mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 10:24:07

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Epilepsija
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 27   Dol
Natisni
Avtor Tema: Epilepsija  (Prebrano 118900 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
sparks
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 271


« Odgovor #30 : sobota, 05.06.2004 : 03:22:36 »

Pa še nekaj...
V primeru napada, je meni veterinar predpisal apaurin, katerega moram Shonu(mojmu kužku) vbrizgati rektalno. Ta psa pomiri in "prepreči" ponovni napad. Sicer je Shon pred mesecem in pol padel v status, tako da moram biti pripravljena, če se kaj takega ponovi Cry
Dobro bi bilo, da se posvetuješ z veterinarjem kako in kaj v primeru napada, ali ti bo dal kakšna pomirjevala ali...
Čivava je že posredoval/a en kup koristnih informacij. Na strani, ki sem ti jo navedla, boš videla, da je zelo pomembna tudi prehrana (napisana je "dieta") in pa seveda psa izpostavljati čim manj stresnim situacijam, npr. gonitve...

Če psa dajejo močni krči, ga je nabolje "pritisniti" ob tla, fiksirati na bok, ga miriti in mu dati kakšen kos lesa v gobček, da si ne poškoduje zob ali pa jezika. -Tako so me veterinarji poučili in tako sm tudi ukrepala.
Srčno upam, da ti tega ne bo potrebno več izvajati Smiley



Lp





Logiran
pesman
novinec
*
Sporočil: 1


« Odgovor #31 : četrtek, 05.08.2004 : 18:05:16 »

imam kuža rotweillerja,ki je pri starosti 1,5 let dobil svoj 1 epileptični napad.Po poizvedovanju sem izvedel,da je možen vzrok tega cepljenje proti steklini.Če bi kdorkoli kaj vedel o tem,naj mi prosim sporoči.

Baje je velika možnost takega odziva na cepivo pri rottweilerjih.
Logiran
Muki
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1


« Odgovor #32 : ponedeljek, 16.08.2004 : 14:17:58 »

Pozdravljeni!

Sem lastnica 6-letnega mešančka (pudel + koker španijel), ki ima že od svoje mladosti epileptične napade.
Kot je nekdo pred mano že zapisal, obstaja veliko različnih oblik epilepsije, epilepsija pri našem Mukiju je k sreči očitno ena lažjih.
Ko je imel prvi napad, se je samo sesedel, najprej je stal in padel dol, nato se je poskušal pobrat pa ni šlo, najprej smo misili, da ga je kap, kmalu zatem je prišel k sebi in se obnašal popolnoma normalno. Veterinar nam je dejal, da gre verjetno za epilepsijo in da se ob ponovnih napadih s5 obrnemo nanj. Niti se ne spomnim več dobro, kdaj je potem dobil naslednji napad, vem samo, da je veterinar potrdil sum.
Napadi so dokaj redki *trkam na les*, vet. nam je povedal, da so lahko pogostejši v času gonjenja, vendar se pri našem psu to ni ravno potrdilo, po TV (v oddaji o malih živalih) so povedali, da lahko čokolada sproža napade, zato je zdaj ne dobiva več, napadov na splošno ne gre povezati z ničemer, ne s prehrano, ne z aktivnostmi, preprosto ne veš, kdaj ga bo dobil. Doma smo seveda vsi panični, kdaj bo imel napad, ali pa koliko krat jih ima, ko je sam v stanovanju, če kdaj cel dan spi smo vsi na trnih, ampak on včasih pač rad počiva, brez vzroka.
Za zdravila se nismo odločili, ker so napadi bili le nekajkrat letno, včasih v 1 mesecu 2, 3, potem pa pol leta nič, nekaj časa so se mu pojavljali natančno na 4 mesece (vodimo dnevnik)... po navodilih vet. smo mu med napadom začeli dajati 2 tabletki apaurina (5mg), takoj, ko opazimo napad mu jih preprosto vstavimo pri zadnjih zobeh in on jih reflexno poje, če dobi apaurin, ga napad mine že po kakšnih 10minutah, pred tem tretmanom pa je lahko trajal dlje, oz. se je takoj ponovil. Najdlje je bilo skoraj pol ure, 3 napade zaporedoma.
Po napadih se naš pes nikoli ni obnašal utrujeno, kar na1x je vstal, dali smo mu malo vode na ustnice, za osvežitev in naprej kot da nikoli nič ni bilo. Zdaj ko dobiva apaurin, je pa seveda utrujen/zaspan, najprej še malo hodi okoli, potem pa navadno počiva kje v naši bližini. Skozi pa ugotavljamo, da po napadih ni najbolj "pri sebi" - včasih ne sliši, vendar se potem to popravi (nasplošno ima naš pes dneve/trenutke, ko mu kaj "odpove", ne voha, ne vidi, ne sliši, potem pa s5 normalno).
Rednih zdravil za epilepsijo ni nikoli dobival, do pred kratkim... zaradi starosti in novih oblik napadov smo se odločili, da bi morda bilo bolje, če bi dobival redna zdravila, da napadov sploh ne bi več imel. veterinar mu je dal DEGRETOL, in že ko sem si prebrala listek v škatlici, me je malo panika, ker če bi bil človek bi moral najprej na preiskavo krvi, ledvic, jeter... on pa nič. začeli smo z malo dozo, najprej polovičko tabletke na dan, 3. dan "terapije" je začel bruhati, morda reakcija na zdravilo, seveda smo takoj nehali, in šli k vet., diagnoza gastritis. Ne vemo če je povezano, verjetno samo nesrečno naključje, srček pa po 14dneh še ni okreval (zato sem tud našla ta forum in grem zdaj odpret novo temo)


v glavnem, sem samo hotla povedat, da naš pes med napadom dobi 2 5mg tabletki APAURINa, vstavljeni pri zadnjih zobeh, vendar pa se za pravo dozo pri vašem psičku def. posvetujte z vet. (naš ima 16 kil), pa med napadom pazite, kje ima jezik, naš ga je zadnjič skoraj pogoltnil (to se je zgodilo do zdaj samo 1x) in "reševanje" jezika pri psu v krču res ni mačji kašelj Shocked Sad Cry
aja, pa še to, prej je imel "celostne" napade (se ni odzval na nič, držalo ga je po celem telesu, popolnoma nič ni "registriral"), zadnje leto/dve, pa se pojavljajo daljši napadi, vendar le po telesu, glavico mu dokaj hitro spusti in on čuti in sliši vse kar se dogaja okoli njega in hoče reagirat (prav vidiš, kak se trudi obrnit glavo amp. je ne more, dokler ga krč za stotinko sekunde ne spusti, pa ga kr zasuče okoli/dvigne v zrak - zatoumaknite vse predmete okoli njega, na katerih bi se lahko poškodoval ko ima napad) zato smo med napadom zmeraj tiho in ga ne božamo, amp. samo pri miru držimo roko nanj, pripravljeni, da ga zadržimo, če bi ga kam obrnilo/dvignilo, včasih smo ga pokrivali z hladno, mokro cunjo, ampak to ne pomaga nič, pa utrip mu skoz "poslušam" (tipam), v bistvu ne vem zakaj, jaz mu tak ne morem pomagat, vet. je tut predaleč, niti se ga med napadom ne da premikat, ker se ne pusti in na1x vaga 3x več kot prej  Shocked ampak čisto iz skrbi, da ga malo potolažiš, da čuti da si z njim... sram Cry Kiss

se opravičujem za malo daljši spis, upam, da bo komu pomagalo in da bodo vaši psički in ostale živali kar se da zdrave Smiley
Logiran
sparks
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 271


« Odgovor #33 : petek, 20.08.2004 : 19:33:51 »

pesman: baje, da ta možnost obstaja...ne morem se spomniti kje sem to prebrala...spomnem pa se, da so opustili cepljenje proti steklini, lih zaradi tega vzroka.
Logiran
oks
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 673


« Odgovor #34 : četrtek, 26.08.2004 : 10:22:08 »

Pozna kdo to zdravilo (za zdravljenje epilepsije)? Kakšne so izkušnje? Huh
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #35 : četrtek, 26.08.2004 : 10:48:18 »

Izkusenj z epilepsijo hvalabogu nimamo. Ce pa vpises v google ime zdravila, dobis kar veliko uporabnih zadetkov, recimo:

http://www.sigov.si/ivz/knjiznica/reg_zdravil/1729.HTM
http://www.mednal.com/2002/tarik.htm
http://www.mojveterinar.com/arhiv/odgovori-vprasanja/odgovori-vprasanja.htm#Epilepsija%20pri%20psu

Tile so se mi zdeli za zacetek kar v redu. Veselo na delo in srecno, Neza
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #36 : četrtek, 26.08.2004 : 10:49:18 »

Gotovo nisi spregledal tudi te teme:
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=401

Lp Neza
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
oks
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 673


« Odgovor #37 : četrtek, 26.08.2004 : 11:20:10 »

Hvala Agnes!
Teh tem nisem spregledala...zanimajo me predvsem osebne izkušnje...Kako psi prebnašajo ta zdravila, stranski učinki! Ali se je pojavila kakšna odvisnost!?
Logiran
sparks
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 271


« Odgovor #38 : četrtek, 26.08.2004 : 17:09:44 »

oks: Imam nekaj izkušenj s tem zdravilom, saj ga moj kuža jemlje od maja 2004. Kakšne strokovne razlage ti ne bi znala nuditi, zato pa imaš zgornje linke...Vsekakor povzročajo odvisnost (žal), kot je meni veterinar rekel: "psa naredimo narkomana". To ni zdravilo, ki ga jemlješ kot aspirin, doze morajo biti nadzorovane, postopno višanje in nižanje, ki nam ga predlaga veterinar. Nikakor se ne sme prekiniti kr na lepem. Kuža potrebuje nekaj časa, da se telo navadi na zdravilo in na "pravo" dozo, ki se pa s časom po vsej verjetnosti spremeni.
Stranski učinki: pheno škodi jetrom, zato je priporočljivo kontroliranje encimov v krvi (teste delat vsake 3-4 mesece, približno). Pri mojem psu, nisem zasledila sprememb pri obnašanju...lih tako vitalen je kakor prej, apetit ima enak, trmoglav,... Moj največji strah je bil, da ne bo več "isti" kot prej, da bo v pravem pomenu besede "narkoman", zaspan, brez volje do življenja,...ampak vsekakor to ne drži, učinek tablet ni tak!In se tudi ne plazi, preden ima za dobiti tableto in nima abstinenčnih kriz :)To ni pomirjevalo v tem smislu!
Če te še kaj zanima oz sem ti lahko v pomoč, ti kar vprašaj Wink

Lp, Saša
Logiran
oks
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 673


« Odgovor #39 : petek, 27.08.2004 : 08:32:34 »

Zanima me kakšno terapijo so predpisali vašim psom. Phenobarbiton se mi namreč zdi zelo škodljiv (veliko stranskih učinkov, okvarja jetra)! Nekaj sem brala na internetu o Valiumu in Potozium Bromidu!? Kakšne izkušnje?
Logiran
sparks
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 271


« Odgovor #40 : petek, 27.08.2004 : 10:36:35 »

Hmmm, terapijo...preprosto so mu predpisali phenobarbiton, ker je padel v status. Jemanje 2x dnevno, v razmaku 12ur, doživljensko Undecided ....sedaj je na minimalni dozi, ki pa jo je potrebno zvišat, če se začnejo pojavljati/ponavljati napadi.
Tudi sama sem prebrala o valiumu in potozium bromidu. Sklepam, da je prvo zdravilo, ki ga (pri nas) dajo za epilepsijo pheno, če začne pretirano škodovati jetrom, menjajo...naš sistem, še zdaleč ni tako zadovoljiv kakor pa v tujini. Lih prejšnji teden, sem na formu (http://www.boards2go.com/boards/board.cgi?user=Thyme) brala, da je neko zdravilo brez stranskih učinkov, ki pa se ga da dobiti le v ZDA.
Jaz dajem mojemu Shonu še B kompleks, vitamini, ki pomagajo regenerirati odmirajoče celice Huh (nekaj takega). Naslednji teden greva na kontrolo krvi (stanje jeter)v Lj in bom vprašala za Potozium Bromid. Po dveh tednih jemanja phenota, so naredili test krvi, ki je bil pozitiven....naslednja kontrola pa je sedaj, čez skoraj 4 mesece, ki bo pokazal, če jetra mojega kužka dobro sprejemajo pheno.Držim pesti.
Vprašala bom tudi za Potozium Bromidu, saj se mi zdi manj škodljiv kot pheno.
Kar se tiče valiuma, pa mislim, da ga dajo psu v primeru napada. Da ni to zdravilo, ki bi ga lahko redno jemal, vsakodnevno. Valium so dali Shonu, med napadom in meni predpisali apaurin zanj, v takem primeru.
Preberi si vse potrebno na tej strani, kjer so zapisane še izkušnje ljudi:
http://www.canine-epilepsy-guardian-angels.com/
Tukaj dobiš še nekaj informacij o drugih zdravilih.


LP, Saša
Logiran
sparks
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 271


« Odgovor #41 : petek, 27.08.2004 : 10:45:52 »

še nekaj:
Phenobarbital is what many veterinarians choose first when an anti-seizure drug is indicated for a dog. Phenobarbital has been successfully used in dogs for decades and has always been considered a relatively safe drug. Only
recently has it been recognized that 20% of the dogs on Pb therapy develop liver dysfunction which can result in death if not properly treated. As a result, KBr is now becoming the first drug of choice for veterinarians. (Očitno, to ne velja za vse veterinarje Undecided )
 
KBr and Pb are often used together to achieve control with dogs whose seizures are not well controlled by phenobarbital alone.

The use of potassium bromide appears to be relatively safe in dogs even when used over months or years and monitored correctly. Unlike PB, which is processed through the liver, KBr is broken down through the kidneys and does not have any known liver toxicity.

When is Valium used?

Although used frequently in human medicine to treat anxiety and stress, in emergency veterinary care it is used to treat grand mal seizure activity.  Although there are other drugs available, many veterinarians and neurologists feel that Valium (diazepam) is the drug of choice for the emergency treatment of seizures.


Logiran
oks
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 673


« Odgovor #42 : petek, 27.08.2004 : 12:17:31 »

Sparks!
Hvala za kratek in jedrnat odgovor. Tudi meni je veterinar rekel, da pri nas obstaja za zdravljenje epi napadov samo pheno. Valiuma se tukaj ne da dobiti (baje) in se ga tudi ne daje preventivno ampak med napadom samim. Bromida tudi pri nas nimajo. Kako to misliš, da je bil rezultat pozitiven? Undecided
Logiran
sparks
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 271


« Odgovor #43 : petek, 27.08.2004 : 15:37:00 »

 ;)np
Pozitiven v smislu, da je vse ok, da so encimi v krvi normalni. Bomo videli sedaj, po 4ih mesecih.
Hmmm, sam čudi me, da bromida ni, ker mora obstajati še kakšno drugo zdravilo v primeru, da se pes na pheno ne odziva oz ga slabo prenaša (okvara jeter). Upam, da ni edina opcija to.  Huh
Se bom pozanimala, še danes.

Lp, Saša
Logiran
oks
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 673


« Odgovor #44 : ponedeljek, 30.08.2004 : 07:57:28 »

V kakšni obliki mu daješ B kompleks? Kje ga kupiš?A je to ta, ki je namenjen tudi ljudem? Namreč, tudi sama sem slišala, da je to priporočljivo dajati! Kakšna je cena? Undecided
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 27   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Epilepsija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines