mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 08:31:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: Kuža+muca
Strani: 1 ... 23 24 25 26 27 [28]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kuža+muca  (Prebrano 67191 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
iNina
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« Odgovor #405 : ponedeljek, 26.12.2011 : 12:43:49 »

Pozdravljeni vsi,
imate mogoče kakšen nasvet zame. Imam 1,4 leta staro francosko buldoginjo. Največji prijazni srček je. Vse ima rada. Z možem sva si zelo želela še mačke, ker sva včasih živela z njo. Muc je zelo prijazen ampak tudi izredno plašen. Povsem nepričakovano je psička izredno ljubosumna. Na začetku se je hotela igrati sedaj je samo še ljubosumna... Sicer se izogibata drug dugemu ampak... Muca je izredno prijazna in samo popiha nanjo, ko pride direktno k njej. Sploh ne upa po tleh hodit ker ja kao pasji teritorij in se očitno ne počuti varno. Imela sta manjši "prepir", ko ji je psička hotela vzeti hrano. Sem jo okregala in dala na njen prostor. Sicer psički posvečava še vedno ogromno pozornosti kljub ljubosumnosti.

Imate kakšen nasvet?

Hvala in lp vsem
Logiran
Leibniz
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #406 : petek, 17.08.2012 : 22:48:38 »

Imam 2 leti starega lhasa apsa. Problem, ki ga imam je, da si želim imeti tudi mačko. Pravzaprav bi začela z mačjim mladičem. Toda, ker že imam psa sem v dvomih. Moje dosedanje izkušnje z mojim psičkom ne kažejo, da bi le ta bil pretirano prijazen do mačk. Danes recimo sva bila na kmetiji pri babici in ker sem hotela videti kako se bo (pobliže) odzval na mlado mačko, sem vzela enega igrivega mačjega mladička, ki je pohajkoval okoli in lovil svoj rep, ter ga nesla mojemu psičku, da ga pod mojim nadzorom malo povoha. Ne vem zakaj je to napravil, ampak, z zobmi ga je prijel za tačko in to popolnoma nepričakovano (mucka sem držala v rokah, v naročju, tako da sta mu ti dve tački viseli dol, morda ju je zamenjal za visečo igračo). Zdel se mi je zmeden, kot da ne ve natančno kaj bi napravil z muckom in je slučajno poskusil, če sem mu prinesla kakšno malico. Saj ga ni močno prijel in ko sem zavpila nanj, je tačko takoj spustil. Ker je mucek postal paničen sem ga nesla nazaj k mami in ostalim mladičkom. Sicer pa kužka mladiči niso pretirano zanimali, večja težava je bila z večjimi mačkami. Enostavno se je hotel zagnati v njih. Pri tem je mahal z repom. Moj psiček ima namreč dokaj slabo navado, da obožuje, če se lahko v nekaj zapodi in tisto potem beži pred njim. Tega mu sicer ne pustim, vendar pa so mu moji starši pred leti ploskali, ko se je zaganjal v neke živali, saj se jim je zdelo grozno smešno, da se jih v resnici boji. Ni bilo videti, da se odraslim mačkam sploh upa prebilžati, je pa prav veselo bevskal vanje ter igrivo mahal z svojim repom, v tem, ko je mačka pihala nanj in delala grbo. Pa sem ga raje peljala stran, ker sem opazila, da si mačka želi izpraskati njegove oči. Samo enkrat je lahko pobliže povohal neko mačko, ki pa ni mogla kar zbežati, saj smo bili v zaprtem prostoru. Mačka ni bila navdušena in mu je eno primazala. Kot vidite nimam pojma kako se bo odzval na mačjega mladička, če se odločim, da ga prinesem domov, me je pa strah, ker mladički se pač ne znajo tako dobro braniti in bi ga moj kuža lahko prestrašil ali pa ga celo poškodoval. Modra bi se moj pes samo igral, vendar pa sem prepričana, da nobena mačka ne bo preveč srečna nad njegovim načinom igranja, še manj pa verjamem, da se ga ne bo prestrašila. Po drugi strani pa je problem tudi pri mački, ker ne vem kako bo ona sprejela njega. Sicer sem nameravala mačko dobiti od nekoga, ki ima doma vsaj enega psa. Tako, da ne bi bilo prevelike panike. Je pa težava, ker si želim mačko, ki prebiva v notranjih prostorih. Kar pomeni, da bosta z psom spala, jedla in se večinoma igrala skupaj. Zato bi bilo res dobro, če bi se razumela. Verjetno tudi jaz delam kakšno napako. Ali ima slučajno kdo kakšen nasvet, ki prihaja iz IZKUŠENJ? Ker bi mi prišel prav.  Smiley
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #407 : petek, 17.08.2012 : 23:00:46 »

Če pes ni izrazito agresiven do mačk, kar pa tvoj po moje ni, samo zmeden,  po mojih izkušnjah ni problema, definitivno pa bi jaz vzela mačka, ki je vajen psov. V zavetišču Horjul smo mi zadeli terno.  Wink
Logiran
riry
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.052


« Odgovor #408 : sobota, 18.08.2012 : 09:23:07 »

Se podpišem pod Sancov post Wink. Mi smo sicer posvojili že odraslega mačkona in ni bilo problemov, je pa res, da je bila naša psica vajena mačk. Sicer je pa ponavadi tako, da se psi domačih mačk hitro navadijo (ok, če niso res negativno nastrojeni do njih, kar se mi zdi po opisih, da tvoj ni) in jih vsaj tolerirajo, če se že ne igrajo skupaj, medtem ko so zunanje mačke lahko še vedno "plen". Tudi naša, ki je konstantno v mačji družbi (domači maček, pri teti imajo mačke, pri vseh kolegih, doma pri starših... Cheesy) se bo zunaj spozabila in želela tujo (bežečo) mačko loviti (lovski nagon Roll Eyes), tako da to ni ravno realen pokazatelj, kako se bo doma obnašala do nje. Seveda pa boš morala imeti psa in mačka sprva vedno pod nadzorom in ločena po potrebi, pa kako visoko poličko na razpolago, da se bo maček umaknil, če se bo počutil ogroženega.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #409 : sobota, 18.08.2012 : 15:58:00 »

Sicer je pa ponavadi tako, da se psi domačih mačk hitro navadijo (ok, če niso res negativno nastrojeni do njih, kar se mi zdi po opisih, da tvoj ni) in jih vsaj tolerirajo, če se že ne igrajo skupaj, medtem ko so zunanje mačke lahko še vedno "plen". Tudi naša, ki je konstantno v mačji družbi (domači maček, pri teti imajo mačke, pri vseh kolegih, doma pri starših... Cheesy) se bo zunaj spozabila in želela tujo (bežečo) mačko loviti (lovski nagon Roll Eyes), tako da to ni ravno realen pokazatelj, kako se bo doma obnašala do nje.
Pri nas je popolnoma enako. Roko je prišel k nam star 4 mesece, čez dva tedna se mu je pridružil 3 mesece star najdenček, oba mladiča sta se v trenutku "zaštekala". Doma smo imeli že taktrat 2 leti starega mačkona, ki se je psu radovedno približal, pa tudi umaknil, če se mu je zdel kuža preveč vsiljiv. Tudi "focnil" ga je kdaj po glavi s tačko, ampak nikoli ni bilo nobenih groženj.

Potem pa letos (pes star že dve leti) prinesem domov 8 tedenskega mucka, najdenčka. Najprej sem ga imela v transporterju, sedla na tla, poklicala psa k sebi, je malo čukasto gledal in začel nekaj bevskati in cviliti Wink Potem sem ga dala na "prostor", odprla vratca trabsporterja in pitala psa s priboljški, ker je bil miren in ni skakal proti mucku. Ko sem mucka vzela v naročje, je malo zapihal, pes pa poskočil par korakov nazav in začel nekaj bevskati, ma je bilo videti, da se male pošasti v bistvu - boji Grin. Mucka sem nekaj časa nosila v naročju, pes mi je sledil in dobival priboljške, ko je nežno povohal mucka oz. ko ni lajal nanj in se umikal. Prvih par dni smo bili skupaj samo pod mojim nadzorom, mucku sem za čez noč naredila kotičev v ločeni sobi, po enem tednu, ko sem videla, da se pes in mali muc čisto lepo tolerirata oz. se celo že igrata, smo ločevanje ukinili Smiley

Do ostalih, zunajih mačk pa je pes precej "lovski" - pravzaprav ga zanimajo, če bežijo, sicer pa, ko ima priliko, da mačko ovoha, ker se ta nekje ustavi in ga imam jaz seveda na povodcu, mu mačka ni več zanimiva kot "plen". Eno, ki jo zvečer redno srečujeva celo pusti čisto pri miru oziroma tudi mačka počepne in počaka, on jo ovoha, ona ga včasih malo napiha, ampak greva potem mirno naprej, pes ne zganja nobene histerije.

Po mojem ti bo z mirnim pristopom in postopnim navajanjem čisto lepo uspelo združiti mačjega mladiča s tvojim psom Smiley
To, kar tvoj pes zdaj nakazuje, ni čisto nič nenavadnega, radoveden je in ne ve, kako in kaj Wink
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #410 : sobota, 18.08.2012 : 19:14:19 »

Hja, Smiley, smo pa tudi taki, ki smo združevali mačko in psa ene tri leta... Cool Roll Eyes Tongue
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #411 : nedelja, 19.08.2012 : 00:38:17 »

Ja, Xena, jaz sem pozabla napisat, da je Roko (pes) čistokrvni Horjulc, za te pa itak vemo, da so najnajnaj, ane Wink

In - če bi Leibnitz iskal mucko med horjulskimi varovankami ... uspeh ne more izostat Smiley
Logiran

Unikatne tablice in portretki
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #412 : nedelja, 19.08.2012 : 07:13:03 »

No, vsekakor lahko Leibnitz poskusi tudi pri Mačji hiši- ziher je pač ziher  Smiley Wink
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #413 : nedelja, 19.08.2012 : 09:48:23 »

Ce razmisljas o macki - vsekakor vzami tako, ki je vajena psov, starost macke ni toliko pomembna.
Moja psica ni bila vajena mack, nasprotno, preganjala bi jih, ce bi jih lahko. Pa se je po spletu okoliscin pri nas naselila sosedova macka (in kasneje njeni mladici) in je bilo treba pac nekaj narediti za prijetno sobivanje. Psici nikakor nisem pustila, da macke preganja, macke pa (naceloma) tudi niso neka napadalna bitja, ki kar skocijo vate/zival. Zunaj dvorisca je psica se vedno imela zeljo po preganjanju mack, tudi te iste macke, ki jo je na dvoriscu pustila pri miru. Kasneje se je morala sprijaznit se z marsikatero macko, ki sem jo "privlekla" domov.
Pomembno je, da zdruzevanje poteka pod kontrolo in da napadalnost v kakrsni koli obliki, s katerekoli strani, preprecis. Prav tako kaksno prevec vneto igro (obicajno s strani psa) in da ju, dokler nisi popolnoma prepricana, ne puscas samih v istem prostoru. Kdo bi ti celo svetoval nikoli, ampak, mislim, da se nas tega vecina ne drzi. Je pa seveda odvisno od obeh zivali.
Kje vzames macka niti ni tako zelo vazno, ce ga le vzames nekje, kjer ti bodo znali o njem povedati dovolj (predvsem to, ali je macek vajen psov), bo macek veterinarsko pregledan, cepljen in kastriran(a).
Poleg tega - upam, da ves, kaj vse pase zraven k imeti macka.  Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #414 : nedelja, 19.08.2012 : 09:56:19 »

Tudi meni se zdi najboljša odrasla mačka, ki se psov ne boji niti ni do njih agresivna in je vajena bivanja v stanovanju. Namreč - odrasla mačka se bo znala sama zmenit s psom, na mladička pa bi bilo treba vsaj od začetka ves čas paziti, lahko bi ga pes poškodoval ali pa bi mladič silil v psa.
Logiran
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #415 : nedelja, 19.08.2012 : 11:17:23 »

Tudi jaz bi predlagala samozavestnega mačka, ki ni ravno 3-mesečni mladič, ker tukaj bo res potreben natančen nadzor. Sama bi se razgledovala po mačkih starih okoli 6-mesecev do odraslih, ki so vajeni psov in z njimi nekonfliktno sobivajo. Priporočam da se obrneš na Horjul, Mačjo hišo, DZZŽ Kranj ... in povprašaš. Kup mačkov, ki iščejo domove, namreč že živi s psi in ti bodo skrbniki znali povedati, kako se do psov obnašajo.

Sama sem pred dvema mesecema združevala psico in moja dva odrasla mačka, ki nista bila vajena življenja s psom. Psica je prišla k meni direktno z verige in imela idejo, kako bo mačke preganjala. Eden izmed mačkov pa zna biti do psov zahrbtno nasilen (izza hrbta iz grdo useka, kamor pade). Tako da je bilo potrebno, ko se je psica navadila mačk, paziti predvsem nanj in na to kaj počne za tvojim hrbtom. Ne igrajo se skupaj, spijo pa pol metra narazen, še vedno so previdni en z drugim, ni pa panike (na začetku sta se mačka npr. na smrt bala laježa). Skupaj so pod nadzorom, ko nas ni doma, jih ločujemo.

Združevala sem jih po načelu: najprej se samo vohaš in slišiš, nato tudi vidiš, šele nato srečanja pod nadzorom (pes v boksu ali na povodcu). Ko je psica mačke popolnoma ignorirala, sem jih šele spustila skupaj. Mačka sta prosto hodila naokoli, s psico sva pa vadili pozornost in odpoklic. Dobro je, da ima maček dovolj prostora za umik, če mu je do tega (predvsem višje površine).

Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #416 : nedelja, 19.08.2012 : 11:40:50 »

tale tribarvna lepotica po fotkah sodeč skoz lupčka pse na veliko in išče dom.
http://www.youtube.com/watch?v=1aTV50EMbNQ

ime ji je Image, je pa v Horjulu Smiley
Logiran
Strani: 1 ... 23 24 25 26 27 [28]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: Kuža+muca
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines