mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 17:53:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Psi kot orodje za doseganje uspehov
Strani: 1 2 [3] 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Psi kot orodje za doseganje uspehov  (Prebrano 23927 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #30 : petek, 10.02.2006 : 14:09:18 »

Alti
terna,ravno take sem imel v mislih.Taksni smo potencialni kandidati,da storimo to cesar ne odobravam.
no, sej. ste potencijalni "pacijenti" tid vi. če nase gledaš kot na nekoga ki goji neke ambicije s psom izven "osnovnega namena" torej "biti hišni pes". Ampak prav iz tega razloga, pa mora vzreditelj ki nekega potencijalnega psa daje od sebe tolk bolj poskrbet na nek način za to, da se s psom ne bo neprimerno ravnalo, oz da mu bo v primeru da bi ga novi lastnik želel oddat ali usmrtit, pes vrnjen. Vsaj jaz imam to napisano v pogodbi. Zato sem tud rekel, da mi ni jasno kako eni vzreditelji nimajo teh stvari malo pogodbeno urejenih.

Ker konc koncev ni tu vprašanje samo nekih tekmovalnih al pa razstavnih psov. so tud čisto banalni primeri ko se človek po par mesecih odloči da bo pa psa se zlosal, ker mu ne paše več, in ga hoče ubit dat.

Tko da...mal ma tud vzrediteljeva odgovornost zraven...
Logiran
Teski
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #31 : petek, 10.02.2006 : 14:30:42 »

Jaz ne bi mogla psa oddati, če ne bi ustrezal mojim kriterijem (vzreja, šolanje, itd.), ampak se nisem še nikoli znašla v koži nekega vzreditelja in tudi šolanje mojih mi predstavlja sekundarno dejavnost  - psa imam namreč zaradi drugačnih potreb in želja. Takih, ki psu poiščejo novi dom, ne obsojam. Obsojam pa tiste, ki so v celotni situaciji toliko leni, da se ne potrudijo psu najti novega doma oz. niti sporočiti vzreditelju, kjer so ga kupili, da ga ne bodo več imeli. Obsojam torej te ljudi, ki kratkomalo pripeljejo psa k veterinarju in ga želijo evtanazirati, ker ne ustreza njihovim merilom.
Jaz si sicer kriterije, kaj želim početi z določenim psom, postavljam sproti in jih prilagajam sposobnostim mojih "beštij", njihovemu zdravstvenemu stanju in seveda tudi količini časa, ki ga imam na voljo za ukvarjanje z njimi.
Smo si pač različni, ampak evtanazija ?!  Angry

T (& A & K)
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #32 : petek, 10.02.2006 : 15:13:26 »


Ker konc koncev ni tu vprašanje samo nekih tekmovalnih al pa razstavnih psov. so tud čisto banalni primeri ko se človek po par mesecih odloči da bo pa psa se zlosal, ker mu ne paše več, in ga hoče ubit dat.

Tko da...mal ma tud vzrediteljeva odgovornost zraven...

Bila sme že v vse sotre športih , tudi takih "najbolj vrhunskih", kjer so se psi precej prodajali za zelo visoke denrje (tja do 200 000 eur), včasih ker je nekdo dovolj ponudil, včasih zato ker nekomu nek pes ni ležal.
Največ "prodajanja" je po moji ovceni med razstavnimi psi, saj gre za plemenjake, sledijo vlečni, pašni psi, lovski , IPO. Agility psi , ki so tukaj omenjeni nekje pri vrhu pa se prodajajo res izjemoma, saj večinoma nimajo neke vzrejne ali druge vrednosti, ta šport pa je tudi predvsem rekreacijske narave.
 
Nikoli pa še nisem slišala, da bi kdo dal nekega psa ubit, ker ni bil (dovolj) dober  za razstave ali tekme. To bi bila namreč ne samo nemoralnost, ampak res velika neumnost in metanje denarja stran.

Taki psi so večoma dalje prodani, če so bili zdravi in delno izšolani večinoma za kar precej denarja (predvsem IPO in pašni, ki so tudi v primeru ,da niso najboljši z atekme še vedno zelo dobri za domačo pašo oz osebno zaščito).
Nekateri jih sicer včasih prodajo naprej za simbolično ceno, če si postavijo za cilj iskati najbolj primernega lastnika in pozabijo na finančno izgubo, ki so jo pridelali.
Od tekmovalcev se poklanjajo se večinoma le psi, ki imajo kakšno zdravstveno hibo.
Od vzreditljev pa tudi taki, ki so odslužili svoje.

Velika večina nesojenih tekmovalnih psov so namreč prav prijetni, tipični in dobri psi s katerimi si novi lastni lastnik kupi več , kot bi sam uspel narest iz mladička. Nekaj, kar je za nekoga moteče in napaka, pa je za družinskega psa, ali za psa, ki potem dela na drugem področju lahko celo velika prednost.
Videla sem celo primere, ko je kakšen vodnik prodal psa,ki pri njem ni in ni krenil, pri novem vodniku pa je v istem športu nenadoma zasijal. Ni namreč vse v kvaliteti psa, ampak v tem kako se posamezen tandem ujame. Prejudicirati, da se prodajajo samo slabi psi je zato čista neumnost.

Torej po mojih izkušnjah na evtanazijo in zavetišča ne prihajajo psi iz športnih vod, pač pa predvsem psi, ki so bili prodani za tako opevano življenje čisto družinskega psa, pa se je tisti, ki si je kupoval "psa čisto samo zase" malo uštel pri svoji idilični predstavi o skupnem življenju iz romana "lessi" ali "sto in en dalmatinec".

Glede pogodb:
Zato jaz napišen pogodbo z zelo strogimi določili predvsem kadar prodajam v "družinske roke" tudi, če prodajam psa, katerega nisem vzreditelj . V njem naveden točno tudi na kaj mora lastnik pazit (npr če pes kaže agresivnost v kakršnikoli okoliščini, morebitne zdravstvene posebnosti itd) ter postavka, da v kolikor bi se lastnik odločil za nadljno oddajo, prodajo (ali celo evtanazijo) mora psa najprej ponuditi meni nazaj, enako, da v kolikor bi imel kadarkoli kasneje karšne koli nepredvidene težave z vedenjem tega psa, da se najprej obrne name, ter da mu nudim brezplačno dodatno šolanje in pomoč.

Pogodbe pa žal, kot smo že večkrat ugotavljali nič kaj dosti ne pomagajo, če novi lastnik kljub pogodbi ne spoštuje dogovora.
Se mi pa zdi, da ko kdo podpiše in prebere pogodbo vseeno malo bolj razmisli kako in kaj in seveda lahko upamo, da se bo na pogodbo spomnil, ko bo šlo kaj narobe.

Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #33 : četrtek, 23.02.2006 : 10:51:29 »

V kolikor pes ne izoplnjuje zahtev lastnika,  evtanazija  -NIKAKOR!....  Oddaja  drugemu lastniku,   kateri bi bil primernejši  -VSEKAKOR!

Velikokrat sem že  razmišljala v tej smeri. In sem prišla do zaključka.  Skrajno ne fer  do psa in  sebično  od mene  bi bilo  , da bi psa  omejevala, če bi  vedela , da nekdo drug  lahko  bolje  skrbi  in   več nudi psu kot jaz.
Logiran
Klaus
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.036


« Odgovor #34 : petek, 24.02.2006 : 07:04:58 »

Citat
Velikokrat sem že  razmišljala v tej smeri. In sem prišla do zaključka.  Skrajno ne fer  do psa in  sebično  od mene  bi bilo  , da bi psa  omejevala, če bi  vedela , da nekdo drug  lahko  bolje  skrbi  in   več nudi psu kot jaz.

Ravno taksno vedenje je najbolj sporno, in ravno zaradi taksnega razmisljanja imamo med drugim azile.Vask ki takole razmislja je neodgovoren in nesposoben.Jasno je ,da je vedno nekdo,ki je boljsi.Tega se moramo zavedati.Prvi del stavka je razlog,drugi del pa opravicilo za tvoje dejanje.Eni jih spustijo,ker vedo,da bo prisel enkrat v prave roke,drugi ga pripeljejo,ker mu bo pri drugih lepse in boljse,tretji dajo vsaj oglas,da se ga znebijo in se in se bi se dalo nasteti.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #35 : petek, 24.02.2006 : 11:38:05 »

Se ne strinjam.
V primeru , da se meni nekaj  zgodi.  In bi bila  fizično ali psihično   psu  nezmožna  nuditi kar on rabi  ali finančno nezmožna  nuditi psu kar on rabi.
kaj  bi bilo odgovorno  od mene?  Da  ga  omejujem ?  ga hranim z  slabo hrano?  mu ne plačujem veterinarske oskrbe? V primeru  bolezni  neustrezno skrbim zanj?
Najlažje  si je omislit  psa.  Dobro skrbet za  psa in mu nudit  vse kar potrebuje  je  pa nekaj drugega.
Vse preveč  je  takih lastnikov.  A je fer  od lastnika  , da  psa  zapre v pesjak,  da je  revež  cele dneve  omejen na  3x3 metre  ob  skledi  cenenih briketov  in kastroli vode?  samo zato , da lahko reče  pri nas imamo pa  psa.  za  psa  je treba  imet  čas...A je tako?
Kaj je bolje... v takem primeru.  Ali taka  situacija.......  ali da se  psa  odda nekomu.  kateri mu nudi vsaj dva sprehoda,  kvalitetno hrano, pozornost, nego  in skrb.
In ne  ne bi dala  psa v zavetišče.  To je  zame  isto  kot bi ga  brcnila na cesto " in znajdi se"
Mogoče  malo  iz teme.....  tole zgoraj napisano.  In  ni  nobeno " lastno"opravičilo.
 Jaz sem za dobrobit mojih psov spremenila  veliko mojih navad.  Če ne kar  način življenja
Sicer mi ne predstavljata nekega doseganja  mojih ciljev.... sem pa ponosna, če kaj  dosežeta.  Normalno.

Drug primer.  Sosed  ima   jazbečarja.  Kupil , ga je z namenom za lov.  Pes je  streloplah,  in mu ni  popolnoma nič za delo.  Stalno se drži lastnika.(  kar ne bi smel  vsaj  pri delu ne)  Sedaj  si je  kupil še drugega  psa,  katerega  lahko uporablja za delo.
Torej  prvi pes  njemu ne koristi popolnoma nič, in ga je  " šenkal"  neki družini,  pri njih  pa  koristi.  Je  krasen  družinski pes,  in  lepo po cele dneve pegla  kavč, se igra z  otroci.
Nudijo mu  vse in še več.
Kaj  je  v takem primeru  bolje za psa.  Da bi ga sosed  obdržal  in  ga omejeval... ali da ga  da  nekomu  , ki je  primeren  lastnik za njegove potrebe.?
Pa ne mislit  , da tega psa ni imel  rad.  Meni se  zdi  zelo fer, da mu je  poiskal primernega novega lastnika če sam to ni bil.

V primerih  kot so pa;  Pes je kupljen z namenom bodi si  za rastavo/  šport/lov/vzrejo  ali kar koli   ....  potem  se pa izkaže  ,  da ima  neko hibo,  psihično/fizično... in ne bo  primeren za opravljanje  naloge  , za katero je bil  kupljen....  in se mu lastnik  zaradi tega  odpove......->  smrt ali  zavetišče.
Tega pa ne odobravam!!!
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #36 : petek, 24.02.2006 : 11:48:03 »

Kako bi ga omejeval? Kaj bi mu zavzemal preveč prostora? Preveč pojedel? Zakaj ne bi bil kavč pes? Jst sem mnenja, da ko kupiš psa sprejmeš odgovornost, da boš zanj skrbel, ne glede na vse. Seveda, ob bolezni, ob stiskah, ki so nepremostljive, je upravičeno, da se psu ponudi boljši dom. Krivično pa se mi zdi psa oddati zato, ker je streloplah Undecided  In krivično se mi zdi tudi to, da vzreditelji oddajo starejšega psa, ki je izpolnil svoje dolžnosti kot plemenjak/plemenjakinja.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #37 : petek, 24.02.2006 : 12:03:36 »

Pri njemu pes ne bil kavč pes Wink  on  psov nima  v  stanovanju,  to je eno.  Drugo  njemu je pes  z namenom opravljanja  naloge  v tem primeru...   pomočnik  pri lovu(  kar je  za veliko lovskih psov  namen Wink).  Se  ukvarja  z njimi,  jih hrani njihovim  nalogam primerno nudi vet. oskrbo itd..  Ne morem trdit  , da svojih psov nima rad.To nikakor
Blisk je  bil pa pes  z  posebnimi potrebami.  Popolnoma antitalent  za delo,  streloplah(  te hibe se ni  dalo  odpraviti)   zato  tudi ni  opravil  PNZ-ja.  Torej  neuporaben.  Blisk  je pes kateremu je dovolj peglanje kavča,  čohanje  in nekaj igre  predvsem pa veliko pozornosti.
Če bi ga obdržal.....  bi ga omejeval  za gibanje in pozornost.
Vse  to pa sedaj ima.  In  cenim, da mu je  glede na njegove potrebe  poiskal primerne lastnike.
Lovska  kinologija  je  včasih zelo kruta Wink...  in  niso  vsi psi  taki srečkoti kot Blisk.
Ponavadi  so taki  psi  deležni  v najboljšem primeru-  čuvajske  službe in pomanjkanja  pozornosti  v  najslabšem pa  kugle.
Na  žalost tako je.(  to  pa zaradi različnih  dejavnikov-  od cene  lovskih psov- do  odnosov nekaterih lastnikov- katerim so psi potrošni material..... pa še in še  bi lahko naštevala... pa se bom  vzdržala...  ne paše v to temo)
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #38 : petek, 24.02.2006 : 13:09:44 »

Jaz se pa strinjam z damayanti, pa naj zveni lepo ali grdo. Jaz bi isto svojega psa oddala drugim, če ne bila sposobna skrbeti zanj, in to se mi ne zdi sebično dejanje, ampak časti vredno.

To je podobno temu, ko se ženske odločijo, da bodo dale svoje otroke v posvojitev, ker se ne počutijo sposobne skrbeti zanj, pa ga dajo ljudem, ki so tega sposobni. 100 krat boljša varianta od splava po mojem mnenju.  Cool
Logiran
Klaus
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.036


« Odgovor #39 : petek, 24.02.2006 : 13:10:48 »

Andi,kaj naj naredim s tabo,beres mi misli in se odgovarjas tako kot jaz.

Bolezni,bolezenska stanja so eno,to odobravam,Ampak streloplah!!!je razlog,ostalo je opravicilo za dejanje.Ali si ga vprasala,kako sta vezbala streljanje?in ali sta pravilno zacela?ne vem.Kako trenirajo streloklene pse ne vem in trenutno ni vazno.Dejstvo je da,da se je znebil slabega invalidnega psa,ker ni dosegel njegovega pricakovanja.
Vprasaj Altija zakaj ima Barka se vedno doma in sam pravi da ne bo Bark ocka.Le zakaj ga ni oddal,prodal....
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #40 : petek, 24.02.2006 : 13:13:19 »

Pa dejmo še vzreditelje.
Imamo vzreditelje in rejce. Vzreditelje trg potrebuje, za rejce bi bilo pa bolje ko jih ne bi bilo. Če gremo čit po teoriji, brez veenja, da je dejansko tud velik ljudi ki jih tehnično označujemo za vzreditelje, ker imajo morda celo registrirano psarno, delajo pa kot tazadnji dvoriščni rejci.

No...vzreditelji imajo pse zato ker jih imajo radi. To je nesporno. Hkrati pa kot gornji lovec, potrebujejo UPORABNE PSE. Torej plodne pse, ki ustrezajo kriterijem za razplod (tako eksterijernim, kot temperamentnih, karakternih in zdravstvenih kriterijih). Ker mnogi od teh vzrediteljev niso nobeni magnati, jih večina vzreja z nekje od 3-6 psi. Malo je takih ki imajo morda še kakega v solasti, in še manj takih ki imajo več kot 8 psov. KO se tkemu človeku prekine "tok rojstev" in je čas za upokojit psice, bi v primeru da jim ne bi našel novega doma, lepo zaprl vzrejo in se začel it dom za ostarele.
Medtem pa ko bi nek vesten in za vas mile duše idealen, človeški vzreditelj sedel doma in bil na nekajletnem prisilnem dopustu z morda enim leglom na leto od kake mlajše psice, ali dvema, bi cel kup enih ljubiteljev ki nimajo pojma, veselo plodilo svoje pse in jih spravljalo na trg.
Ko bi se po prisilnem dopustu vzreditelj spet reaktviral, bi moral spet malo "nazaj prit", ob tem, bi imel pa nov problem...v času ko ni vzrediteljev pravega kova, jim ljubiteljski rejci naredijo ogromno škode, ki jo na konc pokasira najmanj krivi člen. Škoda? Ja samo poglejmo si kolk škarta se koti in zarad neumnosti vzrediteljev, ki furajo kao neko svetost življenja, celo preživi, čeprav bi moralo bit po vseh pravilih odstranjeno iz legla. O tem kolk so natančni pri pregledu legel vzrejni refeenti, ki tega škarta ne opazijo, ne bi.

Na kratko rečeno: če hočete imet ok pse in zdrave pse, potem morate vzet v zakup, da nekateri psi pač niso "navadni psi". V življenju imajo "višji namen". In ta je ta, da imajo navadni ljudje, lahko zdrave, (magar) navadne pse.

Seveda pa noben resen in vesten vzreditelj, svojega penzijonista, ki mu konc koncev ta isti vzreditelj kar nekaj dolguje, nikol ne bi dal v azil, ampak si prizadeva najt najboljši možni dom takemu psu.

In kot je bilo rečeno prej: vsaki psici ki pride iz krdela, je nova "enopasja" družina PLUS. NE minus.
Logiran
Klaus
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.036


« Odgovor #41 : petek, 24.02.2006 : 13:18:49 »

Branka
Primerjava je neumestna in ti moram vrniti v razmislek
Ali odobravas,oddajo otroka,komu je dokazana hiba in ves da bos trpel z njim celo zivljenje?!!!
Sedaj vidis,zakaj se mi zdi neumestna primerjava.Oddati psa je lazje kot otroka,ce sem odkrit.Manj se bom pocutil krivega,ce bom oddal psa kot pa otroka.Oddati otroka je v vecini primerov huda travma,ki se jo zavejo sele kasneje,ko je ze prepozno.Tista,ki nima travme je lahko samo brezcutna........
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #42 : petek, 24.02.2006 : 13:25:55 »

Andi,kaj naj naredim s tabo,beres mi misli in se odgovarjas tako kot jaz.

Bolezni,bolezenska stanja so eno,to odobravam,Ampak streloplah!!!je razlog,ostalo je opravicilo za dejanje.Ali si ga vprasala,kako sta vezbala streljanje?in ali sta pravilno zacela?ne vem.Kako trenirajo streloklene pse ne vem in trenutno ni vazno.Dejstvo je da,da se je znebil slabega invalidnega psa,ker ni dosegel njegovega pricakovanja.
Vprasaj Altija zakaj ima Barka se vedno doma in sam pravi da ne bo Bark ocka.Le zakaj ga ni oddal,prodal....
klaus...eni psi imajo slabe živce. veš, pri enih ni treba da lastnik kaj "zaj...". se kar lepo rodijo taki.
Ti dam primer dveh, treh bokserjev? Prima se po 5,5 mesecih preživetih pri meni, napoti živet v mesto. Nikoli nobenih travm. Ko sem prvo petardo vrgel pred novim letom, sta se psici zdrznili. To je pa vse. V mestu se zdrzneta ob kaki novosti (recimo pod zvočnikom v BTCju. Ko se obrnejo in gredo še enkrat mimo, je kot, da zvočnika ne bi bilo. NOBENIH FOBIJ torej nimata. V volčini sta bili pa v naravi, brez pretiranega hrupa, itd.

Psička ki je tudi v šoli, iste pasme, ima fobije. Pa je gor rasla od 2 meseca pri ljudeh ki niso kinološko neizobraženi. Poštimajo eno, pa se pojavi druga.

mislim, da nekateri v nekih stvareh fejst stopate v čevlje ki jim niste dorasli in debaterate o stvareh o katerih ne veste prav veliko.

Bark je moj hišni ljubljenec. Par tako Brina. Kupljena sta bila z namenom družabništva, ko sem se z idejo o lastni vzreji zgolj spogledoval. Z jajci ali brez, mi Bark "dela". Enako naša neuravnovešenka Brina. Za vse ostale sem že ob prihodu vedel in bil psihično pripravljen na to, da jim bom v nekem momentu, rabil najt nov dom. Ker so bile psice, kupljene namensko. Tu ne bi izhajal iz stališča, da to delam v korist bodočih kupcev, da bodo imeli vsaj od enega normalnega priložnost mladiče vzet. Ker to delam zarad svoje želje po tem, da bi dobre pse "delal". To da so dobri, pa seveda tud novim lastnikom nekaj pomeni. Drugač bi vsi vosičane in Mjeve bolgare kupoval.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #43 : petek, 24.02.2006 : 13:26:17 »


Ampak streloplah!!!je razlog,ostalo je opravicilo za dejanje.Ali si ga vprasala,kako sta vezbala streljanje?in ali sta pravilno zacela?ne vem.Kako trenirajo streloklene pse ne vem in trenutno ni vazno.Dejstvo je da,da se je znebil slabega invalidnega psa,ker ni dosegel njegovega pricakovanja.
Vprasaj Altija zakaj ima Barka se vedno doma in sam pravi da ne bo Bark ocka.Le zakaj ga ni oddal,prodal....
Alti je vzreditelj.  Kot ti je  sam povedal...  primerjava  vzrejno odsluženega psa  tukaj ni  isto Wink.  Tudi jaz se psu ne bi odpovedala, zaradi take hibe.
 Lovska  in športna kinologija  sta za enkrat  še vedno  dva  različna pojma( žal... tako je)
Lovski pes kateri ne  opravi PNZ-ja(  preizkusa naravnih zasnov)  ne  sme  biti  v lovišču.  Človek ( sosed)je lovski čuvaj  -  poklicno!...  torej  on v svoji službi potrebuje  psa.
Glede šolanja  in pravilne vzgoje.... ne bi.  Bliska je oddal pri starosti  3 let...
Izšolal je pa  tudi še kakšnega  tujega psa  poleg  svojih. Wink
( in če smo že ravno pri tem  kam , da pa vojska in policija  streloplahe  pse Wink-  ponavadi se  oddajo  v  roke  drugim lastnikom)
Kaj  je tukaj težko razumeti?....

Večina vas gleda  na to  precej  iz  ljubiteljskega stališča.  Tudi jaz imam  pse  ljubiteljsko  in ne  zaradi delovnih potreb.
Včasih je pa potrebno situacijo pogledati tudi iz drugega  zornega kota.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #44 : petek, 24.02.2006 : 13:28:43 »

uf alti si me prehitel v odgovoru Smiley
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Odgovorno skrbništvo ...  |  Tema: Psi kot orodje za doseganje uspehov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines