mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 17:35:38

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Odpoklic
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Odpoklic  (Prebrano 12808 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
bergi
novinec
*
Sporočil: 24


WWW
« : sobota, 30.03.2013 : 17:12:34 »

Doma imam Skotskega ovcarja, starega 16 meseceu.  Na sprehode gremo brez povodca, ampak konstantno pa vmes dobiva pribolske. Na travnikih, ko ga poklicemo pride takoj, ko pa pridemo na dvorisce nase hise pa takoj zbezi in noce priti. Eno noc je ze bil celo noc vzunaj, saj smo mislili, da se ga bo kaj prijelo. Ker je vedno v hisi na toplem. In danes je naredil isto ni hotel priti na srco smo ga potem dobili. Zdaj bo bil pa celo noc v pritlicju hise, ker v pritlicu hise ni bivalnih prostorov in ima tudi svojo sobo, ki je pa v njej samo za kazen.  Bili smo tudi v pasji soli za vzgojo mladega psa in tudi v mali soli. Pravijo pa tudi da je narobe da ko pes pride do nas da ga primemo. Kaj naj naredimo? Ali je prav da ga kaznujemo?
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #1 : sobota, 30.03.2013 : 17:16:49 »

Je imel na dvorišču hiše kdaj kakšno slabo izkušnjo? Zakaj je bil celo noč zunaj, je bil kar spuščen?
Pes drugače biva v hiši, zdaj ga boste pa za kazen dali stran od vas? Pes ne bo razumel, zakaj bo kaznovan.
Pes mora povezati, da kadar pride do vas, je to dobro - dobi priboljšek, se igrate z njim.. Vsekakor pa, dokler nima res zanesljivega odpoklica, ga ne spuščajte kar tako s povodca.
Logiran
bergi
novinec
*
Sporočil: 24


WWW
« Odgovor #2 : sobota, 30.03.2013 : 17:28:04 »

Na dvoriscu hise ni imel nikoli slabe iskusnje, celo noc je bil zaradi tega zunaj, ker se ga sploh ni dalo dobiti, ko smo ga poklicali je prisel in je bil kaksnih 3 metre oddaljen od nas potem je pa stekel stran. Tudi ko je prisel do nas in je dubil priboljsek in smo mu pokazali veselje se je potem kar odlocil da nebo vec prihajal ko bo bil na dvoriscu.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #3 : sobota, 30.03.2013 : 17:29:25 »

To, da pes, ki noče priti notri ostane pač zunaj bi znalobiti čisto ok delovati, če bi si pes želel noter. Če mu ja zunaj kul, potem pač to ni kazen.
Če psa že spraviš noter, potem pa ga za kazen nekam zapreš ni učinkovito, ker poveže s kaznijo prihod v hišo in ne tega, da prej ni ubogal. Poleg tega pri osamitvi, če jo uporabimo kot kazen zadostuje nekaj minut, ne pa celo noč.
Če pes na sprehodu uboga na vrtu pa ne, imaš naslednje možnosti: pes na vrtu vleče za seboj vrvico (te vrvice ne prijemaš in ne vodiš psa na tej vrvici, vedno je na tleh in se prosto vleče za psom. Za vrt bi verjetno zadostovala 5m ali celo krajša, na koncu je vozel, da jo lahko pohodiš). To vrvico uporabiš samo takrat, ko pes na klic ne uboga.
Naslednja stvar pa je, da začneš delati podobne vaje kot jih delaš na sprehodu tudi na vrtu.
Pa še nekaj: dobro bi bilo da se hrana kot nagrada pri odpoklicu na sprehodu POSTOPNO začne umikat in se nadomesti z drugimi nagradami (igra, kakšen trikec in potem nagrada, odpoklic in za nagrado svoboda, igra z drugimi psi, kopanje v vodi, prinašanje žogice......in hrana samo izjemoma kdaj), se pa nekaj časa striktno nagrajuje uboganje na domačem vrtu.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #4 : sobota, 30.03.2013 : 17:30:26 »

Na dvorišču se mu ni zgodilo nič hudega, zna pa bit, da se mu je zamerilo nekaj po prihodu v hišo.
Logiran
bergi
novinec
*
Sporočil: 24


WWW
« Odgovor #5 : sobota, 30.03.2013 : 17:39:02 »

Mogoce se mu to zameri ker bi bil on po sprehodu rad vzunaj pa more iti notri v hiso
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #6 : sobota, 30.03.2013 : 18:49:44 »

Tudi na vrtu lahko delaš enako kot na sprehodu: psa pokličeš, ko pride ga nagradiš (če ne pride, si pomagaš s špago, ki jo vleče za sabo in ga, ko je pri tebi vseeno nagradiš) in ga spet spustiuš. Če psa vedno, ko ga pokličeš daš noter (pes pa bi bil raje zunaj) potem ni čudno, da ne uboga več. Poleg tega naj ga ob prihodu v hišo čaka kaj prijetnega.
Logiran
bergi
novinec
*
Sporočil: 24


WWW
« Odgovor #7 : sobota, 30.03.2013 : 18:52:55 »

Hvala
Logiran
bergi
novinec
*
Sporočil: 24


WWW
« Odgovor #8 : ponedeljek, 01.04.2013 : 07:44:49 »

Zdaj sem pa ugotovila, da moj pes sploh nima zaupanja ko pridemo na dvorisce hise se najprej "zlaufa" potem pa cez cas vidi da imamo v roki priboljsek in pride do mene in ko mu jaz recem sedi je ves nestrpen n mi zacne dajati taspredni dve taci.
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #9 : ponedeljek, 01.04.2013 : 10:42:00 »

Ti priporočam, da priboljška nikoli nimaš v roki, ampak ga daš psu (iz žepa) šele potem ko pride. Ker se mi zdi da veliko ljudi naredi to napako (tudi jaz sem jo), da imajo hrano v roki ko kaj rečejo psu, potem pa ko enkrat ni hrane v roki pes več ne uboga. Undecided Pa tudi s sedi ga jaz ne bi utrujala ko pride za začetek... Smiley
Sicer pa ne bom preveč pametna, ker imam tudi z Dinotom z odpoklicem probleme. Roll Eyes Imam ga namesto spuščenega na dolgem (15 m) slednem povodcu, ki ga vleče za sabo. Kličem ga na sprehodu pogosto, vedno ga nagradim in potem spustim da gre spet po svoje. Na začetku mi sploh ni sledil, sem ga morala kar vleči za sabo ker toliko časa ni prišel za mano, ampak zdaj se je pa zelo izboljšal. Ampak verjetno zanesljivega odpoklica (tudi ob divjadi in drugih psih) ne bova nikoli imela, ker če sem šele po treh letih začela delati na tem.... sram
Logiran
bergi
novinec
*
Sporočil: 24


WWW
« Odgovor #10 : petek, 12.04.2013 : 16:43:14 »

V eni knjigi sem prebrala tudi ce ste sele po 3 letih zaceli delati na odpoklicu ustrajajte, ker vam res nebo zal Wink
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #11 : petek, 02.08.2013 : 19:39:17 »

Da malo poročam kako nama gre z Dinotom odpoklic  Smiley Gre nama res super! Ne delam pa več na klasičen odpoklic - ker pes si je že zapomnil da je lahko ''sem!'' tudi negativen, da ni vedno nagrade itd. in je že vajen da ne upošteva vedno - kljub vaji s slednim povodcem. Tako da sem se lotila čisto na novo: naučila sem ga da se dotakne s smrčkom hrbtne strani moje leve roke.  Cheesy Najprej samo v pesjaku, potem pred blokom, na domači ulici, potem šele na sprehodu... In VEDNO ko naredi ga obilno nagradim in vedno delam tako da naredi - torej da ne delam s pretežkimi motnjami kjer ne bi naredil. Tudi povelje je ''tit''  Roll Eyes Tongue , da je čisto nekaj novega in se trudim vedno pozitivno ga govoriti, ne pa kot tisti strogi ''sem!''. In moram reči da je ta metoda res zelo zelo pomagala!  Cheesy Ni se še zgodilo (zaenkrat!) da ne bi naredil, vedno pride z veseljem, maha z repkom in tudi v manjših motnjah je začel delati.  Smiley Tako da priporočam tistim ki imate probleme z odpoklicem z odraslim psom ker se je že navadil kaj to pomeni, zaenkrat se pri nas obnese super!
Sicer delanje po tej metodi zaenkrat pomeni da moram vedno vlačiti priboljške hrano - ampak mi ni problem, ko bom dolgo čisto vedno nagradila bom počasi, res počasi opustila nagrado, občasno.  Smiley Upam da tako tudi ostane in da mu bo šlo vedno bolje!
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #12 : petek, 02.08.2013 : 20:24:54 »

 Afro bravo
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #13 : petek, 02.08.2013 : 20:44:01 »

Zelo domiselno, bravo! bravo
Sicer pa učenje s pozitivno motivacijo itak pomeni vlačenje hrane po žepih, a ne. Wink Ni tak hud problem, pomaga pa odlično.
Logiran
D.Roze
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 95


WWW
« Odgovor #14 : petek, 02.08.2013 : 22:35:23 »

Kako ste pa vi s povodci? Moja psicka recimo ko imam rdeč kratki povodec v roki..moram bit zelooo zanimiv da pride na sem..v motnjah..ce pa imam slednega ali canicross povodec..pa takoj hehe sicer pri slednem sma vadla tut da sem jo spustil iz povodca in spet gor in nagrada in dol in tak..rdecega pa smo nekako "zapostavli" in sedaj se to pozna Smiley
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Odpoklic
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines