mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 17:40:11

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Različni pristopi v šolanju psov
Strani: 1 ... 10 11 12 13 14 [15]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Različni pristopi v šolanju psov  (Prebrano 54729 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #210 : petek, 26.08.2005 : 12:49:13 »

Me vprasaj takrat ko ga bom imela.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #211 : petek, 26.08.2005 : 15:20:31 »

Se tole o prisili, sem enkrat ze napisala, bom se enkrat. V bistvu je vse prisila, tudi to, da ti psu reces "sedi", je prisila, ker ga pac "prisilis" k sedenju, ceprav bi morda on raje lezal ali pa stal. Ponavadi pa se prisila enaci s silo in reklama, da nekdo ne sola s prisilo, v bistvu pomeni (zame osebno), da namesto cukov, tisanja riti k tlom, vlecenja glave k tlom in whatnot-anja, uporablja druge metode, kjer sila ni potrebna.
Jaz v grobem lahko psa spravim na sedi na dva nacina-lahko mu rit butnem na tla in seveda uporabim silo, lahko pa grem s priboljskom preko glave in mora pesjan, ce zeli slediti, dati rit dol. Brez sile. Se vedno pa je oboje prisila.
Bolj na kratko povedano moje mnenje o prisili na splosno (in nahitro).

Opomba: sila teze je seveda nekaj drugega, zato rajsi uporabljam besedo "gravitacija".
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #212 : petek, 26.08.2005 : 16:03:06 »

Vsakega psa, velikega ali majhnega se da učiti brez ovratnice in brez povodca, brez prisile in brez uporabe sile samo s pozitivno motivacijo. Pa še zelo dobro gre, manj kot je sile, manjši je odpor. Samo na tečaju, kjer je več po možnosti nevzgojenih psov skupaj, je delo od začetka brez povodca neizvedljivo. da se sicer delati s pozitivno motivacijo in negativno kaznijo, ampak 90% lastnikom se to ne ljubi, hočejo hiter rezultat s čimmanj vloženega lastnega truda. saj se vidi, kako malo se da lastnikom recimo igrati s psom. Celo če se tega na začetku naučijo, se jim zadeve kasneje ne da uporabiti. Zatezna ovratnica sama po sebi je čisto v redu, vendar pa predstavlja za lastnike preveliko potuho. Kjerkoli jo na tečaju uporabljajo, se po nekaj tednih sliši samo še cukanje ovratnic pa prav pičlo pohvalo. Pa še za inštruktorje je lažje tečajnike čimprej postaviti v vrsto in jih goniti gor in dol po vadbišču namesto da bi se ukvarjal s vsakim posebej. In večini celo uspe pse na koncu nekaj naučiti. Torej vse v redu, samo ne trdite, da se drugače ne da delati.
Priznam, za šolanje poslušnosti dam mojim psicam gor zatezno ovratnico. Zato, ker potem točno vedo, kaj bodo počele in se vsaj malce zresnijo. (delajo zelo različne zadeve) Tudi se obnese za korekcijo kakšnih počasnih obratov (saj ne da se ne bi dalo brez, je samo bolj enostavno in hitreje) Pri mojih zadostuje že zvok in jih ni treba cukati.

Se mi pa zdi uporaba zatezne ovratnice za kar koli drugega kot za šolanje povsem neprimerna. Pes ki vleče na navdni ovratnici bo vlekel tudi na zatezni. Samo še dlako bo imel uničeno in bolj se bo dušil (lahko pride tudi do poškodbe sapnika)
Če psa ne moremo obvladati na navadni ovratnici, je bolje uporabiti halti.
Odvezani psi pa zatezne ovratnice sploh ne bi smeli imeti gor, sem videla že precej grdo odklanih slednikov, polomljenih krempljev, tudi za zob se je že zataknila.
Da o privezanih psih na zatezni sploh ne govorim.  So se že zadušili, si uničili sapnike pa še kaj bi se našlo.

Psa se da naučiti sed tudi tako, da počakaš da sam sede, mu klikneš (ali uporabiš drug signal ali besedo)in daš nagrado (brez povelja), pustiš da dela kar hoče, ko se vsede spet ponoviš zadevo....Saj poznate sistem ali ne.  Pes se potem začne vsedati ne zato ker bi mu mi rekli, ampak zato, ker se mu to splača. In to počne z velikim veseljem, ker misli, da on manipulira z nami (nas pripravi do tega da mu damo priboljšek) ne pa mi z niim. Pa še malo mora uporabiti možgančke, da ugotovi kaj je tisto, kar prinese nagrado.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #213 : petek, 26.08.2005 : 16:16:11 »

Klikanja nalasc nisem omenila, ker sem o tem ze precej pisala in trenutno nimam casa se enkrat, in pa ker je sama tematika kar zanimiva, pa bi bilo skoda sesut to s ping-ponganjem glede klikerja in ponovnim razlaganjem + in - kazni in motivacij, ter E-ja oz. kar celotnega OC-ja.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #214 : sobota, 27.08.2005 : 12:10:11 »

Seveda ga nisi omenila, ker ti sesuje celo tvojo teorijo.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #215 : sobota, 27.08.2005 : 12:18:30 »

In katera teorija je to?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #216 : sobota, 27.08.2005 : 12:54:30 »

OK: Nanook, tokrat se ti moram opravičiti, sem šla prebrat tvoje tastare poste.
Logiran
Malko
novinec
*
Sporočil: 44


« Odgovor #217 : četrtek, 19.01.2006 : 23:14:11 »

Pozdravljeni.
Imam 10 mesecev sratega Malamuta. Je že prava mrcina.
Vsede se samo da rečem sedi (če imam pribolšek, ponavadi imam, to dela prav iz veselja), prostor naredi samo da s prstom pokažem na tla in rečem prostor, seveda takoj pribolšek, glej tudi naredi takoj. Ko sva doma, zunaj tako, tako ..., če so kakšni drugi psi zraven, potem so oni bolj zanimivi. Za odpoklic ga pohvalim ko pride do mene, ne glede kam je prej ušel. Poleti sva hodila v malo šolo, delali smo tudi veliko s klikerjem, kar deluje, samo bi moral bolj vadit doma. Sedaj kliker manj uporabljava (skiraj ne). Šel bi s psom začetek marca v pasjo šolo (pes bo imel 20.marca 1 leto). Zanima me, če imate predlog, kam naj ga peljem, kam naj greva v pasjo šolo. Rad bi pa naredil tudi izpit z Malamutom.
Hvala za odgovor.
Res ste super.
LP Malko.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #218 : petek, 20.01.2006 : 09:42:45 »

Moraš povedati iz katerega konca Slovenije si in ali bi nadaljeval s klikerjem oz zakaj ne nadljuješ tam, kjer sta se že šolala.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #219 : petek, 20.01.2006 : 13:30:44 »

Pozdravljeni.
Imam 10 mesecev sratega Malamuta. Je že prava mrcina.
Vsede se samo da rečem sedi (če imam pribolšek, ponavadi imam, to dela prav iz veselja), prostor naredi samo da s prstom pokažem na tla in rečem prostor, seveda takoj pribolšek, glej tudi naredi takoj. Ko sva doma, zunaj tako, tako ..., če so kakšni drugi psi zraven, potem so oni bolj zanimivi. Za odpoklic ga pohvalim ko pride do mene, ne glede kam je prej ušel. Poleti sva hodila v malo šolo, delali smo tudi veliko s klikerjem, kar deluje, samo bi moral bolj vadit doma. Sedaj kliker manj uporabljava (skiraj ne). Šel bi s psom začetek marca v pasjo šolo (pes bo imel 20.marca 1 leto).

To je čisto normalno,  da  doma  vse naredi ko so  pa  drugi psi zraven je pa  konec.  Saj imaš  pubertetnika. Wink Cheesy
Neglede  v  kakšno  šolo  ga  boš  vpisal. Sedaj vadita kolikor je le mogoče.  Nič ni narobe  , če pes  že kaj zna  ko pride v pravo šolo. Wink
V kolikor  mu boš pa  sedaj v teh mesecih popuščal  ,  bo pa potem toliko težje.  Tako nekako je bilo pri meni Wink Smiley. Vidva  kar lepo  počasi  doma  trenirajta apel  vaje, in  , ko bosta  tečajnika v šoli    bosta    lahko  tudi  malo  zabušavala , če  se vama  ne bo ravno  dalo  preveč  delati. Grin      jaz  sem morala  dvakrat  bolj delati  kot ostali.
Ko so  ostali tečajniki, klepetali na sredi  in njihovi psi  mirno čakali na prostoru(  odlaganje)  , sem se jaz  ubadala  z mojim psom  in  ga  terala nazaj na mesto kjer  sem  mu  ukazala  prostor.  On je  pa  vstrajno lazil(  puzal)  za menoj. Pa  tudi v tazaresni šoli je  kar precej drugače  kot v mali.  Psi  so že  malo bolj zreli,  in je   razlika  med malo šolo.  V mali šoli je tako ali tako bolj poudarek  na sami socializaciji   psa  kot pa na učenju.
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #220 : sobota, 21.01.2006 : 00:00:06 »

Tudi pr moji je tako, da doma bo ubogala skoraj vedno, seveda potem dobi nagrado Smiley, pa tud na vrtu oz kjer koli pač že ni drugih psov, če pa so  pa je malce drugače, no rine prav k vsekemu, no še taka je še posebno če sreča kakega poznanega psa, teh pa ni malo...... jo tudi puberteta malce daje Grin....  No Malko mislim, da že prav dobro veš v katero šolo ga boš peljal, če ne tja kamor sta hodila v malo šolo , pač pa tja na Brdo. No mogoče pa ima od vas kdo kak predlog vseeno, kje so tud v okolici lj ali v lj izšolali kakega AM? No vem pa , da če sam ne delaš s psom nič ti nobena šola ne pomaga, pa tud če tam ful uboga, je drugje lahko drugače...pač s psom treba vadit ...vadit ...in vadit, seveda v obliki igre, pozitivne motivacije in vsekakor priboljškov,......pa lp
Logiran
Malko
novinec
*
Sporočil: 44


« Odgovor #221 : nedelja, 22.01.2006 : 12:43:48 »

Moraš povedati iz katerega konca Slovenije si in ali bi nadaljeval s klikerjem oz zakaj ne nadljuješ tam, kjer sta se že šolala.

Iz okolice LJ sem (kot je že aska2005 omenila)

Sprašujem pa ker imam Malamuta, kje bi bilo najbolj primerno zanj (in zame  Smiley ) da bo priden in ...
Pa da bova naredila tist izpit ...  Na rastave ga ne bom vozil. Greva pa dostikrat v mesto, pa na pivo gre včasih z mano  Grin .
Logiran
tinta
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 143


« Odgovor #222 : sreda, 23.05.2007 : 11:48:04 »

Pri kateri starosi je kuža dovolj zrel za zatezno ovratnico?
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #223 : sreda, 23.05.2007 : 11:53:41 »

Nikoli. Uporabljal nezatezno ali polzatezno ovratnico.
Logiran
Strani: 1 ... 10 11 12 13 14 [15]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Različni pristopi v šolanju psov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines