mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 17:34:10

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Beagle
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9   Dol
Natisni
Avtor Tema: Beagle  (Prebrano 32777 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #60 : ponedeljek, 14.11.2011 : 17:34:42 »

Zadnjič so me v Zooticu v BTCju napadl kako mučenje imam v mislih ko sem kupil natezno ovratnico... Smiley
A dej, kera bedna. Prodajajo jo, potem pa kupca napadejo, namesto do bi mu prijazno pojasnili, v kakšnem primeru jo je smotrno uporabljati.
Logiran
AndrazM
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 89


« Odgovor #61 : ponedeljek, 14.11.2011 : 17:46:20 »

Niso me prodajalci. Na blagajni sem bil pa je tam ena gospa ki je zraven stala začela, potem pa ji je (jo moram pohvalit) prodajalka lepo razložla namen te ovratnice in tudi ji pokazala neko revijo na temo te ovratnice.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #62 : ponedeljek, 14.11.2011 : 20:15:58 »

A, okej, sem narobe razumela. Za kaj pa torej potrebuješ to ovratnico?
Logiran
AndrazM
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 89


« Odgovor #63 : ponedeljek, 14.11.2011 : 20:27:37 »

Prijateljica me je prosila če grem po ovratnco za njeno labradorko...
Logiran
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #64 : torek, 15.11.2011 : 06:41:46 »

No ja Lanabela,

zame je to neumnost kar si povedala, mučenje je veliko kaj drugega, to pa sigurno ne s pravo uporabo, se pa strinjam, da za mladiča ni primerna.

Pa glede na to, da nimaš beagla, boš težko presodila, kaj je zanj najboljše.

Lp
Logiran
joe cool
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 83


WWW
« Odgovor #65 : torek, 15.11.2011 : 09:35:54 »

Meni osebno se zdi, da se pes bolj muči, ko zavoha sled in začne vleči ter čez čas, ko ne odneha - beagle pač Wink, sope in globoko diha, kakor pa v primeru, ko ima zatezno ovratnico in takoj odneha.
Bi bila pa silno hvaležna, Lanabela, če bi lahko izvedela, kako se "v nulo" in brez t.i. rukn-cukn metode nauči beagla hoditi poleg? Sem kar veliko prebrala o tej pasmi, predno smo se odločili za  beagla, pa niti v literaturi, niti v kontaku z ljudmi, ki zelo zelo dobro poznajo (in tudi imajo sami) to pasmo, niti v pasji šoli nisem dobila kakega boljšega nasveta.
Lp
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #66 : torek, 15.11.2011 : 09:50:05 »

Odgovor vaja, vaja, vaja, nagrada ob pravem času in postopno zviševanje kriterijev. Vedno mora biti zabavno...itd. Treba je kar dobro razmišljat zraven.
Pri "rukn/cukn"  pes ne vidi nobene koristi v tem, da uboga razen tega da mora, ker če ne sledi kazen in posledično pes nima nobene želje po tem, da bi ubogal tudi takrat, kadar ugotovi, da se mu nič ne more.

Nobene težke matematike zadaj. Na prvi pogled sicer izgleda, da da ta sistem dobre rezultate, ampak dolgoročno se izkaže da to ni tako super, kot se je na začetku zdelo.

Pri učenju s pozitivno nagrado rabiš občutno več časa, ampak so teli rezultati dolgotrajnejši, če je postopek izpeljan do konca in ne prekinjen nekje na sredi, kakor to počne velika večina ljudi.

Če se mora pa kakršnokoli kazen uporabljat večkrat zaporedoma pomeni, da ni učinkovita...

Biglca, ki je pred kratkim naredila izpit iz reševanja sigurno ni bila prvenstveno šolana na tak način vsaj kolikor poznam njihov način šolanja. In rezultati niso zanemarljivi  Cool
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #67 : torek, 15.11.2011 : 09:52:12 »

Pozabla pripisat, da vsa čast vodnikom in kolegom za vztrajnost!
Logiran
joe cool
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 83


WWW
« Odgovor #68 : torek, 15.11.2011 : 10:15:25 »

Se nismo razumeli - to, da se psa ustavi, ko potegne, nikakor ne izključuje vaj s pozitivno motivacijo in nagrado, ko dobro dela in da se pri tem tudi zabava.  To, da pri beaglu rabiš veliko časa in potrpljenja, je pa tako dejstvo, ker je samosvoj in zelo vztrajen.
Logiran
AndrazM
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 89


« Odgovor #69 : torek, 15.11.2011 : 10:43:39 »

Mislim, da je brezveze pametovati, ker vsak pes drugačno odreagira na drug povodec. A nebi bilo bolje dati tistih 10€ pa si kupiti še en povodec in sprobati kaj je bolje? Jaz vem da bom Smiley V gozdu ga bom pač imel na oprsnici, ker bo najverjetneje vlekel, v mestu/gneči pa bo na ovratnici, navadni ali natezni.
Logiran
joe cool
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 83


WWW
« Odgovor #70 : torek, 15.11.2011 : 11:17:36 »

AndrazM, se strinjam, mi imamo in smo sprobali vse živo, tudi flex (NAPAKA), ovratnice (razne) pa imam vedno po žepih in se glede na pričakovano situacijo odločam, katera je boljša. Edino oprsnice nismo nabavili, pogled na beagla z oprsnico je prav patetičen Grin, pa še vleče potem lahko še bolj - čeprav je bolj majhen, je to izredno močan pes.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #71 : torek, 15.11.2011 : 11:46:36 »

Citat
Pa glede na to, da nimaš beagla, boš težko presodila, kaj je zanj najboljše.
Nimam bigla, sem pa s parimi delala.

Citat
da se pes bolj muči, ko zavoha sled in začne vleči ter čez čas, ko ne odneha - beagle pač Wink, sope in globoko diha, kakor pa v primeru, ko ima zatezno ovratnico in takoj odneha.
A da takoj odneha če ima zatezno? No ja že mogoče, a kolikor jaz poznam pse, ki na vsak način želijo nekam in vlečejo, zatezna ovratnica ne ustavi. Samo nekoliko bolj temeljito se davijo na zatezni kot na navadni. Še več - če pes na zatezni in nekoliko daljšem povodcu (sploh ni nujno sledni ali fleks) nenadoma močno potegne in ga zatezna dovolj močno zategne, lahko pride do poškodbe grla (videno v praksi večkrat). In če slučajno uide pes  z zatezno ovratnico na sebi, se bo v primeru, da se kam zatakne zadušil po kratkem postopku. (tudi že videno v praksi) Če že, potem je v takih situacijah veliko bolj učinkovita in humana bodečka.

Citat
kako se "v nulo" in brez t.i. rukn-cukn metode nauči beagla hoditi poleg?
Enako kot se u nulo nauči poleg polarca, hrta ali pa katerega koli drugega psa. Po korakih. S kliki in nagradami v primernih trenutkih. pri naštetih psih še posebej lepo uspe, če vajo poleg učiš po enakih principih, kot se uči trikce. Rabiš pa za bigla (ali španjela ali še česa lovskega) bistveno več časa in vztrajnosti, pa ne zato, ker so toliko bolj trmasti, vztrajni, neumni ali kaj jaz vem kakšni še, ampak zato, ker jih vonji veliko bolj motijo kot druge pse in je potrebna močnejša motivacija da se sploh lahko skoncentrirajo na dlo.

Logiran
Barbara10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 216


« Odgovor #72 : torek, 15.11.2011 : 12:25:27 »

Prav lepo je videti beagla, ki tece in vlece oz., ki ve kaj dela in je tudi za to delo na oprsnici oz. se vec, na ustrezni oprsnici:


Kako izkoristiti nagone: http://vimeo.com/31753048 (uporabno za canicross, deloma za mantrailing; oni temu recejo canicross trailrunning). Pes je lahko tudi odlicen doghiking pes. In to je vse na oprsnici. Pa izgleda se da na tak nacin ustrezno zadovoljiti nagonom in imamo tako doma zadovoljnega beagla Smiley

Vse povezave in slikca so od tu: http://www.sara-runningwiththepack.com/. Vzemite vsi lastniki beaglov to gospo za vzgled.

Za vzgled si vzemite se to lastnico beaglov: http://www.fourleggedpal.com/2011/01/17/canicross-scotland-running-with-dogs/. Pa poskusajte posnemati.


Se moram kar strinjati z Lanabelo, ker sem videla ze beagle (in 1 hrta, 1 samojeda), ki so znali kaj vec kot le poleg, pa ni bilo cukanja... V gozdu so pa vseeno na povodcu. Vsi, ki za katerokoli pasmo pravite, da gre le z zatezno in negativno motivacijo, ste za casom. Za nekatere tukaj predvidevam, da imate prvega psa, hodite prvic v solo in zajemate znanje z veliko zlico, ki je pa vcasih "zastarelo". Zatezna se ne rabi uporabljati za ucenje poleg (ne bom rekla, da se je ne sme uporabiti, ker vcasih je potrebno, a ne za poleg, odvajanje vlecenja?!) - zal tako se veliko ljudi uci in dokler stara garda ne gre pod ruso...
Logiran
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #73 : sreda, 16.11.2011 : 08:26:48 »

Barbara10,

tale slika je pa zelooo samomorilska oz. morilska, probaj, na slikah izgleda vse cool, si že mogoče kdaj tekla po gozdu, si mogoče kdaj tekla z 2 psoma, ki takole vlečeta, meni izgleda tole vsaj glede na moje povprečne tekaške sporobnosti neizvedljivo?Huh Hvala jaz nebi nikoli, sem tekač, tudi po gozdnih progah in imam 2 psa, ampak ko tečeš in začneta vleči v svojem tempu, greš lahko zelo hitro ne več po nogah ampak po nosu. Prosim vas, dajte gledati malo z realnimi očmi, ni vse res, kar se najde na slikah!!!! Pa tudi če je, jaz pač nisem Tomaž Humar in se extremističnih športov pač ne grem, priznam pa, da smo si ljudje različni. Pes sploh, če teče pred teboj nima občutka, kako hitro lahko tečeš ti in koliko si utrujen, da ne govorim v gozdu, drseče listje, spolzka zemlja (in tak dolg korak v drsečem listju, namiguje na to, da bo ženska ob pristanku naredila špago), skratka probajte definitivno pa je to "misija nemogoče" in tudi ne mislim posnemati, tečem v gozdu in hočem še nekaj časa živet.

Tole z vrvicami in ovratnicami pa je tako nazadnjaško razmišljanje, vsaka je primerna, če je lastnik podučen, kako ravnati z njo, tako, da prosim, vsak ima svoj "okus" in taki komentarji sigurno niso primerni, vsaj zame ne. Pač en ima flexi, drug ima navaden povodec, tretji ima ..., če zna s tem delat, je vsak povodec OK, ravnotako je z vratnico, le da nekatera zahteva več vložka v smislu časa in živcev, da se kuža odvadi raznih navad.

Kaj je kdo kdaj videl in s kom je delal te še ne naredi strokovnjaka in specialista za določeno pasmo, zato, se jaz vedno vzdržim dajanja "strokovnih" nasvetov lastnikom pasem, katerih nisem lastnik, pa še pri isti pasmi, so si psi lahko zelo različni in še tukaj moraš vedno poudariti, da je to pač izkušnja glede na lastnega psa.

Drugače se za zatezno načeloma strinjam z Lanabelo, če je seveda uporaba nepravilna, lahko sledi vse kar je napisala. Poudarjam, da je pomembna pravilna uporaba katerekoli vratnice in ne samo zatezne. No bom podala svoj primer iz izkušenj, da smo bili na beagle pikniku v Nemčiji in večina beaglov je imela navadne vratnice, usnjene, iz najlona, ... in ko smo odšli na pohod, so vsi psi na teh vratnicah tako nenormalno vlekli svoje lastnike hrib, da so imeli jezike do tal in opazil se nenormalno razvitost psa, veliko jih je imelo zvite tačke, da ne govorim, o predimenzioniranih prsih zaradi same vleke. Da ne govorim o izgledu lastnika, ki se nemočno opoteka za psom, ki vleče v hrib in na koncu sta imela oba pes in lastnik jezike do tal in sta lovila sapo, kot bi jih kdo davil, da ne govorim o prstih otečenih zaradi pomanjkanja krvi, zaradi zategnjenega povdca itd.. Pač zavedati se je treba, da tukaj ni kriva vratnica in ne pes, ampak sam lastnik. Seveda pa je potrebno vzeti v ozir dejstvo, da je večina kupcev "nestrokovnjakov" za šolanje in večina nima niti pol toliko avtoritete, kot bi bilo potrebno za vzgojo svojega psa.

Lp
Logiran
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #74 : sreda, 16.11.2011 : 08:59:19 »

Sem pozabila omenit,

da definitivno priporočam vsakemu lastniku beagla, pred raznimi "športnimi" podvigi, da pri svojem psu preveri displazijo, ki je pri tej pasmi že zelo pogosta, v Nemčiji in drugje po tujini je ta pregled že poteben za pridobitev vzrejnega dovoljenja, pri nas pač žal še ne  Angry Undecided  in v Nemčiji je že izredno veliko beaglov z D displazijo in še več. In velikokrat me stisne pri srcu, ko vidim lastnike beaglov kako svoje večinoma tudi predebele kužke navežejo na kolo in podijo s kolesom, ne vem, kakšna "usluga"  se pri tem dela psu???!?!

No mi smo najbrž oz. 100% edini v SLO, ki smo beaglu dali pregledati displazijo in žal moram priznati, da jo ima Cry, torej .....

Lp
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Beagle
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines