mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 10:49:43

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Psi kot orodje za doseganje uspehov
Strani: 1 [2] 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Psi kot orodje za doseganje uspehov  (Prebrano 23877 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #15 : petek, 10.02.2006 : 10:11:39 »

ravno zaradi takih razlogov mi je še manj jasno zakaj bi nekdo hotel dat na evtanazijo psa, ki se "ni razvil" v tej meri da bi "zadovoljil" tekmovalne aspiracije. "Potencijali", tud če na koncu ne zrastejo v točno zaželjeno žival, so kvalitetne živali in ne neko "sranje" ki ga bi človek kar tako zavrgel. Al pa ok, dopuščam možnost da taki ljudje tud obstajajo. konc koncev sem tud sam imel priložnost neko drugo stvar dobit na podoben štos. Namreč bratranec olimpijec mi je šenkal pol garderobe ki so jo dobili za na olimpijado pred leti, češ da je dizajn oblek "kmečki". Zdaj sva oba happy. Ampak vseeno. On je vsaj mene "našel", ni kufra v kanto vrgel.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #16 : petek, 10.02.2006 : 10:28:57 »

Iz prve roke vam lahko povem, da se to se kako dogaja. V druzino smo dobili zdravo bobtailko, ki jo je necakova punca prestregla na veterini, ker jo je frajer (beri: "skrben lastnik") pripeljal na evtanazijo, ker ni bila tisto, kar si je on domisljal, da bi morala biti. Res, da se je to zgodilo kar nekaj let nazaj in da danes baje veterinarji ne zelijo vec evtanazirati zdrave zivali, vendar sem prepricana, da se to se vedno dogaja.

Mislim pa, da zgodba niti ni tako iz trte izvita  Wink
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #17 : petek, 10.02.2006 : 10:41:36 »

Ne samo, da veterinarji ne želijo evtanazirati zdravih živali, temveč jim je po zakonu prepovedano.

Poznam podoben primer.

Nekega dne je k enemu od ljubljanskih veterinarjev prišla ženska, s sabo je imela šicuja. Rekla je, da ga naj uspavajo. Ko so ji odvrnili, da to pa ne gre, je vztrajala in dodala, da pes pripada njeni ostareli mami, ki je zdaj v bolnici, ona pa ne bo skrbela za ščene. No, veterinar ni popustil, ona pa tudi ne. Nazadnje se je obrnila in odšla, psa pa pustila tam. Ni mi treba dodajati, kako šokirano je bilo osebje klinike. Psa so pregledali, ugotovili, da ima bolne oči in pljuča, ga začeli zdraviti, k sebi pa ga je vzela ena od uslužbenk. Kuža je zdaj pri njej že vrsto let. Je že v letih in ima kronično bolna pljuča, vendar redno ju videvam na sprehodih.

Po nekaj mesecih se je na kliniko oglasila prava lastnica kužka. V solzah jih je prosila, naj ji kužka vrnejo. Ker je bila očitno slabega zdravja, pa tudi visoke starosti, se je veterinar pogovoril z njo. Vprašal jo je, če je njeno bolnišnično zdravljenje zaključeno. Gospa je priznala, da ni in da bo kmalu spet šla v bolnišnico. Veterinar pa ji je dejal, da je potem bolje, da kuža ostane kjer je, saj ga bo v nasprotnem primeru njena "ljuba" hči spet pripeljala na evtanazijo, samo da verjeto ne k njim temveč h komu drugemu, ki bo mogoče bolj ustrežljiv. Gospa se je nazadnje strinjala z njim in vsa nesrečna odšla.

Kaj naj rečem? Človeška sebičnost in zloba sta neizmerni. Ne čudimo se, da prizadeneta živali, saj ljudje celo z lastnimi starši in otroci ravnajo kot z gnojem.
Logiran
Ora
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 214


WWW
« Odgovor #18 : petek, 10.02.2006 : 10:52:26 »

Seveda se to dogaja!!! Pa čeprav se to marsikomu zdi neverjetno.
Tudi sama poznam primer, ko je "vzreditelj pridelal" leglo in se je kmalu (ko so bili psi še mladiči) pokazalo, da so kolki fuč. Odločil se je za evtanazijo, čeprav bi se dalo z operacijo vse sanirati. Seveda pa psi ne bi smeli biti prodani kot kvalitetno leglo. Verjetno je vsem jasno, da je tukaj denar odigral ključno vlogo.
Poznam tudi čisto svež primer, ko je bila psička kupljena izključno za vzrejo in spet se je pokazalo, da kolki niso OK. Odločitev lastnikov je bila evtanazija, veterinar pa hvala bogu toliko pri sebi, da psa ni evtanaziral.
Pa naj povem, da gre v teh primerih, ki jih jaz poznam tudi za vzreditelja, ki ga kinološki krogi visoko cenijo Lips Sealed
Logiran
pea
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 32


« Odgovor #19 : petek, 10.02.2006 : 11:30:12 »

Torej. Moja logika je povsem enostavna. Človek, ki se odloči, da bo imel psa mora biti pripravljen na odrekanja. Imeti psa je luksuz (mešančka ali plemenjaka). Pes je čustveno in socialno bitje, edini pravi razlog za to da ga imaš (enega ali deset) je družabništvo. Razmišljam ravno v obratni smeri: po tem ko psa spoznaš, vidiš kaj bi lahko skupaj počela. Če vaju veseli agility, prav. Če razstave, tudi prav. Če pa si omisliš psa zaradi agilityja ali zaradi razstav, potem pa ga oddaš, ker ne zadostuje tvojim izkrivljenim kriterijem, pa to ni nič drugega kot slavospev unikatni človeški potrebi po samopotrjevanju na način, da cilj opravičuje sredstva. Pes ni podaljšek človekove lastnine in ega (ne bi smel biti). Psa se ne opisuje z izrazi kvaliteten in nekvaliteten. Pes je individuum!
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #20 : petek, 10.02.2006 : 11:40:54 »

Pa poglejmo še drugo al pa tretjo plat.
Obstajajo vzreditelji ki pridigajo o zdravju in v debatah o rodovniških in nerodovniških povdarjajo prav to komponento kot tisto bistveno, ki dela razliko med enimi in drugimi. In potem ti isti po vsako ceno v leglih "gor spravljajo" vse, tudi tiste mladiče, ki bi brez intervencije težko ali pa sploh ne bi preživeli. In s tem po domač na dolgi rok delajo škodo pasmi, saj tudi njihov škart s tem ko je živ, dela negativno reklamo in (recimo da) v ljudeh zbuja pomisleke o generalnem zdravju pasme. Če takega psa kupi nekdo ki je bil (morda) pravkar prepričan v "boljšost" rodovniških, je s tem prišel z dežja pod kap. Zagovorniki nerodovniških pa novo potrditev pravilnosti svojih teorij. Da ne govorim o stroških ki jih je tak nevesten vzreditelj "preložil" na svežega lastnika.

Obstajajo ljudje ki dneve preživijo v vlogi bolniške sestre svojemu psu. Naredili so več preiskav kot jih je v življenju dala skoz njihova že 30 let bolna babica. Vsakič ko se pojavi ali ponovi nadloga, obrnejo naokrog vse mogoče veterinarje in nikoli jim ni žal časa da si pridobijo še tretje četrto in peto mnenje, začinjeno z mnenji nestrokovnjakov, za dobro mero, toliko da so že sami z veterinarji vred povsem zmedeni kn brez kompasa. Psi še komaj živijo, a njihovi rešitelji imajo vedno še eno možnost v glavi, kako bi se dalo psa poštimat in še enega veterinarja ki jih še ni "zajebal". O stroških bolj ali manj specijalističnih veterinarskih pregledov in preizkav, ne bi...

Tu se sprašujem, komu pravzaprav pomagajo? Psu prav gotovo ne. Prej mu v nedogled podaljšujejo agonijo. Od rojstva naprej takorekoč. Pomagajo torej sebi? Svojemu občutku da so obvarovali svetost življenja? Da so z rešitvijo oz. reševanjem enega psa rešili cel svet? Kristusov kompleks?

Prvi in drugi so zame enaki mučitelji oz neodgovorneži kot "orodjarji". Če ne še večji.


In na koncu malo kruto, ampak recimo temu "pika na I": Vsi mi ki imamo pse smo na nek način s tem ko smo psa nabavili, ustregli eni svoji želji oz potrebi. Kakorkoli gledamo, je odločitev za to da si bomo to žival na glavo navlekli, čisto egoistično pogojena. Pa če smo egoistično vzeli brezdomca in si s tem na dušo naložili par plus točk za povrh, ali pa če smo si psa kupili, zgolj za zadovoljevanje svojih potreb, pa naj bodo to malenkosti kot je topla kepa za božanje v naročju, al pa športni kolega za jogging ob Savi. Al pa kaj tretjega.
Ko smo psa kupovali (oz. vsaj normalno bi se mi zdelo da o tem ljudje razmišljajo) smo imeli pravgotovo v glavi svoje želje ki naj bi jih ta objekt zadovoljeval. Nekateri smo vedeli tudi to, da nič ne zraste iz nič in da bo treba psa naučiti tistih stvari, ki bodo povzročile, da bo prvotna "slikica" ki smo jo imeli ob nakupu, na koncu dejansko podobna tisti ki smo jo skozi življenje s psom "narisali".
Karkoli izven te slikice, torej kronične bolezni, hudi vedenjski problemi, neplodnost pri vzrejnih živalih, nezmožnost doseganja rezultatov, itd. pomeni, da z nakupom nismo zadovoljili svojih potreb. Orodje torej ne zadošča za dosego cilja. Če je orodje pokvarjeno, ga je treba zamenjat. Če je zgolj premalo profesijonalno, se ga še vedno lahko podari sosedu ki ga lahko uporabi za drobna gospodinjska opravila. Torej bolanemu skrajšat muke in zdravemu poskusit najt ustrezen dom, kjer bo lahko uspešno orodje, zaradi nižjih zahtev "mojstra".
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #21 : petek, 10.02.2006 : 11:50:20 »

Alti,
ne te mesat "jabloka i kruske"  Grin
Vedno gre za neke vrste egoizma in ekstremizma.
O.K. psu najdes primeren dom, ker vzrejno ni vec zanimiv ali to sploh nikoli ni bil. Ce pes ne izpolnjuje tvojih tekmovalnih ambicij in storis enako, je tudi O.K. Pes ima neozdravljivo bolezen, zaradi katere bi zivljenje psa pomenilo le se trpljenje in mater, takrat se pac odlocis za injekcijo.
Ampak, da zdravega psa hladnokrvno odvleces pod injekcijo, ker ne dosega zelenih rezultatov... ja tukaj je pa nekaj zelo narobe.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #22 : petek, 10.02.2006 : 12:02:32 »

Ne glede na naše ambicije in bolezni, psi so ŽIVA BITJA.

Tako bi moral vsak z njimi tudi ravnati, ne glede na cilj, željo, blodnjo...

Glede evtanazije pa tole: bi svojo babico peljali uspavat, ker ji je odpovedal kolk ali je neozdravljivo bolna?

Vsa živa bitja imajo enako pravico do pomoči in življenja. Zaverovanost vase nam preprečuje, da bi to dojeli. Zato z mašinami umetno držimo pri življenju človeška trupla, šepavega psa pa fentamo. Oziroma, celo zdravega psa fentamo....

Bruha se mi...
Logiran
pea
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 32


« Odgovor #23 : petek, 10.02.2006 : 12:03:18 »

S tem se strinjam. V razpravljanje o tem, da je pes, otrok ali fikus v osnovi egoistična potreba, se nima smisla spuščat (ne me kamenjat, češ da vse mečem v isti koš). Pa tudi  nategovanje trpljenja, ko je zdravstveno stanje brezupno, je druga tema. Čeprav je res, da to ni tako zelo megleno področje (če poizkušamo pustiti sentimentalnost ob kraju). Dokler ima lahko pes kljub kakšni zdravstveni težavi še vedno kvalitetno življenje in voljo do njega, dileme ni. Ko pa je zadeva resna in nepopravljiva, pa je druga pesem ( v takem primeru pa je zakonodaja bolj prizanesljiva do bolnih psov kot bolnih ljudi).
Pardon. Zajadrala s teme. Hočem povedat samo to, da ko se odločiš za psa, imej v glavi psa. Vsaj primarno. Šele nato agility. In razstave.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #24 : petek, 10.02.2006 : 12:06:16 »

Ampak, da zdravega psa hladnokrvno odvleces pod injekcijo, ker ne dosega zelenih rezultatov... ja tukaj je pa nekaj zelo narobe.
ne sej, to ni "sporno". Zgolj na glas sem razmišljal (tudi) o naslovu teme. Da psi v bistvu so orodje, pa če si priznamo al pa ne.

Obenem mi je pa ob seveda globokem nestrinjanju s tovrstnim načinom kako se "znebit" orodja, tud popolnoma nejasno in nelogično ZAKAJ bi to nekdo pri zdravi pameti storil. Mislim...če bi iz sovraštva, potem bi ga verjetno raje sam uničil.
Pred leti mi oča djali, da so v starih časih ko je bil še sam otrok, njihov oča ob kakem podiranju lope , razdiranju kalupa kamor so beton vlivali, ali česa podobnega, izbijal cveke iz dil, ter jih poravnaval, ker so bili dragi, pa tudi kupiti se jih ni dalo kar za vogalom.

Kako lahko torej človek, ki je pred par meseci ali letom dal za potencijalno tekmovalnega psa nekomu najverjetneje kar zajeten kupček denarja, to orodje kar v kanto zabriše?
No na tem vprašanju se pa men vsa logika podre.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #25 : petek, 10.02.2006 : 12:21:37 »

aja...podre se mi tudi z drugega konca: kako lahko nekdo proda nekomu potencijalno tekmovalnega psa in mirno dopusti da ga uni v kanto zabriše, ko se potencijal "razblini" in ostane zgolj navaden pes?

dva manijaka?
Logiran
Klaus
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.036


« Odgovor #26 : petek, 10.02.2006 : 12:22:15 »

Citat
Kako lahko torej človek, ki je pred par meseci ali letom dal za potencijalno tekmovalnega psa nekomu najverjetneje kar zajeten kupček denarja, to orodje kar v kanto zabriše?
No na tem vprašanju se pa men vsa logika podre.


Seveda,ker ga je vzreditelj z iskusnjami nategnil,da bo idealen pes!
To je posledica vzrediteljeve suverenosti in sposobnosti prepoznati potencijal dvomesecnega psa.
Sledi razocaranje in evtanazija,ker orodje ni pravo.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #27 : petek, 10.02.2006 : 12:25:19 »

Ne, ker skbrnik nima osnovnega čuta za ŽIVA BITJA. Ta čut je neodvisen od vzrediteljev, kinoloških zvez, zakonov itd.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #28 : petek, 10.02.2006 : 12:40:12 »

klaus: nekdo ki je tolk odbit, da psa ki se ne izkaže za potencijal, da na evtanazijo, je sigurno tud v pogledu izbiranja psa dovolj suveren in razgledan da ga vzreditelj mal težko nategne- čeprav dopuščam možnost da obstajajo tud taki ki nimajo pojma o psih, jih pa menjajo ko stare gate ko ne "delajo" kot bi morali. Ampak to so po mojem izjeme. Vsak ki je tolk not v tekmovanjih, prekleto dobro ve kakšne zahteve ima v pogledu morfologije psa. Sej konc koncev poglej športno medicino. Se spomnim enega filma kjer je novinarka delala članek o počasi se krčečih mišicah nekega veslača. To je bojda ena posebnost s katero nismo vsi enako obdarjeni. In kdor je, je v prednosti. Al pa recimo ena čisto rasistična, ki pa ima znanstvene temelje. Zakaj so črnski bokserji uspešni proti belcem. Ker je boks bil začet kot belski šport, so bila pravila prilagojena konstituciji belca. In zanimivo, so belske brade drugačne od glave črnca. Slednji imajo prednost torej. Imajo pa po drugi cel kup pomanjkljivosti drugod, a jih belski bokserji ne izkoristijo, saj niso vključene v tehniko, ker belci na teh mestih niso toliko ranljivi in torej udarci v ta mesta v doktrini niso nikoli igrali vloge. Ne govorim na pamet, to je tekst iz ene zelo strokovne revije o boksu, ki sem ga nekoč slučajno našel na netu ko sem iskal črne nemške bokserje, hehe.

Kaj sem hotel povedat: Misim da se v tem primeru motiš in da "tekmovalec" ni bil žejen čez lužo pripeljan. Tu so zahteve preprostotako "pri vrhu", da vse kar ni idealno, odpade. Tu je dejansko štos v tem, da mora biti pes med top ten živalmi, če hoče zadovoljnega tekmovalca. To je enako kot če bi nekdo iskal idealnega psa za razstave in bi vsakega ki bi ne bil stoprocenten BOB vsakič, dal stran, ker nima šans da bi postal največji razstavni pes vseh časov. To vzreditelji počne(mo)jo. Doma zadržiš potencijal in ga če stoprocentno ne zadovolji pričakovanj, oddaš. Če pa nekdo pride k tebi po mladiča da bi malo za hobi razstavljal, mu daš pa tudi razstavno potencijalnega. In tak človek bo tudi če ma kasneje pes kako malenkostno pomanjkljivost, z njim ne bo obrukal v ringu, oz lahko celo zmaguje. Seveda pa pač nima "psa vseh časov".
Tko da...izbirat mladiče za ta nivo, je pa res nehvaležen posel. Konc koncev lej policijo.
Logiran
Klaus
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.036


« Odgovor #29 : petek, 10.02.2006 : 13:58:42 »

Citat
Če pa nekdo pride k tebi po mladiča da bi malo za hobi razstavljal, mu daš pa tudi razstavno potencijalnega. In tak človek bo tudi če ma kasneje pes kako malenkostno pomanjkljivost, z njim ne bo obrukal v ringu, oz lahko celo zmaguje. Seveda pa pač nima "psa vseh časov".
Tko da...izbirat mladiče za ta nivo, je pa res nehvaležen posel. Konc koncev lej policijo.

Alti
terna,ravno take sem imel v mislih.Taksni smo potencialni kandidati,da storimo to cesar ne odobravam.Spreobrnemo se!,spremenimo pogled in rabimo izhod.Na tej tocki se razlikujemo!Eni zivimo skupaj naprej,drugi pac reagirajo na nam nerazumljiv nacin-evtanazija.Kot pravi Kalsang;"nima osnovnega cuta za ziva bitja".
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Psi kot orodje za doseganje uspehov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines