mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 18:52:46

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Strani: 1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26   Dol
Natisni
Avtor Tema: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA  (Prebrano 105699 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
špela007tomaž
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 53


WWW
« Odgovor #285 : sreda, 01.02.2012 : 20:52:57 »

Ja pravzaprav ima res tedensko različico hrane,saj vsaka juhca sestavlja veliko različnih dobrot. Včasih dodatno naribam kakšno jabolko zraven,mogoče kakšno kuhano hrenovko in podobno. Drugače pa bi se lahko reklo da je hrano iz iste posode cel teden da- sicer pa, nekateri psi jedo samo brikete in če imajo srečo jedo različne okuse, drugače pa celo življenje jedo isto hrano....
Mislim da gre naši prav dobro Smiley)in v hrani tudi uživa,sem pa šele na začetku domače kuhe za pse, zato še raziskujem kaj ji novega skuhati vsak teden in ji čimbolj popestriti jedi... občasno ji dam tudi malo surovega mesa.
Glede sardel pa-sem kuhala zdaj ribjo juho-s sardelami(sicer sem dodala tudi drugo meso ampak glavna sestavina so bile sardele) kupila sem očiščene-brez glav,kosti so bile....Sem pa brala da naj bi dal psu cele za pojesti....
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #286 : sreda, 01.02.2012 : 21:51:09 »

Tistih hrenovk ... raje ne dajaj. Enako velja za salame, pastete in podobne reci.

@MojaRia - ociscene = brez drobovine. Glave pa ja. Obcasno dam tudi glave drugih rib (postrv, brancin, losos - ampak jaz tam vecje kosti ven poberem) in te kuham. Tamale ribice, sardele, sardine, girice dam surove. No, girice dam itak cele.
Logiran
špela007tomaž
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 53


WWW
« Odgovor #287 : četrtek, 02.02.2012 : 10:56:44 »

veš kaj mi je zanimivo zdaj?zakaj pa v pasji šoli,kjer sva midve želeli obiskovati tečaj -ampak sva si premislili- dajejo hrenovke namesto priboljškov? pravijo,da so mehkejše,jih prej poje in spet sodeluje.... :)mi ni jasno več. toliko literature,ampak so povsod nasveti skregani med seboj...
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #288 : četrtek, 02.02.2012 : 14:19:44 »

Za učenje trikcev in ostalih stvari v pasji šoli se pač uporablja priboljške, ki so še posebej privlačni za pse Smiley Hrenovke in razne "poli" salame seveda zaradi svojega močnega vonja seveda eni izmed njih. Nekateri psi so recimo "nori" na sir. Pa vendar priboljšek ni enako redni prehrani, kar pomeni, da večini psov pet, deset mini koščkov hrenovk nekajkrat na teden ne predstavlja nevarnosti za zdravje. Seveda pa se lahko odločiš tudi drugače in si za v šolo pripraviš domače priboljške (ki jih pes seveda lahko je, kar pomeni, da recimo ni alergičen na določeno vrsto mesa oz. hrane.
Lahko doma skuhaš piščanca, govedino, piščančke želodčke, jetra ... ali kaj drugega, meso zrežeš na drobne kockice in imaš zdrav priboljšek.

Zakaj so vam priporočali (hrenovke) mehke priboljške? Ravno zato, ke jih lahko zrežeš na čisto majhne koščke, pes jih hitro poje, hkrati pa je skupno količina takih majhnih priboljškov v pol ure treninga bistveno manjša, kot če bi dajala nekaj, kar je večje - recimo razni pasji piškoti in podobno. Pa tudi pes bi se z večjimi kosi predolgo "motil", kar bi samo zaviralo potek vaje. Pa še ena stvar je - na poligonu ne sme na tleh ostajati ostankov hrane, saj to zelo moti (privlači) tudi vse ostale pse, ki vadijo tam. Če daješ torej psu za nagrado večji pasji piškot, ga bo ta v gobcu zdrobil, delčki bodo padali po tleh in naslednji pes bo namesto na svojega vodnika pozoren na omamne vonjave drobtinic na tleh. Tega pa si seveda v šolo noben vodnik ne želi Tongue
Seveda pa lahko namesto mehke hrane kupiš tudi manjše pakiranje briketov (če jih seveda pes obožuje), namenjenih za manjše pasme, takega okusa, ki jih pes sicer ne dobi vsak dan. Kajti smosel priboljškov je prav v tem, da so psu boljši kot "navadna" vsakodnevna hrana Smiley Obstaja veliko vrst takih pol-suhih priboljškov, ki jih lahko razkosaš na velikost, prilagojeno za en mali grižljaj za btvojega psa. Sem sodijo tudi pasje palčke in razne pasje salamice (katerih sestava pa tudi ni super duper odlična in zdrava, ampak, ker gre pač za občasen priboljšek, ni panike, če se kdaj pregreši (razen seveda v primeru hude alergije - tu moraš biti pa zelo previdna).
Zato pa dosti ljudi, ki sicer hranimo pse samo z briketi in ostalo zdravo hrano, za učenje uporabljamo občasno kaj manj zdravega, ki pa je sicer psu "the best" Wink

V vsakodnevno prehrano pa na tvojem mestu vsekakor ne bi dajala takih mesnih proizvodov, kot so hrenovke. To pa res ni dobro za dolgoročno ohranjanje pasjega zdravja.
Saj si lahko predstavljaš - otrok mora vsak dan jesti neko uravnoteženo hrano, za "posebne dosežke", pa ga včasih pocartamo s čokolado ali bombonom. Ampak me bomo mu pa ob vsaki večerji ponudili še pest bombonov Wink
Logiran

Unikatne tablice in portretki
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #289 : četrtek, 02.02.2012 : 14:23:33 »

Vecina psov jih ima rada (mocan vonj, sol). Ja, lahko kot priboljsek, en pa kot del prehrane.
Logiran
qwxy
novinec
*
Sporočil: 31


WWW
« Odgovor #290 : sobota, 23.06.2012 : 17:48:31 »

Glede na to, da sem se odločila, da psoma ne bom več dajala briketov, pač pa jima bom kuhala, me zelo zanima katero meso uporabljati in v kakšnih količinah? Trenutno jim dajam mešano meso in se izogibam svinjine. Predvsem jima kupujem kurje meso ter govejo drobovino (pljuča, jetra, ledvice), občasno tudi vampe. Sem pa nekje prebrala, da imajo pljuča in jetra veliko holesterola. Zanima me torej, katero meso je najbolj optimalno dajati psom in na kakšen način si lahko preračunaš količine le tega?

Pa še to ... kaj vse je potrebno dati zraven, da pes dobi polnovredni obrok? Trenutno dajam: česen, kuhano jajce, laneno seme, malo olivnega olja in zelenjavo (korenje, brokoli, cvetačo) ... vsak dan nekaj, tako da ne dobijo zmeraj vsega.  Poleg tega jima dam občasno tudi jogurt s pretlačeno banano.


Že v naprej hvala!


LP
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #291 : nedelja, 24.06.2012 : 07:14:28 »

Jetra imajo dosti vitamina A, zato predstavljajo le majhen del prehrane. Koliko cesa dati je odvisno od psa (velikost, teza in aktivnost, zdr. tezave itd.) in pa tega kako v podrobnosti nameravas iti.

Od mesa pride v postev vse (tudi svinjina), najvec pa naj bo misicnine. Ce dobivajo samo doma pripravljeno hrano, je treba dodajati vsaj kalcij (zmlete jajcne lupine so ok), koliko se ga doda pa je odvisno od kolicine mesa in nekoliko manj od kolicine zelenjave in/ali kaksnih zitaric, krompirja,...

Meni je najlazje naracunati koliko kalorij al pa kJ potrebuje pes in potem pogledati koliko mesa, zelenjave in "OH" mu moram dati, da se pogliha s kalorijami in je to to.

Info koliko cesa vsebuje kaksna hrana dobis tule - KLIK

Nekateri hranijo po tretjinah, torej 1/3 mesa, 1/3 zelenjave in 1/3 zitaric, krompirja. Ena moznost je tudi 1/2 mesa, 1/2 zelenjave in zitaric. Odvisno kaj psu najbolj ustreza.

Naceloma se ne cilja na to, da bo vsak obrok po reglcih, ampak gre za uravnotezeno prehrano v daljsem obdobju, recimo v 1 tednu.

Kuhano jajce ok, boljsa izbira kot rast. olja in semena pa so omega 3 kapsule ribjega olja (za ljudi). Ce prav razumem lan. seme in olivno olje dodajas zaradi mascobnih kislin?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
qwxy
novinec
*
Sporočil: 31


WWW
« Odgovor #292 : torek, 26.06.2012 : 11:48:13 »

Hvala Nanook!

Podatke, ki sem jih navjala so iz ene knjige o pasjem kuhanju. V njej klot dodatek navajajo olivno olje in laneno seme. Je mogoče tudi kaka stran v slovenskem jeziku, kjer dobiš info, kako preračunati obrok za psa. Naj omenim, da sta moja dva bolj mala, med 7 in 8 kg in dokaj aktivna (vsak dan sprehodi in veliko hodimo v hribe), eden je star 3,5 let drugi bo kmalu 7 let .... kaj so glede na naštete podtke tudi kake razlike?

Zelo bi bla vesela pomoči pri izračunavi in sestavi kvalitetnega jedilnika.


LP
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #293 : sreda, 27.06.2012 : 15:57:14 »

Hm, jaz imam nekje eno tabelco, ki ti je lahko v pomoc pri racunanju. Samo najti jo moram (in mogoce malo prenoviti).

Koliko briketov pa zdaj pojesta? Najlazje je tako izracunati koliko kalorij porabita. Pac stehtas tiste brikete, ki jih dajes in na podlagi informacij proizvajalca (nekje morajo imeti cifro kcal/kg) preracunas koliko kalorij dobita.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
qwxy
novinec
*
Sporočil: 31


WWW
« Odgovor #294 : sreda, 27.06.2012 : 20:03:11 »

Nanook, mi smo že kak mesec brez briketov, jih nimam več, trenutno smo šli na približno in sem mešala po tretinah...meso, riž/makarone, zelenjavo. Zdj pa bi se rada bl poglobila, samo sem totaln laik sram

Zakaj ponekod piše, da prašičje meso za pse ni ok? Tko, da res ne vem, a naj ga uporabim al ne? In glede česna isto ... eni trdijo, da ma snovi, ki psu škodujejo; drugi pa, da ga lahko dajaš:(

Ne vem a se samo meni dogaja, ma bolj ko berem, manj vem Shocked

Hvala Nanook ... pa bi se priporočla za tabelo, lahko mi jo pošlješ na mail.

lp
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #295 : sreda, 27.06.2012 : 20:59:32 »

Prasicje meso predstavlja tveganje zaradi trihinele (parazit). Ce meso skuhamo, nevarnosti ni. Odsvetuje se hranjenje surovega mesa, s tem da nekateri tezavo resujejo tako, da kose preprosto zmrznejo za nekaj casa (temp. mora biti pod -17°C in zmrznjeno mora biti 20 dni).

Cesen je vecinoma na seznamu prepovedanih stvari za pse, ker v velikih (ampak res velikih) kolicinah lahko povzroci anemijo. Tako kot cebula, samo da cebula v manjsih kolicinah kot cesen.
Nekateri ga kljub temu dajejo, ker verjamejo, da odganja klope, bolhe, gliste itd.. Ne dajejo toliko, da bi skodilo (ceprav nisem ziher, da so kdaj ugotavljali posledicne dolgorocnega uzivanja cesna).
Studija/e ucinkovitosti cesna ni/so potrdila/e.

Tabelco finisiram, upam da bo jutri fertik. Smiley
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #296 : sreda, 27.06.2012 : 21:03:46 »

Drugace pa priporocam tole: http://dogcathomeprepareddiet.com/ . Strombeckova "kuharska knjiga" na internetu. Doma imam paperback (sploh ne vem, ce obstaja hardcover) in je ne dam iz rok, je pa k sreci ze nekaj casa na voljo na internetu.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #297 : četrtek, 28.06.2012 : 18:06:58 »

Tabelca je fertik, dobis jo tule - klik. Spisati moram se navodila. Ce kaj ne dela, javi.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
qwxy
novinec
*
Sporočil: 31


WWW
« Odgovor #298 : četrtek, 28.06.2012 : 19:55:38 »

Joj Nanook, NAJBOLJŠA si, hvala ti! Od kje tebi tolk znanja? K človek spozna take kot si ti, šele vidi, kolk je neveden in kolk vsega se še mora naučit. Vidim, da ti velik črpaš z angleščine, se bom mogla tudi jst navadit počas tuje literature. Se priporočam tudi za navodila. Drgač pa meni vse odpre, kar si pripravila ... tak da načeloma, kar se mene tiče, dela.

Hvala. Bom mal poskusla, pa če kej ne bo slo bom vprašala. Btw, kolk časa se pa že baviš s psmi na tak način ... jih maš samo ljubiteljsko ali kaj treniraš skupaj z njimi?


lp
Logiran
qwxy
novinec
*
Sporočil: 31


WWW
« Odgovor #299 : četrtek, 28.06.2012 : 20:05:24 »

Oky...pa le mam eno podvprašanje sram

Jst vtipkam težo psa in se mi izpišejo vsi dodatki, v kakih količinah naj bi bili optimalni. Kako pa je z beljakovinami, k ostanejo na nuli (jih ob vpisu teže ne preračuna) Huh Pa še to...sj so mišljene živalske beljakovine v obliki mesa? Kam se šteje jajce? Je dobro celo jajce ali le rumenjak oz. le beljak?

lp
Logiran
Strani: 1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: DOMA PRIPRAVLJENA HRANA
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines