mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 19:49:46

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Epilepsija
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 27   Dol
Natisni
Avtor Tema: Epilepsija  (Prebrano 118912 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #90 : ponedeljek, 04.04.2005 : 13:24:27 »

Jap, bil je en primer ko je mladiček umrl po epileptičnem napadu.

Andi verjetno misliš na tistega malega škotskega ovčarčka, ki je bil star 9 tednov.
Psiček je bil že takoj, ko so ga pripeljali domov povsem miren, prav nič "mladičkasto" se ni obnašal.
Lastnik ga je pripeljal na igralne urice, psiček je po ne morem reci, da je minilo 5 minut, ko je doživel epileptičen napad. Zacvilil je in se začel tresti. Takoj sem mu dvignila glavo, da mu je slina tekla ven, prosila nekoga (ne vem niti koga), da mi je prinesel kos veje, da bi mi jo dala med zobke (prej sem mu čeljust držala narazen jaz). Ko sem prijela palico, da bi jo dala med zobke nisem več dobila čeljusti narazen tak krč ga je prijel. Napadi so se vrstili en za drugim, pa zelo kratkem času smo ga odpeljali do dežurnega veterinarja. Med tem, ko smo se peljali sem čutila, kako ga zaliva voda. Veterinarja sem že po telefonu obvestila, da je zelo hud epileptičen napad in je že čakal z injekcijo apaurina. Kljub pomirjevalom se napadi niso končali, ampak je kuža samo prehajal iz napada v napad. Nisem še videla psa, ki bi tako hitro, takoj ko mu je iz kanile vzel apaurin in mu je hotel dati T61 umrl v sekundi Cry.
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #91 : ponedeljek, 04.04.2005 : 13:36:37 »

No, jaz sem lani po nesreči zašla v veterinarstvo Trstenjak zajc in tudi mojo psico so naenkrat cepili  proti steklini , proti kužnim boleznim, pa še čipirala jo je ena mlada blond veterinarka., da je bilo po tleh kar nekaj kapelj krvi potem... Moj stalni veterinar je bil namreč na morju, tudi jaz sem bila naslednji dan namenjena na morje in ni bilo druge izbire...Ampak :NIKOLI VEČ KAJ TAKEGA!!! Predvsem pa ne pri Trstenjaku. Se mi zdi, da je šlo za goli keš, saj sem plačala 18 jurjev samo za ceplenja. Sem pol opazila, da je psici padla odpornost, in sem ji dala kuro vitaminsko-mineralnih tablet Pfizer in se je kar hitro spravila k sebi.
Logiran
oks
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 673


« Odgovor #92 : ponedeljek, 04.04.2005 : 13:38:01 »

same slabe novice Cry Cry Cry
Ima kdo mogoče kakšno zgodbo s srečnim koncem??? Kjer kuža ni umrl zaradi epilepsije, ampak je živel do konca svojih dni, kljub napadom!? Cry
Logiran
Princ
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 112


« Odgovor #93 : ponedeljek, 04.04.2005 : 17:04:16 »

Pozdravljeni Cry,

ob vaši boleči izkušnji sama podoživljam vse, kar se je pri nas doma dogajalo zadnje tri mesece. In ja, tudi jaz se težko sprijaznim, tudi jaz se sprašujem zakaj ravno meni, tudi jaz sem prebrala en kup stvari in tudi meni so "natrosili" cel kup znanj in informacij - pa ni pomagalo.

Če ste količkaj prebrali o epilepsiji, vam je lahko jasno, da – razen diagnosticiranja že zdravniki tavajo v temi, kaj šele veterinarji. Po vsem prebranem, po lastni izkušnji in po pogovoru z različnimi veti sem prišla do zaključka, da večini psov pomagajo tablete do te mere, da vsaj ublažijo stanje na en do dva napada na leto, morda jih preprečijo za vedno. Po raziskavah obstaja manj kot % psov, ki jim ne pomagajo nobene tablete in posledično tudi nobene alternativne oblike zdravljenja - za slednje zaradi oslabelosti psa/srca  pogosto zmanjka časa... In mlajši kot je pes (ob predpostavki, da ima pogoste in zaporedne napade), slabša je njegova prognoza, statistično smrtnost nad 90% do enega leta,… Pa dovolj o tem.

Ny je (bil) najboljši in najlepši na svetu, naš sonček, ki se je s svojo nagajivostjo prikupil prav vsem. Bil je neverjetno hiperaktiven in vedno pripravljen na akcijo ter popolnoma zdrav. Pri skoraj sedmih mesecih pa se je začelo - ker je imel čez slab teden ponovno tri napade, smo šli na pol Phenobarbitona/12 ur. Dva meseca mir, začneš upat, potem pa drastično poslabšanje, pristali smo na celi tableti in kombinaciji drugih zdravil,... pri njegovih še ne 11 mesecih pa smo se raje poslovili, napadi so si sledili na dve minuti, odpovedalo mu je skoraj srce.

Sprašujete se, kako naprej. Tudi jaz. Pa vendarle, čas bolečino omili in nekoč (ali pa še prej), boste imeli novo kepico, ki vas bo razveseljevala.
Ne obremenjujte se s tem, kaj bi bilo, če bi..., mogoče je imel tumor, ali pa tudi ne,...  prav tako ni dokazov, da je za epilepsijo krivo cepljenje proti steklini - lahko gre samo za splet (srečnih, če pes nima napadov po necepljenju) okoliščin ali ne/kastracija,... Pri prirojenih epileptikih žal pogosto nič ne pomaga.
Medtem prebirajte literaturo o epilepsiji, o pasmah (btw., pri haskijih je epilepsija pri vrhu najpogostejših bolezni), še posebej o dedovanju (recesivnem in dominantnem) in kupite psa tam, kjer boste imeli vpogled tudi v generacije nazaj oz. tam, kjer boste lahko vsaj delno prišli do informacij kako je z zdravstvenim stanjem psov,…- pa še vedno ne bo garancije. Genetika zna biti k****

Aja, še to, v povezavi z genetiko. Ni rečeno, da je bil vaš kuža edini v leglu z epilepsijo, le ta se lahko pojavi še pri kom. Pred tednom sem izvedela, da je v času Ny-evega odhoda imela ena izmed sestric epileptični napad Cry

Mateja
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #94 : torek, 05.04.2005 : 19:01:48 »

Citat
Rada bi pa vedela,ce mi kdo lahko pove,ce pozna kaksen primer epilepsije pri tako mladih kuzkih starih med 3-6 mesecev in mozne vzroke za tako mocno obolenje pri tako mladem kuzku.Sem namrec zasledila obolenja samo pri starejsih kuzkih in ne pri tako mladih.

Pri tako mladih psičkih ponavadi pride do epilepsije zaradi pomankanja kisika ob porodu. Zlasti jo dobi veliko mladičkov, ki so jih oživljali. Ponavadi zgledajo od začetka kar v redu, po nekaj tednih ali mesecih pa nenadoma zbolijo. Tako obliko epilepsije je skoraj nemogoče zdraviti.
Večina dednih oblik epilepsije se pokaže pri starejših psih, recimo pri psici po prvi gonitvi  pa tja nekje do dveh let. Poznam nekaj epileptičnih psov, ki že dolga leta jedo zdravila in skoraj normalno živijo
Logiran
NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #95 : sreda, 06.04.2005 : 08:07:47 »

Zdravo!

Lanabela:
Mene pa zanima, zakaj je epilepsijo pri mladičkih nemogoče zdraviti? Takšno zaradi pomanjkanja kisika? So vse znane metode vedno neuspešne?

Ali epilepsijo vedno spremlja visoka vročina ali to sploh ni povezano?

Ali se epilepsijo v začetku zdravi s kortikosteroidi? Kako pa naprej?

Zanima me pa še nekaj. Ali je imel kdo od vas že izkušnje z mladički, ki so zboleli po cepljenju s polivalentno vakcino? Tako, da so najprej dobili visoko vročino, vnetje ušes, pljučnico, kasneje pa še encefalitis z blagimi epileptičnimi napadi. Kako je potekalo zdravljenje? Koliko časa so živeli kužki?

Najlepša hvala za odgovore.

Lp,
Nati
Logiran
oks
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 673


« Odgovor #96 : sreda, 06.04.2005 : 09:13:18 »

Nisem Lanabela, ampak bom vseeno poskušala odgovoriti na tvoja vprašanja. Epilepsija, ki nastane zaradi pomanjkanja kisika med poroda pušča na možganih nepopravljive okvare (možganski živci so kronično okvarjeni).
Epilepsije nikoli ne spremlja visoka vročina, razen, če ni sama epilepsija posledica določenega obolenja (tako kot opisuješ encefalitis). In tudi epilepsije se nikoli ne zdravi s kortikosteroidi, ampak z antiepileptiki, pri nas v 99% z phenobarbitonom. Včasih se (v primeru, da so napadi dalj časa odsotni) lahko znižuje doza terapije (postopoma) in kasneje mogoče tudi ukine...ampak pes ne sme imeti napada več kot 2 leti, da se ga proglasi za zdravega...
Blagi epileptični napadi, ki jih opisuješ (prosim za razlago!!!) so pri tvojem psu zagotovo povezani z encegfalitisom in vrjetno je, da bodo napadi po ozdravitivi bolezni prenehali, ni pa nujno! sram
Logiran
NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #97 : sreda, 06.04.2005 : 09:39:56 »

Oks,

Najlepša hvala za odgovore. Sem ti pisala na privat.

Lep dan,

Nati
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #98 : sreda, 06.04.2005 : 11:21:39 »

Oks hvala, nimam kaj dodati.
Logiran
jhrenič
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #99 : sreda, 20.04.2005 : 06:51:08 »

Hvala lepa za vse odgovore!
Ali prav razumem,da bi bilo mogoče bolše,da bi tvegali in psa ne bi dali sploh cepiti?
V namenu imamo namreč vzeti še enega psa teh vzrejcev,ko bo novo leglo,smo pa malo v dilemi,kaj narediti.Zagotavljajo nam pa,da nobeden od drugih kužkov iz tega legla in iz nobenega prej ni imel te ali podobne napade v bistvu sploh niso vedeli za pasjo epilepsijo in moram reči,da jim verjamem.
Ali je mogoče res boljše,da psa ne bi dali ponovno cepiti?Mnogo izkušenj kar sem jih prebrala od drugih so bili namreč ti,da so se začeli napadi po drugem cepljenju.Je morda res boljše,da tvegamo in psa ne cepimo?
Logiran
oks
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 673


« Odgovor #100 : sreda, 20.04.2005 : 07:54:35 »

Jaz bom napisala samo svoje mnenje: Sama psa za nič na svetu ne bom dala nikoli več cepiti in to proti nobeni stvari. Prepričana sem, da cepivo drži še dolga leta po tem,( tako tudi piše na cepivu) ko psa cepiš in res ni potrebe po tem, da bi psa cepil vsako leto. Mi imamo s tem zelo slabe izkušnje. Ko pa bom spet dobila mladička (upam, da že naslednje leto Wink), ga bom cepila takrat, ko bo njegova starost temu primerna in nikakor ne več cepiv skupaj!
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #101 : četrtek, 21.04.2005 : 21:33:31 »

jhrenic: cepi se lahko SAMO ZDRAVE zivali. To pa kuza z epilepsijo zagotovo ni.
m.
Logiran
Princ
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 112


« Odgovor #102 : četrtek, 21.04.2005 : 22:47:27 »

Že mogoče, vendar ne mešat hrušk in jabolk. Vsak vzreditelj (pa naj bo dober, najboljši ali zelo slab) je DOLŽAN opraviti prvo cepljenje, prav tako smo mi DOLŽNI enkrat letno opraviti cepljenje proti steklini. Spet od nas je odvisno, kolikokrat bomo cepili kužne bolezni in kdaj bomo prvič cepili proti steklini, čeprav nas zakon obvezuje, da to naredimo -po novem-pri treh mesecih (btw. moje mnenje: niti pod razno).
Tako bi naj veljalo za zdrave pse in do prvega epileptičnega napada jaz smatram, da je pes zdrav. Ne vem no, kljub moji izkušnji nekako ne verjamem, da bi bilo za epilepsijo krivo cepljenje, jaz mislim, da bi se epilepsija slej ko prej pojavila (če je posledica pomanjkanja kisika pri porodu še toliko prej),cepljenje pa jo verjetno res pospeši. Saj ste sami rekli, jhrenic, da vaš pes še sploh ni bil cepljen?!
Vsak ima ob tem svoje mnenje, za sebe pač vem, da si nikoli ne bi oprostila, če bi moji psi zboleli za npr. kugo ali čim podobnim, ker jih ne bi cepila.
jhrenic me veseli, da boste vzeli še enega psa in da zaupate vzrediteljem. Sicer ni moja stvar, vendar upam, da vam bodo novega psa podarili, kar bi od dobrih vzrediteljev sama vsekakor pričakovala.
Lep pozdrav,
Mateja
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #103 : petek, 22.04.2005 : 01:07:42 »

Citat
Vsak vzreditelj (pa naj bo dober, najboljši ali zelo slab) je DOLŽAN opraviti prvo cepljenje,

Proti steklini ali proti kuznim boleznim?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
TagTu
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.173


« Odgovor #104 : petek, 22.04.2005 : 06:32:48 »

Proti steklini ali proti kuznim boleznim?

Nič ne vem o tem, da bi bila to DOLŽNOST. Vsaj ne zakonsko določena. Vsekakor pa je običaj, da se mladiče kak teden (odvisno od vzreditelja) pred oddajo cepi proti kužnim boleznim. Nikakor pa se mi ne zdi prav cepiti samo kak dan pred oddajo, ker je možna reakcija na cepljenje in se mi zdi bolje, da to doživim sama (kot vzreditelj), ne pa novi lastnik.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 27   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Epilepsija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines