mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 04:26:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Podrejenost
Strani: 1 [2] 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Podrejenost  (Prebrano 19533 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #15 : torek, 18.11.2003 : 16:00:48 »

Matejam, tega tvojega nasveta pa sploh ne razumem.
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #16 : torek, 18.11.2003 : 16:52:39 »

sammy,
ce nisi bila dosledna pri vzgoji in to ves, pa bodi od zdaj naprej. razen, ce je problem ze tak, da se psa bojis - potem bo bolje, da poisces pomoc pri kakem strokovnjaku.
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #17 : torek, 18.11.2003 : 18:01:38 »

Sammy, jaz se zelo strinjam s flufijem. Ne vem zakaj tak odnos, saj ti hoče samo pomagati s svojimi izkušnjami in znanjem...
Prepričana sem, da si v njegovih (njenih) stavkih prepoznala veliko stvari vezanih na situacijo s tabo in tvojim psom.

Psi so tropne živali, ki se orientirajo po hierarhiji in pravilih okolja v katerem živijo. V tem primeru si ti tista, ki bi morala svojega psa spoznati s pravili, ki jih postavljaš in z dejstvom, da je po hierarhični lestvici pod tabo. Poznam kar veliko psov, ki so v tem smislu "problematični" - kot ti praviš in povsod je problem lastnik.
Sama verjamem, da je pes natančen odraz njegovega lastnika, njegove doslednosti, navad in vedenja.
Torej, kar ti svetujem je, da postopoma začneš spreminati odnos in predvsem svoje reakcije do psa. Naredi si seznam stvari, ki bi jih rada spremenila in najdi (s posvetovanjem, čitanjem strokovnih knjig,...) za ta konkreten problem ustrezno rešitev.
Potrebovala boš veliko časa in potrpežljivosti, da boš psa pripeljala na začetek, od koder boš lahko žačela postavljati stvari na novo.
Nihče, ki ne pozna dobro tebe in tvojega psa, ti ne more natančno svetovati kaj storiti, ker je vsak primer zelo različen. Če hočeš res uživati v odnosu s svojim kužkom, kar zavihaj rokave. (Ti ga najbolje poznaš, upam.) Prej ko, tem bolje. Pa ne pozabi ga imeti rada, pa čeprav ni vedno tak, kot si ti želiš.
Pa še to sem pozabila dodati; zelo pomembno je, da vsi, ki živite s kužatom, delujete vsklajeno. Zmenite se, kako se boste do njega vedli v določenih situacijah in se poskušajte tega čim bolj dosledno držati.

Alizee, ljubezen dela čudeže! Daj kužatu čas, da se na vse vas privadi in kmalu bo spoznal, da se mu ni česa bati in da lahko z vami preživi lepe trenutke med igro, na sprehodu itn. Čes celi rane.

srečno obema,

Dunja
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #18 : torek, 18.11.2003 : 21:27:08 »

Sammy,

Oprosti, če se ti je zdelo moje pisanje zoprno, ampak z nedoslednostjo imam tudi sama težave in tudi jaz sem se srečala z večjimi ali manjšimi »dominančnimi« problemi pri svojem psu.
Tako da moj prejšnji post NIKAKOR ne zadeva tebe ampak večino ljudi, ki imamo sicer pse zelo radi, pa naše znanje o vedenju teh živalic malo škripa.

Značaj polarnih pasem je pa še toliko bolj zahteven za povprečnega pasjeljubca – preberi si krasne poste od Lanabele.

Popolnoma se strinjam z Dunjo – tudi ni nekega recepta, po katerem bi ti v nekaj stavkih lahko svetovali, kako in kaj.
Kakovostna pasja mala šola, domača in tuja literatura o vedenju psov, literatura o pasmi, nasveti izkušenih vzrediteljev, morda posvet z vedenjskim strokovnjakom – vse to pripomore k razumevanju psa.

Zagotovo pa se moraš s tako živahno pasmo kot je samojed udeležiti kakega (kinološkega) športa, npr. tek, agility, rally-O, da bo lahko potrošil ogromno energijo. Psa motiviraj z igračko ali/in slastnimi drobnimi priboljški, vendar upoštevaj, da si mora vsako nagradico prislužiti s preprosto vajo.

Ena izmed nepogrešljivih je vaja »Glej me« - psa nagradiš, ko te pogleda – najprej v obraz, nato pa v oči. Tuji strokovnjaki pravijo, da je ta vaja kot mišica - če mišico redno treniraš, se okrepi. Torej če vajo "Glej me" vadiš, najprej nagradiš že bežen pogled, nato vadiš daljši pogled v tvoje oči, nato postopoma vadiš z več motečimi dejavniki v okolici,..  postane zelo zanesljiva in skoraj avtomatska. To vajo kasneje učinkovito uporabiš, ko srečaš na cesti/sprehodu kako zgago  Huh v obliki psa, kolesarja, motorista,..in elegantno preusmeriš pozornost nase, nagradiš ter odkorakaš dalje..

Če je tvoj kuža v puberteti, potem moraš obvladat še cel kup stvari o tem, da v tem kritičnem obdobju, ko je pes pod valovi hormonov, ohraniš trezno glavo in pravilno postopaš.

No, osebno sem svoj odnos s psom izredno obogatila z uporabo klikerja, s tehniko klikerja si pomagam tudi v situacijah, ko na sprehodih srečam kakega psa, ki ga moj ne preveč dobro prenaša… in stvar me je prijetno presenetila.

Svetujem ti, da za začetek prelistaš stare in novejše številke revije MOJ PES – našla boš mnogo koristnih člankov o vzpostavitvi avtoritete, kako, kdaj zakaj… Imam pa tudi fotokopije tega, ki ti jih lahko pošljem, če želiš.

Lp  Smiley
Logiran
matejam
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 55


« Odgovor #19 : sreda, 19.11.2003 : 07:05:53 »

Andy,

naj pojasnim. Nasvet je bil namenjen Alizee. Psiček je totalno podrejen, in zdi se mi da predno začnemo z njegovim šolanjem ipd. je potrebno, da ga pridobimo na svojo stran. Pri tem pa mu moramo dati vedeti, da ga imamo radi (in tu pride božanje, crkljanje in igra nasploh).

Ne razumem katerega dela tukaj ne razumeš!? Huh

Lep pasji dan!
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #20 : sreda, 19.11.2003 : 09:06:03 »

Aha iz tvojega posta ni bilo vidno komu si odgovorila, jaz sem mislila da Sammy, zato mi nasvet ni bilo čisto razumljiv. Se opravičujem.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #21 : sreda, 19.11.2003 : 14:36:27 »

kako jih prepričati, da se motijo in da morajo ubogat lastnika povsod, ne samo doma, recimo na sprehodu, kjer so prosti?

Najprej bi te vprašala kako se obnaša tvoj pes, ko je s teboj na sprehodu a je na povodcu. Ali te vleče, kako reagira na srečanje s psom (ne mislim če je agresiven, ampak ali ga lahko na besedo ustaviš, da te ne odvleče k psu) in pa malo opiši kako potekajo tvoji sprehodi in kaj počne, ko je odvezan in kako se odzove, ko hočeš da npr. pride k tebi.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #22 : četrtek, 20.11.2003 : 20:04:41 »

Hvala za vse te odgovore, no saj jaz približno 1-2 meseca delam tako. Vsako stvar mora narediti, pa tudi če traja 15 minut. Prav tako uporabljam kliker, ki je zelo zelo v redu. Pred petimi dnevi sem ga začela učiti vijuganja med nogami med hojo. Sedaj sva na stopnji, ko ga moram samo spodbujati pa lahko vijuga, hm... recimo... 10 m. Meni se zdi to zelo v redu. Zdi se mi, da je zelo učljiv. Pred dvema dnevoma sem ga naučila, da skoči skozi obroč, ki ga držim v roki na povelje "obroč". Vajo opravlja odlično. Prav tako dela vse agility ovire razen slaloma, ki ga še izpopolnjujeva, poleg tega pa še "sedi", "prostor", "zavrti se", "poleg", "levo tačko", "desno tačko", doma tudi "sem"-torej odpoklic. Vendar je to povelje, s katerim imava največ težav. Predvsem na sprehodu, ko je ves čas prost. Če pravočasno opazim kakega drugega psa (ali sprehajalca-samo človeka), ga ustavim s "Čakaj" in včasih mi celo (!) uspe, da pridem do njega ter ga zvežem. Če bi zahtevala, naj pride k meni, ne bi bilo nobenega uspeha. Sedaj ga med sprehodom večkrat pokličem k sebi, ga pockrljam itd., menim, da se bo tako naučil, da je fajn, če pride k meni. Slab odziv pri odpoklicu je po mojem posledica tega, da sem ga pred puberteto (sedaj bo kmalu 16 mesecev) klicala samo takrat, kadar sem želela, da naredi kako vajo ali kadar sva šla proti domu in sem ga morala tistih nekaj metrov imeti pripetega.
Ko zahtevam, naj pride k meni, če ni zraven nobenih motečih elementov, pride, povprečno po tretjem povelju. Recimo. Včasih že pri prvem in takrat sem, seveda, ful vesela. Če ga prej zvežem in greva mimo drugega sprehajalnega para (pes+človek), sicer malo vleče, toda ne sili preveč k psu. Če bi ga imela odvezanega, bi šel sigurno še kakih 50 m s psom v nasprotno smer (pač kamor bi šel lastnik s psom). Če bi bil drug pes pripravljen za igro, pa ga itak ne bi mogla priklicati. Sammy je zelo zelo družaben kuža, vse bi rad spoznal, vse bi rad videl itd. Saj to je po eni strani v redu, po drugi pa me spravlja v kočljiv položaj.
Kaj počne, ko je odvezan? Raziskuje okolico, pogleda v svako luknjo, čofota v lužah, podi ptice (zdaj sem se spomnila še težave št. 2) itd. Vendar ravno ne hodi po svoje, pač pa po poteh (razen ko preganja ptice) in vedno gre v smer, kamor grem jaz. Rečem mu pač "Tu gremo".  
Zdaj pa k težavi št. 2.: Preganjanje/lovljenje ptic. Kako ga naj tega odvadim? Pes se vrne k meni komaj kadar prepodi vse ptice v 150 kvadratnih metrih naokrog. Jaz kričim "Fuj", "Sem", "Gremo" itd. pa me sploh ne upošteva. Kaj naj naredim?! Nisem vedela, da imajo samojedi tako močen lovski nagon!
S Sammy-jem trenirava agility in ravno zaradi tega želim odpoklic izboljšati na 100% ali vsaj 99%, da ne bo težav na tekmah. Upam, da bova do naslednje sezone že "zrihtana" toliko, da bova lahko tekmovala.
Bom probala jutri začet z novo vajo "glej me". Zdi se mi zelo uporabna.
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #23 : petek, 21.11.2003 : 09:19:56 »

Samii, če sem prav razumela, imaš samojeda. Jaz imam samojedko, staro 3-4 leta (azilaš), vzela sem jo pred enim letom. Šele s tem psom sem ugotovila, da nobena pravila vzgoje, ki veljajo za druge "vodljive in ućljive pse", pri njem ne veljajo. Imela sem že nekaj psov, različnih pasem, vendar je ta pasma čisto drugačna. Medtem, ko sem z mešancem labradorcem(tudi azilašem) opravila izpit A z 96 točkami(od 100), sem s samojedko porabila pol leta, da sem jo naučila sedi in eno leto, da sem jo naučila prostor. Naenkrat je začela uhajati od hiše in se potepati, medtem ko je najprej nekaj mesecev bila prilepljena doma. Nič ni zaleglo, bila je popolnoma nepuslušna, ušla mi je pred nosom in nobeni klici niso zalegli, vrnila se je , ko se ji je zljubilo. Če sem se za karkoli jezila, se je polulala in mislila, da je s tem problem rešen. Na sprehodu je obvezno pobegnila in se pred nami vrnila domov. Nekaj časa je celo uničevala stvari. Tako sem bila obupana nad njo, da sem ji rekla, da je neumna misica, samo lepa embalaža, ki je notri prazna in podobno. Vendar se je s časom sama začela spreminjati. Najprej sem ugotovila kar piše v vseh knjigah, da s samojedom zgrda nič ne dosežeš. Sedaj gre naša psička včasih na sprehod odvezana, vendar poskrbimo za to, da nima zunanjih dražljajev, oziroma da jo pravočasno zamotimo, ko se približuje nevarnost. Tudi ona leti za pticami, nos vtakne v vsako luknjo (nekoč je iz nekega brloga gledal samo njen rep), tudi ona bi za nekaj čohanja zamenjala lastnika. Če je dovolj blizu, jo na lep način lahko prikličemo, če pa je preveč oddaljena, ni šans. S temi psi moraš biti vedno dobre volje in nasmejan, vse kar zahtevaš od njih, moraš doseči s smehom in igro. Recimo, prikličeš ga tako, da se delaš, kot da se hočeš igrat in imaš pri sebi najbolj zanimivo igračo, smeješ se, malo zbežiš, skloneš se, mahaš z rokami, skratka, postaneš klovn. Kakršnokoli dviganje glasu in ostri toni imajo nasprotni učinek. Pred drugimi boš izpadla smešno, vendar tega psa ne moreš obravnavati kot druge pasme. Naša naprimer na sprehodu v eno smer teka, proti domu bi jo morali nositi. Ne zato, ker je utrujena, temveč ker je pot domov dolgočasna in ni nič novega. Takrat jo moramo spodbujati, tekati, pohiteti, jo klicati in se po poti igrati. Zavedaj se, da so polarne pasme zelo inteligentne, zzato so za nekatere preveč samostojne in neposlušne. Ti psi so sposobni sami presoditi, kaj je za njih bolje in to storijo. To ni znak dominantnosti, ampak možnost lastne presoje in ne podrejenost za vsako ceno. Samojed je partner in ne hlapec. Z njim boš porabila več časa za vzgojo, kot s katerim drugim psom. Vsako učenje bo trajalo dolgo časa, vendar bo bolj trdno. Zato pa bo tvojemu psu, ko bo odrasel, manjkala samo beseda.
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #24 : petek, 21.11.2003 : 09:38:05 »

Karmen, to si pa tako lepo napisala... Smiley
Sem se kar z vama na sprehodu znašla, tako živo si opisala!

Jaz o polarnih pasmah res nimam pojma, zato se raje nisem spuščala v podrobnosti. Resda so psi, kot ostali, vendar je popolnoma res, da vsaka pasma nosi svoje posebnosti in zanke.
Sama imam bokserje; to pasmo res dobro poznam. Vendar, ko že misliš, da jih imaš pogruntane do obisti, spoznaš novege, ki te spet preseneti. Vsak pes ima svojo zgodbo, svoje.. malo drugačno življenje.

Drugače pa še vedno nebi mogel škoditi kakšen 20 meterski štrik, tak tanek, za psa komaj opazen. Tak, ki se uporablja za sledenje. Tako se Sammy ne bo mogel oddaljiti od tebe več kot ti hočeš, pa ko bo delal kako neumnost, ga samo malo cukneš, da dobi tvojo pozornost, ga pokličeš, mu daš priboljšek in preusmeriš njegovo pozornost kam drugam. Ta metoda je zelo bazična in prav nič poglobljena, ampak včasih tudi to pomaga.

LP
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #25 : sobota, 22.11.2003 : 08:27:36 »

Sammy, bodi srečna, da je tvoj dominantnež samojed. Ne želi si imet kakšne dominantne doge ali kaj takega. Mi smo imeli z našim psom ogromno borb glede dominantnosti, saj si nas je ves čas podrejal. Izkoristil je vsako priložnost, da je bil višji od nas in v glavnem si nas je vidno podrejal. Ampak veš kako je ... jaz ne verjamem reku, da se da psa brez trde roke vzgojit. Mogoče kakšnega labradorca, samo psa, kot je pa beauceron je pa skoraj nemogoče, še posebej če je trmast in zelo dominanten po značaju. Z našim smo poskusili na 100 lepih načinov: vse na nežno, pohvale, igrače, iz roke je moral jesti brikete enega po enega tudi po 15 minut ... a ni povsem pomagalo. In smo se začeli malo pogovarjati s poznavalci - eden ima doma nekakšne češkoslovaške volkove, 2 nemška ovčarja in rottija. Delajo kot urca in so na splošno izjemno dobri psi. Ko smo mu povedali za našo zgodbo, sploh ni mogel verjeti. Je prišel lepo na dvorišče, pes je lepo pritekel, da bo skočil s tacami in pozdravil in nekaj dominiral, en, dva in že ga je imel tipo na tleh. Pes se je dolgo upiral, a ko je spoznal, da je oni močnejši, je priznal poraz. In mi smo naredili isto in mislim, da se je kar splačalo. Nekaj pa drži kot pribito - psa ne smeš nikoli pretepati s palico! Mora pa imeti trdo besedo, biti na kratko, a pretepati ga ne smeš, ker si bo vse še preveč zapomnil.

Ajde, zdaj pa citirajte  Grin
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #26 : sobota, 22.11.2003 : 11:45:48 »

kot prvo pzorko,
skakanje po ljudeh ni nobeno "dominantno" obnasanje, ampak veselje in "pozdrav",
drugic bo verjetno malo treba pospraviti z mnenjem, da hocejo psi dominirati in prevzemati vodstvo. velika vecina psov vseh pasem si zeli biti vodenih, si zeli pametnega in zanimivega voditelja krdela in sele, ce "the boss" dela napake, ni dosleden, ne "zna" voditi, se kaksen spomni, da bi bilo pamtno, ce sam prevzame vodstvo.
tretje pa je, da lahko vzgajas psa s prisilo ali brez - lahko se odlocis sam, kaj ti je ljubse, da te pes uboga, ker se te boji ali da te uboga, ker te spostuje kot "sefa".
s silo, trdo besedo...gre verjeno hitreje, ker je pac manj zamudno psa zadrgniti z ovratnico in posteno nadreti, kot mu nekaj casa "dopovedovati" kaj zelis od njega.
meni je druga varianta boljsa in kar deluje - pa bi se sel staviti, da so moje file bolj "trmaste" kot tvoj beauceron.
lp
marko

ps: zal brez citatov!
Logiran
erika
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 504


« Odgovor #27 : sobota, 22.11.2003 : 13:45:18 »

Vprašanje za Pzorka!

Kaj pa je tipo naredil, da je imel takoj tvojega psa na tleh?
Samo z lepimi besedami, kar ne verjamem.

            lp erika
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #28 : sobota, 22.11.2003 : 14:19:01 »

Marko, jaz mislim da sta dve vrsti skakanja. Eno je če pes skoči nate od veselja, eno pa je da pes skoči nate in se te oklene z nogami. To pa je znak dominance, vsaj kar sem jaz odnesla od šolanja. Ti dam moj primer; na poligonu delaš neko vajo(npr. poleg), vaja se konča, ti psa pohvališ, pes skoči nate in se te s prednjimi nogami oklene(lahko tudi naskakovanje).
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #29 : sobota, 22.11.2003 : 17:35:53 »

ce pes skoci nate in te skusa "pojahati" je to gotovo znak dominance. skakanje v pasji soli po koncani vaji, sem pa jaz vedno tolmacil z veseljem, da je vaje konec, in tudi "oklenil" se me se ni nobeden mojih psov.
sicer pa ne trdim, da sem ultimativni strokovnjak in mogoce tudi nimam prav. vseeno, po mojih izkusnjah je normalen pes z normalno vzgoji srecen, ce mu "ni treba" prevzeti "vodstva".
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Podrejenost
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines