mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 09:00:21

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Mačja kuga
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 8   Dol
Natisni
Avtor Tema: Mačja kuga  (Prebrano 32028 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sarabenji
odvisnež
*****
Sporočil: 818


« : petek, 25.08.2006 : 01:09:20 »

odpiram novo temo za izmenjevanje izkušenj in informacij o mačji kugi. v sosednji temi
(http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,8324.0.html) se je začela debata o kugi in smo tako kar dobro ''zasmetili'' temo.

ker pa je ta bolezen resna in pogosta, je verjetno vredno, da ji damo nekaj prostora, a pač ne tam, kjer se išče namestitev za mucke...  Wink

tako da lahko tule nadaljujemo. tecka je tamle napisala o bolezni pri odraslih mackih. me pa res zanima, ce ima se kdo taksne izkusnje...
Logiran
Tecka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.256


« Odgovor #1 : petek, 25.08.2006 : 10:06:29 »

Res je huda zadeva. In žal cepljenje ni 100%, kot je že bilo napisano. Zato se kar malo bojim sprejeti kakšnega mačkona ali mačko začasno, če ni testirana... Sicer sem tudi že privlekla domov zapuščene muce, vendar so bile do testiranja pri veterinarju vse strogo v kopalnici in špricala sem kot nora  Wink. Paničar po naravi, kaj 'čmo.
Pri kugi je hudo, ker se vse zgodi zelo na hitro. Ko se pojavijo znaki je že prepozno. Vsaj tako je bilo pri babi. So bili sicer zdravi, močni mačkoni pa jih je kar čez noč pobralo.
Res me zanima, če obstaja še kdo s tako izkušnjo
lp
T.
Logiran
bolha2
odvisnež
*****
Sporočil: 871


« Odgovor #2 : sobota, 26.08.2006 : 10:13:15 »

A je dovolj 1x cepiti odraslo mačko, ki je še nikoli nisi cepil, a je potrebno 2x v razmaku meseca, tako kot pri mladičkih? V kolikem času pa pride od infekcije do simptomov kuge?
Lp, hvala.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #3 : sobota, 26.08.2006 : 12:53:32 »

Kopiram sem nekaj Sarinih sporocil o kugi:

mačja kuga se pokaže v 10 do 14 dneh od okužbe, do takrat pa mačka nima nobenih znakov, čeprav je že prenašalka virusa. in tudi veterinar ne bo mogel povedati, kdo je okužen in kdo ni, dokler ne razvijejo znakov.

ravno zato obstajajo karantene, v katere se zapre živali, dokler se ne izteče rok, v katerem se pokažejo znaki bolezni. tvoje mačke so bistveno bolj ogrožene zaradi kuge, če so mlajše od leta dni. najbolj so ogrožena najmlajše, ko so stare nekaj mesecev pa so že nekakšne boljše možnosti, da ob primernem zdravljenju preživijo, če se okužijo. čeprav je kuga kar huda ruska ruleta...

vsekakor je dobro mačke od prihodu v novo okolje za začetek izolirat od ostalih živali, da se vidi, če so zdrave in da se navadijo najprej na človeka... če pol izbruhne kak pretep, je tako lažje poseč vmes, kot če se te ''nove'' mačke še bojijo. v ta namen so idealne kopalnice.

cepljenje proti kugi se ponavlja 3krat, pa tudi to ni čisto 100%. kuga je v bistvu zbiren pojem za cel kup virusnih obolenj, ki se vsa kažejo na podoben način, čeprav so tudi netipični poteki bolezni, ko nobenemu na začetku ni jasno, kaj se dogaja. v splošnem velja: če so apatične, vročične, driskajo in bruhajo, je to kuga. in moraš TAKOJ k veterinarju. če je žival mlada (do 3 mesece, tudi kaj več), gre lahko v nebesa v 12 urah. od popolnoma zdrave mačke do ''bivše'' mačke v pol dneva... ni za se hecat.

sicer pa kuga tudi ne preži glih za vsakim vogalom. recimo da samo za vsakim tretjim... Wink

ok, šnapi, ne me zdaj za besedo držat.... morda je pri mačkah tudi samo dvakrat. jaz sem pri tistih z velikim pretokom živali, pa cepim po ''šparovni'' varinati, samo po enkrat... če sploh. sicer to prepustim posvojiteljem. hja. teorija in praksa v tem primeru nista eno in isto, ker finance ne omogočajo tega. tudi enkratno cepljenje naj bi zagotavljalo kar visoko stopnjo zaščite - po mojih izkušnjah je to kar res.

tole večkratno cepljenje je idealna varianta, pa še ta ni 100%. ker nekateri virusi ''prelisičijo'' tudi cepivo. variacij virusa je namreč cel kup...

torej, sem malo zabluzila: morda je res samo dvakrat. to velja za prvo cepljenje, potem pa vsako leto zadevo ponoviš po enkrat. čeprav v resnci bi lahko tudi na leto in pol, ker cepivo drži več kot eno leto... če rabiš papirje o rednem cepljenju, moraš pa seveda ponovit zadevo čez 12 mesecev.

pa da tole tesnobno temo malo omehčamo: teorija pravi, da lahko obolijo vse mačke, tudi odrasle. ampak jaz še nisem videla mačke, starejše od 12 mesecev, ki bi zbolela za kugo. niti nisem za tako mačko slišala od koga, ki bi to na lastne oči doživel, čeprav se kar veliko pogovarjam z ljudmi o ''mačjih'' tematikah. nočem rečt da so moje izkušnje merodajne, ampak vseeno sem jaz pri odraslih mačkah precej brez skrbi, kar se tiče kuge. sama sem lastnica nekaj odraslih mačk in vse od njih so bile v stiku z enim ali več mladiči, ki so oboleli za kugo in mnogi tudi poginili (kljub dragemu vrhunskemu zdravljenju, da ne bo kdo kaj narobe razumel...). pa so odrasle to preživele kot nič. in ko napišem ''v stiku'' mislim na to, da smo živeli skupaj v istih prostorih in da so spali en ob drugem in se igrali in umivali. in potem smo se nekga jutra npr. zbudili vsi nagneteni na postelji in eden od tamalih je ''kuhal'' z vročino leže tik ob drugih (torej prvi znak kuge)... pa se niso nalezli, pa niso bili nikoli (!) cepljeni.

ja, lahko se prenese s čevlji, oblačili, okuženimi rokami (božaš prej okuženo mačko), če namestiš mačko v slabo razkužen transporter itd. zelo ''kužna'' zadeva, tale kuga.
Logiran

Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #4 : sobota, 26.08.2006 : 14:26:09 »

Samo še nekaj...odraslih za kugo obolelih mačk je v primerjavi z mladiči zelo zelo malo, sicer pa niso tako redka reč, kot je morda sklepati z izkušenj. Je pa res, da občajno odrasle ne poginejo oziroma jih je možno dosti lahko pozdravit. Včasih se zgodi, da zdraviš pri odrasli mački močnejši "prehlad", ki pa to v resnici ni. Tako da...cepljenje je še vedno edina in najboljša reč za preprečit najhujše.
Logiran

Death Knight
novinec
*
Sporočil: 10


« Odgovor #5 : ponedeljek, 28.08.2006 : 14:26:21 »

Doma imam mačko (pritepenko), staro kakšno leto dni. Zanima me, kako poteka cepljenje. Se cepi enkrat in je ni treba potem nikoli več, ali je treba cepljenja ponoviti vsako leto? Koliko stane cepljenje proti kugi? Hvala.
Logiran
Tecka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.256


« Odgovor #6 : ponedeljek, 28.08.2006 : 14:32:47 »

Cepljenje se ponavlja.
lp
T.
Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #7 : torek, 29.08.2006 : 08:17:29 »

Cepljenje proti kugi stane okrog 4000-5000sit. Cepiti moraš dvakrat v razmaku 1meseca, potem pa na 1 leto.
Sem pa brala, da cepivo drži tudi 3leta in da naj ne bi bilo potrebno vsakoletno cepljenje... Jaz sem svoja mačka do sedaj letno cepila, sedaj pa razmišljam, da bi ju na 2 leti...

Kdo kaj ve?

ta stran je super!
http://cats.about.com/cs/vaccination/a/vaccination_2.htm
Logiran
šnapi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 407


« Odgovor #8 : torek, 29.08.2006 : 08:41:12 »

Jaz sem za eno cepljenje proti kugi za muco plačala 6600.

Tudi jaz sem že slišala, da cepivo drži več kot eno leto. Tako psičko cepim vsako drugo leto.
 
Kar se mucic tiče pa mi je kolegica povedala, da ji je veterinarka sama svetovala, če je muc samo v stanovanju in nima stika z zunanjim svetom in drugimi mucami res ni potrebno vsakoletno cepljenje.
Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #9 : četrtek, 31.08.2006 : 08:08:17 »

Jaz toliko še za psico ne plačam..... Shocked

Logiran
šnapi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 407


« Odgovor #10 : četrtek, 31.08.2006 : 08:59:11 »

H kermu vetu pa voziš svoje žvavce? Pri nas v Kmaniku je očitno višja terifa. Undecided
Logiran
arončka
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 615


« Odgovor #11 : četrtek, 31.08.2006 : 20:22:36 »

Jaz sem danes malo klicala okoli. Na Veterinarski postaji, C.v Mestni log (bela opečnata hiša) je cena 5500, v Bubi v Grosupljem pa 4400 (brez davka, če sem prav razumela). Ostale klinike imajo občutno višjo ceno, okoli 8000. Shocked
Logiran
PikaPoka
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.073


« Odgovor #12 : nedelja, 01.10.2006 : 17:53:49 »

Tudi jaz imam eno vprašanje v zvezi z mačjo kugo.
Kolegica ima mačko, staro cca 5-6 let, ki je bila "predvidena" za evtanazijo, pa jo je veterinar poklical in sedaj je pri njej v začasni namestitvi. Enkrat je bila cepljena proti kugi (cca 10 dni nazaj), zdaj naslednjič bi morala biti, če se ne motim čez 3 tedne?
Zanima me pa sledeče. Našla se je interesentka za to mače, vendar je imela pred malo več kot pol leta nazaj tudi sama okuženega mladiča doma cca 3 dni, preden so ga (mislim da) evtanazirali. Ali je varno,da vzame mačko od kolegice kljub temu, da je imela "okuženo stanovanje"? Lahko mačka vseeno zboli?
Ta gospa ima tudi svojo mačko, ki pa se takrat ni okužila in je tudi cepljena tako kot mroa biti.
Mi lahko kdo svetuje?
Hvala!

Pika
Logiran
Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #13 : ponedeljek, 02.10.2006 : 15:48:09 »

Pika, mislim, da ne bi smelo biti nobenega problema s posvojitvijo. Toliko stara muca zboli res izjemoma, sploh pa po cepljenju. Enkratno cepljenje zadošča, deset dni je pa tudi prava  doba, da na cepivo telo odreagira, kot mora. Če je gospa razkužila stanovanje, po možnosti večkrat, lahko muco oddate. Lp
Logiran

mrrrcina
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 51


« Odgovor #14 : petek, 30.03.2007 : 11:05:54 »

Naše muce cepljene takoj ko so bile dovolj stare, smo na vasi in mačkon se rad odpravi ven. Stalo je pa cca 5000 SIT na mačko, lani druga polovica leta.Cepljene tudi proti steklini in vse ostalo po spisku. Sej ne vem če je vse potrebno ampak vsesort živali lahko srečajo tam na naših koncih pa ......Niso imele nobenih težav po cepljenjih, upam da bo zmeraj tako.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 8   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Mačja kuga
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines