mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 14:34:26

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Učenje vaj, veščin in trikov  |  Tema: kliker
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 31   Dol
Natisni
Avtor Tema: kliker  (Prebrano 82535 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #30 : ponedeljek, 27.01.2003 : 14:04:36 »

MAT, si ti ze kdaj od blizu opazoval ucenje s klikerjem?

Mojca
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #31 : ponedeljek, 27.01.2003 : 14:06:35 »

Alien,za potrjevanje pravilnega dogodka se uporabi zvocna pohvala,bozanje,priboljsek,ce hoces lahko tudi poljub na celo,kliker je pa popolnoma nepotreben.Za potrjevanje pravilno izvedenega nasega ukaza ali zelje smo potrebni MI,ne pa kliker in prav odlicno vem o cem govorim,saj pri nobenem psu,ki sem jih treniral nisem uporabljal klikerja,ker je nepotreben,nezazeljen.Nadalje pises,da ga uporabis,ko ze dosezes motivacijo,to je pa res nerazumljivo.Razumi vendar,da je kliker nekoristna zadeva,ki kvari nas odnos s psom.Ti sama moras biti motivacija in potrditev in pohvala,ti in pes,ti moras biti vodilni pes in potem bo vse teklo kot mora teci.
lp,MAT
Logiran
Alien
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #32 : ponedeljek, 27.01.2003 : 14:22:52 »

Mat - zvočna pohvala je lahko tudi kliker, saj je specifičen zvok, ki ga uporaljaš samo zato...
V bistvu ni to pohvala, ampak samo znak da je pes nekaj naredil prav kot recimo beseda JA, potem sledi pohvala kot sem že napisala.
Se ti ne zdi da je kliker bolj sprejemljiv za psa kot beseda JA, ki jo dostikrat pes sliši tudi kadar ni pri učni uri ali dela slučajno nekaj kar nam ni všeč in lahko vodi v zmedenost psa...

LP,
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #33 : ponedeljek, 27.01.2003 : 14:34:54 »

Alien,ni pomembno ali recemo ja,da,bu ali mu.Pomembna je barva glasu oz.ton glasu,ki je ob pohvali drugacen kot ob graji.Pomembno je,da glas izgovorimo MI,ni pomembno kaj recemo,pomembno je da prihaja od nas,iz nas.Psa ne zmedemo,ce pravilno uporabljamo barvo glasu,ki jo pes perfektno cita,razume.Pes mora biti nor na nas,ne na kliker.Mi smo njegov bog,za nas bo naredil vse.Potrjevanje s klikerjem in doseganje motivacije s klikerjem oz.preusmerjanje pozornosti je brezosebno,ne nosi nase osebnostne note.Klika lahko vsak,tujec,sosed,sovraznik,...Ton glasu pa je samo eden,nas in nasih domacih,je ziv,psu poznan,prijeten po potrebi oster ampak nas,njegovega krdela.Mogoce se doloceni ljudje,ki nimajo dovolj znanja o kinologiji ali so preleni za delo zatekajo k uporabi klikerja.Takim ljudem priporocam,da poglobijo svoje znanje kinologije in postanejo dejansko v oceh svojega psa vodilni pes,vodja krdela.
lp,MAT
Logiran
Mitja
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 93


« Odgovor #34 : ponedeljek, 27.01.2003 : 15:05:11 »

Prav nič ni narobe s šolanjem s klikerjem in prav nič ni narobe s šolanjem brez klikerja (razen da je enostavnejše saj ti poleg vsega drugega ni treba skrbeti še za bedasto plastično igračko).

Kliker = "sekundarni pozitivni ojačevalec"
To vlogo lahko prevzame katerikoli zvok ali beseda. Čeprav v literaturi pač reklamirajo, da je prednost klikerja v tem, da je zvok vedno enak, da deluje tudi ko je pes oddaljen od vodnika ..., se s tem nekako ne morem strinjati. Če ustno pohvalim svojega psa(bravo, priden, super, ...) ko je lepo izvedel recimo vajo naprej in je 30-40 metrov stran od mene me bo verjetno slišal in razumel pohvalo. Če isto storim s klikerjem ne bo slišal nič in ker tudi vodnik pri delu s klikerjem ne reče nič bo kuža popolnoma zafrustrirano zijal in si mislil, kaj za vraga je bilo spet narobe. Enako velja za trening agilityja, kjer po možnosti še blizu parkurja besno laja kakšnih 5-6 psov, ki bi tudi radi delali.

Če vzpostaviš pravilen odnos s svojim psom bo razumel katerikoli sekundarni pozitivni ojačevalec (madona sem strokoven), samo da bo to tudi jasno in glasno slišal.

Vsekakor pa velja: česar ne znaš naučiti brez klikerja, tudi s klikerjem verjetno ne boš uspel.
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #35 : ponedeljek, 27.01.2003 : 22:15:06 »

kot si sama napisala , kliker služi POTRJEVANJU, če ne potrdiš takoj, nima smisla...pa potrdi v trenutku- enakovredno- pravilno vedenja psa z igračo hrano ali ukazom.......ne gre, zmerej zamudiš , pa čeprav stotinko. Ko pes v detajle obvlada vajo, se kliker prične opuščati pri tej vaji. Kljub temu po uspešno opravljeni vaji sledi NAGRADA (hrana ali igrača-plen).
Če sem še bolj pikolovski, tudi za šolanje s klikerjem je dobro, da imaš "nadzornika" ki potrjuje, nagrajuješ pa sam, seveda.

kot so Matu napisali že pred menoj bi mu ponovil še sam: Kliker psu ne pomeni NAGRADE ampak POTRDITEV, da Nagrada prihaja. pes bo kliker seveda poznal in poznal posledice klikanja ob vsaki novi vaji ki se jo bosta pričela učiti. Zato se tudi reče, da kliker ko ga predstavimo psu, KALIBRIRAMO( če ve kdo bolj ustrezen prevod naj ga pove)....na primer, vsakič, ko nas pogleda, kliknemo, in temu sledi nagrada...tako pes dojame, da klik pomeni, da je nagrada blizu.

Sam kliker uporabljam, a ne toliko, ker nimam pomočnika, ki bi mi pomagal pri detajliranju, drugače pa je to res ok pripomoček...le opazovat je treba dobro oba, psa in vodnika, ter potrjevat na pravih delih vaje.

Bi bilo pa dobro da inštruktorji, ki ga morda uporabljajo v pasji šoli, povedo kaj več o tem.

P.S. Mat, hvala bogu da pograbimo vsako novost v nasprotju s konzervativci tvojega kova, ki pridigajo mnogo počasnejše metode učenja, da s tem podaljšujejo ure šolanja in s tem odvisnost vodnika psa, od svojega inštruktorja. Če je novost slaba, jo tudi laiki hitro zavržemo, vi inštruktorji pa se smejčkate, češ "saj smo vam rekli". Če je novost uspešna, ste pa kar naenkrat zanjo stručkoti , ki jo v nasprotju z nami bebčki, "poznate in z uspehom uporabljate že desetletja" (pa čeprav ste prvega psa izšolali šele pred manj kot desetimi leti, novosti-recimo klikerja- pa niti od daleč niste preizkusili). Oz. če želiš prevod: imam močan občutek, da nimaš pojma o čem kvasaš, občutek, da niti K od klikerja nisi videl, kaj šele treninga, zato je bolje da modro molčiš. Aja še nekaj...DRESURA je beseda ki jo mnogokrat uporabljaš..ja res, dreserji klikerja ne uporabljajo.
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #36 : ponedeljek, 27.01.2003 : 23:37:01 »


Citat

Vsekakor pa velja: česar ne znaš naučiti brez klikerja, tudi s klikerjem verjetno ne boš uspel.

Dragi Mitja,

kako si lahko tako prepričan v zgornjo trditev ?!?

Tudi jaz sem obiskovala tečaj šolanja psov za ISP-A in ISP-B v KD, tečaj je vodil inštruktor z vsemi potrebnimi licencami s strani KZS; in verjemi mi, da s standardnimi metodami nisem mogla nikakor pripraviti svojega psa do nikakršnega prinašanja, pa tudi vaja "Naprej" je bila le zelo slab približek tega, kar bi morala biti.
No, pa sva s klikerjem vse to in še mnogo več dosegla! In ne vprašaj me, kako bi to učila psa brez klikerja!

Lp,  Wink
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #37 : torek, 28.01.2003 : 08:39:46 »

Altervita,seveda zagovarjam dolgo obdobje treninga naspram kratkim tecajem.Prav tako zagovarjam odvisnost psa od svojega cloveka,ne od instruktorja kot pravis ti.Zagovarjam tezo,ta mora vsak lastnik sam solati psa.Vsak bi moral maximalno poglobiti svoje znanje kinologije,s tem bi tudi veliko bolje razumel svojega psa.Govorim o individualnem treningu oz.odnosu med lastnikom tj.vodnikom in psom,ne pa o instruktorjih.Seveda sem tudi jaz proti instruktorjem,ki samo pobirajo denar naivnim ljudem.Toda ti ljudje morajo najti voljo in sami nekaj narediti in izpopolniti svoje znanje kinologije.Ce nimajo volje ali interesa,potem ne razumem zakaj imajo psa.Pes zahteva celega cloveka,ne samo polovico ali tretjino.Sem proti klikerju,ker govorim o individualnem treningu lastnika in psa,o odvisnosti psa od enega cloveka oz.druzine.Ce treniramo psa,ki ne bo imel dolocenega lastnika oz.vodnika lahko uporabljamo kliker,ker bo pes kasneje izvajal ukaze razlicnih ljudi.Jaz pa govorim,pisem vedno o individualnem,poglobljenem odnosu med clovekom in psom.Sam ne zelim,da moji psi delajo na ukaze drugih,ki niso clani druzine.Altervita,potreben je dolgotrajen proces treninga zaradi mentalne povezanosti psa in vodnika ter avtomatiziranja gibov oz. dejanj.Noben trening kjerkoli,ne samo v kinologiji,ki temelji na kratkem,povrsnem obdobju ni uspesen.Instruktor je potreben,da vodniku pokaze,svetuje,prebije led.Vodnik mora sam garati,vsak dan znova ponavljati vaje,v dezju in soncu,burji in snegu.Vse je odvisno od vodnika,cloveka,ki s psom zivi,ne od instruktorja.Pravis,da nimam pojma.Poglej,sam sem trener pa ne zivim od tega.Imam drugo sluzbo,pse ne treniram za denar ampak ker tako zeli moje srce.Res je,da sem dvakrat zaracunal ure treninga/pri treningu Rortvailerja in Dobermana/,cca  15 ur,toda ne zaradi dela samega ali nasvetov ampak zaradi izpada casa v drugi sluzbi,ki sem ga moral nekako prinesti noter.Ponavljam zagovarjam dolgotrajen,poglobljen trening vodnika,ne instruktorja.Prepriceval sem lastnico,da ji bom pokazal naprej pa mora delati sama.Nasla je 101 izgovor,od pomanjkanja casa,da ne more vstajat tako zgodaj,da dezuje,...Saj mi je bilo kar hudo,ljudje ki niso pripravljeni sami delati s psom in vse prepuscajo instruktorjem/razen extremno treniranih psov/naj imajo raje kaksno drugo,manj zahtevno zival.Pes zahteva celega cloveka in najboljsi kliker je ce ta clovek tleskne s prsti,zazvizga,da glasovni signal,konkreten gib,...
Upam,da ste razumeli.
Lp,MAT
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #38 : torek, 28.01.2003 : 12:34:04 »

men je bil en stavk iz filma beli očnkjak zelo všeč: oni so psi, mi smo bogovi. Mi naredimo, da palica leti.

Tlesk, žvižg, glas, kliker...mi delamo, od nas pride.
samo....kliker vedno enako klikne...pes ne rabi bit zmeden...vedno ko sliši klik, mu je točno jasno, da dela prav. Itak pa sem že rekel prej....kliker se kasneje opušča...je zgoljpripomoček za potrjevanje.

In na koga bo pes pozoren tudi nima veze s tem kateri pripomoček uporabljamo...mojadva mene ubogata (kolikor pač zahtevam, pa nimam nevemkašnih velikih zahtev, le toliko, da lahko mirno sobivamo), drugih pač ne (razen če je v igri nagrada, pa še takrat raje izsiljujeta kot pa da bi naredila vajo), tudi znotraj družine...in če klikne, gledat k meni, ne k klikajočemu...jaz dam nagrado, jaz hvalim. Pes samo ve: če nardim nekaj, bo kliknilo, in lastnika bom pripravil, da me bo ubogal in mi dal nagrado.
pri nekaterih vajah pri meni recimo, je kliker šel v predal že prvi dan, pri nekaterih kasneje, pri nekaterih pa ga sploh nisem uporabljal.

Se strinjam...če nimaš vzpostavljenega odnosa s psom, tudi kliker ne deluje. prav tako pa tudi ne glas, žvižg tlesk....ker svojemu psu pač ne predstavljamo avtoritete.

Ampak to ni tema o tem, temveč o učenju z pripomočkom. Kaj bi bilo ko bi jaz namesto da nekomu povem kako naj dela z zatezno ovratnico, rekel...."odnos vodnika je važen, pa je ne boš rabil?" "ko bo psa nekdo drug peljal na zatezni ga bo ubogal.....". Če ne veš kako se dela s kakim pripomočkom, še ni treba bit apriori proti in nam "slovenčke " servirat. Sam to. Da pa pes ni podkupljiv (da torej uboga druge ipd.), pa nima veze s klkerjem. Kaj pa recimo porečeš na to: moj prijatelj za kliker uporablja karabin od povodca. Po tvojem, bi moral pes pritečt in (ali, oz.) ubogat vsakega ki bi v njegovi bližini pripenjal svojega psa. Pa temu ni tako.

no, upam da si tudi ti razumel poanto.
Logiran
Ajda
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 214


« Odgovor #39 : torek, 28.01.2003 : 13:52:57 »

Vsem, ki vas zanima delo s klikerjem, toplo priporocam knjigi Morgan Spector: Clicker Training for Obedience in Karen Pryor: Don't Shoot the Dog. Splaca se kaj prebrati in poskusiti, potem pa lahko sami presodimo ali deluje ali ne.
Logiran
Mitja
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 93


« Odgovor #40 : torek, 28.01.2003 : 14:37:06 »

Dragi/a Flufi,
V svoje trditve sem še kar prepričan ker sem jih obilno preizkušal in to z in brez klikerja. Pri t.i. učenju s klikerjem je sam kliker popolnoma nebistven, bistvo je v teoriji operantnega kondicioniranja, kar pa lahko popolnoma enako ali še boljše izvajaš tudi brez klikerja.
In ti dragi/a flufi nisi naučil teh vaj zaradi klikerja, ampak zaradi drugačnega pristopa kot so ga uporabljali v pasji šoli ki si jo obiskoval in očitno ni bil pisan na šolo tebi in tvojemu psu. Globoka pa se strinjam, da v mnogih pasjih šolah delajo preveč šablonsko in brez občutka za posamezne pasme in pse.
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #41 : četrtek, 30.01.2003 : 22:37:10 »

Halo,

še vedno zbiram informacije o tem , kako ste kako vajo naučili psa (mačko, ribo, konja,..) s klikerjem!
No, napisali ste mi predvsem tiste lastnosti učenja s klikerjem, ki so po vaše slabe.
Zdaj pa me zanimajo še dejanski rezultati: npr. vaja poleg s klikerjem, odpiranje in zapiranje hladilnika, agility, učenje razstavne poze,..

In, ali kdo ve, če v kaki SLO pasji šoli uporabljajo kliker?

Lp,  Smiley
Logiran
dasa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 277


« Odgovor #42 : sobota, 01.02.2003 : 11:34:42 »

živjo!

jaz ne vem kako se nauči mačko in ribico vem pa kako se pse ker ga sama uporabljam.
pri nas ni nobene posebne sole v kateri bi ucili s klikarjem.
men se to ne zdi slabo ce psa naučis stvari s klikarjem.

lp
Logiran
Alien
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #43 : nedelja, 02.02.2003 : 21:22:40 »

Flufi - na mojpes.net imaš nekaj prvih korakov učenja s klikerjem.
Prva vaja, s katero sem začela - seveda je treba psa prej navaditi na to kaj pomeni kliker, je bila učenje da se pes dotakne moje roke.
Pes se na besedo dotik dotakne moje roke, katerekoli in to je zelo hitro obvladal, prav tako pa zdaj za ta ukaz ne potrebujem več klikerja.
Najbolj zanimivo pa je bilo gledat, kako pes razmišlja ko sem pustila žogico na sredi dnevne sobe, kao gledala tv in ni rabil dosti da je poštudiral, da če se gre dotaknit žoge brez da  mu kaj rečem dobi klik in seveda nagrado  Grin Grin
Ukaz se doda kasneje, najprej pa psa zmotiviraš da nekaj naredi brez ukaza....

LP,
Logiran
lester1
gost
« Odgovor #44 : sreda, 12.02.2003 : 15:26:28 »

na temu linku je "filmček" kako mačka dela agility - na podlagi kliker treninga /poglej pod Is your cat your Valentine?/

http://www.clickertraining.com/home/index.htm

kar zadeva kliker , je na linku , ki je namenjen  pasmi kerry blue terierju  , v katerem so vsi generalni nasveti za pasmo, in seveda svetovanje glede treininga/vzgoje, kjer je omenjen kot opcija tudi kliker trening in navodila (menu:TRAINING; menu : Introducing to clicker training)
http://www.kerryblues.org/
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 31   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Učenje vaj, veščin in trikov  |  Tema: kliker
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines