mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 17:27:54

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Ena lahkotna poletna - kinolog ali kužkolog ali pesolog :-))
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Ena lahkotna poletna - kinolog ali kužkolog ali pesolog :-))  (Prebrano 24151 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : ponedeljek, 10.07.2006 : 18:55:45 »

Po raznih hudo strokovnih, manj strokovnih in (ne)strokovnih izjavah, po zadnjih "strokovnih igricah" z ljubljanskimi bulmastifi, po teznjah za prevlado simpaticnih druznih kuzkov nad vsemi drugimi "grozno izgledajocimi" mrcinami... se porajajo vprasanja kar sama:

Kam gre promocija slovenske kinologije ali morda po novem kuzkologije? Grin
Kateri psi so kuzki, kateri pa psi?
Lahko pricakujemo v kratkem nove "uradne izraze" - kuzkolog, kuzkologija in kuzkofil Grin (thenks, Alti Wink)?

Zdaj pa ne vem, kam se bom uvrstila, ce se to zgodi. Imam tri psice, od katerih samo ena zadosti merilom, ki jih narekuje kuzkologija, pa se tisti pise v knjizici, da je pes. Kaj zdaj? Kaj z ostalima dvema, ki presegata tako visino, sirino, težo..., le po izgledu bi lahko rekli, da sta videti prijazni - hehe, ce srecata ljubitelje svojih pasem, sicer se jima v bodoce slabo pise.

Torej, kaj mislite vi? Je res, da je za Slovence bolje, da si kupujemo samo male druzne kuzke, ki so videti prijazni? In da pocasi preidemo iz kinologije v kuzkologijo ter iz kinofilije v kuzkofilijo?

Do zdaj sem mislila, da je kuzek pasji mladicek, ki je po reglcih se vedno pes od vrha uses do zadnje kocine na repu Wink in da so psi vsi psi Grin od rojstva do smrti, ne glede na tezo, izgled, velikost zob ali barvo las njegovih lastnikov.
Slovenska kinologija je res polna presenecenj Cheesy
Logiran

svrk
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.000


« Odgovor #1 : ponedeljek, 10.07.2006 : 21:16:12 »

Ne vem, če sem jaz prava oseba za debato. Imam vsepasemskega terjerja, ki je včasih kužl, drugič kužek, če me poliže in lepo pogleda. Pogosto je pesjan, ko me belo gleda ali skuša zasaditi zobe v kak moj mehki del. Torej bi lahko zagovarjala kužkologijo in pesjanologijo. Prilegel bi se mi družni pes, imam pa malega terorčka, ki ga k sreči na cesti ne prepoznavajo kot nevarno pasmo in mi dajo mir,  sicer bi bila resocializacija še težja. Veliko prijateljev ima velike "nevarne" pse, ki mi še nikoli niso grozili, pa jim ljudje ne dajo mir na sprehodih.
Natresla sem samo nekaj misli, v strokovno debato se pa ne bom vtikala, ker premalo vem. LP
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #2 : ponedeljek, 10.07.2006 : 21:55:31 »

Hehe, svrk, vedno si prava za debato Smiley.
Vsekakor ni tole nobena strokovna pogruntavscina, temvec le lahkotna poletna tema, v kateri poskusimo razmisliti o trendih, na katere nas za prihodnost napeljujejo kinologi.

Namrec, ze kar nekaj casa nas iz TV-ja in revij napeljujejo na uporabo termina "kuzki" in ne "psi", pa mi ni povsem jasno, kaj ta termin pomeni, saj se uporablja vcasih za majhne, vcasih za velike, vcasih za mlade, vcasih pa za starejse pse, in ga nekako ne morem uvrstiti drugam, kot med izraze, s katerimi sem bila navajena omenjati pasje mladice. Ob poslusanju in branju se vcasih celo bojim, da bi kaksen nejeveren Janezek razumel, da bo njegov kuzek ostal kuzek tudi, ko bo zrasel v pravega psa Undecided in se recimo prenehal obnasati kuzkasto, pokazal kaksne zobe in komu umeril hlace Grin. Do sedaj so me ucili, da zraste Janezek v Janeza, kuzek pa v psa Cheesy.

Drugo vprasanje za debato (vsekakor lahkotno Grin) pa so nasveti, naj si za vraga zacnemo kupovati male druzne pse, ki lepo in prijazno izgledajo in se jih ljudje ne bojijo. Hehe, svrk, ze tvoj mali terorist dokazuje, da je v mali in simpaticni pakungi skrit pravi zaklad vseh vrst "pasjih bombic". Tudi jaz imam en podoben kosmat paketek, ki je 100x glasnejsi in 100x bolj zvercast kot oba velika paketa skupaj.

Torej, psi ja ali ne? Ali samo majhni psi? Kaj z velikimi? Ali je v tem resitev za simbiozo nasega pesjanarskega in nepesjanarskega sveta?
Logiran

saska
odvisnež
*****
Sporočil: 563


« Odgovor #3 : ponedeljek, 10.07.2006 : 22:15:09 »

hehe Jana... citiraš Vidica?  Grin če se ne motim je ravno naš priznani kinolog izjavil, da bi morali imeti ljudje v mestih majhne prijazne kužke, ki prijazno že izgledajo, po karakterju so pa itak prijazni... mhm...  Roll Eyes
Logiran
svrk
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.000


« Odgovor #4 : ponedeljek, 10.07.2006 : 22:42:51 »

Mu posodim mojega.
Logiran
Stellka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 66


« Odgovor #5 : sreda, 12.07.2006 : 18:41:04 »

Moja je sicer velika mrcina, pa je včasih (pri 5h letih) še vedno kužica, ker je taka kot muca na trenutke, pa včasih se tudi obnaša kot da nima 45 kil (kadar se tlači na majhen foteljček, ki je veliiiiko premajhen za njo, ampak ona se pač počuti kot majhen kužek in se po dobrih 15 minutah le uspe zbasati nanj Smiley ).

Po mnenju nekaterih bi tako ali drugače morali prepovedati "nevarne" pasme.... Potem ko bodo pa že skoraj iztrebljene te pasme, jih bodo pa na veliko promovirali, da ne bi izumrle..... Raje naj poskrbijo, da bodo živali prišle k odgovornim lastnikom, pa bo veliko manj incidentov. Pa poskrbijo naj za kakšno akcijo sterilizacij in kastracij, da bo manj nezaželjenih psov (tudi mačk), katere ponavadi lahko dobi skoraj da kdorkoli.
Logiran
ka ty a
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.919


« Odgovor #6 : sreda, 12.07.2006 : 18:54:49 »

vse je odvisno od vzgoje za kar je potreben odgovoren lastnik.
poznam primere velikih "nevarnih" psov,ki so zelo prijazi...
poznam pa tudi take,ki imajo majhne "prijazne" pse pa so hudi.
Logiran
poli99
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 77


« Odgovor #7 : sreda, 12.07.2006 : 19:16:12 »

Sem šla gledat v SSKJ:
pes   m (ǝ̏ ȁ) 1. domača žival za čuvanje doma, za lov: pes cvili, laja, renči; pes je prijazno mahal z repom; ugriznil ga je pes; dražiti, naščuvati psa; izpustiti psa z verige; voditi psa na vrvici; dolgodlak pes; popadljiv, stekel pes; pes s košatim repom, visečimi uhlji;

kúža -a tudi -e m (ȗ) ljubk. pes: črn, lisast kuža; muca in kuža

kúžek  -žka m (ȗ) manjšalnica od kuža: kosmat kužek; drži se kakor polit kužek boječe, preplašeno

Zgleda, da izraz kuža nima veze z velikostjo ali starostjo. Čeprav vemo, da v praksi ni tako.
Glede prijaznosti pa je že pregovorno 'strup v majhnih flaškah'  Grin
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #8 : četrtek, 13.07.2006 : 12:01:39 »

Potem moj ni kužek, je pes  Grin
Logiran
luka
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 906


« Odgovor #9 : četrtek, 13.07.2006 : 12:13:51 »

Po novem bo v potnem listu poleg pasme in spola pisalo tudi ali je žival kuža ali pes Grin.
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #10 : četrtek, 13.07.2006 : 12:15:02 »

Jaz se »kuzkologije« ne grem, naj se z njo igrajo tisti, ki vse pse poimenujejo kuzek ali kuza. Prav predstavljam si človeka, ki resno razlaga o kuzku, za hrbtom pa ima veliko renceco  mrcino z dvignjenimi cobami. Ob tej predstavi me vedno popade neustavljiv smeh Grin.
Ceprav je tema za koga morda bolj poletno obarvana (meni se zdi zelo aktualna), ne morem mimo kratke strokovnosti. Mogoce bo komu celo prislo prav.

Besede in raba besed me vcasih zelo zanimajo, zato sem poprosila prof. dr. Marka Snoja (Slovenski etimoloski slovar) za razlago in izvor besed pes in kuza.
Navajam njegovo razlago glede izvora:
»Beseda pes je vsekakor starejsa, ze praslovanska in torej stara vsaj 1500 let. Prvotno, tj. se pred praslovanskimi casi, se je glasila nekako piko in je oznacevala lisasto zival, tako kot je se danes kakemu psu ime Piko. Sama beseda je sorodna z glagolom pisati, ki je prvotno pomenil »slikati, rezljati«.
Nasprotno pa je kuza precej mlajsa beseda, ki izvira iz vabnega klica ku ali morda ze kuz. Taki vabni klici so znani pri nas se danes, npr. kuci-kuci. Iz njih so izpeljana poimenovanja psa tudi v drugih jezikih, npr. hrvascini, srbscini, kucka, kuja- psica.«

Po njegovem mnenju je pes »nevtralno poimenovanje pripadnika bioloske vrste Canis familiaris, medtem ko je kuza z izpeljankami vred bolj ekspresivno poimenovanje, ljubkovalno ali vsaj familiarno. To lahko tudi dokazemo. Iz iste osnove izpeljani feminativ kuzla je namrec pridobil slabsalni pomen, zato ga noben kinolog ne bo uporabil namesto nevtralne psice. Tako kot npr. gradbeniska stroka ne govori o kocah, bajtah, palacah in se cem podobnem, temvec le o hisah ali se bolj nevtralno o zgradbah, tako bi bilo tudi od kinoloske stroke pricakovati nevtralno poimenovanje pes, izraze tipa kuza, kuzek, kuzla in kar je se podobnega, pa tudi scene, pa prepustiti familiarni in zivaloljubski rabi.«

To je samo pika na i mojemu mnenju, da kuzki v strokovnih clankih, knjigah, revijah, TV oddajah, drugih medijih, v smislu poimenovanja psov na splosno, nimajo kaj iskati.  Kdor v neki strokovni temi o psih govori kot o kuzkih, izpade smesen in otrocji. Zame je pes pes, kuzek pa kvecjemu mladic ali v pogovornem jeziku med znanci tocno dolocen, znan in dobro vzgojen pes majhne rasti.  Domacim psom nikoli nisem rekla kuzki, pa so bili vsi dobro vzgojeni, ker bi se mi zdelo smesno, da bi velikega in tezkega psa poimenovala »nas kuzek«.  Ljubkovalne besede in pomanjsevalnice v strokovne teme prav gotovo ne sodijo.
Toda zadnja leta smo prica prav temu. Mnogi imajo polna usta kuzkov. Kuzke vzgajajo, kuzke socializirajo, kuzke solajo, kuzki opravljajo izpite, kuzke razstavljajo, kuzke prevzgajajo, propagirajo nakup prijaznih kuzkov… Ze beseda kuzek zveni povsem drugace kot pes in popolen laik si bo za prvo v zivo predstavljal  lepo, ubogljivo, prijazno kepico, za drugo pa veliko, renceco in popadljivo zival.  Ali ne bi bilo bolje, da bi ti »kuzkarji« v javnosti izgovarjali besedo pes.

Propagiranje nakupa prijaznih, majhnih psov (kuzkov) se mi pa sploh zdi malo mimo. Prav od takega kuzka sem pred leti pokasirala krepak ugriz, od psov nikoli. Mislim, da bi imeli ljudje veliko vec koristi, ce bi vsako pasmo javnosti predstavili posteno, z vsemi moznimi telesnimi ali znacajskimi hibami.  Da ne bi laicno po strokovnih priporocilih izbirali samo pse svetlih barv, ker bodo prepricani, da so to sami prijazni psi (kuzki).  Sicer pa, ali niso tudi vsem znani napadalni bulmastifi svetlejse barve? Ha, ha, tukaj pa »kuzkoslovje« odpove.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #11 : četrtek, 13.07.2006 : 12:39:06 »

Ma v bistvu je to samo beseda... Mogoče so jo pa vsi polni zadnje čase, da bi zmanjšali napetost, ko pride do teme pes-nevarna žival.

Sicer pa se meni ne zdi čisto nič narobe z stavkom. Tudi kuža lahko krepko ugrizne.
Ravno zato, da ljudje nebi mislili, da je pa kuža neka "podvrsta" psa...

Skoraj vsi starši svojim otrokom govorijo: glej kužka! Pa nima veze ali je mladič, mali ali veliki pes. Sicer jim pa govorijo tudi: glej žogico pa čeprav je ta žoba en meter v premer. Kot, da če je otrok majhen mora biti vse v pomanjševalnicah in popačenkah.

Priznat pa moram, da grejo te pomanjševalnice na splošno tudi meni malo na živce.
Ne moreš reč jajček nojevemu jajcu...
Ko pa ti otroci zrastejo, še vendno govorijo tako, kot so jih starši učili...

Koliko vas reče, da bi jedli jajček na oko?  Roll Eyes Tongue
Jaz jih dosti poznam, ki bi rekli na takšen način.  Wink
Od tod tudi kuža po moje. In ker je to beseda iz našega otroštva, je v tem času povečanih trenj, dober blažitelj pretiranih reakcij, ki nas zavedno ali nezavedno vrne malček v mlade dni.

Moja psička, ma pa itak enega izmed nadimkov tudi kuži ali kužika he he.  Roll Eyes

V strokovnih člankih in govorih in podobnem pa bi tudi po moje moral biti pes večkrat omenjen. Predvsem v člankih, kjer je lažje, ker lahko za sabo prebereš.
Logiran
honki
rad pišem
****
Sporočil: 398


« Odgovor #12 : četrtek, 13.07.2006 : 14:24:20 »

Sem šla gledat v SSKJ:
pes m (ǝ̏ ȁ) 1. domača žival za čuvanje doma, za lov: pes cvili, laja, renči; pes je prijazno mahal z repom; ugriznil ga je pes; dražiti, naščuvati psa; izpustiti psa z verige; voditi psa na vrvici; dolgodlak pes; popadljiv, stekel pes; pes s košatim repom, visečimi uhlji;

kúža -a tudi -e m (ȗ) ljubk. pes: črn, lisast kuža; muca in kuža

kúžek -žka m (ȗ) manjšalnica od kuža: kosmat kužek; drži se kakor polit kužek boječe, preplašeno

Zgleda, da izraz kuža nima veze z velikostjo ali starostjo. Čeprav vemo, da v praksi ni tako.
Glede prijaznosti pa je že pregovorno 'strup v majhnih flaškah' Grin

po sskj potem moj ni ne pes, ne kuza in ne kuzek.

kaj imam potem jaz?

pes ni, ker nkako ni za čuvanje doma, sej bi se prodal za 5 min cohanja  Grin

kuza ni; ker ce ni pes, potem ne more biti tudi ne ljubkovalno pes-kuza  Undecided

kuzek; hmmm, sicer je kosmato bitje, samo to nekako nima veze ker zgoraj navedeno " se drzi kot polit kuzek" ne more veljati za mojega ker hodi krog ponosno kot da je cel svet njegov  Huh

sem pa razmisljala, da se tile termini uporabljajo predvsem na izraz oz pasje oci in njihov pogled.

če ima pesjanar-kuza-pes-kuzek tisti mili pogled ki ga vsi poznamo, potem je verjetno kuza( kuzek ce je majhen) Cheesy,

če ima tistega nagajivega in ko samo caka kdaj bo kaj uspicil potem spada pod pesjanarja, Wink

če pa je hud in ves v tistih svojih "agresivnih" trenutkih in deluje kot cuvaj šele potem pa je pes lahko pes. Shocked

moje skromno mnjenje, bi blo pa potrebno vprasati kinologe oz kuzkologe ali pesjanarloge
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #13 : četrtek, 13.07.2006 : 14:59:46 »

Tudi besedi pesjan in pesjanar mi nekako ne lezita. Pesjan in izpeljanka pesjanar sta namrec slabsalni besedi za poimenovanje hudobnega, nasilnega cloveka. "Pesjanarje" so pred leti prav tako "izumili" v "kuzkarskih" krogih in zaceli tako poimenovati lastnike psov. Izraz se je celo dobro "prijel", ceprav se je nekako istocasno na pobudo ustvarjalcev oddaje Besede na TV Slovenija nasla(rodila) lepa beseda psicar za poimenovanje lastnika psa. A le zakaj se ta ni prijela? Grin Osebno sem raje psicar, pesjane/pesjanarje pa pustim tistim, ki se s pomenom te besede lahko poistovetijo Wink.
Logiran
terier
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 136


« Odgovor #14 : četrtek, 13.07.2006 : 20:29:22 »

No pa naj se še jaz oglasim! Ker sem po izobrazbi jezikoslovec me različne besede zelo zanimajo :pomen,izvor ,nekatere mi zvenijo lepo in druge ne,so besede, ki so v nekem jeziku enkratne in čudovito ponazarjajo svoj pomen ter pri prevodu ne najdem primerne besede za prevod itd.itd. In tako mi je beseda kužek zelo antipatična  Angry- antipatiča predvsem kadar se nanaša na živo štirinožno žival, ki je moj zvest prijatelj, član moje družine ,del mojega življenja.Imam dva velika psa in dva majhna psa Cheesy- po velikosti seveda ,ker drugače so to moji psi vsi 4 so bitja ki imajo vsak svoj specifični karakter čeprav sta dva majhna enake pasme in dva velika enake pasme. Ja tudi z svojim sinom se nisem nikoli pogovarjala ko je bil otrok v pomanjševalnicah :"bova prebrala pravljico iz knjigice Sad in pogledala slikice  Sad" - to se mi je vedno slišalo ponižujoče za otroka :knjigica je knjiga Smiley in moji štirinožni prijatelji so vsi psi Wink.Vsi 4 čudoviti psi - čeprav mi včasih parajo živce hi,hi,hi Shocked Shocked, ampak so moji psi. Cheesy Cheesy Cheesy
lep in hladen večer vam želim NEVA in 4 psi Casey,Dream Queenie in Vili
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Ena lahkotna poletna - kinolog ali kužkolog ali pesolog :-))
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines