mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 22:08:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Mešanci  |  Tema: Bi parili ...
Strani: 1 2 3 [4] 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Bi parili ...  (Prebrano 19922 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #45 : petek, 22.08.2014 : 11:08:18 »

Nič ni prepozno, samo otroke bi bilo treba naučiti pravilnega vedenja: če psica skače vate, samo obmiruješ in gledaš stran. Ko se psica umiri in ima vse štiri noge na tleh pa  jo lahko pohvališ (in če spet začne skakati, se ponovi vajo). Psica zelo hitro ugotovi, da bo svoje dosegla samo takrat ko miruje in ne takrat, ko skače. Treba je biti samo dosleden, pa nobenega kričanja, kriljenja z rokami, zmerjanja... Celo NE je v tej povezavi nekoristen, ker vsaka reakcija, tudi negativna pomeni pozornost in ravno to pes hoče. Če nikakor ne zmorete delati brez povelij, pa je bolje, da namesto NE daste psici neko povelje, ki je nezdružljivo s skakanjem. Ponavadi je to povelje sedi, lahko pa tudi kaj drugega (recimo da se pes dotakne roke, naredi krog pred vami....nekaj kar pes že od prej dobro obvlada in kar rad dela, zato, ker je bila vaja vedno dobro ngrajena.

Tisto postavljanje pred spuščenim psom - psica je začutila vaš strah in vas je hotela zaščititi, vendar si (vi, ne psica) takih izpadov raje ne privoščite več, ker si boste sicer lahko pridelali probleme. Kaj hitro se lahko zgodi, da se bo psica začela zaganjati v vsakega mimoidočega psa vedno, kadar bo na povodcu.

Kar se tiče psov in njihove svobodne volje pa samo toliko: psi svobodne volje nimajo, ker so naši sužnji. Današnji še veliko bolj kot pred desetletji. Čeprav se jim v povprečju godi veliko bolje. Ker smo jim vzeli svobodo v popolnosti: ne smejo kamor bi si želeli, še več, večini je svoboda gibanja omejena na dolžino povodca,  s svojimi vrstniki se lahko družijo samo toliko kolikor se naprdne njihovim lastnikom in na način, ki si ga omislijo njihovi lastniki (ali pa se sploh ne smejo družiti), jedo lahko samo tisto, kar jim dovolijo lastniki.... .... To, da se jim jemlje reprodukcijska sposobnost ali pa se jih pari po naši volji je samo majhen delček v sestavljanki. Skratka: bivajo samo zato, da zadovoljujejo take ali drugačne potrebe lastnika. Vse kar odstopa od tega je motnja. Ki se jo skuša odstraniti po najkrajši možni poti. Z rezanjem jajc recimo.

Ne glede na pomisleke: če ne morete zagotoviti, da bo psica v času gonitve v varnem zaprtem prostoru, potem druge opcije kot je sterilizacija sploh nimate. Psici boste sicer res odvzeli možnost nadaljevanja vrste, vendar se ona tega, kaj je izgubila ne bo zavedala. Ne predstavljam si, kako bi vi prenašali dobre tri tedne pasje tabornike okrog vaše hiše (in če ne bi zapirali oken tudi v hiši), ko se pa bojite še spuščenega psa na sprehodu. Saj otroci niti na vrt ne bi mogli. In če odmislimo strah, že samo to, da vse preščijejo je dovolj neprijetno.
Za psico je čas, ko ima leglo je (če gre vse v redu in je za psico dobro poskrbljeno) eno od najlepših obdobij njenega življenja. Vendar: psica si ne želi mladičev (ima samo nagon) in če jih nima, sa ne zaveda, da je kaj izgubila.

Logiran
it
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #46 : petek, 22.08.2014 : 15:12:18 »


Tisto postavljanje pred spuščenim psom - psica je začutila vaš strah in vas je hotela zaščititi, vendar si (vi, ne psica) takih izpadov raje ne privoščite več, ker si boste sicer lahko pridelali probleme. Kaj hitro se lahko zgodi, da se bo psica začela zaganjati v vsakega mimoidočega psa vedno, kadar bo na povodcu.


Lanabela, jaz ti verjamem, da bi bilo to najbolje. Samo odkrito povedano, že ko se meni približuje ena tako velika (in fizično močna) mrcina, mi ni vseeno. Zdaj pa ti povej 3-letnemu otroku, da se nima česa bat, ko je pa pes vsaj toliko velik kot otrok sam (in veliko močnejši). In ko se tako približuje kakšen takšen pes in moj sin začne jokat in mi silit v naročje, ja kaj pa bi lahko drugega naredila, kot da se ustavim in ga vzamem v naročje. In tako majhni otroci se bojijo tako velikih psov, in mi je čisto razumljivo, da se jih.  In potem si predstavljaj še situacijo, ko imaš eno takšno mrcino na eni strani, recimo da gre z ene strani proti tebi, z druge strani pa se v laježu v tebe zaganja drug pes, spet neprivezan, spet brez lastnika, potem pa res več ne veš, v katero smer bi se obrnil in kaj bi naredil. Res, imamo tudi takšnega psa, ki je do nedavnega za vsako, ko smo šli mimo dvorišča, kjer živi skupaj z lastnikom, ki pa ni ograjeno!!!, pritekel do nas, lajal na nas, edina sreča je bila, da ni stopil dlje kot do ceste, tako da smo se morali umikati na sredino ceste, da smo šli lahko mimo. In kaj lahko narediš? Takrat, v tistem trenutku, ne vem, res ne vem...

Glede psov, da so sužnji, pa ti moram kar prikimat. To je nekako res. Ampak žal nas k temu sili tudi zakonodaja. In potreba po varnosti. Je edina sreča, za psa, da ima takšno nravo, da nam omogoča, da ga imamo tako radi, da za njega skrbimo čimbolj v skladu omogočanja mu čimveč svobode oz. zagotvljanja njehovih potreb, da čuti čimmanj nekih primankljajov zaradi tega, ker smo mu odtegnili to njegovo pravico po svobodi. Vsaj naj bi bilo tako. Jaz nisem ponosna nato, da moja psička ni svobodna v celoti, zato pa potem nekako sklepam kompromise (s svojo vestjo), da se ji čimveč posvečam/-o, da se prosto sprehaja po dvorišču, da skrbim/-o za hrano, vodo, toploto, čistočo in seveda njeno zdravje. Pač kolikor le lahko.

Hvala za vse nasvete in napotke. So dobrodošli.

Mimogrede, občutek imam, da zelo dobro poznaš pse in dresuro psa, da nisi ravno samo ljubiteljica psov, ampak mogoče nekaj bolj šolanega. Se motim?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #47 : petek, 22.08.2014 : 15:44:51 »

Delam marsikaj, ampak psov pa ne dresiramo že zelo dolgo. Pse vzgajamo in šolamo.
Strah pred psi je sicer razumljiv, a če imaš svojega psa, tega strahu ne smeš pokazati. Psica mora vedeti, da si za varnost odgovorna ti in ne ona. Vem da ni lahko, a se je vredno potruditi. Tudi otrok se ne bo jokal, ko se mu bo bližal neznan pes, če se bo počutil varnega ob svoji super neustrašni mamici. In btv, taki super neustrašni mamici se bo tudu tuj pes raje izognil.
Če ti to ne uspe, imaš lahko potem še hujši problem: psica bo na vsakega psa reagirala sovražno in temu primerno se bo odzval tudi tuj pes. Večina sicer nergače na povodcu ignorira in gre mimo, vsi pa ne.
Vsekakor vam svetujem da si izposodite nekaj pasje literature, saj vam znanja zelo manjka. Eno od knjig sem že omenila: Moja psička, Govorite po pasje (se naučiš prepoznavati telesne signale psov, tako da vsaj veš, ali ti prihajajoči pes grozi ali ne), za vzgojo tudi Psi za telebane (čeprav je za marsikaj mogoče najti precej bolj elegantne rešitve kot so opisane  v knjigi), za splošno razumevanje živali tudi Živali nas človečijo. Mislim da je vse naštete moč dobiti v knjižnicah. Če se omejim na te, ki jih imamo v slovenščini.
Logiran
it
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #48 : petek, 22.08.2014 : 18:02:47 »

Ja, tako gledano je res, kot da nam primankuje znanja. Včasih se niso/-mo tako poglabljali v vzgojo psov, kaj šele nekemu načrtnemu šolanju. Verjetno se še sedaj dosti latsnikov psov temu ne posveča oz. se posveča v zelo mali meri.
Psi za telebane sem prebrala, ostale še poiščem. Bi rekla tako, da ne gre samo za vzgojo psa, gre tudi za vzgojo nas samih,  ki smo v nekem sožitju s psi (ali se trudimo biti), za neko samoprevzgojo. Moraš načrtno nekako pozabit tisto, kar so nas učili starši, drugi starejši, kot napr. psu se raje izogniti (torej tujemu psu), in se ga bati, ker te lahko ugrizne. Kaj šele, če laja in se zaganja v tebe.

Logiran
it
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #49 : ponedeljek, 25.08.2014 : 12:12:35 »

Eto, mi smo našo psičko pripeljali od veterinarja, sterilizirano, tako kot sem rekla, da bomo naredili. Je pa ful boga. Trese se, cvili, jaz ne vem, kako bi ji najbolj lezišče uredila. Vse možno deke sem ven iz omar izvlekla. Mislim, da jo je dost strah, ker ima repek skoz med nogami, ali pa jo tako boli ?, gleda me pa tako milo. No, saj drugače že tudi nekaj hodi naokoli, jesti ji pa še nismo dali, smo dobili napotek, da dokler se ne zbudi do konca, da nič. Vodo ja, jesti pa ne. In to pred večerom ne bo, so mi rekli.

Hm, sprašujem se, kako izgleda "zbudi do konca"? Verjetno ne bo ravno tak razigrana, kot je bila do sedaj. Sicer pa tudi piti noče, samo nekaj hodi sem pa tja, bolj počasi, pa se uleže, pa čez čas spet vstane itd....

Hvala bogu, da je samo enkrat v življenju ta sterilizacija, in da jo ne bomo več temu morali izpostavljat. Mislim, da jo to kot velik stres sedaj doživela, ali pa ima res bolečine. Kaj pa vem...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #50 : ponedeljek, 25.08.2014 : 13:55:15 »

Seveda ima bolečine, saj operacija ni tako lahka kot bi nekateri radi prepričali lastnike. Ponavadi dajo psicam za prvi dan ali dva kaj proti bolečinam. Bo pa, če bo vse ok, kmalu spet živahna kot prej. Paziti boste morali, da si ne bo populila šivov in odprla rane.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #51 : ponedeljek, 25.08.2014 : 14:35:27 »

Naj bo na toplem in naj ima mir, oziroma naj bo z njo tista oseba, ki ji najbolj zaupa. Večino dneva bo verjetno prespala - tudi, ko se zbudijo, so namreč še malo 'zadeti'. Danes skoraj zagotovo ne bo tista prava, tudi zvečer še ne.

Glede šivov pa res pazite - upam, da so vam dali zaščitni ovratnik, drugače ga raje pojdite še iskat. Ne glede na to, kako se psi smilijo sami sebi, jim ovratnik preprečuje dostop do ran. Predvsem ponoči naj ga ima, ko je ne morete ves čas nadzorovati.

Za hrano ne skrbite; od enega dneva posta ji ne bo nič nudega.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
it
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #52 : ponedeljek, 25.08.2014 : 15:50:25 »

Ja, res bolj spi. Zdaj ji bom dala počasi jesti, če bo hotela. Saj za hrano mi ni tako grozno, če ne bo jedla, skrbi me, ker ne pije. Ovratnik pa imamo, čeprav sedaj še nič ne kaže nekega zanimanja, da bi si kaj polizala. To verjetno še pride.

Je pa tako, da ko me zagleda, je kar vesela in je hotela priti k meni, pa je po koraku jo zabolelo, tako da je kar zacvilila. Upam da ni kakšnih komplikacij. Od kolega psička, ki so jo dali sterilizirat, je namreč tako poginila, je dobila notranje krvavitve.

Upam, da ne bo kaj takega doletelo še našo, ker se bom v takem primeru res pošteno po "glavi tepla".



Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #53 : ponedeljek, 25.08.2014 : 16:04:03 »

moja psica je tretji dan imela željo, da bo zbežala v gozd za srno. Še sreča, da sem jo imela privezano  Roll Eyes
skratka, hitro se poberejo po sterilizaciji. Pred odstanitvijo šivov jo boste morali še umirjati in nazaj držat, ker ona bi že norela, pa še ne bo smela.

To da ne pije, mogoče ni presenečenje. predvidevam, da je dobila infuzijo. In tudi če manj je, potem je manj žejna. in danes ni vroče...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #54 : ponedeljek, 25.08.2014 : 16:09:16 »

Prvi dan (24 ur) po operaciji ji ne dajaj za jest nič. Normalno je, da je prvi dan bolj boga. jutri bi morala biti že bistveno bolje. Če se ti karkoli ne zdi ok (če se ti zdi, da ima psička vročino, če je čedalje bolj zaspana namesto da bi se zbujala...pokliči veterinarja in ga vprašaj. Če prav razumem, je bila operirana danes. V tem primeru ni nič posebnega, če še ne pije. Ovratnik ji pa le daj gor, ko jo ne boš gledala, bolje ovratnik po neportrebnem, kot pa še ena operacija.
Logiran
it
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #55 : ponedeljek, 25.08.2014 : 17:57:39 »

Ja, jesti noče. Sem ji ponuja celo meso, pa je glavo samo stran odvračala. No, se je pa vstala in šla lulat, pa tudi pila je sedaj malo. Mogoče so ji res dali infuzijo, saj od nečesa pa mora lulat. Ali pa je že vmes kaj pila, ko je nisem gledala.

Ja, sedaj se že malo lažje premika, pa tudi trese se več ne. Prej mi je zgledala tako boga, da sem jo še pokrivala. Edino zacvili, ko se vstane pa hoče korak naredit.

Punce, hvala vam za nasvete in izkušnje. Vsekakor sedaj odmaknem posodico s hrano, pa ji jutri zjutraj ponudim (meni je sicer veterinar rekel, da zvečer ji lahko dam, ampak ziher je ziher). Tako ali tako ni ravno podhranjena, čeprav nekih velikih zalog pa vseeno nima. Se mi zdi da je kar prav.

Zdaj vsaj malo lažje diham, ker se mi zdi, da je vseeno nekoliko lažje za njo, da stoji, mal se sprehodi, pa da pije... Tako da, upam, da bo vse v redu. Vsekakor javim, kako bo.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #56 : ponedeljek, 25.08.2014 : 20:55:59 »

It, tudi jaz želim tvoji psički čimprejšnje okrevanje po operaciji.. Smiley
Logiran
it
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #57 : torek, 26.08.2014 : 05:56:59 »

Hvala Lynn. Danes je že bolje. Že hodi "normalno" naokrog, tudi jedla je z vso vnemo. Je vse prešnofala naokrog, če ji je slučajno kje kakšen briketek ven iz skledice padel. Edino tiste ovratnice ji dol ne upam dat, se takoj, ampak res takoj začne tam okrog šiva lizat, verjetno bi tudi kaj drugega naredila, če ji jo ne bi potem iz previdnosti raje kar gor nazaj dala. Tako da, stanje se izboljšuje. Smiley
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #58 : torek, 26.08.2014 : 08:02:43 »

Kmalu bo vse po starem  Wink, naša Pika je že naslednji dan tekala naokrog  Smiley
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #59 : torek, 26.08.2014 : 09:47:52 »

Tisto ovratnico bolj da ji vsaj en teden do deset dni pustiš gor. No tle ena moja soseda je tudi ravnokar dala psičko sterilizirat in mi je rekla da mora ene 10 dni imet to ovratnico gor, da se ne liže, oz. kot ti je veterinar rekel.. Lepo da ji je že bolje. Smiley
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Mešanci  |  Tema: Bi parili ...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines