanima eno;
kako bi kdo od vas reševal problem pri agresivnem čuvanju hrane? pri psu, ki BO ugriznil, če se oseba preveč približa?
resno vprašam, pri večjih začasnih psih si namreč najmanj želim situacije, da bo pes agresivno čuval svojo hrano, kost itd... 
Lanabela?  Smiley

Teja, popolnoma razumem, je čisto prav, da si tudi na to opozorila Smiley
ker - če ljudje že pri "dopuščanju" (tudi zaradi nevednosti) agresivnega vedenja ne bi napačno ali sploh ne  delovali, sploh ne bi prišlo do klica na pomoč, v tem primeru pač Cesarju.

Na drugo vprašanje pa:
 ja, točno tako bi v teoriji tudi jaz pristopila. In tudi sem pri mladiču, ko smo ga dobili - kot v Lanabelinem prvem odstavku)

Pri nepokvarjenem mladiču pač gradiš na tem, da hrano dobi, ko se umiri (ali izvede določeno povelje - recimo da mirno sedi) in da mu potem, ko je že pojedel, občasno doda z roko še kakšno malenkost v skledo. Ali pa hrano v skledi malo pomešaš, dvigneš skledo in mu jo vrneš....

Če imaš že pokvarjenega psa, ki hrano čuva, renči in bi morda tudi ugriznil, preprosto odstraniš tisto, kar povzroča konflikt. Posode ni več, vso hrano si mora zaslužiti in dobi jo iz roke. Dobi samo, če je miren, če se ne umiri  ali ne izvrši povelja,  preprosto vstaneš in greš stran.  Nadaljuješ, ko se umiri.
.....

Ampak, ker se ne vidim kot ful izkušena bi se seveda prej obrnila po pomoč h kakemu strokovnjaku, da bi znal pomagati razjasniti kako je do tega prišlo, česa se moram izogibati, kje lahko ponovno "falim", kako sploh pristopiti k stvari, da se ne spravljam v nevarnost - skratka, bi prej vprašala recimo Lanabelo ali simi ali kakega podobnega, kako naj se lotim, kam naj se še obrnem itd.
Si nikakor ne bi upala iskati rešitev med posnetki na YT (brez posvetovanja z nekom pametnejšim) in na lastno pest preizkušati kaj "deluje" .... ker mislim, da so pri takih zadevah posledice lahko zelo nevarne za človeka, za psa pa v končni fazi tudi pogubne Sad
Logiran

Unikatne tablice in portretki
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #421 : sobota, 06.10.2012 : 20:07:16 »

Če lahko še malo "zmedem" tole temo.
Gledala sem tudi nekaj oddaj Victorie Stivell (It's me or that dog), med drugim so imeli tudi tam opravka z agresivnim čuvanjem hrane. Ona se je problema lotila v smislu, kot ga predlaga Lanabela in pes se je umirjal, ne pa postajal vedno bilj pod stresom, kot psica iz CM filma.
na žalost ne najdem tistega dolgega filmčka, kjer je bil glavna "zvezda" buldog in kjer je postopek bolj na dolgo predstavljen, pa tudi obisk inštruktorice in preverjanje vedenja nekaj tednov po snemanju je sledil.

TULE je en kratek odlomek iz omenjenih oddaj na to temo Smiley

Pa nočem zdaj neke hude reklame delati, tole sem dala zgolj za primerjavo, kako se tudi v komercialnih TV "pasjih nasvetih" najde kakšna metoda, ki je bistveno prijaznejša do psa in do vodnikov in po moje tudi bistveno bolj dolgoročno uspešna.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #422 : sobota, 06.10.2012 : 20:11:15 »

Ponavadi pri metodah  okoli riti v varžet (torej izogibanje konfliktnim situacijam in reševanje preoblema na osnovnem nivoju) niso nevarne in niti ne moreš kaj prav hudo zamočit - v najslabšem primeru zaradi tvoje nedoslednost ne delujejo.
Če bi imela zelo hud primer agresije, ki bi mu na tak način ne bila kos, bi se tudi sama obrnila na strokovnjaka - včasih te mora videti nekdo drug, da ti pove, kje delaš napako.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #423 : nedelja, 07.10.2012 : 02:23:38 »

Zanimivo razmišljanje : "Positive vs. Punitive Dog Training" - mislim, da paše v kontekst debate o zgoraj omenjenem videoposnetku - spolob od 9. minute naprej Wink
Logiran

Unikatne tablice in portretki
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #424 : nedelja, 07.10.2012 : 02:30:09 »

* se opravičujem, tipkovnica me heca - sploh od 9. minute ...
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #425 : nedelja, 07.10.2012 : 15:16:47 »

Ma ne vem no, se mi zdi kot preskakovanje iz ene skrajnosti v drugo.
saj verjetno poznaš tale kvadrat:

    pozitivna motivacija ............negativna kazen
                                          :
                                          :
    negativna motivacija.............pozitivna kazen

Nobena metoda ni uspešna, če uporablja samo eno ali dve stranici tega kvadratka. Vse uspešne metode uporabljajo vse štiri elemente. Razlika pa je v %, koliko je katerega. kar pomeni, da se pri delu s "pozitivno motivacijo" uporablja največ pozitivna motivacija in negativna kazen, negativna motivacija redko, pozitivna kazen pa izjemoma. A je v nekaterih situacijah nujna.
Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #426 : nedelja, 07.10.2012 : 15:29:44 »

Sem že želela citirat zadnje Lanabelino sporočilo, pa sem si premislila... prvič zato, da ne bo mislila, da njej kakorkoli kontriram, drugič zato, ker ima v večini prav. Vprašanje za tiste, ki se še iščejo -  kako vedeti, kdaj je dovolj pozitivne motivacije/negativne kazni in obratno. Popolnoma enostaven odgovor je - če se to sprašujete, poiščite strokovnjaka. Vse ostalo je zdrava kmečka pamet - sodim po sebi Wink.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #427 : nedelja, 07.10.2012 : 15:51:25 »

Citat
Popolnoma enostaven odgovor je - če se to sprašujete, poiščite strokovnjaka.

ja, samo tudi strokovnjaki uporabljajo zelo različne metode. In jaz bi se najprej obrnila na takega, ki uporablja meni bližje (pretežno pozitivne) metode. Šele če ne bi bilo napredka, bi se obrnila na nekoga, ki zelo dobro obvlada averzive - verjetno bi se odločila za elektriko. Ker ne poznam nobenega drugega averziva, ki bi bil lahko uspešen tam, kjer pravilno uporabljena pozitvina motivacija + negativna kazen odpove.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #428 : nedelja, 07.10.2012 : 16:09:26 »

PS: oktoberska številka revije Moj mali svet ima priloženo  knjigo Celine del Amo: Težave s psom (180 strani), kar pomeni, da jo dobite za 3.2 €). Na prvi pogled (nisem še imela časa v celoti prebrati) knjiga sploh ni slaba, če pozabimo na katastrofalen prevod (velika škoda).
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #429 : nedelja, 07.10.2012 : 20:17:06 »

Ma ne vem no, se mi zdi kot preskakovanje iz ene skrajnosti v drugo.

Ja, saj zaradi tega sem pa pogovor nalimala ravno v to temo Smiley Ker sogovornici v bistvu kontrirata "dominančnemu" tipu vzgoje.

In seveda - se strinjam - uravnoteženost vseh "stranic" je ključ do napredka v željeno smer, si mislim tudi jaz. Je pa neizkušenemu verjetno težko določiti koliko česa v posamezni situaciji, zato je fajn najti vodstvo v obliki izkušenejše osebe, ki vidi objektivno in "čez" lastnikove strahove ali zatiskanja oči itd.

Jaz tudi sama ne bi hotela/znala preveč "doktorirat" in bi prej prosila nekoga, ki obvlada, že za opazovanje situacij in potem za napotitev kam naprej. No, saj tako smo pri nas z Rokom naredili, ko je šel k Smetki, da mi je pomagala razvozlati "kam pes taco moli" v našem primeru.

Celine del Amo sem imela sposojeno, je fino, ker je zgoščeno in jedrnato opisano vse - vzroki - simptomi - možne rešitve in te zadeve.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #430 : ponedeljek, 08.10.2012 : 10:08:12 »

Ej, sam prevedena je pa tako, kot da bi jo v prevajalnik vtaknil. Moteče zanič.

Pa v bistvu niti ni uravnoteženost tistih štirih stranic - različne uspešne metode imajo zelo različno zastopane posamezne stranice. In to, kar govorita oni dve sogovornici tako v grobem povsem drži. Samo.... Nekateri si predstavljajo, da če vzgajaš po metodah pozitivne motivacije, potem vzgajaš izključno s pozitivno motivacijo. A tako  ni mogoče ne šolat in še manj vzgajat. Kadar se pozitivno motivacijo zamenja z popustljivostjo in nedoslednostjo, zna bit končni rezultat porazen - potem se pa joka okrog, da so metode zanič. Če daš zraven še negativno kazen, je pa že mogoče delati, vendar je pogosto zelo komplicirano in nerodno, pa vse od začetka ne smeš narediti nobene napake. Nekateri močno pretiravajo - med vzgojo ne smeš niti povzdigniti glasu, kaj šele psu reči ne ali fuj, fizična korekcija (pa čeprav povsem minimalna "z enim prstom") pa skoraj zločin.  Uspešne so tist metode šolanja s pozitivno motivacijo, kjer se uporablja zelo veliko pozitivne motivacije, zmerno merico negativne kazni, malček negativne motivacije in izjemoma ko je treba tudi pozitivno kazen. Pri sodobnejših klasičnih načinih šolanja in vzgoje imaš zelo veliko pozitivne motivacije in podobno veliko pozitivne kazni, ostalih dveh je malo. Pri CM metodah imaš pa zelo velik poudarek na pozitivni kazni, nekaj malega pozitivne motivacije (ki jo gledalci oddaj ponavadi spregledajo) ostalo se pa bolj redko vidi.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #431 : ponedeljek, 08.10.2012 : 13:25:33 »

Nekateri močno pretiravajo - med vzgojo ne smeš niti povzdigniti glasu, kaj šele psu reči ne ali fuj, fizična korekcija (pa čeprav povsem minimalna "z enim prstom") pa skoraj zločin. 
Jaz tega itak sploh ne bi bila sposobna, tudi če bi se še tako trudila (moja dva najstnika vprašaj Evil). Če se že zato odločiš, moraš biti tak tip po mojem, si pa težko predstavljam, da niti glasu ornk ne vzdigneš, če ti pokrovko dvigne Tongue Daleč od tega, da bi zagovarjala, da se lahko totalno "prepustiš" in stresaš jezo oz. ponoriš prej zaradi lastne nemoči kot pa nekaj konstruktivnega ukreneš. Si pa težko predstavljam, da se imaš toliko pod kontrolo sam in da imaš tako pod kontrolo vse situacije, da ti gre vse "po načrtu" in dejansko niti ne rabiš nobene "kazenske" intervencije. Mogoče so ljudje res sposobni 100% tako delat, samo - a imajo cele načrte za vsak dan posebej vnaprej napisane, da gre vse po "programu" ali kako?

Ej, sam prevedena je pa tako, kot da bi jo v prevajalnik vtaknil. Moteče zanič.
Ja, to pa res Lips Sealed
Logiran

Unikatne tablice in portretki
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #432 : ponedeljek, 08.10.2012 : 13:31:43 »

Čist off-topis, ampak si ne morem pomagat: mamaF, meni je tooooolk fajn, ko zaprisežena mačkarica čist pade not v pasjo sceno.  Afro
Zdej čakam edino še Cats, pa ravo, da se opogumita...  Evil
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #433 : ponedeljek, 08.10.2012 : 14:13:58 »

Ja, v bistvu si nekateri res delajo načrte in tudi sproti vpisujejo napredek. Rišejo razpredelnice in grafe, štejejo ponovitve, uporabljajo take in drugačne sheme....Pa čimbolj splanirajo vse okoliščine vnaprej, kolikor je le mogoče. Boh ne daj da jim kaj nenapovedanega uleti. Če je kdo take sorte tip.....meni se zdi silno preveč kompliciranja za prazen nič. Pa pri samem šolanju ne rečem, tam je res mogoče skoraj  vse splanirat, pa vse ponovitve in nagrade preštet, če imaš tako žilco, ampak pri vzgoji pa.....recimo, da mogoče celo je možno, če si res vzameš za cilj in si mrtvo ladan stručko, ampak zelo močno dvomim, da bi mi bil rezultat všeč.

pravijo, da pes povelja "ne" kot prepoved ne razumejo, ker se ne morejo naučiti ne-vedenja. In jim namesto ne daš nadomestno povelje. Kar je sicer seveda možno in deluje, vendar psi povelje "ne"v smislu takoj prenehaj početi kar pač počneš (in počakaj na nova navodila- če delamo na ta način) seveda povsem dobro razumejo. O ne-vedenju ne filozofirajo.
Tudi se mi zdi bistveno bolj enostavno, če psu med delom povem, da je naredil  napako (ne v smislu graje oziroma kazni ampak  kot informacijo) kot da (vedno) čakam da bo sam pogruntal kje ga je usral na podlagi ne-nagrade.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #434 : sobota, 13.10.2012 : 11:11:22 »

A se samo meni zdi ali jih v tej zadnji sezoni res veckrat fase? http://youtu.be/Nga4g2_WvoE
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: 1 ... 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 ... 38   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Dog Whisperer
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines