mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 13:45:24

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Mačja kuga
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8   Dol
Natisni
Avtor Tema: Mačja kuga  (Prebrano 32085 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #45 : ponedeljek, 24.08.2009 : 15:21:11 »

Hvala! Alexx mi je vlila optimizma za današnji dan. Zdaj grem maltretirat naše stanovanje z varikino, Micko sem itak osamila v poseben prostor, jutri pri vetu kupin še Spitaderm za vse ostalo. Ufff, samo da zvozimo tale dan in to noč! Zdajle sem dala Micki na pol ure po 1ml vode po brizgi in se ji hvala bogu niti kolca ne. Očitno je medtem probala iz svoje košare it tudi lulat v WC, ker je pesek malo razmetan (prej se je namreč po vsej infuziji že pri vetu kar v leže polulala pa še enkrat v avtu.
Pa čisto malo i/d konzervice sem ji z brizgo stisnila v gobček in je pogoltnila - ne bruha. Že zaradi teh malenkosti sem boljše volje.
Zdaj pa v nove bitke z vsemi štirimi! Hvala vsem za pozornost! Bom še poročala - morda bodo še komu koristile te informacije.
"Glavo gor", je rekla Alexx Kiss in danes se bom tega trdno držala.

Tako je prav, mamaF, s pogumom Smiley

Pa vztrajaj ne glede na vse - malo po malo, mililiter po mililiter, samo da je. Če čez nekaj časa bruha, potem spet lepo od začetka. Če je res kuga, se bo prej ali slej pričela tudi krvava driska, ker virus uniči vso sluznico, ampak nikar NE OBUPAJ zaradi tega.

Še nekaj: nujno, nujno nosi zaščito med čiščenjem z varekino in čimbolj zrači, ko čistiš. Jaz sem si uspela z vdihavanjem varekine med čiščenjem parkrat vse "požgati".

Glede infuzije: če bi bila takrat bolj pametna, bi vsekakor že na začetku prosila, da naj vstavijo metuljčka in bi muca doma sama priklapljala na infuzijo. Moj je dva dni dobival podkožno infuzijo, šele nato direktno v žilo. Če muca ne bruha po vodi in hrani je to vsekakor dober znak.

Glede hrane: i/d je v redu. Sicer se ga uporablja pri živalih s težavami, ki se tičejo prebavnega sistema.

Zmagica je svojo začasnico uspešno pozdravila, čeprav je bila mucica res zelo majhna in je izgledalo zelo hudo (to napišem, ker vem, kako je meni pri zdravljenju pomagala misel, da je njeni muci uspelo). Kuhala je piščanca in ga pasirala s paličnim mešalnikom. Hrano lahko daš tako, da nežno odpreš gobček in namažeš na nebo, konico prsta po konico prsta.

Logiran
Tecka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.256


« Odgovor #46 : ponedeljek, 24.08.2009 : 15:25:11 »

Če greš v lekarno lahko tam vzameš še Spitaderm. Pri veterinarju dvomim, da ga imajo za prodajo Wink. Vso srečo vam želim.
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #47 : ponedeljek, 24.08.2009 : 15:51:55 »

Riža ne rabiš dajati zraven, mačke so mesojede.

Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #48 : ponedeljek, 24.08.2009 : 20:53:12 »

 Smiley malo bolj vesela novica. V teh urah sem Micki uspela postopoma na konici prsta vsiliti celi dve čajni žlički i/d konzervice in pa približno 10 ml vode (skoraj po kapljicah - vsako uro malo). In - ni bruhala sploh nič - že od jutra, preden sva šli na veterino!!!
A mislite, da ji bi vodo in hrano morala dodajati še pogosteje (brizgo sicer zelo zavrača, pa tudi gobčka ne odpira ravno prostovoljno)?
Aja, pa še najbolj važno. Položila sem jo na pesek v wc-ju in je celo malo pokopala s tačkicani, potem pa polulala kar lepo lužico  Smiley. za zakopavanje revčka ni imela moči in bi se kar v pesek nazaj vlegla. No, zdaj jo bom pustila še malo počivati.
Aja, pa božica zdaj prede, ko jo božam, dopoldan je pa skoraj ob vsakem dotiku jokala. A bo a ne? Driske tudi ni!
Hvala za vse stisnjene pesti, punce, jaz sem prepričana, da nama pomagajo!
Logiran

Unikatne tablice in portretki
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #49 : ponedeljek, 24.08.2009 : 22:33:30 »

Eno vpašanje. Če ima mačka kugo in so poleg še druge mačke, necepljene, se prenese na te ali obstaja možnost, da druge ne zbolijo kljub stiku?

Koliko časa po okužbi žival še živi, če se ne zdravi, kako hitro napreduje?
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #50 : torek, 25.08.2009 : 08:22:35 »

Spakirani za na veterino - po novo infuzijo.
Noč je bila mirna, sinoči smo še malo popili na brizgo, malo podriskali, skuhali borovničke - driske ni bilo več  Smiley Zjurtaj še malo popili, se skobacali sami iz posteljice lulat  Smiley, upamo na najboljše. Je pa koža še precej ohlapna in niti malo želje po samostojnem pitju in hranjenju.
Ampak OK, samo da smo še med vami! Smiley
Logiran

Unikatne tablice in portretki
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #51 : torek, 25.08.2009 : 08:26:30 »

@Moonbeam, na prvi strani te teme je kar nekaj tega, kar te zanima. So mi pa punce včeraj rekle, da pri prenašanju ni nekega pravila (recimo Alexx pozna kolonijo prostoživečk, kjer sta dva mačka zbolela in preživela kugo, ostale se niso nalezle). Tudi veterinarji si niso povsem enotni - seveda je karantena in razkuževanje izredno koristna reč, pa vendar nikoli ne veš, po kakšni poti virus kljub vsem varnostnim ukrepom zajadra med zdrave muce.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Mišelinka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 322


« Odgovor #52 : torek, 25.08.2009 : 08:27:34 »

Vesela za vas  Cheesy, držim pesti še naprej!

Mišelinka
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #53 : torek, 25.08.2009 : 08:38:21 »

Spakirani za na veterino - po novo infuzijo.

Obvezno naj bo na infuziji ves čas!!!!! Naj ti vstavijo kanilo in dajo flaše za domov. Potem naj ti dajo še infuzijo s hrano, ne samo NaCL (ali kar že je). Naj ti razložijo, kako se prepere kanilo, pa vse ostalo. Ni težko. Imam občutek, da te malo na lahko jemljejo. Mačka je še vedno v smrtni nevarnosti.

Nočem strašiti, ampak po Arabeli vem, da zadeva ni lahka, kaj šele za mladiča. Izboljšanje ne pomeni vedno, da je bolje, pomeni tudi obratno.

Glede infuzij imam precej izkušenj pri psih (Barak, Nika) in je pomembno, da je čimprej, čimdalj, pa tudi hrana, ne samo elektroliti. Vse to na veterini imajo.
Logiran
oaza88
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.748


WWW
« Odgovor #54 : torek, 25.08.2009 : 08:47:56 »

oh mamaF, ko bi ti vedla, kako zelo sem s tabo in tvojima dvema obema mušnisoma... Kiss Kiss Kiss
Dršte se še naprej, res upam na naaaaj boljše novice! Smiley
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #55 : torek, 25.08.2009 : 12:31:20 »

Smo doma. Mačkica je po mnenju dveh veterinarjev napredovala, danes se je že krepko upirala injekcijam, dobili smo eno infuzijo (elektroliti in še nekaj)v žilo. Pa antibiotike in še eni dve stvari.Zdaj me jezi, da nisem še pet minut ostala za kompjuterjem, da bi uporabila tvoj nasvet glede infuzije za domov, Vis in Nox.  Uffff.... ja tega mi pa niso omenili. Pa sem težila z vsemi možnimi vprašanji glede tega, koliko vode naj ji dajem, dokler sama ne želi piti, koliko hrane itd.
Jutri zjutraj grem itak nazaj - tokrat bom povprašala, kako je zdaj s tem (hrana v infuziji).
V glavnem, takoj, ko sem jo spokala iz polulanega transporterja in jo postavila pred hrano, je zavila proti pesku in šla sama lulat - in tudi zakopala. Ker se mi zdi, da se ji bo od mojega pitanja i/d konzervica slej ko prej zamerila, bom danes skuhala še malo piščančka s čisto malo riža (so mi rekli, da je majhen dodatek riževe sluzi fajn za črevesje).
Nadaljujemo torej z upanjem na najboljši možen razplet, se pa zavedam, da bitka še zdaleč ni dobljena. Čeprav - sem ratala kar solzna, ko mi je Micka med infuzijo vstala na zadnji tački, sprednji položila na ramo in me bucala pod brado. Imam en tak dober občutek, da me tale punčka še noče kar tako zapustiti. Lubica  Kiss

Aja, pa seveda sem vprašala tudi, kako so prepričani, da je kuga. So mi rekli, da so vsi znaki res tako tipični (in je možno, da sem drisko zamenjala za lulanje) in da se je vse tako na hitro zgodilo, da je diagnoza "kuga" prvo, na kar v takem stanju pomisliš. IN tudi če je kak drug virus, je doktrina, da se podporna terapija izvaja enako kot pri kugi (ravno zaradi tega, ker ima kuga tako hiter razplet in ni kaj čakati). Sicer pa ja, daš kri na analizo in čakaš na izvide ... samo to traja kar nekaj časa, ker morajo kri poslati v poseben laboratorij in čakati na izvide in do takrat je lahko že prepozno. Nekih posebnih (preventivnih) testov pa pri kugi ni, ker se virus zazna šele ob okužbi, kateri itak sledi hiter izbruh bolezni - v nasprotju s Faids in levkozo, kjer virus lahko mrtvo hladno ždi v telesu, dokler ga kakšen stres ne "aktivira".
Logiran

Unikatne tablice in portretki
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #56 : torek, 25.08.2009 : 12:47:38 »

Super, jaz tudi mislim, da bo! Je že prav, da kakšen tudi kugo sfajta! Držta se, obe! Smiley
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #57 : torek, 25.08.2009 : 13:12:16 »

Super novice, le tako naprej, mačkica  Kiss
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #58 : torek, 25.08.2009 : 13:20:36 »

Pri kugi je driska krvava, mar ne? Taka bi se opazila.

Arabela je puščala iz danke prav kapljice krvi, ko je želela na WC. Čisto živo rdeče. In driskica je tudi bila čisto krvava.

Arabela je bila proti kugi cepljena, kot sem že povedala.

Vseeno kaj je, samo da se pozdravi.

Je maček, ki preboli kugo, nanjo potem imun? Se potem še cepi ali ne?
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #59 : torek, 25.08.2009 : 14:31:46 »

Ravno zdaj brskam po raznih člankih na to temo:
http://www.peteducation.com/article.cfm?c=1+2139&aid=222
http://www.vet.uga.edu/VPP/clerk/mcninch/index.php
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Mačja kuga
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines