mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 11:47:24

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Strani: 1 2 [3] 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)  (Prebrano 42427 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #30 : sreda, 30.01.2013 : 11:08:06 »

Več ali manj se vsi strinjajo, da so mačke tiste, ki povzročajo težave in stroške, vendar so sklenili kompromis - minister bo lahko predpisal registre za tiste vrste živali, kot bo potreba, torej tudi za mačke.

Iz Poročila Odbora za kmetijstvo ...
Predsednik Veterinarske zbornice Slovenije pa je izrazil prepričanje, da že veljavni zakon s svojimi vsebinami zagotavlja dovolj visoko raven varstva živali, le določbe zakona bi bilo treba dosledno izvajati, nad izvajanjem pa zagotoviti nadzor vseh pristojnih organov in v kazenskih določbah določiti kazni za nespoštovanje predpisanih ukrepov.
Zbornica tudi podpira idejo o uvedbi registra lastnikov mačk in vidni označitvi prostoživečih mačk po opravljeni sterilizaciji ali kastraciji, saj mačke, predvsem potepuške, predstavljajo precejšnjo nevarnost širjenja stekline in drugih kužnih bolezni ter zoonoz. Z registracijo in označevanjem mačk bi bila zagotovljena večja preglednost gibanja živali.


- v zvezi z določbo 3. člena Predloga zakona, ki se nanaša na registracijo psov in vodenje centralnega registra psov, in predlogom za amandma Odbora, katerega namen je uvedba obveznega označevana (čipiranja) in vpisovanja v centralni register tudi za mačke, je večina članov Odbora nasprotovala temu predlogu, saj takšne določbe zakona v praksi sploh ne bi bilo mogoče izvajati. Predstavnica Lajke pa je opozorila, da v nekaterih zavetiščih ta praksa že deluje; vsako oddano mačko čipirajo in vzpostavljajo register prav z namenom lažjega identificiranja lastnika v primeru, da se po izginotju žival vrne v zavetišče. Tudi predsednik Veterinarske zbornice Slovenije je menil, da bi bila vzpostavitev oziroma vsaj možnost vzpostavitve registra mačk smiselna in bi jo bilo mogoče ob določenih logističnih naporih tudi realizirati. V prid temu predlogu je tudi dejstvo, da je to področje v Sloveniji najbolj neurejeno in predstavlja čedalje večji in neobvladljiv problem predvsem za zavetišča. Pri tem je še opozoril, da v Sloveniji prostoživeče živali niso največji problem; večji problem so tiste lastniške mačke, ki jih lastniki bodisi ne cepijo proti boleznim, ki ogrožajo zdravje ljudi in ostalih živali (npr. problematične nalezljive mačje bolezni), oziroma so zapuščene.
Predstavnik MKO pa je pojasnil, da je Slovenija ena redkih držav, ki ima obvezen register psov, registra mačk pa nima nobena evropska država. Če bi sprejeli predlagano dopolnilo, bi bila v tem delu Slovenija izjema. Izrazil je tudi prepričanje, da čipiranje mačk ne bi bistveno prispevalo k njihovi boljši zaščiti, bi pa sprejetje takšnega predloga povzročilo vrsto operativnih težav, začenši z ugotavljanjem izvora mačk, izdatno pa bi bili finančno obremenjeni lastniki živali oziroma občinski proračuni, kolikor lastniki teh živali ne bi bili znani.
V nadaljevanju obravnave tega člena pa so člani Odbora podprli predlog za amandma Odbora, ki poleg centralnega registra psov omogoča vzpostavitev novih registrov za nekatere druge vrste nevarnih živali, ki jih nimamo popisanih (npr. plazilci, kot so krokodili, kače, itd.). Odločitev o morebitni vzpostavitvi novih registrov je v pristojnosti ministra.


3. člen
6. člen se spremeni tako, da se glasi:
"6. člen
[...]
Upravni organ, pristojen za veterinarstvo, lahko vodi tudi registre za druge vrste hišnih živali, če so podani strokovni razlogi, zaradi katerih morajo biti te živali označene na predpisan način. Za te registre se smiselno uporabljajo določbe prve in treje alinee tretjega odstavka tega člena ter četrtega, petega, šestega in osmega odstavkla tega člena.
[...]"
Logiran

lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #31 : sreda, 30.01.2013 : 11:38:32 »

Joj,joj,Lanabela,kako se strinjam s tabo!Še posebno glede tistega dela o reševanju psov,ki jim grozi "Točno opoldne"!
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #32 : sreda, 30.01.2013 : 12:08:36 »

Državni svet je dal 23. 1. 2013 Mnenje k Dopolnjenemu predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali - KLIK, predsednik Državnega zbora pa ga je včeraj poslal vladi in prosi, da vlada do mnenja DS zavzame stališče - KLIK.

Novelo zakona (spremembe, ki se zdaj sprejemajo) sta podprli Kmetijsko gozdarska zbornica in Veterinarska zbornica, Kinološka zveza pa ji nasprotuje, ker pravi, da je usmerjena v ukvarjanje s posledicami in ne v odpravljanje vzrokov problemov.

O tem je Državni svet več pisal 09.01.2013 v Mnenju Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali - KLIK, kjer je tudi nekaj 'razlage' takega stališča KZS (zastopal jo je mag. Blaž Kavčič), vendar brez kakršnegakoli konkretnega predloga ali vsaj opisa rešitev, za katere se zavzema KZS. Tudi nikjer drugje mi ni uspelo najti nobenega formalnega predloga ali kakšne druge konkretne vključenosti KZS v spremembe zakonodaje, ki sedaj poteka v DZ.

Resnično me zanimajo predlogi in rešitve KZS. Ve morda kdo kaj več? Namreč, povsem se strinjam, da bi bilo treba več storiti na področju preventive, vendar ne vem, na kaj KZS cilja in fajn bi bilo videt, kaj konkretnega je storila v zvezi s tem (tako ob sprejemanju zakonodaje - s konkretnimi predlogi sprememb, kot na področju preventive v svojih vrstah in širše).
Logiran

uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #33 : sreda, 30.01.2013 : 12:21:00 »

Odlično. Torej bo po novem zadostovalo, da se boš nekomu zameril, pa boš imel registriranega nevarnega psa? Ker pri ugrizu je vsaj približno mogoče dokazovati ali je ugriz resnično bil ali ne, kako pa se braniti, če te obtožijo, da imaš neobvladljivega in napadalnega psa? Ker je folk lahko  tudi žleht in ker niso redki, ki zamenjujejo igrivost/strah z napadalnostjo. In kakšna je definicija napadalnosti? Pumpanje za ograjo/v pesjaku, zaganjanje na ketni/povodcu, lajanje na balkonu ali renčanje na drugega psa? Kakšna je definicija neobvladljivosti? Ne vem, če imajo še kje uzakonjen tak umotvor.

Po drugi strani pa....pes z bogato zgodovino (prijavljenih) ugrizov, se znajde v zavetišču, a menda sploh nima statusa nevarnega psa, društvo ga oddaja pod nujno ker mu grozi evtanazija, pet pred dvanajsto pes dobi novega super duper odgovornega lastnika, vsi hepi hepi, a kaj ko dan potem novi lastnik objavi posnetek tega istega psa na sprehodu spuščenega brez povodca, brez nagobčnika, še celo sledni povodec se ne vleče za njim. Plosk plosk. Kakšen nevaren pes, glejte ga kako je priden in ubogljiv mucek.
In ko bo zaradi takih in podobnih genijev spet prišlo do hujše nesreče, kako bodo pa potem zaostrili zakon? Bo nevaren pes že tisti, ki te bo krivo pogledal?

Super povedano!
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #34 : četrtek, 31.01.2013 : 13:55:56 »

MAGNETOGRAM - (od odseka številka 103 (SD) - 30. 1. 2013 od 17.49 naprej)

- KLIK = Pregled sprejetih amandmajev in členov (31. 1. 2013)

Državni zbor bo tretjo obravnavo predloga zakona opravil na naslednji seji. Predlog zakona za tretjo obravnavo pripravi Vlada Republike Slovenije - dopis vladi.

11. redna seja DZ je predvidena za 4. marec 2013.

Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #35 : sreda, 20.02.2013 : 12:11:10 »

Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C) je 14. 2. 3013 vstopil v tretjo obravnavo DZ - KLIK.

KLIK - Besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali - tretja obravnava 14.02.2013 [Vlada Republike Slovenije]

Tole zgoraj je prečiščena verzija predloga ZZZIV –C, v kateri so zajeti vsi sprejeti amandmaji in spremembe, kar je bilo izglasovano v predhodnih postopkih. Za spremljanje prijazen dokument Smiley
Logiran

maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #36 : sreda, 20.02.2013 : 12:49:49 »

Ja, se povezavo dodaj ... (link ne dela) Tongue
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #37 : sreda, 20.02.2013 : 13:05:47 »

Ja, prav res, a ne  sram

KLIK - Besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali - tretja obravnava 14.02.2013 [Vlada Republike Slovenije]
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #38 : nedelja, 24.02.2013 : 16:41:27 »

Tole pa moram semle nalimat, ker me prav neznansko ujezi, če folk stresa kretenaste komentarje (fb jih je poln, ker pač ta članek limajo kot suho zlato okrog) glede zadeve, ki je že zdavnaj na smetišču zgodovine.

Bralka: Lovijo jih na domačem pragu. Zavetišče: Ni res!
Objavljeno: 22.02.2013 13:03, Avtor: A. K.
Med Slovenci veliko prahu dviga nov predlog zakona, ki ga je po besedah naše bralke 10. januarja letos v državni zbor vložila Jadranka Juras, glasbenica in velika borka za pravice živali. Zakon naj bi predvideval uvedbo prispevka za zatočišče za zavržene živali, ki bi ga plačevalo vsako gospodinjstvo, in sicer v višini 11,44 evra.

http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/bralka-lovijo-jih-na-domacem-pragu-zavetisce-ni-res

A bi se lahko novinarji pred pisanjem takih člankov pozanimali, kaj je res in kaj ne? Predlog je bil, to je res, vendar taksa v predlogu zakona ni več predvidena. Člen je črtan.

V zadnji verziji, ki jo je za tretjo obravnavo v DZ pripravila Vlada RS, jasno piše:

18. člen
- (črtan 31. a člen)


Dokument je dostopen na KLIK (14. 2. 2013)

31. a člen je predvideval takso. - KLIK (28. 9. 2012)
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #39 : ponedeljek, 04.03.2013 : 07:14:02 »

V četrtek, 7. 3. 2013, ob predvidoma 11.00h, bo na 11. seji DZ:

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-C),
tretja obravnava, EPA 666-VI (4. točka) (2 uri 10 minut)
- dodatna obrazložitev predlagatelja - Vlada 5 min
- predstavitev stališč poslanskih skupin, razprava poslancev
o Predlogu zakona v celoti:
- PS skupni čas PS = 20 min
- SDS skupni čas PS = 20 min
- SD skupni čas PS = 20 min
- DL skupni čas PS = 10 min
- SLS skupni čas PS = 10 min
- DeSUS skupni čas PS = 10 min
- NSi skupni čas PS = 20 min
- nepovezani poslanec mag. Ivan Vogrin 5 min
- nepovezani poslanec Ivan Simčič 5 min
- predlagatelj 5 min.

KLIK
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #40 : četrtek, 07.03.2013 : 10:53:22 »

Evo, dobri dve uri lahko na TV3 spremljamo debato v tretji obravnavi ZZZiv-C v DZ.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #41 : četrtek, 07.03.2013 : 12:06:46 »

Glasovanje bo danes, najkasneje ob 17:40
Kot je videti, bo večina sprejem predloga podprla. Smiley
Logiran

nusko
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 245


WWW
« Odgovor #42 : četrtek, 07.03.2013 : 12:10:51 »

Hvala, Jana  Smiley  Eden redkih momentov, ko mi je žal, da nimam TV-ja.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #43 : četrtek, 07.03.2013 : 12:13:25 »

Maš pa verjetno dovolj dobro internetno povezavo za spremljanje online Wink.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #44 : četrtek, 07.03.2013 : 17:10:11 »

ZZZiv-C je sprejet: za 71, proti 3 poslanci. bravo

Sklep: Zakonodajno-pravna služba pripravi čistopis ZZZiv-C.
Za 71, proti 10 poslancev, sklep je sprejet.

Končno besedilo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali je na KLIK.
Logiran

Strani: 1 2 [3] 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines