mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 17:03:44

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Siv zob
Strani: 1 [2]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Siv zob  (Prebrano 15534 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
KatjaD
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 40



« Odgovor #15 : sobota, 31.01.2004 : 22:16:13 »

Mehke zobne obloge, ki nastajajo vsakodnevno so nasemu ocesu nevidne (ljudje temu pravijo, da imajo "kosmate zobe"), vendar pa ob pomankljivem ciscenju iz njih nastanejo pri enih psih prej pri drugih kasneje trde obloge (t.i. zobni kamen).
Le-ta je rumenkaste do rjave barve, odvisno kako dolgo se ze nalaga in ga s scetko ne moremo odstraniti. Nisem se zasledila, da bi bil sive barve, kot so lise na zobeh tvojega Sammy-ja.
Sive lise so ponavadi posledica nekih poskodb,... na samem zobu. Najboljse, da jih pogleda veterinar.

LP
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #16 : nedelja, 01.02.2004 : 19:18:27 »

hvala. bom povprašala pri veterinarju. toda ne vem, na kak način bi si lahko VSE zobe poškodoval.
Logiran
Caterpillar
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 107


« Odgovor #17 : petek, 02.12.2005 : 04:53:02 »

Ima kdo izkusnje s pulpitisom(inflammation of the pulp) Huh ?

Andi, vem da si pisala ze dolgo nazaj v to temo bi pa vseeno replicirala na del tvojega posta Smiley
Citat
saj so ga hoteli ven vzeti na dveh klinikah, potem je dr. Pavlica rekel, da ima ta zob preveč pomembno funkcijo
odkar je bil moj pokojni pes zaradi prvih dveh popravljenih zob pri dr. Pavlici 4x pod narkozo(za vsak zob 2x, prvic popravilo, drugic odstranitev) sem pri tretjem zobu zahtevala takojsnjo odstranitev in ugani koliko me je kostala cca. 20.000 SIT, prejsnja 2 zoba pa vsak po 70.000SIT in nobenih problemov vec Smiley. Po teh izkusnjah zob nic vec ne popravljam ampak samo se odstranjujem. Poflikani in popravljeni zobje v pasjem gobcu nikoli ne bodo vec sluzili svojemu prvotnemu namenu, ljudje smo lahko pazljivi pri svojih zobeh psu pa ne mores dopovedat naj zveci na levo stran, ker ima na desni zvezdico oz. svoh zob.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #18 : ponedeljek, 05.12.2005 : 17:14:28 »

Mi smo zobka kar obdržali, čeprav bo potreben ponovni pregled, saj sklenina poka.
Ja cene so pa res malo smešne; za odstanitev zoba sem pri psici plačala 24.000 sit, za popravilo oz odstranitev živca pa hm koliko že? Mislim da nekaj čez 40.000 sit.
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #19 : ponedeljek, 05.12.2005 : 23:10:38 »

odkar je bil moj pokojni pes zaradi prvih dveh popravljenih zob pri dr. Pavlici 4x pod narkozo(za vsak zob 2x, prvic popravilo, drugic odstranitev) sem pri tretjem zobu zahtevala takojsnjo odstranitev in ugani koliko me je kostala cca. 20.000 SIT, prejsnja 2 zoba pa vsak po 70.000SIT in nobenih problemov vec Smiley. Po teh izkusnjah zob nic vec ne popravljam ampak samo se odstranjujem.

Psom se ne splača popravljati zobovja, nasploh je škoda , da se opravlja jo vsi ti posegi  (razen, če ne gre za kako cirklažo čeljusti po nesrečah, poliranje ipd), najbolje je ZAHTEVATI, da zob izpulijo, če se pojavijo določeni problemi. Kajti, če zob 2-3 popravljamo, kar ponavadi ga, ker plombe padajo ven, psa po nepotrebnem izpostavljamo narkozam, s čimer mu delamo večjo škodo. Pa še ceneje je.
A propos Pavlica in velik račun( po možnosti poseg številka 15) in večkratne narkoze....Nič novega Wink Lips Sealed Lips Sealed Drugič pač izbrati dr. Erjavčevo....
Logiran
Caterpillar
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 107


« Odgovor #20 : torek, 06.12.2005 : 03:39:28 »

Primavera, popolnoma se strinjam s teboj!...je pa tako, da se na napakah ucimo Sad! Pri sedanjemu psu sem takoj zahtevala odstranitev zoba pa je slo za zgornji M (ne pri Pavlici). Je ze tako, da ima glede na astronomske cene, v veterinarjevih oceh, vsak zob zelo pomembno funkcijo, samo da se cimvec namolze! Zal mi je samo za vso nepotrebno narkozo in dodatna okrevanja Undecided Cry.
Logiran
Sassy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 515


« Odgovor #21 : sobota, 10.12.2005 : 23:19:35 »

Mi smo zobka kar obdržali, čeprav bo potreben ponovni pregled, saj sklenina poka.
Ja cene so pa res malo smešne; za odstanitev zoba sem pri psici plačala 24.000 sit, za popravilo oz odstranitev živca pa hm koliko že? Mislim da nekaj čez 40.000 sit.

Hmm.. To je povsem logicno, drazje je ce ti  zob zdravijo, plombirajo ali naredijo umetnega, kot pa da ti ga preprosto spulijo, ne? Precej manj dela ter posledicno tudi manj stroskov..


A propos Pavlica in velik račun( po možnosti poseg številka 15) in večkratne narkoze....Nič novega Wink Lips Sealed Lips Sealed Drugič pač izbrati dr. Erjavčevo....

Pod tole se podpisem 10x ce je treba..

Lp,

Ursa
Logiran
5rca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 687


WWW
« Odgovor #22 : petek, 20.01.2006 : 23:01:32 »

Imam vprašanje. Naša psička (tri mesece) se je pred petimi minutami igrala s fantom in mu skočila v glavo in pri tem sta se zaletela z zobmi. Mislim, da se je njej odbila konica zobka in ta zobek je v trenutku postal sivkaste barve. Se zobek lahko obarva tako hitro? Ker smo bili namreč danes pri veterinarju in niso rekli, da bi bilo kaj narobe z zobki. Psičke zobek nič ne boli in se ne maje.

Kakor sem razbrala iz dosedanjih postov v tej temi, je potrebna operacija zobka. Kaj pa pri mlečnih zobkih? Kako je s tem? Se počaka, da se zobki zamenjajo ali je prav tako potrebna operacija? Ali bodo v tem primeru čistili živec ali se mlečni zobek izpuli?
Logiran
5rca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 687


WWW
« Odgovor #23 : sobota, 21.01.2006 : 13:48:33 »

Sem ze dobila odgovor pa ga bom tukaj napisala, če bo kdo kdaj imel isti problem.

Pri mladem kuzku, ki je ze skoraj v fazi menjanja zobkov, so korenine zobka izredno slabe in zato tako hitro pride do sivega zobka. Kuzek bo tako ali tako hitro zamenjal zobke in ni treba skrbeti okoli tega.

V priemru, da bi se zaletela, ko bi imela ze stalne zobke, bi jo verjetno fant slabse odnesel kot ona (to se je meni enkrat zgodilo, ko je prav tako vame v igri skočil odrasel border in mi je zbil konček zoba).

Logiran
fairy
novinec
*
Sporočil: 29


« Odgovor #24 : nedelja, 22.01.2006 : 04:53:48 »

5rca,
kaksne pasme pa je tvoj pes? Namrec, ce gre za majhno pasmo, potem pri 3 mesecih zagotovo se ni v fazi menjave zob. Tale razlaga, ki si jo dobila pri veterinarju je precej cudna. Ni mi jasno, kaj ima  slaba korenina veze s sivo barvo in razlaga, da bo kuzek tako in tako hitro zamenjal zobe, ni na mestu!

Kar se tice tvojega primera, (pisem tudi zato, ce bo imel se kdo podoben primer, da se bo znal odlociti v dobro svojega psa) je predvsem pomembno,  ali je zob zlomljen. Ce je zlomljena krona, potem je vsekakor na mestu, da poisces pravega veterinarja, ki bo ustrezno postopal. To pa zato, ker je prislo do izpostavljenosti zobne pulpe, ta bo najprej zelo vneta, kako zelo to boli, ve vsak, ki je imel kdaj zlomljen zob, nato pa bo zobna pulpa odmrla.  Predvsem je pa pri tem pomembno, da lahko pridejo bakterije skozi korenino v okolico, tam pa se nahaja zasnova za stalni zob. Ta zob je v fazi formiranja in je zelo obcutljiv, velikokrat se zgodi, da se zaradi  tega sklenina ne formira in ima pes defekten zob, to pa je ze zgodba zase.
Tudi ce zgleda, da je zob cel, je se vedno mogoce, da je zlomljen v korenini, to se lahko vidi na rentgenu. V tem primeru je nekoliko manj verjetnosti za zaplete.
Zakaj je prislo pri tvojem psu do obarvanja zoba? Zaradi udraca, ki je povzrocil krvavitev zobne pulpe, kri pronica v zob in barva potem proseva skozi sklenino. To se lahko naredi tako pri mladih, kot pri starih psih.
Upam, da te s tem nisem prestrasila. Kaksen bo potek pri tvojem psu, je nemogoce predvideti. Lahko bo res zamenjal zobe brez kaksnih posledic, a vseeno veterinarjeva razlaga ni na mestu oz. ni strokovna.
Logiran
5rca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 687


WWW
« Odgovor #25 : nedelja, 22.01.2006 : 09:13:28 »

Hvala.

Nikjer nisem napisala, da sem odgovor dobila pri veterinarju.  Wink Zato sem pa dala na forum, da dobim različna mnenja in nasvete o tem.

Drugače je border. O tem, ali ima odlomljen kakšen del pa ne vem, ker jo je težko pogledati, ker nikoli ne miruje.  Undecided Je pa ne boli in zobek se ne maje.

Vem, da je obarvanost možna tudi pri odraslem psu, samo tukaj je do obarvanosti prišlo v trenutku.

Logiran
5rca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 687


WWW
« Odgovor #26 : torek, 28.03.2006 : 21:11:02 »

Evo, da napišem še, kaj se je zgodilo z ubogim zobkom. Sem šla do dveh veterinarjev pa sta oba rekla, da  bo sam padel ven, da ni (še) treba kake panike delat. Pa sem pričakovala, da bo šel med prvimi, ko se bodo zobki menjali. No, pa ni bilo tako.  Wink Zgleda je bil udarec tako močan, da je zobek potisnilo malce nazaj in ni bil več v taki legi, da bi ga stalni potisnil ven. Pa smo čakali pa čakali pa čakali. Stalni zobek je bil že večji od sivega (pa rastel je lepo vzporedno z mlečnim in v liniji s stalnim na drugi strani). Pa sem se naveličala čakati in šla po nasvet k veterinarju, ali se puli sivega ali ne. Pa je rekel, da počakam še kakšen mesec pa, če ne bo šel sam ven, ga bomo pulili. In zgleda je zobek to slišal in naslednji dan se je začel majati.  Danes je odpadel. In ga imam shranjenega za spomin.  Cheesy Wink Konec dober, vse dobro.  Cheesy
Logiran
KUŽEK
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 56


WWW
« Odgovor #27 : petek, 14.08.2009 : 20:00:08 »

ja moj yorki ima lepe zobe ampak opažam da ima na nekaterih zobeh rumenkaste obloge, ki jih s ščetko ne morem odstraniti. kaj naj naredim?
Logiran
Strani: 1 [2]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Siv zob
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines