mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 16:48:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Zasuk želodca
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18   Dol
Natisni
Avtor Tema: Zasuk želodca  (Prebrano 79985 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
alessa06
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 234


« Odgovor #180 : petek, 09.03.2007 : 17:48:58 »

Sem lani govorila z gospodom, ki je veterinar patolog in je gledal mojo psičko, takrat je bila stara 6 mesecev, pa me je vprašal, kako spi ponoči.
 Ali na hrbtu, na boku...Pa res velikokrat spi na hrbtu in je rekel, da če spi na hrbtu, ji ne smem nikoli po 18 uri dajat jest, ker se ji lahko zasuka želodec med spanjem ponoči.
In se tega res tudi držim, ker se bojim te zadeve. Nazadnje ji dam jest ob 17h , prej greva pa še na sprehod, da potem s polnim želodcem ne nori.
Logiran
Kast
rad pišem
****
Sporočil: 376


« Odgovor #181 : petek, 09.03.2007 : 17:52:06 »

Moja psica skoraj vedno spi na hrbtu, nazadnje ji damo jest ob osmih zvečer...hmmm, ma se bo treba zamislit Huh
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #182 : sobota, 10.03.2007 : 09:03:35 »

Gastropexia ali prišitje želodca se izvaja preventivno po torzii(zasuk želodca),saj so raziskave pokazale,da če tega ne naredijo,je možnost ponovnega pojava torzije 95%.S tem omogočijo želodcu,da ostane v neki določeni poziciji.Tako da je kar dobro reči,da če že pride do torzije,da istočasno naredijo še to.Prišijejo pa ga običajno na rebrno steno z šivi,ki se topijo,po določenem času pa ostaneta stena želodca in mišičnine zlepljena skupaj.Jaz pri našem vidim kje je prišita,ker ima na tistem mestu majhno"faudo".
guju,pasme ki so podvržene torziji so Nemške doge,Rotwailerji,Nemški bokserji,Basset houndi , Srednji pudlji,molosi,mislim da tudi Dobermani,Setri, pa še cel bataljon ostalih.
LP Tjaša
Logiran
rem
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.248


« Odgovor #183 : sobota, 10.03.2007 : 19:07:39 »

Sem lani govorila z gospodom, ki je veterinar patolog in je gledal mojo psičko, takrat je bila stara 6 mesecev, pa me je vprašal, kako spi ponoči.
 Ali na hrbtu, na boku...Pa res velikokrat spi na hrbtu in je rekel, da če spi na hrbtu, ji ne smem nikoli po 18 uri dajat jest, ker se ji lahko zasuka želodec med spanjem ponoči.
In se tega res tudi držim, ker se bojim te zadeve. Nazadnje ji dam jest ob 17h , prej greva pa še na sprehod, da potem s polnim želodcem ne nori.

Je kdo s tem kaj bolje seznanjen. Ta trditev drži?
Naš večino časa prespi na hrbtu, takrat je tudi popolnoma sproščen.
Logiran
luncica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 511


« Odgovor #184 : sobota, 10.03.2007 : 21:31:20 »

A to v primeru, da se premetava med spanjem? Ker nasa je cisto pri miru, samo tako ji je noro udobno, ce spi na svoji postelji. Joj, kar vidim, kako bo samo se pri meni spala. Je to tudi odvisno od tega, kdaj gre spat? Ker midve ponavadi okoli polnoci se trikce delava in se igrava, je bolj nocna ptica, kot jaz Tongue

Aja, se to. Baje je tudi dobro, ce dnevno kolicino hrane zauzijejo v vec obrokih, da ne obremenjujejo zelodcka prevec. Pa psi, ki so pod stresom, so tudi bolj podvrzeni temu.
Logiran
luncica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 511


« Odgovor #185 : sobota, 10.03.2007 : 21:33:16 »

Se tole sem nasla:

What breeds are prone to bloat? Bloat seems to affect deep-chested, large or extra large dogs between the ages of 4 to 10 years.

German Shepherd
Great Dane
Standard Poodle
Rottweiler
Akita
Bloodhound
Great Pyrenees
Irish Setter
Old English Sheepdog
Boxer
Golden Retriever
Irish Wolfhound
St. Bernards
Labrador Retriever
Newfoundland
Doberman
Logiran
Kast
rad pišem
****
Sporočil: 376


« Odgovor #186 : nedelja, 11.03.2007 : 08:36:32 »

Moja psica je novofundlandka in ravno zaradi nevarnosti zasuka želodca, ji vedno hranimo 2x na dan.
Me pa res zanima, ali tisto o ležanju na hrbtu res drži!

lp
Logiran
nemškadoga
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 539


« Odgovor #187 : nedelja, 11.03.2007 : 09:53:33 »

Zelo pametno je tudi, da hrano namočimo kakšne 20 min pred jedjo.

Sem pa slišala že zelo veliko veterinarsih mnenj, da je zasuk zelo odvisen od "genskega materijala". To jaz razumem pač tako, da je treba pri linijah, ki so temu bolj podvržene bolj pazit al kako. Torej, se lahko z načrtno vzrejo tudi izločijo oz. zelo omejijo. ( Huh ). A je kakšen specijalist tukaj?

Lp, ines!
Logiran
alessa06
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 234


« Odgovor #188 : nedelja, 11.03.2007 : 12:44:42 »

 Sem malo brskala po netu in našla  dva članka. Dodajam ju in Jana, če je narobe ju pa zbriši. Meni se zdi prav, da se čim več prebere o tem.

ZASUK ŽELODCA

Je bolezen, ki se zgodi zelo hitro. Gre za zelo nevarno mehanično neprehodnost želodca pri psu. Do zasuka želodca največkrat pride pri velikih pasmah psov kmalu po jedi. Tako kot vse neprehodnosti črevesja zaradi mahaničnih ali funkciolnalnih zaprek tudi zasuk želodca običajno rešujemo z operacijo. Z njo ne odlašamo, ampak jo opravimo čim prej, kajti za psa je pomembna vsaka minuta.

Etiologija - preučevanje in raziskovanje vzrokov bolezni

Vzroki za nastanek zasuka želodca pri psu še niso v celoti pojasnjeni. Nedvomno so k temu nagnjene velike pasme psov ( doberman, nemški ovčar, bokser, doga, šnavcer,…), ki imajo globok prsni koš, želodec se pa lahko zasuka tudi pri majhnih pasmah. Spol in starost pri nastanku bolezni nista pomembna, največkrat pa se pojavi med sedmim in desetim letom starosti.

Do zasuka najpogosteje pride takrat, ko je želodec prekomerno raztegnjen. To se zgodi zaradi različnih razlogov, kot na primer: prenažiranje, goltanje zraka, … . večkratno ponavljajoče se in predolgo praznjenje želodca vodi v kronično razširitev, za katero je značilna zmanjšana notranja napetost tkiva želodčne mišičnine. Zasuk kronično razširjenega želodca lahko povzroči že vsaka sprememba v položaju telesa (hitro vstajanje, skok, valjanje preko hrbta, hoja po stopnicah,…). Zasuk poteka gledano od zadaj, običajno v smeri urinega kazalca za 90° do 360°. Od stopnje zasuka so v veliki meri odvisni: potek, terapija in napoved o razvoju oziroma o nadaljnjem poteku bolezni.

Klinična slika:

V veliki meri je odvisna od stopnje zasuka. Pri zasuku, večjem od 180°, se požiralnik v področju kardije popolnoma zapre, kar preprečuje možnost bruhanja in izhod plinov. Pes zaradi hude bolečine nenadoma postane vznemirjen, sili ga na bruhanje, a ne more bruhati, se slini, pospešeno, težko in plitko diha, obseg trebuha v področju želodca mu hitro narašča. Z napredovanje bolezni se pojavijo znaki šoka in endotoksemije (zastrupitev krvi z endotoskini (toskin iz stene bakterij, iz bakterije se sprosti ob njenem propadu))

Ob kliničnem pregledu živali ugotovimo: trd, napet in boleč trebuh, bledost vidnih sluznic in srčno aritmijo. Če tako prizadeti živali takoj ne pomagamo, pogine že po nekaj desetih minutah od pojava prvih kliničnih znakov. Kadar pa je zasuk manjši od 180° in je še mogoče izhajanje plinov ali celo želodčne vsebine, je potek bolezni nekoliko počasnejši, a ravno tako progresiven.

Diagnoza:

Na bolezen posumimo na podlagi skupkov podatkov, ki jih navaja lastnik ali oskrbnik živali o težavah ali bolezenskih znakih, ki jih je opazil pri bolni živali in tipične klinične slike. Potrdimo jo z ultrazvočno preiskavo trebušne votline, pri kateri ugotovimo povečan, s plini napolnjen želodec in spremenjen položaj močno povečane vranice. Z drugimi laboratorijskimi preiskavami ne izgubljamo časa, saj so za uspešno zdravljenje živali pomembne minute.

Terap

Psu, ki mu zaradi razširjenega želodca grozi zadušitev, moramo čim prej odstraniti plin iz želodca. To opravimo s cevko, ki jo potisnemo v želodec tako imenovano sondo. Ob tem poskusimo tudi odstraniti želodčno vsebino. Če je vstop sonde v želodec onemogočen, pline spustimo z daljšo kanilo, ki jo zabodemo zaradi močno povečane vranice na desni strani trebuha za zadnjim rebrom ( v višini hrustančnih podaljškov reber). Zdravljenje vključuje ob čim hitrejšem kirurškem posegu tudi tekočinsko terapijo, s katero nadomeščamo: telesne tekočine in elektrolite, kortikosteroide in antibiotike. Pri operaciji želodec vrnejo v normalen fiziološki položaj in ga prišijejo na trebušno steno, s čimer želijo onemogočiti ponovni zasuk.[/color]

Zaviti želodec včasih uspejo odviti brez operacije že s sondiniranjem od hkratnem valjanju živali, vendar strokovnjaki kljub temu priporočajo pritrditev naravnega želodca na trebušno steno, saj so v nasprotnem primeru ponovitve bolezni pogoste. Po operaciji psa ne hranimo 2 dni, potem pa z majhnimi obroki koncentrirane hrane večkrat na dan. Po obroku naj ne pije večjih količin vode in naj ne skače ter divja. Višje pasme naj imajo posodo s hrano dvignjeno od tal, postavljeno v višino plečke.



TORZIJA ALI ZASUK ŽELODCA


Ker je zelo velik procent obolevanja velikih psov ravno zasuk želodca, celo do 75 %, napram drugim boleznim, me je ta tema zelo zanimala. Zato sem na netu brskala za uporabnimi informacijami. Zasledila sem clanek Jerodlda S. Bella, DVM iz Tufts University School Of Veterinary Medicine, v katerem navaja sledece:


Najvecji procent nastanka torzije lahko pricakujemo ravno pri nemških dogah, 42,4 % !

Med ostale najbolj ogrožene pasme spadajo krvosledniki, irski volcji hrti, irski setri, akite, veliki kodri, bokserji, nemški ovcarji in v manjši meri tudi mastini.

Na 1914 psih, pri katerih predhodno niso bili zabeleženi zasuki želodca, je bila narejena raziskava. Sodelovalo je 11 razlicnih velikih pasem.

Odkritih je nekaj fizicnih faktorjev za nastanek torzije.

Najvecji rizik za nastanek torzije, je pri psih, ki imajo globok in ozek prsni koš. Rizik se lahko izracuna, ce dolžino prnega koša delimo z njegovo širino. Izmera dolžine in širine prsnega koša kaže, koliko je prostora v trebušni votlini za zasuk želodca. Vecji kot je rezultat, vec je prostora za zasuk želodca in s tem vecja rizicnost za nastanek torzije.

Dokazano je tudi, da so suhi psi bolj podvrženi torziji od tistih s prekomerno težo.

Rizik za nastanek torzije se povecuje s starostjo psa. Pri velikih pasmah za 20 % vsako leto po 5 letu starosti. Za zelo velike pasme se ta procent racuna že od 3 leta dalje. Pri psih, katerih sorodniki so v prvi generaciji oboleli za torzijo, je povecana možnost za 63 %. Psi, ki zelo hitro goltajo hrano je možnost povecana za 15 %. To je lahko povezano z vecjo kolicino pogoltnjenega zraka.

Zmotno je veljalo prepricanje, da pomaga preprecevati zasuk želodca povišana posoda za hrano in vodo. V resnici se je izkazalo, da to poveca nastanek torzije za 110 %.

Raziskave so pokazale, da plašljivi, nervozni in agresivni psi pogosteje obolevajo za nastankom torzije kot tisti, ki imajo vesel temperament.

Stres je eden od od pospeševalnih faktorjev za torzijo. Mnogi psi obolevajo neposredno po izstopu iz avtomobila po dolgi vožnji ali izhodu iz boksa.

Samcki imajo nekoliko vecji procent obolevnosti za nastankom torzije kot samicke.

Za nastanek torzije zelo veliko pripomore briketirana hrana in hranjenje psa s samo enim obrokom dnevno. Briketi, ki imajo med prvimi štirimi glavnimi sestavinami mašcobe, povecujejo faktor nastajanja torzije za 170 %. Tisti briketi, ki vsebujejo citronsko kislino in so bili pred zaužitjem namoceni, povecajo odstotek za celih 320 % .

Ravno nasprotno, ce suhe brikete pomešamo z mletim mesom ali kostno moko, zmanjšamo rizik za nastanek torzije za 53 %. Mešanje kuhane hrane in konzerv z briketi ravnotako zmanjšuje rizik za nastanek torzije.

V zadnjih tridesetih letih se je obolevnost za torzijo povecala za 1500 %, kar se ujema z porabo briketirane hrane. Najmanjšo porabo briketov imajo v Avstraliji in Novi Zelandiji, kjer imajo minimalen procent obolevnosti za torzijo.

Z raziskavami niso mogli dokazati povezanosti nastanka torzije z veliko ali prekomerno aktivnostjo psa pred ali po obroku, ker so psi obolevali preko noci, ko so imeli prazne, vendar s plinom izpolnjene želodce. Tudi ni dokazana povezanost torzije z ceplenjem, dolocenimi briketi, kolicino in casom hranjena ter kolicinom vode pred ali po obroku.

 
Nekaj glavnih dejavnikov za nastanek torzije:


- globok in ozek prsni koš

- suh pes

- sorodnik, ki je že imel torzijo

- briketirana hrana

- en obrok na dan

- stres, plašljivost, nervozen in agresiven temperament

 

30 % psov podleže torziji želodca ali so uspavani

40 % psov ima neko vrsto aritmijo srca v casu torzije

 

Nastanek torzije pri psih ni genske narave in je psi ne dedujejo kot take ampak samo preddispozicijo za njen nastanek. Da bi to preprecili bi morali vzreditelji poostriti nadzor in selekcijo vzrejnih psov.

Mogoce je najboljši nacin selekcije psov za vzrejo izbira psa na osnovi izmere dolžine in širine prsnega koša. Ce bi vzreditelji pri izbiri potencijalnih vzrejnih psov selektirali tiste z velikim rizikom obolevanja od torzije želodca bi se prisotnost te bolezni s casom znatno zmanjšala.

Veliko branja. Mogoče komu pride prav.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #189 : nedelja, 11.03.2007 : 13:17:07 »

No, jaz imam eno izmed podvrzenih pasem (bernardinca). Ampak dejansko zasuka (v moji pasmi) ni toliko, kot se o tem govori. Vem, da se tu in tam zgodi kakšen primer. Ampak se mi zdi, da je tako z vsemi boleznimi pri vseh pasmah.

Vidim pa, da jaz kar izzivam pri Bini zasuk Roll Eyes hranim jo z briketi, ima dvignjeno posodo ter zeloooo rada lezi na hrbtru (sploh pozimi, ko ji je vroce ob peči). ampak zaenkrat ni bilo se nic (trkam na les). Pa tudi pri njenih sorodnikih ni bilo nic. Meni se res dozdeva, da ima nagnjenost k zasuku kar dosti velik vpliv. Ali pa stres.
 
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #190 : nedelja, 11.03.2007 : 13:20:41 »

Moj pesjan ima za seboj dva zasuka, zato smo zelo previdni, kljub temu, da ima zdaj zelodec prisit. Povsem zaupam nasvetom, ki mi jih je dal veterinar, ki mi je psa resil in ima za seboj precejsnje stevilo taksnih operacij. Torej vsaj dva obroka na dan, ce hranim z briketi so to izkljucno kvalitetni (med njimi sem izbrala tiste, ki mu na splosno ne povzrocajo prebavnih tezav: bruhanje, driska), pred obrokom brikete prelijem z vodo, sprehodi so zelo natancno odmerjeni (dve uri po ali pred obrokom), tudi vodo dobi, ko se umiri in ne takoj po sprehodu..... izogibam se stresnim situacijam, saj sem prepricana, da je stres precej pogost sprozitelj zelodcnih tezav, pa tudi crevesnih. Vsaj pri nasem kuzonu.
Zame je bila to zaenkrat najbolj grozna izkusnja, saj sem bila popolnoma nemocna, pes je trpel, dobesedno ugasal, midva s fantom pa sva samo upala, da bova cimprej pri veterinarju. Sad K sreci smo bili dovolj hitri.

Almoj, tudi moje iskreno sozalje. lp
Logiran

lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #191 : ponedeljek, 12.03.2007 : 13:10:04 »

Vsi polivate svojim psom brikete z tekočino,jaz sem pa prebrala raziskavo,ki pravi,da se možnost zasuka želodca tako pojavi še za okoli 70% prej.Pri nas od torzije dalje jejo psi 2x dnevno suhe brikete.Pa že prej nisem imela navade namakat brikete.
alessa06, naš samec je že isti dan po operaciji  jedel posebno dietno hrano v konzervi, hillsov i/d.Konzervica je velika kot paštetka, zato je tisti dan dobil dve v časovnem presledku.Poleg tega sem ga imela doma še dva dni na infuziji.Če ne štejem kasnejših zapletov po skoraj treh tednih,je bil pes skoraj normalen v dobrih treh dneh.Vsaj to je bilo njegovo mišljenje.
Poleg tega je možnost,da bi zasuk želodca rešili s sondiranjem v veliki večini primerov neuspešen,ker če lahko s sondo prideš do njegovega želodca to ni popolen zasuk ampak samo delni.Pa še takrat ti potem svetujejo,da daš psu narediti gastropexio.Jaz sem pri našem torzijo hitro odkrila(od odkritja torzije do veterinarja 15 minut),pa pes že ni bil sposoben za operacijo,tako,da smo ga najprej eno uro spravljali k sebi,preden je bil sposoben prestat poseg.Imel je popolen zasuk želodca,ker pa smo to hitro odkrili,mu želodca ni bilo potrebno še kje odrezati, zaradi tega, ker še ni prišlo do nekroze tkiva.
LP Tjaša
Logiran
luncica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 511


« Odgovor #192 : ponedeljek, 12.03.2007 : 14:41:28 »

Jaz sem pa brala, da se ne morejo strinjati (so veterinarji nekje 50-50), kaj je bolje - suha ali kuhana (oz. razmocena) hrana. Ce najdem se enkrat clanek, pripopam link.

Logiran
milivanili
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #193 : petek, 13.04.2007 : 19:48:04 »

Pred nekaj dnevi je poginil prijateljčin pes , veliki planšar star 1 leto in pol. K veterinarju ga je peljala zvečer ob 8h ker je posumila na zasuk želodca. Veterinar ga je pregledal in rekel, da ni zasuk.  Odšla sta domov in pes je poginil kako uro za tem. Na obdukciji so ugotovili zasuk želodca. Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.214


« Odgovor #194 : petek, 13.04.2007 : 20:28:29 »

Pravila proti zasuku so naceloma:
- pocitek eno uro pred jedjo in dve uri po jedi
- dva obroka na dan skozi celo zivljenje
- kvalitetni briketi: predvsem pomembno je to, da jih poje manjse kolicine. Npr. nekvalitetnih briketov bi moj pes moral pojesti 1,1 kilo, kvalitetnih 450g ! Pri svojih 55 kilah.
- onemogocimo pitje velikih kolicin vode po obroku
- onemogocimo goltanje briketov (ali tako da so briketi vecji in jih more zgrist ali da mu med brikete damo kaksno igracko in s tem onemogocimo hitro hlastanje, ker jo more odmikat)

Jaz se tega drzim od vsega zacetka. Me je tega zasuka strah kot hudica.
Lp
Logiran
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Zasuk želodca
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines