mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 17:25:53

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Dirofilarija - srčne gliste
Strani: 1 ... 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dirofilarija - srčne gliste  (Prebrano 66602 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #210 : sreda, 16.04.2008 : 19:17:12 »

Ne, sem pa čas dopustov bliža in bom sigurno spet imela probleme. Zaenkrat dajem samo Advantix Galu in Frontline Bibi (na Galu ni deloval). Najbrž bom naredila isto kot lani in po prihodu z morja dala še Stronghold.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #211 : sreda, 16.04.2008 : 21:06:17 »

Aha, sem mislila, da ne vem pa da obstaja že kaj novega Wink

Mi ostajamo na Petvitalu -  brez kemije.
Logiran
P.m.
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 17


« Odgovor #212 : torek, 07.07.2009 : 14:34:56 »

Pozdrav!

Mi prosim pove kdo, ki ima s tem izkušnje, kaj se proti srčnim glistam lahko da breji psički? Zaenkrat sem slišala samo za Stronghold. Je še kakšna druga možnost? Kaj naravnega?
Če ne živiš v krajih, kjer je velika možnost za okužbo, pač med brejostjo psice ne voziš recimo na morje (tako in tako ni priporočljivo breje psice matrat z vožnjo), ampak kaj pa tisti, ki živijo na območjih kjer je nevarnost za okužbo?

Jaz sicer sprašujem samo iz firbca, ker sem našla preveč drugih razlogov za to, zakaj z brejo psico ne na morje, oziroma na daljšo vožnjo. Ampak mogoče pa komu še pride prav.  Wink
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #213 : sreda, 08.07.2009 : 19:44:30 »

Glede na to, da se mora dajat približno enkrat na mesec, bi bilo dobro v naprej malce kalkulirat. Recimo tako, da se da tableto kakšen dan pred parjenjem, pol pa lahko tudi počakaš dva meseca, če si prej dajal redno in pol spet začneš. V navodilih piše, da ga lahko dobijo že mladiči pri dveh tednih. Tako, da če takrat daš mami, nebi smelo biti nič narobe. Drugače ničesar nisem našla o brejih ali doječih psicah. Samo to, da je treba redno dajat...

Za lažje spanje pa še vedno lahko prekineš in pred ponovnim začetkom doziranja narediš test za vsak slučaj, komarje pa v mes samo odganjaš.
Če uporabljaš stronghold, bi jaz dala nekako en mesec pred rokom kotitve, pol pa ne več. Se mi zdi bolj strupen za mladiče, ker se dozira na kožo, takrat pa lahko mladiče to lepo poližejo in se valjajo po koncentratu za odraslo žival.

Tukaj ni bolj narave rešitve, ker preventive razen v obliki preventive samega pika, ni! Vedno lahko edino pobijemo dirofilarije, ki so že v krvi. Nič drugega.
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #214 : četrtek, 09.07.2009 : 05:55:37 »

P.m.lahko uporabiš Milbemax tablete,proizvajalca Novartis.Te tablete se lahko uporabijo pri vzrejnih psicah med brejostjo in laktacijo.Delujejo pa še na gliste in trakulje.
LP Tjaša
Logiran
P.m.
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 17


« Odgovor #215 : četrtek, 09.07.2009 : 13:42:11 »

Hvala obema za odgovore!

Se pravi, če bi dala Milbemax tablete, potem tudi ni treba psice posebaj razglistiti, če deluje tudi na gliste in trakulje? Undecided
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #216 : četrtek, 09.07.2009 : 19:49:54 »

Kaj je pa do zdaj dobivala?

Logiran
P.m.
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 17


« Odgovor #217 : četrtek, 09.07.2009 : 21:01:34 »

Do zdaj smo dajali Stronghold takrat, ko smo šli v kraje, kjer je nevarnost za okužbo (preden smo šli, pa potem še enkrat ko je bil čas za naslednji odmerek), sicer pa je dobivala Frontline.
Ampak zdaj med brejostjo ji pa nisem dala niti Frontlina, ker hvala bogu ponavadi nimamo težav s klopi in bolhami, tako da se med brejostjo izogibam kemiji kolikor se le da. Če bi se slučajno zgodilo, da faše kakšne bolhe (klopi se itak nikoli niso lepili nanjo), potem bo nekaj treba dat, sicer pa do odstavitve mladičev ne bom ničesar dajala. Razen seveda tablet za razglistenje.

No, ampak saj pravim, da sprašujem bolj iz firbca, ker kolikor vem v naših koncih zaenkrat (še) ni nevarnosti za okužbo z dirofilarijo, v "nevarne" kraje pa tokrat tudi ne gremo, čeprav je bil en preblisk, da bi si privoščili hitre počitnice pred kotitvijo Roll Eyes, pa sem si takoj premislila. Mogoče mi bo pa kdaj drugič prišlo prav. Ali pa komu drugemu.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #218 : četrtek, 09.07.2009 : 21:04:40 »

OK Smiley
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #219 : sobota, 11.07.2009 : 07:57:13 »

Sicer gremo se do veta, me pa zanima, ce je dovolj dobra zascita  stronghold? Glede na to, da je pred kratkim dobil ampulo, bi bilo verjetno najbolje kaksno tableto ali kaj podobnega dat pred dopustom, da bo sigurno, ker se ene mu ne bi dajala v tako kratkem casu? In ce je smiselno to ponoviti po prihodu domov?
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #220 : sobota, 11.07.2009 : 11:45:31 »

moonbeam,nikoli ne škodi,če daš po vrnitvi iz morja še eno kuro z Strongholdom čez proti dirofilariji.
LP Tjaša
Logiran
Li Mei
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 182


« Odgovor #221 : sobota, 11.07.2009 : 12:50:34 »

Jaz sem tudi kar prestrašena zaradi dirofilarije.
Sem imela zadnjič pogovor z veterinarjem, ki je zdravil kužka s to okužbo, pa ni kazalo najbolje  Undecided  Pes se je okužil na Hvaru.
Je kaj bolj znano, kot par let nazaj, kje točno so ti komarji razširjeni?
Se pes lahko okuži tudi na večernem sprehodu po slovenski obali (npr. Portorožu ali Piranu)?

Se opravičujem za OT, a ker je tema o lišmaniozi malo zamrla, bom kar tukaj vprašala, če ima kdo kakšen nov podatek o tej okužbi? Je že razširjena, so že razvili cepivo, kakšna preventiva...?

Hvala za odgovore!

Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #222 : sobota, 11.07.2009 : 15:50:47 »

Zaščito za filarijo se da VEDNO PO dopustu, ampak ne več kot en mesec od prvega dne na "okuženem področju". Preventive v pravem pomenu NI!

Razširjeni so po vsem mediteranu. Pri nas so na primorskem. Tudi v okolici Nove gorice! Ne samo na obbali... In če mi kdo reče, da tudi kje višje, mu bi čisto verjela  Undecided
Vreme, migracija... MEditeransko podnebje je omejitev okužbe večinoma...
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #223 : sobota, 11.07.2009 : 20:49:36 »

Tako kot je napisala AngSeter: preventiva pri filariji deluje "za nazaj" - torej: pes mora dobiti prvo tableto 30 dni po prvi izpostavljenosti nevarnosti okužbe in nato (čim bolj točno, ne samo približno) vsakih trideset dni - če seveda živi na "okuženem" območju. Velja za stronghold, sentinel, interceptor in ostale preparate te kategorije. Je pa vsekakor zelo zaželjeno, da pred prvo dozo opravi test krvi, za izključitev morebitne že prisotne okužbe.
Logiran
alexy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.308



WWW
« Odgovor #224 : nedelja, 12.07.2009 : 06:51:40 »

Evo, pa razčistimo tole misterijo glede Strongholda in dajanja le tega (podatki so pridobljeni od Pfizer Animal Healtha).

Stronghold se absorbira in se nato počasi sprošča, zato lahko psa kopate že dve uri po nanosu, in se učinek delovanja ne zmanjša.

Uporablja se ga za zdravljenje in preprečevanje infestacij z bolhami, za preprečevanje obolenj zaradi infestacij z mikrofilarijami, razvojno obliko Dirofilarie immitis, z mesečnim nanosom, v 80% pa je učinkovit tudi proti klopom. To pa pomeni, da svetujejo, da psa proti klopom še dodatno zaščitimo (vprašajte veterinarja katere ampule oz spreje lahko kombinirate).
Uporablja se ga tudi za zdravljenje ušesnih garij vrste Sarcoptes, za zatiranje infestacij z ušmi in za zatiranje odraslih intestinalnih nematodov.

Stronghold  lahko varno dajemo tudi živalim, infestiranimi z odraslimi oblikami parazita. Kljub temu se priporoča, da vse živali stare 6 mesecev in več, ki živijo v državah, kjer obstaja prenašalec mikrofilarij, pred pričetkom zatiranja s Strongholdom, testiramo na prisotnost infestacije z odraslimi oblikami Dirofilarie immitis. V okviru preprečevanja dirofilarioze priporočamo periodično testiranje psov na morebitno okužbo z odraslo dirofilarijo, tudi takrat, ko Stronghold uporabljamo mesečno. Stronghold ne učinkuje na odrasle oblike D. immitis, ampak samo na razvojno obliko mikrofilarij, ki so v krvnem obtoku tudi do 18 mesecev po okužbi.

Za zdravljenje odrasle oblike D. immitis se dobijo druga zdravila, vendar obstaja večje tveganje za pogin psa, saj lahko pride do okužbe zaradi velikega števila odmrlih parazitov, ki se izločajo v kri.

Stronghold drži 1 mesec. Lahko se ga daje pred izpostavljenostjo psa komarjem (kar je priporočeno, zato da se možnost okužbe zmanjša, prav tako se zmanjša možnost, da se razvijejo odrasle oblike), lahko pa ga dajemo po izpostavljenosti psa (se pravi, da je pes lahko že okužen z mikrofilarijo).

Tole je pa iz povzetka glavnih značilnosti zdravila:
Stronghold so testirali pri več kot 100 različnih čistih pasmah psov, vključno s koliji, in pri mešanih pasmah ter 16 čistih pasmah mačk in niso odkrili nobenih drugih stranskih učinkov. Zdravilo so v trikratnem priporočenem odmerku uporabljali pri  mačjih in pasjih samcih in samicah za vzrejo, vključno pri brejih in doječih živalih, ki imajo leglo z mladiči in v petkratnem priporočenem odmerku pri kolijih, občutljivih za ivermektin, vendar niso opazili nobenih neželenih učinkov.

Upam da bo komu pomagalo  Wink
Logiran
Strani: 1 ... 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Dirofilarija - srčne gliste
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines