mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 02:57:51

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Epilepsija
Strani: 1 ... 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27   Dol
Natisni
Avtor Tema: Epilepsija  (Prebrano 118931 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #315 : sobota, 23.05.2009 : 21:55:15 »

Ja, tudi možno. Ti samo pazi, da ne bo premalo jedel.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #316 : sobota, 23.05.2009 : 22:10:23 »

Ja sej, zdaj ga obe z mami hraniva, res ful skrbimo zanj, da mu je vredu, upam samo da ne bo še kej bruhal, ker drugače se dobro drži.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #317 : petek, 29.05.2009 : 23:12:24 »

Lynn, kako ste? Smiley
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #318 : petek, 29.05.2009 : 23:28:29 »

Kar v redu, Bonči sicer še vedno kašlja (manj kot prej), ker ima zdaj zmanjšan odmerek, danes sem tudi govorila z dr. Domanjko in je rekla da ni nevarno če kašlja (čeprav mene še vseeno skrbi). Je pa spet bolj živahen, laja in teče po vrtu, vsi ga ful razvajamo, crkljamo in moram reči, da sem ga že prej imela najraje na svetu, zdaj ga imam pa še tisočkrat bolj rada.  Kiss  Kiss
Jaz upam da se bo to stanje vzdrževalo in da ne bo kakšnih zapletov.

Zdaj že sanjam ponoči o njemu in glih danes se mi je sanjalo, da se je zgrudil na tla in da mu ni bilo več pomoči, tko, da sem takoj zjutraj preverila če še diha in seveda je veselo smrčal pod mojo posteljo (kjer najraje spi, kadar ni na moji postelji).

Začel je tudi spet smrčati, kar verjetno je dober znak  Cheesy, ker ko je imel tisti napad je prenehal smrčati (jaz ful rada poslušam njegovo smrčanje), zdi se tko domače, ko on lepo smrči..

Moram reči, da je med mano in Bončijem res neka posebna vez, čeprav imam tudi samojedka zelo, zelo rada, pa je Bonči pač special..  Kiss  Kiss  Kiss

Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #319 : petek, 29.05.2009 : 23:33:50 »

Kako pa kaj tvoj kuža Mel?
Imaš srečo, veš, da je zdrav. Jaz sem vedno mislila, da bo moj Boni dolgo živel, ker ga imam tako rada in ker se mu je vedno lepo godilo, zdej pa vidim, da ima veliko vlogo tudi genetika in nikoli ne veš ali bo kuža zdrav ko bo starejši ali pa bo podedoval kakšno bolezen.

Logiran
etien.p
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #320 : petek, 25.09.2009 : 19:58:46 »

Pozdravljeni,

danes je naša 5-letna mopsica imela napad, ki je izgledal nekako takole: slišati je bilo, da je padla s postelje, ko sem pritekla k njej je sedala na ritki, sprednje tace je imela iztegnjene, kot v nekakšnem krču in je opletala sem ter tja kot, da se ji vrti, pa takšen prazen pogled je imela... dvignila sem jo v naročje, jo mirila in čez minutko ali dve je bila že ok, takoj sem jo peljala na travnik pa so ji zadnje tačke še malo opletale, potem pa je bilo vse v redu. Podobno se je zgodilo pred 4-mi meseci. Takrat in tudi danes smo jo takoj peljali k veterinarju, ki je dejal, da ima verjetno blago obliko epil. napadov. Prvič se je zgodilo približno en teden po tistem, ko smo jo cepili proti steklini in je dobila alergično reakcijo na cepivo, v roku 15 min ji je obraz zatekel tako, da ni mogla gledati, zelo jo je srbela glava, skratka obup! Klicali smo vet., ki je rekel naj pridemo po "protistrup". Po pribl. 1 uri je oteklina začela popuščati je pa dobila po telesu bule, ki naj bi bile posledice tega "protistrupa".
Nekako nam je na misel prišla povezava med cepljenjem in temi napadi. Ima mogoče kdo podobno izkušnjo oz. je že slišal za takšno povezavo ali reakcijo na ceplenje.

Upam, da se ne bo ponovilo, čeprav je bilo to sedaj že drugič...

Lp
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #321 : nedelja, 27.09.2009 : 14:00:42 »

Če tega še niste naredili, potem peljite psa na temeljit pregled jutri. Nujno naj naredijo pregled krvi, saj se včasih da najti vzrok za napade.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #322 : nedelja, 27.09.2009 : 20:25:02 »

Povezava med cepljenjem in epileptičnimi napadi naj bi bila možna, čeprav ni znanstveno dokazana. Strinjam se z Lanabelo; treba je narediti vse možne preglede - po možnosti na kliniki, kjer ima kdo od tam zaposlenih veterinarjev izkušnje z epilepsijo.
Preberi si vse zapise v tej temi od začetka, piše že marsikaj koristnega.

Dokler se napadi ponavljajo na nekaj mesecev, jaz ne bi dajala zdravil - ampak lepo prosim, to je samo moje mnenje. Vsak pes zase je poseben, specifični so tudi zdravstveni problemi in vrste napadov, obnašanje pred/po napadu itd. Opazuj, zapisuj si, če pa bodo napadi pogostejši, se posvetuj z veterinarjem o terapiji. Če se le da, naj bo psička čim manj sama - med napadom se lahko poškoduje itd.
Tema je zelo obširna in se res ne da vsega povedati v dveh odstavkih. Zato, kot rečeno, najprej preberi vse tukaj zapisano, potem na kliniko, potem pa naprej. Pa srečno!
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #323 : ponedeljek, 28.09.2009 : 10:42:15 »

Problem je v tem, da se prirojene oblike epilepsije ponavadi pokažejo tam nekje do drugega leta starosti. kar se pojavi kasneje je zelo sumljivo - lahko je vzrok kakšna presnovna, hormonska bolezen, tumor....zato je treba narediti omenjene preiskave. Tudi če gre za en sam samcat napad.
cepljenje naj bi ne povzročalo epilepsije, lahko pa sproži napade (nekaj podobnega kot pri ljudeh recimo utripajoča luč...)

Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #324 : sobota, 16.01.2010 : 14:12:11 »

Novembra lani je minilo 1 leto odkar smo se poslovili od Anuka (star 6 let), ker je padel v status in edino kar nam je preostalo je bilo to, da ga uspavamo.
Aprila je dobil izpuščaje po zadnjem delu hrbta, kar smo pozdravili. Avgusta pa je najprej dobil 4 zaporedne lokalne napade epilepsije - otrdel mu je gobec, potem pa ponoči čez 2 dni konkreten epi napad.  Naredili smo vse mozne preiskave in izlocili vse variacije epi napadov zaradi klopnih bolezni in ostalega, likvor je bil kristalno cist, naredili smo celo test za leismanijo... vse je bilo negativno in BP. Pes je bil "zdrav".  Edino kar ni bilo BP so bili povisani jetrni encimi v urinu.
Po tem generalnem napadu smo ga drzali v popolnem mirovanju in ga filali z vse mogocimi tabletami. V dveh mesecih je prisel k sebi in smo iluzorno mislili, da se je izvlekel. Pa smo se zal usteli. Novembra so se napadi zopet pojavili. V 14 dneh je pes dobesedno umiral pred mojimi ocmi, narediti pa nisem mogla cisto nic. Zadnjo noc je dobil epi napad iz katerega se ni izvlekel, padel je namrec v status. 40 minut, od padca v status do veterinatja, je krical in tulil. Cesa takega ne privoscim nobenemu psu, pa tudi njegovemu cloveku ne. Vet je potrdil status in lahko smo ga samo se uspavali.
Koncna diagnoza je bila, da gre za avtoimuno bolezen, katere posledica so bili epi napade.
Prebrskala sva ves net in na podlagi vseh moznih in nemoznih mnenj prisla do zakljucka, da bi bil lahko vzrok cepivo proti steklini. Vendar pa tega nisva mogla dokazati.
Istocasno, ko smo se morali posloviti od Anuka, pa je tudi Taru (star 8 let in druge pasme kot Anuk) zacel kazati znake, da z njim ni vse O.K. Tudi pri njem so bili izvidi O.K., razen jetrnih encimov v urinu, ki so bili povisani. Danes ima potrjen cushing, ki je ravno tako avtoimuna bolezen.
To je zgodba dveh psov, ki nista iste pasme in sta k nam prisla z dveh cisto razlicnih koncev Evropa (Taru s Sicilije, Anuk iz Norveske). Njuna skupna tocka je bila bivalisce in istocasno cepljenje.
To je se bolj potrdilo najino tezo, da gre za posledico cepljenja proti steklini. Vendar je vse skupaj predvidevanje, ker povezava ni potrjena.

Kaksen dan nazaj pa je bila na TV oddaja o deklici, ki so jo cepili proti steklini. Najprej je dobila izpuscaje po telesu, potem so se zaceli pojavljati epi napadi... kar butnilo me je, saj so opisovali Anukove znake.

Pazite na svoje pse in ne zaupajte slepo kar vam natvezijo.

Mislila sem, da sem dovolj poucena o stvareh, ki se ticejo mojih psov. Danes vem, da nic ne vem in da je eden od psov to moral placati z zivljenjem.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
onix08
novinec
*
Sporočil: 28


WWW
« Odgovor #325 : sreda, 03.03.2010 : 12:10:36 »

Pozdravljeni,

sem lastnica francoskega buldoga, ki ima epileptične napade ;(

Onix je star leto in 8 mes., pa je imel že kar nekaj napadov. Začelo se je lani septembra, v lažji obliki s kratkimi napadi. Ponavljali so se sem ter tja, zmeraj ponoči. 20.11.2009, dopoldan je dobil tri napade zaporedoma, tretji je bil tako močen in dolg, da smo ga morali po pol ure krča odpeljati na kliniko, kjer so mu takoj dali 3 apaurine za pomiritev in sprostitev ter ga hladili, ker je imel visoko temperaturo - 42°C Cry,dobil je tudi infuzijo....poslali so nas domov in nam rekli, če bo imel vmes še kakšen napad oz. če se do večera ne bo postavil sam na noge, ga bodo evtanazirali CryCryCry....hvala bogu je pes čez dve uri prišel toliko k sebi, da se je postavil na noge in lahko celo lulal....seveda je bil čisto omamljen in je klecal v nogah, ampak važno je bilo, da se je postavil Cheesy.  Proti večeru smo ga prišli iskat in je bil še zmeraj nemočen in zmeden....najbolj veseli smo bili, da ga imamo doma in da nas je prepoznal....mož je bil z njim še cel teden doma, da se mu ne pripetilo kaj hujšega....predpisali so nam zdravilo Epiphen, 1 tab. (60 mg) na 12 ur. Hvala bogu so bili s tem napadi prekinjeni za dobra dva meseca in potem spet nov šok, ravno, ko se navadiš, da imaš vse pod kontrolo te spet pretrese, kot strela z jasnega. Od ponovenga napada se zdaj ponavlajajo kar na 14 dni, približno enake intenzitete. Dozo tab. smo postopno povišali na 1,5 tab. (90 mg), pa so se napadi še kar vrstili Sad. To soboto je imel spet tri močnejše napade, pri katerih se je spet polulal in bil dolgo zmeden, zato smo šli na kliniko, kjer je imel ponovno napad in so ga takoj odnesli v ambulanto in mu dali odmerek apaurina. Psa smo pustili uro in pol na opazovanju, med tem smo se dogovorili, da bi mu začeli dodajat še kalijev bromid-KBr (300 mg/2x na dan). Dozo Epiphena pa smo znižali na začetno 1 tab. (60 mg). Tako ima zdaj dvoje zdravil v kombinaciji, ki naj bi imele boljši učinek. Včeraj po treh dneh jemanja kombinacije Epiphena in KBr je pes ˝zadet˝, zato sem spet klicala zdravnika, ki mi je dal nasvet naj počakamo še nekaj dni, da vidimo kako se bo obnašal in bi lahko dozo KBr celo zmanjšali Wink

Močno upam, da se ta kalvarija preneha, saj imamo krasnega kužka, ki ima zelo prisrčen značaj in bi nam bilo res težko, če bi ga izgubili. Priznam, da mu terapije ne mislim ukinit kar tako, saj ne mislim izzivat njegove usode....1x smo ga že skoraj zgubili in ni vredno. Po pregledu UZ srčka in EKGja nam je zdravnica predlagala, da bi lahko prekinili terapijo, ker ne vidi nobenih nepravilnosti na srčku. Specialistu so nas poslali potem, ko so slišali šum na srčku. Ko smo terapijo prekinili za slab mesec, je pes doživel nov šok, ki bi ga skoraj ˝pobral˝  Cry. Če takrat ne bi šli takoj k zdravniku, bi mu dopovedalo srce. Še dobro, da je bil doma starejši sin, ki se je trudil imeti psa pod nadzorom, a se je revež tudi sam prestrašil in poklical moža na pomoč. In prav je bilo tako. HVALA ŽAN  Kiss

Ne zamerite zaradi dolgega pisanja, ampak mi je pri srcu lažje, ko lahko to delim z vami.


Z lepimi pozdravi,
A.    
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #326 : sreda, 03.03.2010 : 17:58:50 »

Onix08, daj preberi so celo tole temo od začetka do konca, mogoče najdeš še kakšen koristen nasvet. Iz vsega, kar si napisala, sem razbrala, da je stanje tvojega kužka precej resno in da bo po vsej verjetnosti moral biti vse življenje "na zdravilih".
Z epilepsijo se ni za hecati, je resna in nevarna, če se je ne zdravi oziroma, če je nimaš pod kontrolo. Pogoste in tako hude napade, kot jih opisuješ, se dejansko lahko prepreči samo z zdravili.
Napadi žal tudi skrajšujejo življenjsko dobo. Pes naj bo čim manj sam, kolikor je le mogoče, saj se med napadom lahko poškoduje. Redno jemanje zdravil naj bi napade načeloma preprečilo, imajo pa precej stranskih učinkov, kot ste že sami opazili.

Žal mi je, da imate take težave in vas zelo dobro razumem. Imam en podoben primer doma. Sicer še zdaleč ni tako hudo, kot je v vaših opisih, sem se pa zaradi tega naučila o epilepsiji vsega, kar je sploh mogoče vedeti. 
Ali ste že poskusili s homeopatom? Jaz nisem, je pa zelo pomagal kolegici s prav tako epileptično psičko. Če vas zanima, mi pišite na mail ali ZS, pa vam pošljem številko.

Vso srečo vam želim. Da bi bil kuža čim dlje z vami, seveda s čim manj bolečinami na eni in na drugi strani! Kiss
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
onix08
novinec
*
Sporočil: 28


WWW
« Odgovor #327 : sreda, 03.03.2010 : 20:58:11 »

Pepsi pozdrav,

hvala za vzpodbudne besede. Prebrala sem že veliko o epilepsiji, pa še zmeraj ne znam reči za kaj jih Onix dobiva. Mislim , da je pri njem v igri dednost. Ponavadi so ponoči. Klicala sem tudi vzrediteljico in ji povedala za težavo, pa je rekla, da do zdaj še ni imela takega primera, da pa sicer pozna epilepsijo.

Res je, Onix bo moral biti na terapiji celo življenje, kar pomeni, da bodo zraven prišli tudi drugi problemi zaradi škode zdravil, saj vemo, da gre Epiphen skozi jetra in ne ledvica, ki jih lahko vsaj delno sčistiš z veliko tekočine. Kalijev bromid, pa se absorbira skozi ledvice Smiley  Ampak najbolj važno mi je, da je zdaj med nami, pa če tudi samo še 5 let. Ker se najbolj trudim ujeti pravo dozo tab., upam, da nam bo zdaj s kombinacijo to vendarle uspelo. Upam in verjamem, da nam bo vsem ratalo, saj je krasen kuža, ki je vreden vse pozornosti.

Verjamem, da se tole moje pisanje sliši zelo stresno, pa vendarle ni tako hudo, ker so napadi vseeno krajši in manj intenzivni zaradi terapije, ki je nikakor ne mislim opustiti. Tablete dobiva 2x dnevno na 12 ur in res, ampak res nikoli ne pozabimo.

Danes te ˝zadesti˝ po KBr ni, kar me zelo veseli Cheesy

Hmm, o homeopatu sem že nekaj slišala, pa žal nisem dobila naslova, zato te res lepo prosim, če mi ga lahko posreduješ. A gre za tega v Logatcu?

Tudi tebi in tvojemu kužku vse lepo in čim manj takih napadov.
Logiran
Lara-Oli
novinec
*
Sporočil: 5


« Odgovor #328 : četrtek, 04.03.2010 : 02:26:20 »

Pozdravljeni vsi! Smiley
Doma imam psička, ki bo poleti dopolnil 3 leta..res zlat pesjanar je.  Cheesy  Cool
Na žalost se nama je zgodila izkušnja z epilepsijo..  Cry V ponedeljek je bil kuža pod narkozo zaradi kastracije in ko sva prišla domov,
se je zgodil epileptični napad..kužka je obračalo na vse strani, oči je imel totalno zrolane,imel je krče in še polulal se je med napadom..  Cry
Še sedaj sem totalno iz sebe. Po napadu je bil tako utrujen, da je prespal cel dan.  Zanima me, če ima kdo med vami podobno izkušnjo..
Sumim namreč, da je bil napad posledica narkoze. Po treh dneh od napada..nobenega sluha več o tem. Undecided Upam, da bo tako tudi ostalo. Undecided 
Res bi vam bila hvaležna, za kakršno koli informacijo o tej povezavi narkoza-epilepsija.

Vse vas lepo pozdravljam in želim vam čimveč brezskrbnih dni z vašimi kosmatinci  Smiley Wink Smiley Kiss

čaw čaw
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #329 : četrtek, 04.03.2010 : 09:45:19 »

Lara-Oli, vzemi si čas in si preberi vse v tej temi od začetka do konca, pa boš izvedela marsikaj. Izkušnje z epilepsijo ima marsikdo, ampak res ne moremo vsakič znova vsega razlagati od začetka. Če boš potem imela še kakšno vprašanje, pa le napiši!
Upam, da je bil epileptični napad tvojega psa enkratni dogodek - to je sicer možno, ni pa verjetno. Skratka - oglasi se spet, ko boš vse prebrala in poskusili ti bomo pomagati, čeprav boš verjetno dobila že večino odgovorov.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Strani: 1 ... 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Epilepsija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines