mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 16:18:27

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Dog Whisperer
Strani: 1 ... 28 29 30 31 32 [33] 34 35 36 37 38   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dog Whisperer  (Prebrano 122540 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #480 : sreda, 06.03.2013 : 22:25:36 »

Ja, upam, da ne bo kdo zdaj iz tega najinega pisanja razumel/bral, kot da so samo borderji tipični za take motnje (OCD) razvit - kolikor sem brala razne članke, ni to neka pasenska posebnost. Motnjo lahko zaradi različnih dejavnikov razvije prav vsak pes, če pač je k temu nagnjen oz. so pogoji pravi za to.

Je pa res, da imam (pa nisem noben poznavalec), pri tehle "mojih" dveh primerkih priliko opazovati skozi leta, kako se obnašajo in kakšne "finte" imajo Smiley In ene so take, ki so za njih značilne in pač "morajo bit" - recimo "preža" okoli ovc in  tisto strmenje in premikanje okrog "izbeglic" iz črede, druge so pa res že na meji ...

Če se vrnemo nazaj na temo - mislim da je zgodnje učenje očesnega stika s človekom, ki dela s psom, vsekakor najboljša popotnica, da se lahko čisto izognemo fiksaciji na nek predmet, ki nas lahko zelo moti. Samo pri nas, ljudeh je pač tako - če bi bil vedež, ne bi bil revež, kot pravi pregovor. In tako se vsi moramo prevečkrat učiti šele na napakah.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #481 : sreda, 06.03.2013 : 22:34:05 »

Če se vrnemo nazaj na temo - mislim da je zgodnje učenje očesnega stika s človekom, ki dela s psom, vsekakor najboljša popotnica, da se lahko čisto izognemo fiksaciji na nek predmet, ki nas lahko zelo moti.
Super napisano! Smiley
pa še težko ni tega doseči Wink
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #482 : sreda, 06.03.2013 : 23:26:42 »

mamaF, ja, dotik v rebra bi znala biti opcija. Nekega švicarskega psa, ki je bil celo življenje fiksiran na lučke, je CM popravljal s povodcem in mu je kar hitro dopovedal. Pes namreč ni bil fiksiran na predmet, ki bi ga držal človek, ampak je non stop živčno gledal v tla. Sam bi mu poskušal pozornost preusmeriti še z briketi.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #483 : četrtek, 07.03.2013 : 00:18:07 »

Pri Cezarju ta dotik v rebra vidimo velikokrat v videih, on ima pač ta način za hipno preusmeritev pozornosti - valjda, tak dotik psa zmoti pri nekem vedenju.

Ampak, pri pravem OCD (obsesivni-kompulzivni motnji) pa recimo v enem od člankov (klik) nikakor ne priporočajo "vmešavanja" na tak način, saj naj bi to psa nagradilo (tudi zoprn dregljaj je pozornost, prav tako kreganje ali pa milo prigovarjanje). Tam svetujejo dosledno ignoriranje in če je le možno, izogibanje "stresorjem", ki to vedenje sploh spodbujajo.

"If the behavior is triggered by conflict the dog is experiencing on a regular basis, try to eliminate the stressor or, if possible, attempt to desensitize the dog to the situation.

Whenever the dog is engaged in the compulsive behavior, he should be ignored. Both mild punishment and reassurance can reward the dog's unwanted behavior by supplying the owner's attention. Punishment has the potential to increase the dog's anxiety and worsen the condition."

Zadeva je kompleksna in pri resnično razviti motnji "običajno" preusmerjanje pozornosti, pa ni važno ali gre za CM dotik ali rožljanje s ključi ali mahanje s hrenovko pred nosom, po nekaterih virih sploh ne deluje.
Pes je namreč takrat v "transu", ki mu onemogoča normalno odzivanje na dražljaje okoli njega, če prav razumem. Skrajni primerki naj bi bili praktično nesposobni živeti normalno življenje, saj obsesija povzroča to, da "nimajo časa" niti za hrano itd., saj jih "odvisnost"  popolnoma "odpiči". Vedenja pri OCD so recimo tudi manično lovljenje repa, grickanje lastne dlake, vrtenje v krogu, tekanje v krogih, nenehno ponavljanje nekega vedenja itd. - dosti tega vedenja je moč videti pri divjih živaliv v ZOO-jih, pravijo znanstveniki v raznih člankih na to temo.

Moramo pa razlikovati med pravim kompulzivno - obsesivnim vedenjem (ki se praktično v neskončnost ponavlja in je pes kot nek "odvisnik") in zgolj "razvajenostjo" psa, ki se nauči izsiljevati oz. svoje "želje" tako, da mu popustimo vedno znova, ko recimo bulji v žogo in ne v nas, ki želimo njegovo pozornost, pa mu žogo vseeno vržemo (in ga tako nagradimo).
Pri pravi maniji pa bo po mojem pes ure dolgo lahko sedel pred polico, kjer imamo žogo in vanjo buljil ali bevskal in se sploh ne bo brigal za "zunanji svet" - če vzamemo za primer pač neko fiksacijo na žogo. Ali do "smrtne" utrujenosti tekal v neskončnih krogih po vrtu - namesto povsem običajnega divjanja, ki ga pes prekine, ko ga zmoti nekaj zanimivejšega ali je žejen itd.
Tako nekako si po nekaj prebranih virih jaz to "po kmečko" predstavljem Wink
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #484 : četrtek, 07.03.2013 : 13:34:47 »

Zelo dobro si predstavljaš in napisano povsem drži.
Pravzaprav je to, da je CM pse z OCD "zdravil" z uporabo sile en od njegovih najhujših kiksov. Pri razvadi "brca" pod rebra še mogoče deluje (čeprav se da zadevo popraviti z veliko prijaznejšimi metodami), pri OCD je uporaba sile katastrofa.

Sicer psa obsedenega z lovljenjem svetlobnih odsevov v živo še nisem videla, sem pa videla psa, ki si je zlizal noge do kosti in psico, ki je neprestano lovila rep - bilo je grozljivo, saj je rep tudi ujela, ga grizla in se vrtela v krogih, spuščala neke čudne zvoke...rep so morali zaradi poškodb amputirati, potem pa je skušala ujeti štrcelj, občasno ji je uspelo in si je zgrizla še tega. Oba psa so usmrtili. Oba sta bila veliko sama zaprta v majhnem prostoru, lastniki so se zbrihtali šele ko je bilo že zelo hudo, potem so se pri obeh sicer  trudili, a niso bili uspešni.,
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #485 : četrtek, 07.03.2013 : 13:58:18 »

OK, super (ja, veš Lanabela, jaz se dostikrat počutim kot tisti Butalski učitelj, ki so mu rekli "če sam ne boš znal, boš pa druge učil") Grin

Zdaj mi je prišlo na misel, da sem enkrat gledala nek filmček o "svetlobno odvisnem" psu, pa ga ne morem najti. Tam je bila kriza, ker je pes dobesedno cele dneve prežal, kje se bo kak odsev pojavil ... ni samo skakal v svetlobne "zajčke", če jih je videl, v bistvu jih je povsod "iskal". Si ne predstavljam, kako mora biti tako življenje Sad
Evo, tule je en primer psa, ki preži pri steklenih vratih, da se bodo odprla/premaknila, da bo lahko "lovil" odseve šipe. Sem prepričana, da je sposoben tole početi ure in ure ...

Točno takole kot ta pes pa borderka Bajka nori in koplje po ploščicah v hiši, če se pojavijo odsevi po tleh Lips Sealed
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #486 : četrtek, 07.03.2013 : 15:12:37 »

Zdaj mi je prišlo na misel, da sem enkrat gledala nek filmček o "svetlobno odvisnem" psu, pa ga ne morem najti. Tam je bila kriza, ker je pes dobesedno cele dneve prežal, kje se bo kak odsev pojavil ... ni samo skakal v svetlobne "zajčke", če jih je videl, v bistvu jih je povsod "iskal". Si ne predstavljam, kako mora biti tako življenje Sad

Zna bit, da gre za isti filmček, kot sem ga takrat videla jaz. Res je bilo grozno videt.
CM-jeva metoda odvajanja od te obsesije je bila taka, da ga je na sprehodu držal tako na kratko, da ni mogel pogledati proti tlom - ves čas je moral gledati naprej. Kakšen je bil epilog? Spomnim se samo, da je bilo rečeno, da bo 'odvajanje' dolgotrajno.

Menim, da je daleč 'čez mero' pri tistem početju in v tistem trenutku, ko ne reagira več na okolico. Recimo, Bali v trenutku, ko je zagledala svetlobo baterije, ni več reagirala na nič, takoj je začela pospešeno dihati in nenehno je hlastala za to svetlobo. Ko se je baterijo ugasnilo, je znala stati pred predalom, kjer je bila običajno baterija. 'Igrali' smo se morda 10x, ampak še mesece potem je odreagirala, če je kdo samo rekel 'lučka' (brez, da bi ji v resnici pokazal baterijo). Takoj je začela opletati z glavo in 'iskati' po tleh, po stenah, stropu ... Pomirila se je šele potem, ko smo povsem preusmerili njeno pozornost na nekaj drugega. Ponoči jo je bilo z baterijo nemogoče peljat lulat, ker ni bilo prav nikakršne možnosti, da bi opravila svoje. Prepričana sem, da tudi jedla ne bi.

Od 10. meseca svoje starosti je živela z nami v hiši, v družbi dveh odraslih oseb, še dveh psic in dveh mačkov. Glede na to, da je s to motnjo že prišla k nam in glede na naše aktivnosti, sem prepričana, da tega ni počela iz dolgega časa ali kakšnih drugih omejitev. Mi smo ji potem samo onemogočili, da bi jo razvijala naprej. Zelo težko si predstavljam, kako bi zadevo odpravljali, če bi se razvila tako daleč, kot je bila pri psu iz omenjenega filma. Tak sprehod, kot ga je izvajal CM bi bil nemogoč pri psici z 80+ plečne višine. V bajti pa bi tudi ne bilo preveč zabavno živeti s tako velikim psom, ki bi ves dan bezljal okrog in nekaj iskal.
Logiran

Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #487 : četrtek, 07.03.2013 : 15:29:48 »

Sem se med branjem debate spomnila, da sem pred nekaj časa gledala epizodo oddaje Victorie Stillwell "It's me or the dog", v kateri se ukvarja z gordon seterjem, obsedenim z odsevi.

Če koga zanima, si lahko oddajo pogleda na tej povezavi: http://www.veoh.com/watch/v11047527ZkgFCna/imotd
Logiran
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #488 : četrtek, 07.03.2013 : 17:25:09 »

Jaz bi samo malo izpostavila nekaj očitnega.
Gre za šov, torej precej stvari se izvaja pred 2-3 kamerami, snemalcem zvoka, organizatorji, spremljevalci, firbci, kupom ljudi, ki so psa več let razvajali in so zdaj precej v dvomih, nezaupljivi in morda celo upajo, da problem ni njihov odnos do psa. In seveda se stvari večkrat ponovijo. In seveda ne gre za čudežne spremembe, ker je treba precej stvari spreminjati počasi. Meni se zdi sama logika oddaje "videli boste, kako se stvari hitro rešijo, ampak ne poskušajte tega sami" precej protislovna.

Ampak obenem se mi zdi povsem butasta logika, "upočasnimo posnetek in poglejmo, kaj je CM narobe naredil". Ker so po bitki vsi generali in ker gre za izredno situacijo, kjer so pes, CM in družina izpostavljeni. Kot da lahko življenje upočasniš, ponovno preveriš odziv psa in situacijo. Me res zanima, kako bi kateri od naših trenerjev deloval v podobni situaciji.

Če bi CM ostal nek tip, ki je prišel iz Amerike in zdaj v razširjenem domu pse počasi prevzgaja, piše knjige in malo eksperimentira, bi to morda kdo še gledal. Jaz bi. Ampak po moje smo kot družba naravnani na šove, hitre spremembe in dobre izide. Njegove knjige so dosti bolj umirjene.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #489 : četrtek, 07.03.2013 : 19:30:25 »

Počasni posnetki so odlični zato, ker lahko vidijo kaj se je dejansko dogajalo celo tisti, ki si sicer oddajo ogledajo, ne opazijo pa nič. Na počasnem posnetku se ne vidi ničesar, kar se v resnici ni zgodilo, je pa mogoče situacijo lepo analizirati in razložiti. CM je mojster in ima dovolj izkušenj, da lahko zelo natančno predvidi reakcije psa. Če se raje zanaša na svoje bliskovite reflekse in izziva, njegov problem. Pameten trener psice, ki čuva hrano ne bi izzival in stiskal v kot toliko časa, da ji prebije, ampak bi se reševanja situacije lotil počasi in premišljeno. Metod, kako varno odpraviti čuvane hrane je dovolj (verjetno misliš na ta posnetek, drug, kjer je bilo v počasnem posnetku analizirano dogajanje je bil slavni huski mix)
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #490 : petek, 08.03.2013 : 00:50:11 »

Cesar se analize posnetkov loti tudi sam, zadnjič sem spet gledala eno od njegovih oddaj (na žalost nisem našla drugega dela z "epilogom" - če sploh obstaja), kjer je imel problem dveh Jack Russel terierk, za kateri lastnica ni mogla ugotoviti, kaj se z njima dogaja, katera igra "domino" in katera "žrtev", njen problem pa je bil, da sta bili tako našpičeni druga na drugo, da sta se bili sposobni ob nepozornosti zmlatiti tudi do velikih poškodb.
No, meni je bila oddaja zanimiva predvsem zaradi natančnega opazovanja in "zamrzovanja" posnetega materiala, kjer je CM lepo počasi razlagal trenutno pasjo govorico obeh psov in svoj pogled na situacijo.
Evo, tole je: "Why dogs fight"
Logiran

Unikatne tablice in portretki
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #491 : petek, 08.03.2013 : 16:40:05 »

Se spomnim teh terierk ja. Seveda se kaj naučiš iz tega. Ampak to je tako, kot bi snemal dogajanje v razredu in potem rekel. Lej, tule je tale otrok že začel težit pa ga ni videla in ni nič naredila. Samo zato, ker se je nekaj zgodilo, še ne pomeni, da je bil to edini možni izid. Nimam težav s počasnim gledanjem, bolj s komentarjem v smislu, to pa vsaka budala na 100 m vidi, da bo pes ugriznil.
Jaz sem itak bolj za bolj posredno reševanje problema. Samo sem ravno razmišljala, da pri Stilwellovi (njeno serijo je itak težje dobiti) ni prav dosti psov, ki bi bili agresivni do drugih psov in ljudi, oziroma ki so že kdaj do krvi ugriznili človeka ali drugega psa. A mogoče je to tako le po naključju.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #492 : petek, 08.03.2013 : 17:40:08 »

Bi rekla, da pač producenti oddaj furajo nek koncept, enim gledalcem ustreza bolj eno, drugim drugo itd.. Oziroma - vsak od glavnih zvezd oddaj sigurno tudi izbira primere, ki mu najbolj ustrezajo.

Jaz iz firbca vmed nočnim ustvarjanjem dostikrat gledam take zadeva, od "kampa za razvajene otroke", cesarja, Victorijo, naš Polnočni klub, razne naše dokumentarce - marsikaj), za kratek čas, kaj posebej zanimivega pa si tudi zapomnim. Victoria mi je bistveno bolj všeč, kar se pasjih šovov tiče.

Ker je to tema o Cezarju, bi rada povedala, da sem bila zelo prijetno presenečena nad njegovim osveščanjem o sami izbiri oziroma odločitvi za psa. V eni od oddaj je namreč izpostavil problematiko vse večje "mode" produciranja legel nekakšnih mešancev med volkom in psom (Wolf-dog). Ljudje se baje "zadnje čase" množično odločajo za takega ljubljenca, ki jih "vzreditelji" in prodajalci oglašujejo z neumnimi slogani tipa "poiščite ponovno stik z naravo" in podobne oslarije. V glavnem, zdelo se mi je zelo v redu, da so v tako gledani in razvpiti oddaji veliko časa namenili odgovornemu skrbništvu in izpostavili problematiko "modnih pasem" ter nepripravljenosti ljudi na specifične potrebe različnih psov. Upam, da se je potencialnim ameriškim kupcem teh "wolf - hibridov" kaj pošajnalo ...
Oddaja:
http://www.youtube.com/watch?v=ZXQhYrX_mFU
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #493 : petek, 08.03.2013 : 19:50:39 »

Wau, mamaF hvala za link, telele nisem videla, pa bi jo bilo škoda spregledati. Ženska ima fenomenalem pristop.  Kašen prepad med njenim načinom dela in tlačenjem psice na tredmill na koncu oddaje.
Ps: tista taprva psica je po reakcijah silno podobna Silverci, le da je še bolj intenzivna.

Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #494 : petek, 08.03.2013 : 21:19:30 »

Smiley
Kar nekaj novejših sem pogledala zadnje čase, se mi dopade, ker je že parkrat imel kakega sodelavca povabljenega in mu je prepustil presojo oz. ga prosil za pomoč, pa zdi se mi, da je zaradi vseh kritik zdaj opaziti razliko oziroma odstopanje (vsaj v nekaj primerih sem jo) od njegovih standardnih prijemov. Večkrat se pojavi preusmerjanje pozornosti brez dotikov in preprečevanje nekih izpadov, da jih sploh ni treba korigirati tako, kot poznamo iz starih oddaj. Občutek imam, da je pol manj rjovenja in besnih izpadov kot v starejših oddajah.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Strani: 1 ... 28 29 30 31 32 [33] 34 35 36 37 38   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Dog Whisperer
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines