mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 22:04:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  o mačkah - razno  |  Tema: macka - uriniranje
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: macka - uriniranje  (Prebrano 22160 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #75 : nedelja, 24.01.2016 : 21:14:16 »

Pa pri tem, da se je stanje nenadoma poslabšalo, bi se bilo umestno vprašati, ali je mačka tablete zares spravila vase ali pa so končale kje v kakšen kotu stanovanja. In to je prva stvar, kar mene vprašajo na VF - ali so zdravila končala v živali ali mimo nje.
Logiran
spelcy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 102


« Odgovor #76 : nedelja, 24.01.2016 : 22:15:33 »

Tablete je pojedla ker potem dobi priboljsek in ce izpljune ven jo izpljune takoj takrat in potem ponovimo vajo. Saj pac ne pravim da je nemogoce je pa vcasih treba precej potrpljenja. Meni je bolj cudno zakaj se je zadeva poslabsala med jemanjem antibiotikov.
Logiran
spelcy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 102


« Odgovor #77 : četrtek, 11.02.2016 : 23:47:27 »

Torej mi smo bili vmes še dvakrat na antibiotikih.. nič pomagalo. Ultrazvok naletel vedno na prazen mehur. Tako da je bila predstavljena edina možnost, da se odpre pa vidi kaj je v mehurju. Danes je bila operirana, prisoten je bil pesek pa nek majhen kamenček, veterinarka pravi, da je pričakovala kaj večjega glede na težave... Je pa možnost raka, ker je bila stena mehurja hudo zadebeljena in nenavadna, kar je lahko posledica vnetij ali pa pač rakavo... Danes smo tako po narkozi, ampak prenaša zelo zelo slabo, po sterilizaciji ni bilo tako.. Ker je nisem mogla vsako sekundo gledati, ji je celo uspelo skočiti na posteljo :S eno sekundo je spala, naslednjo je bila na postelji. Glede na to, da zdaj spi, upam da si ni kaj potrgala...
Logiran
Laisha
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 80


« Odgovor #78 : petek, 12.02.2016 : 21:02:45 »

Hitro in uspesno okrevanje. Držim pesti, da so zadebelitve posledica vnetij.
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #79 : nedelja, 14.02.2016 : 18:45:40 »

Ojej, boga revca, držimo pesti, da se čim hitreje pocajta
Logiran
sonce rumeno
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.258


« Odgovor #80 : ponedeljek, 15.02.2016 : 13:17:19 »

Undecided Jaz bi dala mačka na operacijo šele po vseh ostalih diagnostičnih metodah. Najprej natančen mikroskopski pregled urina (lahko se ga pridobi s stiskanjem, kateterizacijo, cistocentezo) - če so prisotni kristali, samo antibiotiki niso dovolj, ampak je potrebno na podlagi vrste kristalov določiti dieto. Po mojih izkušnjah je 9 dni antibiotikov redko dovolj; večinoma so potrebni vsaj 14 dni, včasih tudi 3 tedne ali več. Glede na vzorec urina se določi začetno terapijo, potem se pa pred zaključkom dajanja antibiotikov nujno ponovno pogleda urin in se terapija po potrebi podaljša. Če antibiotiki (po potrebi v kombinaciji z dieto) ne primejo, se jih zamenja ali - boljše - se naredi antibiogram (določi se, na katere antibiotike so bakterije v urinu občutljive).

Če so operirali in je bila stena spremenjena, potem upam, da so vzeli vzorec in ga poslali preiskavo.

Glede na to, da opisujete, da tudi splošno počutje ni O.K., bi jaz zagotovo - po natančni anamnezi in kliničnem pregledu - predlagala še kakšne dodatne preiskave...

Ne vem... Jaz ne sodim rada, če ne poznam vseh plati. Če vzamem samo to, kar ste napisali, pa bi jaz na vašem mestu zagotovo šla po drugo mnenje... 
Logiran
sonce rumeno
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.258


« Odgovor #81 : ponedeljek, 15.02.2016 : 13:57:36 »

(In čisto BTW... Meni se ne zdi prav, da se v takšnem kontekstu omenja konkretne veterinarske ambulante, ker lastniki marsikaj interpretirajo po svoje (kar je meni logično, ker informacij je veliko in če nisi strokovnjak...) in včasih zgodbe niso čisto takšne kot jih slišimo. Oz. mislim, da bi moral imeti dotični veterinar vsaj možnost, da se v takih primerih brani. Bi se mi pa zdelo prav, da bi se lastniki živali pozanimali, kakšni so postopki v različnih ambulantah. Torej ne cene, ampak sama obravnava, diagnostične možnosti, strokovnost osebja ipd. Namreč... Težko bi rekla, da imamo v Sloveniji učinkovit nadzor nad kakovostjo veterinarskih storitev...)
Logiran
sonce rumeno
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.258


« Odgovor #82 : ponedeljek, 15.02.2016 : 14:02:15 »

(Pa še to...  Tongue Pogosto so živali po nekaj dneh terapije z antibiotiki videti zdrave, vendar to ne pomeni, da je npr. vnetje mehurja pozdravljeno in se terapija lahko zaključi.)
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #83 : ponedeljek, 15.02.2016 : 16:22:10 »

Podobno sceno smo imeli mi s psico njeno zadnje leto življenja. Na koncu niso nobeni antibiotiki prijeli. Je imela kristale, ki smo jih zmanjšali, ampak, vnetje mehurja se je pa ponavljalo in je bilo boljše, pa spet nazaj slabše. Na koncu so ji pomagala homeopatska zdravila-psica je oživela. Je pa res, da zna biti, da je bilo povezano s kakšnimi rakavimi obolenji, saj smo jo dali čez dva meseca uspavat zaradi nenadnih zelo pogostih epileptičnih napadov in počasne odpovedi zadnjega dela telesa. Psica je bila stara 13 let. Hemopatija in veterina nista vedno izključujoča.
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #84 : ponedeljek, 15.02.2016 : 16:41:43 »

je pa tako, da lahko tudi čisto mini kamen blazne probleme naredi
meni se dela pesek in čisto mičkeni kamenčki - vse skup nič za videt, pa je za crknit, če pride do akutne faze napada
Logiran
sonce rumeno
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.258


« Odgovor #85 : ponedeljek, 15.02.2016 : 17:44:03 »

To je res. In da ne bo pomote... Kirurska odstranitev kamenckov/kamnov je vcasih edina resitev. Samo mora biti pred tem - za moje pojme - ze kaj narejeno.
Logiran
spelcy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 102


« Odgovor #86 : ponedeljek, 15.02.2016 : 20:18:50 »

Vzorec se je vzel in imam možnost, da ga pošljem na preiskavo.
Drugače pa, mačka je na antibiotikih že praktično od sredine decembra pa do tedna nazaj. Vsakič se je stanje izboljšalo po končani terapiji in se čez nekaj dni ponovilo, zadnje dvakrat pa učinka antibiotika razen en dan sploh ni bilo.
Vem, da je možnost, da se kristale in kamne raztopi s hrano, vendar če pogledam pri ljudeh, to prime pri enem od 100ih ljudi. Torej je tukaj na mestu vprašanje ali raje mačko operiram pa se stanje takoj izboljša in se tudi vidi kaj je dejansko z mehurjem (npr te zadebeljene stene) ali pa da poskušam reševati s hrano, kar v 99% ne bo uspešno in je na koncu še vseeno potrebna operacija, mačka sem pa tistih nekaj mesec brez potrebe dodatno matrala. Jaz sem se raje odločila za operacijo.
Vem pa da bi lahko mogoče peljala na kako boljše opremeljeno kliniko, kjer bi imeli mogoče modernejši ultrazvok, ki bi pokazal kaj več pred samo operacijo, samo kolikor se je izkazalo, je bila operacija na mestu.
Urin je bil odvzet, sicer nismo šli nikoli preverjati točno katera bakterija je, sprobani so bili trije različni antibiotiki pa noben ni bil dolgoročno učinkovit - kolikor so mi veterinarji razložili, v primeru da antibiotiki ne primejo obstaja večja verjetnost, da gre za kristale ali kamne ali mogoče celo samo pesek, ki vedno znova razdraži mehur. Je pa res, da nikoli ni bilo rečeno, da je v urinu pesek, čeprav je v mehurju bil.
Zaenkrat se mi še vedno zdi, da sem se odločila pravilno. Upam pa, da smo razlog vnetij odpravili in da ni vzrok rakavo obolenje (rečeno mi je bilo, da ta vzorec lahko nekaj časa počaka, mogoče kdo ve ali to drži?).
Logiran
sonce rumeno
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.258


« Odgovor #87 : ponedeljek, 15.02.2016 : 20:34:32 »

če so prisotni kristali, samo antibiotiki niso dovolj, ampak je potrebno na podlagi vrste kristalov določiti dieto.

Pri večini mačk dieta pomaga. (In to ne v nekaj mesecih, ampak se običajno počutijo občutno bolje že v nekaj dneh.)

Kakorkoli... Primera ne poznam in moje oglašanje tukaj ni bilo najbolj na mestu.

Vsekakor želim mucki hitro okrevanje. Upam, da bo šlo samo še na bolje...
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #88 : torek, 16.02.2016 : 12:10:34 »

Vem, da je možnost, da se kristale in kamne raztopi s hrano, vendar če pogledam pri ljudeh, to prime pri enem od 100ih ljudi. Torej je tukaj na mestu vprašanje ali raje mačko operiram pa se stanje takoj izboljša in se tudi vidi kaj je dejansko z mehurjem (npr te zadebeljene stene) ali pa da poskušam reševati s hrano, kar v 99% ne bo uspešno in je na koncu še vseeno potrebna operacija, mačka sem pa tistih nekaj mesec brez potrebe dodatno matrala.

Itak so mački tudi ljudje  Cool Wink ljubezen, samo s kamni je to vseeno malo drugače pri njih

Ljudem večinoma nastajajo oksalatni kamni, ki niso topni
Mačkom pa večinoma struviti, ki SO topni v bolj kislem urinu
Zato pri mačkih diete delujejo, ker znižujejo ph urina

Tle je izredno pomembna informacija o tem kakšen je kamen - to naj ti povejo
Če je struvit, ji bo urinary dieta ful pomagala

Jst ne verjamem, da ima raka
Logiran
spelcy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 102


« Odgovor #89 : torek, 16.02.2016 : 20:38:43 »

Hvala za vse komentarje, mi pridejo zelo prav. Žal tega o kamnih nisem vedela, pa sem sklepala tako kot je pri ljudeh. Za operacijo sem se pa odločila hitro, ker je urin ratal ne temen od krvi ampak je bila kri že kar notri v urinu vidno prisotna in nisem želela več "matrati" pa packati s stvarmi, ki bi samo mogoče pomagale.
Bom povprašala kakšen je bil kamen, to mi res niso nič povedali. Struviti so tisti, ki so zobčasti in ne tisti bolj gladki? Sicer jo imamo na urinary veterinarski dieti, vendar na tisti (najverjetneje ne smem pisati znamk, jih pa tako ali tako ni veliko), ki preprečuje verjetnost nastanka novih kamnov, ne pa na tisti, ki jih staplja, saj jih trenutno nima.
Možna diagnoza za raka je bila zaradi zadebeljenih sten. Baje naj bi bil mehur tanek, ta je bil pa zadebeljen in čudne konstitucije oziroma čuden na otip, prav tako naj bi bil na enem mestu (ne znam ponoviti izraza) "ohlapen", saj je veterinarka predvidevala, da ji je tudi uhajal urin, česar nisem opazila. Če se bo v parih dnevih tole lulanje umirilo (trenutno je precej boljše, je bilo pa prve dva dneva precej precej pogosto in še krvavo od operacije), potem je bilo najverjetneje res od kamna in stene mehurja take, zaradi tega, ker se je zadeva tako dolgo vlekla, če se bo pa stvar hitro ponovila pa pravijo, da je večja verjetnost raka.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  o mačkah - razno  |  Tema: macka - uriniranje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines