mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 13:55:17

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Strani: 1 2 3 4 5 [6]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)  (Prebrano 42431 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #75 : četrtek, 14.05.2015 : 09:48:23 »

Hvala. Cool
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #76 : sreda, 15.06.2016 : 11:03:28 »

Tole je sicer že staro, pa ne bo nikomur škodilo, če spet malo osvežimo, še posebej zato, ker BIC ponovno vabi na usposabljanje članov društev in poslovodstev organizacij, ki na področju zaščite živali delujejo v javnem interesu:
Izvedba: oktober 2016
Vsebina programa:
- Osnove zakonodaje na področju zaščite živali.
- Osnove zakonodaje na področju splošnega upravnega postopka, inšpekcijskega nadzora in prekrškovnega postopka.
- Aktualne teme na področju zaščite živali.
Ob zaključku usposabljanja bodo udeleženci prejeli potrdilo o prisotnosti na usposabljanju po programu za pridobitev statusa društva ali organizacije, ki na področju zaščite živali deluje v javnem interesu.
Cena usposabljanja: 80,00 eur ( DDV vključen)

Več informacij in prijave ...

Pridobitev statusa v javnem interesu na področju zaščite živali za društva, zavode in ustanove - podrobno na spletni strani CNVOS - klik
Logiran

uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #77 : sreda, 15.06.2016 : 11:15:37 »

A če so člani društva že bili na prvem usposabljanju (se mi zdi da dve leti nazaj), potem ni potrebno spet it?
Resnično upam, da so kaj izboljšali predavanja, ker na prvem je bilo (menda, tako so meni povedali naši člani) obupno.

Konec koncev ni niti poceni zadeva.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #78 : sreda, 15.06.2016 : 11:48:49 »

Po moje je tako, da ko enkrat pridobiš potrdilo o prisotnosti na usposabljanju Tongue, je to to do smrti. Cheesy
Ali pa vsaj do spremembe zakonodaje.

Ve kdo, kje bi bil seznam vseh (društev, zavodov ustanov), ki imajo status na področju zaščite živali, brez da bi se ukvarjala z IJZ, MKGP in UVHVVR?
Kar se seznamov tiče, so 💯 let za ... UVHVVR seznami so predpotopni.
Logiran

LAKIE
novinec
*
Sporočil: 31


WWW
« Odgovor #79 : sreda, 15.06.2016 : 12:42:34 »

Po moje takega seznama ni. Večinoma ima seznam društev objavljeno ministrstvo pod katerega resor sodijo društva, MKGP ga nima.
V poštev pride še Centralni register društev in Pravilnik o registru društev, registru podružnic tujih društev in evidenci društev v javnem interesu.... vendar pa nikjer nikomur ne zakon ne kak podzakonski akt ne nalaga da bi bilo treba voditi evidenco oz seznam tako, da bi bil objavljen po področjih ( sem vrgla samo eno oko zelo na hitro, tako da ne dam roke v ogenj, sem pa 99%, ne vem predvsem kaj zavezuje UVHVVR). Logika registra je taka da se išče posamezno društvo, celih seznamov pa po moje ni.
Tudi IJZ ne vem če bi kaj pomagal pri iskanju, ker če organ nekega podatka ne vodi na način ki ga prosilec zahteva, ga za prosilca ni dolžan kreirati (izdelati seznama če ga nima)... lahko bi le zahtevali navedbo vseh ki sodijo v določeno kategorijo. Sicer bi prišli do istega rezultata, le papirologije je več in zahtevek bi bilo treba pametno oblikovati....
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #80 : sreda, 15.06.2016 : 13:15:22 »

Hvala LAKIE, mi je vse več ali manj jasno, tudi okrog pravil IJZ, zato sem napisala "brez da bi se ukvarjala z IJZ, MKGP in UVHVVR" Wink
UVHVVR kljub večim posredovanjem (tokrat ne mojim) v skoraj enem letu še vedno ni posodobila seznama zavetišč, tako da mi je jasno tudi, da je na njihov morebiten seznam organizacij (ne samo društev, temveč tudi zavodov in ustanov), ki so jim izdali odločbe po novem pravilniku, prava utopija.
Je za razmisliti, kako utemeljiti zahtevo za IJZ o 'seznamu' izdanih odločb. Gre namreč za posebne odločbe, ki temeljijo na posebnih postopkih in na posebnem pravilniku. Mogoče z osebnim vpogledom in pisanjem seznama 'na roke' ... Tongue
Kaj čmo, takle mamo. Roll Eyes

Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #81 : sreda, 05.10.2016 : 18:11:56 »

20. 10. 2016 od 8.00 do 14.45 ure bo na Biotehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani potekalo usposabljanje članov društev in poslovodstev organizacij, ki na področju zaščite živali deluje v javnem interesu.
Več informacij ...
Logiran

uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #82 : sobota, 15.10.2016 : 10:06:31 »

A je to samo za pridobitev al je treba tut za ohranjanje statusa hodit?
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #83 : petek, 10.03.2017 : 15:14:25 »

Program usposabljanja za pridobitev statusa društva ali organizacije, ki na področju zaščite živali deluje v javnem interesu

Kdaj: 31. 3. 2017 od 7.30 do 14.15.
Kraj: Biotehniški Izobraževalni center Ljubljana, Cesta v mestni log 47, Ljubljana.
Cena usposabljanja: 80,00 eur (DDV vključen)
Vsebina programa:
- Osnove zakonodaje na področju zaščite živali
- Osnove zakonodaje na področju splošnega upravnega postopka, inšpekcijskega nadzora in prekrškovnega postopka
- Aktualne teme na področju zaščite živali

Več ...

PS: uraa, si dobila kje podatek, ki te je v jeseni zanimal? Smiley
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #84 : sreda, 23.05.2018 : 22:18:18 »

Novica, ki spada k zakonodajni tematiki:

Omamljanje živali pred zakolom je v skladu z ustavo
Ljubljana, 23. maja - Drugi odstavek 25. člena zakona o zaščiti živali, ki prepoveduje zakol toplokrvnih živali brez prehodnega omamljanja, po oceni ustavnega sodišča ni v neskladju z ustavo.

Ustavno presojo sta zahtevala Slovenska muslimanska skupnost in pripadnik islamske vere Edin Kumalić. Menita namreč, da je obredni zakol živali brez predhodnega omamljenja bistveni sestavni del islamske vere. Ta namreč predpisuje uživanje mesa živali, zaklanih na poseben način.

Vendar pa so ustavni sodniki opomnili, da ustava ne dovoljuje, da bi se živalim povzročalo trpljenje, ki se mu je mogoče izogniti. Varstvo živali pred mučenjem je ustavna vrednota, s katerim se v praksi uveljavlja varstvo dobrobiti živali kot pomembna moralna zapoved. Država tako lahko prepove ravnanje, ki ni združljivo s temeljnimi pravili in moralnim okvirjem določene družbe.

https://www.sta.si/2517304/omamljanje-zivali-pred-zakolom-v-skladu-z-ustavo

Odločba Ustavnega sodišča št. U-I-140/14 z dne 25. 4. 2018
23.05.2018
Ustavno sodišče je na pobudo Slovenske muslimanske skupnosti in drugih odločalo o ustavnosti drugega odstavka 25. člena Zakona o zaščiti živali (ZZZiv), ki določa, da mora biti omamljenje živali izvedeno tudi pri obrednem zakolu.

Osrednje vprašanje obravnavane zadeve je bilo, ali je izpodbijana zakonska določba v neskladju s svobodo veroizpovedi iz prvega odstavka 41. člena Ustave. Pobudnika (verska skupnost, katere namen je ohranjanje islamskih vrednot, in fizična oseba, ki je po veroizpovedi musliman) sta zatrjevala protiustavnost, ker drugi odstavek 25. člena ZZZiv za vse zakole v klavnicah, brez izjeme za obredne zakole po islamski veri, zapoveduje obvezno predhodno omamljenje klavnih živali. Izpodbijana določba naj bi muslimanom preprečevala vsakodnevno preskrbo in uživanje halal mesa, kakor tudi preskrbo s halal mesom ob priložnosti islamskega verskega praznika kurban bajram zaradi uživanja takega mesa oziroma zaradi njegove ustrezne delitve po tretjinah.

Ustavno sodišče je sledilo pobudnikoma, kolikor sta zatrjevala, da sta redno prehranjevanje z mesom živali, obredno zaklanih v skladu s pravili islama, ter uživanje in daritev mesa tako zaklanih živali ob kurban bajramu, izpolnjevanje pomembnih verskih dolžnosti, razumno povezanih z bistvom verskega prepričanja. Zato je oboje varovano s pravico do svobodnega izvrševanja vere iz prvega odstavka 41. člena Ustave. Ker izpodbijana določba otežuje dostop do mesa obredno zaklanih živali zaradi vsakodnevne prehrane in zaradi omogočanja polnega in neokrnjenega praznovanja kurban bajrama, otežuje izpolnjevanje ključnih verskih dolžnosti. Zato po presoji Ustavnega sodišča posega v svobodo veroizpovedi pripadnikov islamske vere.

Ustavno sodišče je poudarilo, da je treba pri presoji dopustnosti omejitev pravice do svobode vere iz prvega odstavka 41. člena Ustave glede na peti odstavek 15. člena Ustave upoštevati ureditev ciljev, zaradi katerih je dopusten poseg v svobodo vere, kakor jo določa drugi odstavek 9. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah.  

Cilj drugega odstavka 25. člena ZZZiv je zagotavljanje dobrobiti živali. V kontekstu obravnavanega primera to pomeni varstvo živali pred mučenjem, ki ga izrecno zahteva četrti odstavek 72. člena Ustave. Opredelitev ustavno zapovedanega "varstva živali pred mučenjem" zajema tudi prizadevanja zakonodajalca, da prepreči, ublaži ali omili telesno neprijetne občutke bolečine, stresa in strahu, ki jih živalim povzroča človek. Cilj zapovedi predhodnega omamljenja živali pred zakolom, to je zagotavljanje dobrobiti živali, je del morale kot skupka pravil, ki vrednotijo in usmerjajo ravnanje ljudi na podlagi pojmovanj dobrega in slabega. Glede na drugi odstavek 9. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah je morala dopusten razlog za poseg v versko svobodo.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je presojani poseg primeren in nujen, da je torej s predhodnim omamljenjem mogoče učinkovito ublažiti bolečino in strah živali ter da ne obstaja milejše sredstvo za dosego tega cilja, ki bi manj posegalo v versko svobodo. Tako presojo je opravil že zakonodajalec. Ker gre za presojo na kompleksnem znanstvenem področju, ki jo je zakonodajalec oprl na strokovne podlage, pri čemer ni prekoračil skrajnih meja proste presoje, ji je Ustavno sodišče sledilo.

V okviru presoje sorazmernosti v ožjem smislu je Ustavno sodišče poudarilo, da je ustavnopravna teža koristi od drugega odstavka 25. člena ZZZiv velika, na drugi strani pa so posledice za versko svobodo omejene – zaradi verske nevtralnosti izpodbijane določbe in zaradi tega, ker je dostop do halal mesa le otežen, ne pa onemogočen.

Ustavno sodišče je zato odločilo, da drugi odstavek 25. člena ZZZiv ni v neskladju z Ustavo.

http://www.us-rs.si/aktualno/novice/odlocba-ustavnega-sodisca-st-u-i-14014-z-dne-25-4-2018/

O prepovedi obrednega klanja smo ob sprejemanju Sprememb Zakona o varstvu in proti mučenju živali 2010 že pisali tukaj.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #85 : sobota, 18.08.2018 : 07:49:46 »

Bomo dali obvestilo kar sem, glede na to, da smo o teh izobraževanjih tukaj že pisali:

Tokrat v Celju: Usposabljanje za oskrbnike hišnih živali, 22. 9. 2018.

Kdaj: 22. 9. 2018.
Rok za prijavo: 15. 9. 2018
Kje: Trnoveljska cesta 2, 3000 Celje – predavalnica KGZ Celje.
Kotizacija: 75€.
Prijava in informacije: klik

Usposabljanje traja 6 ur. Predstavili vam bodo vsebine:
– tehnične in upravne vidike zakonodaje s področja zaščite živali in varstva živali prosto živečih vrst,
– fiziologijo živali – potrebe po vodi in hrani, obnašanje živali in koncept stresa,
– praktične vidike ravnanja s hišnimi živalmi,
– skrb za hišne živali v nujnih primerih,
– varnost osebja, ki ravna s hišnimi živalmi.
Po izvedenem usposabljanju se izvede enourni pisni preizkus znanja. Vsi udeleženci, ki opravijo preizkus znanja pridobijo potrdilo o opravljenem usposabljanju z veljavnostjo 5 let.

Glede na to, da zelo malo živalovarstvenih aktivistov pozna zgornje teme, bi se morali v prvi vrsti tega izobraževanja udeležiti vsi, ki se kakorkoli ukvarjajo z živalovarstveno problematiko. Tudi tisti, ki samo nabijajo po fb. Najprej znanje, potem aktivizem!
Logiran

Strani: 1 2 3 4 5 [6]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Zakon o spremembah in dopolnitvah ZZZiv (ZZZIV –C)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines