mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 14:18:32

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Lastništvo psa  |  Tema: Stanovanjski zakon, število psov?
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 18   Dol
Natisni
Avtor Tema: Stanovanjski zakon, število psov?  (Prebrano 57426 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #15 : petek, 22.04.2005 : 11:09:16 »

Seveda ti lahko prepovejo psa, četudi si ti lastnica svojega stanovanja. Lastniki skupnih prostorov pa so vsi stanovalci, tako da če se ne strinjajo da je pes v bloku, ti to lahko tudi preprečijo. Na zboru lastnikov se glasuje in dovolj je samo 51% glasov in ti psa ne smeš imeti v stanovanju.

Tega mi ne morejo prepovedati ... kje je za to zakonska podlaga???

Se pravi, ce je v bloku 6 stanovanj ... od tega sami starejsi v enem pa imajo mulcka stareja 1 leto, ki se velikokrat joka ... sklicejo sestanek in ti prepovejo imeti otroka?Huh Si pac v manjsini ...
Hmmm ... ni logicno!

Ce pa ze je zakonska podlaga pa (kar skoraj ne verjamem!!!) ... skupni prostori - ga neses po hodniku v stanovanju pa imas lahko LEVA, ce to zelis .. kaj imam v SVOJEM stanovanju NIKOGAR NIC NE BRIGA!


Lp, Ursa
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #16 : petek, 22.04.2005 : 11:28:38 »

Gre se za živali v bloku in ne za otroke....Poglejte si  pogodbo o medsebojnih razmerjih in preverite kaj notri piše glede živali.

32. člen SZ

(pogodba o medsebojnih razmerjih)

Etažni lastniki morajo skleniti pogodbo o medsebojnih razmerjih, s katero uredijo način upravljanja in rabe večstanovanjske stavbe.

Pri nas v bloku je s to pogodbo določeno tudi koliko časa pozimi imaš lahko odprta okna da prezračiš (30 min), tako da v kolikor se penzjonistom sprdne, te lahko zatoži upravitelju in te 100 % tudi bo. Glede živali pa nam dovolijo imeti največ dve in plača se samo porabo vode 1pes =1oseba, 1mačka = 0,5 osebe
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #17 : petek, 22.04.2005 : 11:37:28 »

32. člen SZ

(pogodba o medsebojnih razmerjih)

Etažni lastniki morajo skleniti pogodbo o medsebojnih razmerjih, s katero uredijo način upravljanja in rabe večstanovanjske stavbe.

Sori, ampak se zmeri ne razumem ... kje pise kaj imam lahko jaz v svojem stanovanju?

In kje pise, da gre tukaj za zivali, ne na splosno?

Ce imam konopljo doma mi ne morejo nic ... edino kriminalisti lahko kaj naredijo ...

Pa se glede tega
Glede živali pa nam dovolijo imeti največ dve in plača se samo porabo vode 1pes =1oseba, 1mačka = 0,5 osebe

Se pravi ne smes imeti 3-eh zlatih ribic???


PS: Se ne kregam, samo logicno pa ni ...


Lp, Ursa
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #18 : petek, 22.04.2005 : 11:40:41 »

Mislila sem dve večji živali (psi in mačke). Ja marsikaj ni logično, vendar če piše tako v tej pogodbi katero morate podpisati oz. ste že podpisali, nimaš kaj. Četudi nikjer v zakonu ne piše nič o kaj maš ti za ene živali v bloku.
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #19 : petek, 22.04.2005 : 12:31:55 »

Delno se strinjam, da se stanovalci s tako pogodbo lahko dogovorijo glede živali. Žal je tudi tako, da ta pogodba velja tudi za eventuelne bodoče lastnike stanovanj. Vendar pa se mi zdi, da ko se pogodba sklepa, morajo biti vsi stanovalci za in takrat ne velja večina. Ne vem pa, kako je v primeru naknadnih sklepov zbora lastnikov. Tem bi se verjetno dalo oporekati oz. vsaj zahtevati, da pride do spremembe pogodbe. In še enkrat: pri kakšnemkoli sprejemanju sklepov se v veliko primerih delata dve napaki:
1. še vedno se sprejemajo na podlagi številčne večine, ne pa po ključu lastniškega deleža
2. glasujejo tudi najemniki stanovanj brez pooblastil lastnikov
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #20 : petek, 22.04.2005 : 12:40:46 »

Linchaic prečekiraj še hišni red v vaši večstanovanji hiši. Tam mora biti pojasnjeno kako je določeno za hišne živali. Wink


Za urejanje medsebojnih odnosov med lastniki v večstanovanjskih objektih Stanovanjski zakon ni predvidel posebnih določil. Lastniki lahko določijo splošna pravila pri uporabi večstanovanjske hiše s hišnim redom, ki ga z večino sprejmejo in potrdijo na zboru etažnih lastnikov.


S hišnim redom se določajo pravice in obveznosti, ki jih imajo uporabniki stanovanj, stanovalci in uporabniki poslovnih prostorov, z namenom, da se zagotovijo pogoji za nemoteno uporabo stanovanj in poslovnih prostorov, zavarujejo varnost, red, mir in čistoča.

Določila hišnega reda veljajo za vse osebe, ki bivajo ali se nahajajo v zgradbi.
Vsaka stanovanjska hiša ali stavba, v katerem sta dve ali več kot dve stanovanji, mora imeti na vidnem mestu izobešen, hišni red.


Logiran
sanci_cat
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 947


« Odgovor #21 : petek, 22.04.2005 : 13:39:25 »

V našem bloku so trije psi, eden izmed njih je last čistilke.
Največjo pobudo je dal naš "dragi" sosed, ki je izjavil, da pes na dan potrebuje in porabi toliko vode kot otrok. Ja itak.  Angry
To kako ga živcira lajanje je tudi povedal, pozabil je pa omeniti, kako sem njegovo 8 letno hčerko že parkrat dobila, ko je mislila, da nobenega ni doma, trkat na vrat (udarjat, je blažje rečeno)... Ali pa sin, ki se zelo rad tudi zaleti v naša vrata...  Angry

Odločili so se, da bodo računali nam vodo + eno osebo, ampak najbolj smešno pa je, da so soedu, ki ima mačko, zaračunali polovično čiščenje bloka. Maček je pa skoz v stanovanju.  Shocked

Imam katastrofalne sosede, Emo točno ve in jaz tud, ker sem bila doma, kateri sosedi so se drl čez vrata in trkal... Angry

Kolikor vem, naj bi bil tak zakon sprejet, če bi bilo več kot pol za. Niso gasicer še sprejeli, ampak mislim, da bo kmalu šlo naprej.

Lep pozdrav, Sanja
Logiran
big guy
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 289


« Odgovor #22 : petek, 22.04.2005 : 14:04:52 »

Hojla!  Grin

Se bom malo vmešal v tole razpravo, z nekaj popravki in pa mojim videnjem cele zadeve:
s sprejetjem novega SPZ je bil 32. člen SZ razveljavljen, tako da sedaj v zvezi z urejanjem medsebojnih razmerij med etažnimi lastniki veljajo predvsem določbi 116 in 117 SPZ. Za vas je pomemben predvsem 116. člen SPZ, ki govori o pogodbi o medsebojnih razmerjih:

Pogodba o medsebojnih razmerjih

(1) Etažni lastniki morajo skleniti pogodbo o medsebojnih razmerjih, s katero uredijo zlasti:
- opredelitev stroškov in obveznosti, ki bremenijo etažne lastnike, če odstopajo od določila 115. člena tega zakona,
- način oblikovanja rezervnega sklada, če presega najnižji znesek iz tretjega odstavka 119. člena
tega zakona;
- morebitne posebne omejitve pri uporabi posameznih delov v etažni lastnini;
- način uporabe skupnih delov;
- namen uporabe posameznih delov v etažni lastnini;
- nastopanje etažnih lastnikov v pravnem prometu;
- način upravljanja skupnih delov;
- uporabo posameznih delov v etažni lastnini v posebne namene;
- zavarovanje zgradbe kot celote;
- pooblastila upravnika, če odstopajo od 118. člena tega zakona.

(2) Pogodba o medsebojnih razmerjih mora biti sklenjena v pisni obliki in učinkuje proti vsakemu novemu etažnemu lastniku.

To pogodbo morajo skleniti vsi etažni lastniki. V kolikor med njimi ni soglasja o tem odloči sodišče v nepravdnem postopku. Za eventuelne spremembe te pogodbe (glede poslov ki presegajo redno upravljanje=razpolaganje s stvarjo, določitev načina rabe...) je torej po mojem mnenju potrebno soglasje vseh lastnikov, drugače je zopet na vrsti sodišče.

Ne vem kako je s hišnim redom...mislim da je tudi ta določba z uveljavitvijo SPZ razveljavljena in ga nadomešča sama pogodba o medsebojnih razmerjih, kjer je urejen tudi način in namen uporabe skupnih delov (o tem nisem ravno prepričan).
 
No ja, kar se psov tiče...moje mnenje je, da je to pač stvar ureditve medsebojnih odnosov. Gre za dispozitivna določila, kar pomeni, da so prepuščena volji strank, da jih prosto uredijo...od tam naprej pa...če je pogodba podpisana, se ji moraš pač podrejati oz. poskušati doseči drugačno ureditev v soglasju z ostalimi lastniki. V kolikor pa se temu ne podrejaš, ti v skrajnem primeru lahko grozi celo izključitvena tožba.

Če sm kej u temo brcal, me prosim popravite...

LP
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #23 : petek, 22.04.2005 : 15:16:10 »

Če sm kej u temo brcal, me prosim popravite...
Niti ne. In to je točno to, kar mislim tudi jaz.

Seveda pa se postavlja nekaj drugih vprašanj: ali bi recimo bila veljavna (sprejeta) pogodba v kateri stanovalcem omejuješ lastnino (le zakaj sem tako za, da se živali še vedno obravnavajo kot lastnina  Huh)? Se potem lahko nekdo tudi spomni in v pogodbo zapiše, da stanovalci ne smejo imeti obuval z lesenim podplatom (recimo, tako lajež kot štorkljanje je lahko moteče)? Najbrž, da ne in je to potrebno rešievati kako drugače.

Enako pa najbrž velja tudi za stroške, ki se morajo določati na čimbolj realni osnovi in ti najbrž ne more večina kar določiti, da boš plačeval recimo 100.000,00 več na mesec, ker imaš psa. Ta razmerja pa najbrž določajo drugi zakoni (e.g. Obligacijski zakonik ipd.).
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #24 : petek, 22.04.2005 : 20:55:29 »

Big guy prav si napisal, v kolikor je to stvar pogodbe, ki si jo (prostovoljno ali ne) podpisal, potem nimaš kaj praskat, v kolikor pa tega ni oziroma se z nastalo pogodbo ne strinjaš in je ne podpišeš pa zate ne velja in v primeru spora to odloča sodišče, ki pa v normalnih primerih, če nimaš glih 15 psov v stanovanju, ne podpira tečnežev, ki jih moti vsak šum, ker taki ponavadi spor izgubijo. Postavlja pa se vprašanje kako boš živel v takem bloku, če se s sosedi začneš tožarit zaradi živali in stvari se običajno da urediti drugače.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #25 : sobota, 23.04.2005 : 00:25:22 »

Ampak... pes je s pravnega stališča še vedno STVAR... Torej, od kdaj se za stvar plačuje voda, pa elektrika, pa...?
Logiran
big guy
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 289


« Odgovor #26 : sobota, 23.04.2005 : 19:05:38 »

Ampak... pes je s pravnega stališča še vedno STVAR... Torej, od kdaj se za stvar plačuje voda, pa elektrika, pa...?
Iz te stvari izhajajo stroški, za katere je odgovoren lastnik stvari...tudi za hladilnik se plačuje elektrika...

Seveda pa se postavlja nekaj drugih vprašanj: ali bi recimo bila veljavna (sprejeta) pogodba v kateri stanovalcem omejuješ lastnino (le zakaj sem tako za, da se živali še vedno obravnavajo kot lastnina  Huh)? Se potem lahko nekdo tudi spomni in v pogodbo zapiše, da stanovalci ne smejo imeti obuval z lesenim podplatom (recimo, tako lajež kot štorkljanje je lahko moteče)? Najbrž, da ne in je to potrebno rešievati kako drugače.
Neveljavna bi bila pogodba, katere predmet bi bil nemogoč ali nedopusten (torej v nasprotju z moralnimi oz. zakonskimi predpisi), drugače pogodba velja, takoj ko se doseže soglasje glede njene vsebine. Torej bi verjetno tudi hoja s coklami lahko bila prepovedana, v kolikor bi se s tem strinjale vse pogodbene stranke. Glede stroškov pa, mislim da je to vse stvar dogovora...v kolikor soglasja glede tega ni mogoče doseči, o tem odloči sodišče (katerega glavno vodilo je seveda tudi pravičnost)...

Postavlja pa se vprašanje kako boš živel v takem bloku, če se s sosedi začneš tožarit zaradi živali in stvari se običajno da urediti drugače.

V praksi pa so stvari pač bolj komplicirane in zato so potrebni kompromisi, ki so pač v dobro oz. v škodo vsem...
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #27 : sobota, 23.04.2005 : 19:23:33 »

Ampak... pes je s pravnega stališča še vedno STVAR... Torej, od kdaj se za stvar plačuje voda, pa elektrika, pa...?

Iz te stvari izhajajo stroški, za katere je odgovoren lastnik stvari...tudi za hladilnik se plačuje elektrika...

No, čakaj, ampak pri hladilniku imaš čisto materializirano porabo, a ne? Govorimo pa o psih, ki niso priklopljeni ne na el. kabel ne na vodovod. Najbolj neumno pa se mi zdi, da ne velja povsod in za vse enako.
Logiran
sanci_cat
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 947


« Odgovor #28 : ponedeljek, 25.04.2005 : 09:19:39 »

Pred nedavnim so nam belili blok in moja mati je dobila račun za plačat za 4 osebe - pes naj bi bil vštet kot ena oseba, ker plačujemo vodo!
Soseda, ki ima tudi psa se je šla pritožit, ker se pes ne šteje kot fizična oseba in se zanj ne sme zaračunavati beljenja.

Moj sosed je izjavil, da ima zaradi mojega psa težave s sladkorjem (Huh), pa da je velik (49cm plečne, še dobr da nimam doge, ker pol bi ga kap) in da se velik otresa v bloku (ja, vsak dan po par ur) Angry

Pa seveda pes je bolj umazan od vseh otrok, ki obožujejo blato in packajo po stenah... Čudim se da niso psa obtožili, da je luč v hodniku razbil... Angry


Lp, Sanja
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #29 : ponedeljek, 25.04.2005 : 09:47:44 »

No, ravno se tukaj gor pritozujem kako in kaj .. pa nas je doletelo ... namrec na zboru lastnikov so dali predlog (zaenkrat samo PREDLOG), da je v enem stanovanju lahko samo 1 pes!!! LE KAKO Huh Saj imas na gospodinjstvo lahko 5 zivali!!! V nasem stanovanju jih je ravno toliko - 4 psi in 1 papagajcek! Wink

Ker gre za pogodbo med etaznimi lastniki to pomeni, da mora biti za (edini) sosed v nasem nadstropju? Se pravi, ce njih ne moti je potem vse v redu???

V glavnem .. baje da do 10.05.2005 dobimo pogodbo ... ce se z njo ne strinjamo je pac ne podpisemo, gremo na sestanek in se s predlogom ne strinjamo! Huh

Aja, pa se tole ... kaj so se pritozevali ... hisnik se je pa samo smejal .. da blok zaradi psov (najinih) smrdi - hmmm ... ne recem, ko dezuje, pa se to samo v trenutku, ko gremo v ali iz bloka - CE SPLOH .. priznam, da meni celo DISITA - DISIJO ... pa da se ne da vec z dvigalom vozit (zaradi guzve!!!) ... revcki ... od 30-ih vozenj na teden (priblizno), ki jih naredim, srecam ponavadi 5x koga, 3x mi pa kdo vstopi - do sedaj nisto vstopili samo 2x - ena sitna zenska - ta je sigurno podala ta predlog in ena soseda s psom - ze ve zakaj! Joj, kako so revezi bogi, imamo pa 2 dvigala!

Pa se tole ... iz stanovanja me ne morejo vrzt (lastnik nama dovoli imeti toliko psov!!!) ... kaksni so lahko ukrepi??? ... tako kot je napisala Yo .. pes je SE VEDNO STVAR ... ki pa ti jo NE MOREJO prepovedati (tako kot ti ne morejo prepovedati hladilnika - ko smo ze pri tem Wink )!!!

Lp, Ursa
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 18   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Lastništvo psa  |  Tema: Stanovanjski zakon, število psov?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines