mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 17:16:43

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Pes v družini in gospodinjstvu  |  Tema: Otrok in pes - za oba smo odgovorni odrasli
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Otrok in pes - za oba smo odgovorni odrasli  (Prebrano 29488 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : sreda, 12.11.2014 : 09:35:19 »



S signali, ki jih pes izraža, bi se morali seznaniti starši in lastniki psov zato, da bi lahko v obnašanju psa takoj prepoznali, kdaj je v stiski in ga iz zanj travmatičnega položaja čim hitreje rešili, s tem pa rešili tudi otroka pred morebitnimi nepredvidenimi reakcijami psa.
Ko enkrat pride do ugriza, je prepozno za otroka, za psa, za starše ...

Cel članek je na Otrok in pes - za oba smo odgovorni odrasli - klik
Logiran

eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #1 : sreda, 12.11.2014 : 13:41:36 »

Super prispevek!! Sem se že spraševala, kolikokrat gre za nepoznavanje pasjih signalov, ko pes otroka "kar naenkrat" ugrizne. Pa razni čudni položaji - vse za dobro fb sliko Sad
Logiran
KevinBecca
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #2 : sreda, 12.11.2014 : 16:11:14 »

Jaz imam na srečo s mojo psico same pozitivne izkušnje z otroci. Govorim pa zato, ker je posvojenka in je včasih bila panično plašna! Zdaj sva v enem letu to plašnost zatrla kar v veliki meri - ne še povsem, ampak nama uspeva Smiley ... Do odraslih je nepredvidljiva, ker jo je še strah z otroci se pa super ujame Cheesy
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #3 : sreda, 12.11.2014 : 16:19:23 »

Odličen članek Afro
Logiran

Unikatne tablice in portretki
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #4 : sreda, 12.11.2014 : 20:02:31 »

Res pomemben in odličen članek, ki bi ga moral prebrati vsak, tudi, če meni, da itak že vse ve in mu ni treba prebirati takih člankov.  Afro
Logiran
KevinBecca
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #5 : sreda, 12.11.2014 : 21:13:40 »

se strinjam Smiley Tudi jaz berem vse članke, ker se vedno nekaj novega naučiš! NIKOLI ne veš vsega Smiley
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #6 : sreda, 12.11.2014 : 22:13:41 »

Super članek, Jana. To bi moral prebrati vsak bodoč lastnik psa trikrat na dan, najman en mesec.  Wink
Logiran
KevinBecca
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #7 : sreda, 12.11.2014 : 22:32:40 »

bamfel: se strinjam s tabo!
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #8 : torek, 18.11.2014 : 11:48:15 »

Večkrat sem mislila napisati par besed, kako gredo skupaj otroci in pes. V bistvu brez težav, če veš, da je pes pes in otroci otroci.

Prva stvar, ki sem jo sklenila je ta, da bo naslednji pes poznal zgolj kretnje, brez zvočnih ukazov. Namreč pes ima bolje "narejeno" pozornost.  Kar nekajkrat se je namreč zgodilo, da sem psa izpostavila nevarnosti, ker sem otroku rekla: "Pridi sem." Ta ukaz je psu zelo jasen, in je seveda prišel prej kot otrok.
 
Prihaja tudi do situacij, ko zbegaš ene in druge. Sva s psom trenirala čakanje. Na tačke sem mu naložila sir. Tisti trenutek, ko sem psu rekla "ja", je iz dnevne pritekel otrok "Mami, a lahko..". Ker sem rekla "ja", je že sedel za računalnikom. Ko sem dojela, sem zaklicala "ne". Nikomur ni bilo nič jasno. Ne psu, ne otrokom.

Ko je pes v stanovanju, se je potrebno prilagajati. Se je zgodilo, da je pes spal ob kavču, otrok pa skakal po kavču. Seveda je otrok padel dol, na psa. Pes je sicer zagodel in se umaknil. Pa je padla nova komanda. Pes ima v kuhinji posteljo, spal boš tam. Otrok je pa že stotič dobil prepoved skakanja po kavču.

Prav tako je psu jasno razloženo, da če leži v dnevni, lahko otroci ležijo poleg njega in ga čohajo. Če pa pes hoče mir, ima v kuhinji posteljo, na katero imajo pa otroci strogo prepoved.

So situacije, ko so prav kaotične. Npr. praznovanje pasjega rojstnega dneva. Naredila sem torto, jo okrasila in pustila na pultu. Pasji nos je delal sto na uro. Pa so prišli otroci in mu čestitali. Najmlajši je bil itak čisto evforičen. Skakal in vriskal je okoli psa. Sem iz previdnosti otroke odstranila, ko je pes dobil torto. Načeloma nikoli ne gode, če mu kaj šarimo okoli  posode, tvegati pa ne moreš. Seveda je pa fotografiranje takih dogodkov zadnja stvar, ki ti pride na misel.

Najbolj mi je pa všeč, kako pes naredi red, če si slučajno otroci v lase skočijo. Skoči vmes, zagode in jih spravi narazen. Brez pardona in brez jezikanja.

V bistvu je pozornost potrebna non-stop. Nikoli ne veš, kaj otroku pade na pamet. Če pa uspešno premaguješ take situacije, si pa po drugi strani nagrajen s prizori, ki so popolnoma kičasti, neprecenljivi. Igra psa z otroci, medsebojna  pomoč pri opravilih okoli hiše, ko pes pomaga drva nosit, odmakne igrače, ko se trava kosi, prinese jopico ali čevlje, ko ju otrok potrebuje in še in še.

Zagotovo je odgovornost na strani staršev, dediščina pa upam, da bo neprecenljiva.

Pa, saj če imaš samo otroke, moraš tudi ves čas gledati, kaj delajo. Tisti trenutek, ko so mirni v sosednjem prostoru lahko veš, da bo cela pi..arija.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #9 : torek, 18.11.2014 : 15:06:11 »

Bamfel, tole si pa tako dobro napisala, da predlagam, da Jana tvoj zapis vključi v osnovno članek! Afro

Če sta seveda obe za Wink

Zdi se mi namreč. da takole plastično prikazani primeri iz osebnih izkušenj v vsakdanjem družinskem življenju ljudem bolj "pridejo do živega" oziroma si te situacije vsi zlahka predstavljamo in se še prej zamislimo o svojem početju Wink
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #10 : torek, 18.11.2014 : 16:58:50 »

Ja, več kot odlično, res Afro
Jaz pa predlagam, da nam bamfel izkušnje in prijeme v posebnem članku pripravi. Smiley
Lahko tudi še kdo drug, seveda. Več, kot bo izkušenj, bolje si bodo tudi bodoči lastniki psov in bodoči starši predstavljali, kako to izgleda v 'realnem življenju'.
Logiran

bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #11 : torek, 18.11.2014 : 23:02:31 »

Ja, več kot odlično, res Afro
Jaz pa predlagam, da nam bamfel izkušnje in prijeme v posebnem članku pripravi. Smiley
Lahko tudi še kdo drug, seveda. Več, kot bo izkušenj, bolje si bodo tudi bodoči lastniki psov in bodoči starši predstavljali, kako to izgleda v 'realnem življenju'.

Sem vesela, da vam je všeč. Hvala za pohvale. objem
Sama teme ne bi odpirala, če se pa najde več staršev, bom pa vesela Afro in tudi z veseljem kaj napisala  Cool. Bomo imeli "mamin kotiček". Iiiiiiiii huh

Vzgojnih prijemov je nešteto. Tako psa kot otroke je treba učit, vzgojit. Knjige na to temo se vedno dobro prodajajo. Realnost je pa druga. Prej ali slej ugotoviš, da ne gre po knjigah. Različni starši = različne reakcije. Pa nikjer ne piše, da je ena bolj prava kot druga.

Naj se še kdo javi in napiše svoje izkušnje  Cheesy.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #12 : torek, 13.01.2015 : 20:39:32 »

Verjetno ste se srečali z videom, v katerem je prikazano, kako majhna deklica hrani 6 psov.
V zvezi s tem želim z vami deliti članek

Little Girl in Viral Video Feeds Six Pit Bulls: Cute or Irresponsible?

Link na sporni video je v članku.
Kar ne pove avtor članka, povedo pisci komentarjev.

Moj komentar:
Tak video ni luškan, temveč povsem neodgovoren!
Neodgovorno je tudi lajkanje in deljenje takih videov in fotk brez ustreznih komentarjev.
Skrajno je neodgovorno od staršev, ki pustijo otroku, da hrani naenkrat 6 psov (ni važno, katere pasme). Skrajno je neodgovorno razkazovanje takega početja. Neodgovorno je tudi vzdihovanje od ugodja ob gledanju takega videa. Meni je nedopustno vsakršno opuščanje odgovornosti v povezavi otrok in psov, tudi opuščanje dovoljšnje mere odgovornosti pri širjenju informacij o tem, kaj je prav in vsaj za silo varno za otroka in psa in kaj ne. Pri početju v videu so namreč zelo ogroženi tudi psi, ne le mala deklica. Če enemu klikne, lahko gre vseh sedem po hitrem postopku rakom žvižgat. Ne zato, ker bi deklica kaj posebnega narobe naredila. Lahko samo zato, ker bi poskusil eden med njimi biti samo pes. Za takle video imeti eno oklano dete in šest mrtvih psov? Morda ne danes in ne med akterji iz tega videa. Lahko jutri med kakšnimi posnemovalci.
Logiran

mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #13 : sreda, 14.01.2015 : 00:43:16 »

Ja, smo videli (kar na trnih sem bila do konca, priznam) in se s tabo čisto strinjam - in ravno danes sem naletela na članek, ki tudi pojasnjuje, zakaj ta video niti malo ni luštkan, kjut in neškodljiv ...
http://www.dogster.com/lifestyle/little-girl-feeds-six-pit-bulls-facebook-video-cute-irresponsible
Logiran

Unikatne tablice in portretki
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #14 : sreda, 14.01.2015 : 01:06:34 »

Ehmmmm, kot bi rekla Pepsi ... starost ni lepa, vidim zdaj, da sem nalimala popolnoma enak članek kot ti, Jana. Eh  sram

Pravzaprav pa sem imela hkrati odprta še dva članka o tem dogodku, kjer se iz komentarjev bralcev vidi, kako naivno nekateri filmček želijo videti kot pozitivno "reklamo" proti strahu pred "bull" pasmami, nekateri jasno obsojajo nespametno ravnanje odraslih odgovornih za pse in otroka, nekateri zarivajo glavo v pesek, skratka ... upam tudi jaz, da take stvari ne bodo spodbudila amaterskih snemalcev "luštnih družinskih filmčkov", da posnemajo take stvari  Undecided
Članek Pit Bull Stereotype Challenged?
in tale, ki je totalno nekritičen, žal, ko trdi ...
"Videos like this one illustrate how unfair the negative stigma pit bulls really are, and that if trained and treated well, pit bulls are like any other dog: friendly, obedient, and totally kid-safe. "

Kje na svetu živi pes (kakršne koli pasme ali nepasme) , za katerega lahko kdor koli vehementno trdi, da je "totally kid-safe"? butnglavc
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Pes v družini in gospodinjstvu  |  Tema: Otrok in pes - za oba smo odgovorni odrasli
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines