mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 24.06.2025 : 13:52:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Čivava - čvek
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 ... 449   Dol
Natisni
Avtor Tema: Čivava - čvek  (Prebrano 478876 krat)
0 članov in 7 gostov pregleduje to temo.
MyMy
nekaj malega že vem
Spol: Ženska
Sporočil: 233

« Odgovor #180 : torek, 27.04.2004 : 14:27:36 »

Hm..ali mogoče ve kdo kako naj razloži bolezen glavkom ki se včasih pojavlja tudi pri čivavah?Zakaj nastane,kako,posledice..Kaj delati da ne pride do tega....

lp MYMY
Logiran
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.252

« Odgovor #181 : torek, 27.04.2004 : 20:30:32 »

Čivave, čeprav nosijo oznako najmanjši pes na svetu, so zelo priljubljene.

Civava v bistvu NI najmanjsi pes na svetu(je pa ena izmed manjsih).Enako velik je Prazsky krysarik:

http://www.prazsky-krysarik.info/Jeric/img10.jpg

Civavavin standard dovoljuje visino od 15-23cm,medtem ko je Prazsky krysarik velik od 19,5-20,5cm.Ce pa gledamo po tezi pa sta oba tezka od 1-3kg.

lp,pia
Logiran
GB
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 14

« Odgovor #182 : torek, 27.04.2004 : 23:27:36 »

Civava v bistvu NI najmanjsi pes na svetu(je pa ena izmed manjsih).Enako velik je Prazsky krysarik:

Civavavin standard dovoljuje visino od 15-23cm,medtem ko je Prazsky krysarik velik od 19,5-20,5cm.Ce pa gledamo po tezi pa sta oba tezka od 1-3kg.

Čivava je najmanjši pes, je pa res da je majhno čivavo že zelo težko dobiti. Predvsem je iskati vzrok temu v  vzrediteljih, kateri si želijo zmanjšati probleme pri brejosti in kotitvi. Pri zelo majhnih čivavah je pogosta kotitev s carskim rezom, kar v praksi pomeni max 2-3 brejosti in konec. Posledica temu je načrtna vzreja večjih čivav - samic in majhnih samcev da bi obdržali majhnost. Pri tem nastajajo + in - . + velika samica več mladičev in manj problemov pri brejosti in kotitvi. - majnost samcev pomeni parjenje v naročju, ker samci pač ne dosežejo tja kamor bi morali, pogoste poškodbe samčkov pri parjenjih. Vse skupaj je pripeljalo do tega da so čivave že precej velike bolj proti 23 cm in manj proti 15, kar je v veliki meri pripomogel tudi standard kateri ne omejuje velikosti ampak jo le priporoča, standard namreč predpisuje le težo in sicer min 500g in max 3000g, ter predlaga zlato sredino med 1000 in 2000g.
Pri prazsky-ih pa je omejitev višine in sicer je dovoljena min višina 17 in max 20,5cm.

PS
Še en nasvet za bližajoče vroče dni.
Upoštevajte da je čivava majhen kuža , z smrčkom zelo pri tleh. Asfalt pa se ob zunanji temperaturi 25-28° segreje na 35-40°, se pravi vam je prijetno toplo vaš kuža se pa kuha in hodi po žerjavici. Priporočam sprehod po sečnih legah in ter travi oz zemlji, ter obvezna flaška vode s seboj.

LP
GB
Logiran
GB
novinec
*

« Odgovor #183 : torek, 27.04.2004 : 23:33:07 »

Hm..ali mogoče ve kdo kako naj razloži bolezen glavkom ki se včasih pojavlja tudi pri čivavah?Zakaj nastane,kako,posledice..Kaj delati da ne pride do tega....

Pasji glavkom se večinoma pojavi zaradi oviranega odtoka očesne vodke iz sprednje kamrice oziroma takrat, ko odtoka sploh ni. Izguba vida se pojavi, ker se zaradi motenega znotrajočesnega obtoka (intraokularna cirkulacija) uničijo ganglijske celice. To se večinoma zgodi med 5 in 10 letom starosti, in sicer so najpogosteje prizadete naslednje pasme: koker španjel, basset, bostonski terier, dalmatinec in arktične pasme.

Celotna razlaga je na
http://www.lek.si/slo/veterina/klinicni-primer/glavkom/

Lp
GB
Logiran
123456
nekaj malega že vem
Sporočil: 150

« Odgovor #184 : sreda, 28.04.2004 : 10:03:38 »

Ali gdo ve še kakšno stran ali knjigo o čivavah. Neki strani sem že pogledala, pa so že vse zastarele.

LP. Lucija
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.546

« Odgovor #185 : sreda, 28.04.2004 : 13:41:32 »

Pozdravljeni!

Sama sicer še nimam čivave, vendar pa se pripravljam na nakup. Ker je sedaj ravno pomlad mislim, da ne bi smel bit problem dobiti mladička, pa vseeno... Pisala sem že na kinološko zveso SLO za informacije o rejcih, vendar še nisem dobila odgovora, zato me zanima ali imate vi kakšne informacije o rejcih rodovniških dolgodlakih čivav?
Na čivave sem čisto nora in komaj čakam, da postanem pižonosna lastnica ene od njih!

Lp in hvala za info
Logiran
Bači
novinec
*
Sporočil: 13

« Odgovor #186 : sreda, 28.04.2004 : 14:51:23 »

Hej!!
S čim hraniti malo čivavo staro 2 meseca? Naša namreč je pasjo hrano, nad briketi ni navdušena, sicer jih je ko si zraven in jih ponujaš iz roke, drugače pa sploh ne. Naj bi za tako mladega kužka bili najbolj primerni briketi. Kaj pa pasja hrana, je primerna? Huh
LP,  Smiley Smiley
Logiran
MyMy
nekaj malega že vem

« Odgovor #187 : sreda, 28.04.2004 : 15:50:13 »

Bači..naš tudi od začetka sploh ni jedel brikete..Pa smo mu jih začeli mešati z mesom pa jih je pojedel,pa šr to z muko...zdaj ko je malo večji pa poje brikete brez problema..Drugače pa sploh ni jedel brikete dokler mu nisem našla pravih..Zdaj je ROYAL CANIN MINI PUPPY;)

Čivava..kaj bi imela rodovniško čivavo?Ti jo zelo priporočam..za vzreditelje pa se bom še pozanimala...Kaj more biti dolgodlaka?

lp MYMY
Logiran
MyMy
nekaj malega že vem

« Odgovor #188 : sreda, 28.04.2004 : 15:51:43 »

Aja pozabila sem še odgovoriti na vprašanje če je pasja hrana vredu..Ja je..ampak vsaj po moje naj pes ne je samo brikete...malo mu dajaj tudi kuhane hrane  pa konzerve(se dobijo take kvalitetne male--Nutra jih ima)--

lp MYMY
Logiran
GB
novinec
*

« Odgovor #189 : sreda, 28.04.2004 : 21:43:44 »

Hej!!
S čim hraniti malo čivavo staro 2 meseca? Naša namreč je pasjo hrano, nad briketi ni navdušena, sicer jih je ko si zraven in jih ponujaš iz roke, drugače pa sploh ne. Naj bi za tako mladega kužka bili najbolj primerni briketi. Kaj pa pasja hrana, je primerna? Huh

Dejmo punce malo logike na plano. Kako dijenček poje suhe albert kekse? Ja mamica mu jih namoči v mlekcu. Grin Grin
Mal heca. Ampak v vsakem hecu je resnica.
Tkole:
menu 1: Tongue Brikete namočiš v smetani za kavo dodaš malo rumenjaka, lahko tudi trdo kuhanega, pa ne bo važno katere znamke so briketi.
Menu 2: Tongue Tongue Na levi malo  riža, na desni malo zelenjave, na sredini pa na drobno narezan kos mesa (pa ne tatarc), posladek košček jabolka. Krožnik naj bo primerno velik.

Mali kuža do 4 meseca je 5x na dan majhne obroke, nato začne obroke spuščati sam in je po potrebi. To pomeni da ima stalno nekaj briketov v skledčki - vedno valžnih in primerno količino vode.
Pravilo. Kar ima najraje mu ne dajajte pogosto ker pomaga kot nagrada pri šolanju. Grin

LP
GB
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.407

« Odgovor #190 : sreda, 28.04.2004 : 22:22:28 »

Pozdravljeni!

Sama sicer še nimam čivave, vendar pa se pripravljam na nakup. Ker je sedaj ravno pomlad mislim, da ne bi smel bit problem dobiti mladička, pa vseeno... Pisala sem že na kinološko zveso SLO za informacije o rejcih, vendar še nisem dobila odgovora, zato me zanima ali imate vi kakšne informacije o rejcih rodovniških dolgodlakih čivav?
Na čivave sem čisto nora in komaj čakam, da postanem pižonosna lastnica ene od  njih!

Lp in hvala za info

Zelo dobra psarna čivavic- dolgodlakih in kratkodlakih:

Citat
PSARNA ''ŠALARSKA'' KZS-FCI-1525/76
Vangalenska 67/d, 6000 Koper
05/639 62 82
Vzreditelj: Ibolya Godina

Pa še ena:

Citat
PSARNA ''PACHUCA''
Bezgova pot 4, Kočevje
01/895 44 67, 041 970 192
Vzreditelj: Jolanda Jakovac-Kojek

Lp
Logiran
Lilit
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.364

« Odgovor #191 : sreda, 28.04.2004 : 22:28:45 »

Khm če smem....

Citat
PSARNA ''ŠARLANSKA'' KZS-FCI-1525/76
Vangelanska 67/d, 6000 Koper

psarna je Šalarska, naslov pa Vanganelska cesta....

Wink
Logiran
123456
nekaj malega že vem
Sporočil: 150

« Odgovor #192 : četrtek, 29.04.2004 : 09:13:11 »

Še neki bi vprašala. Grin

Kolk pa naj bi tehtal en obrok pri mladičih al pa približno koliko briketov naj poje v enem obroku. To pa me zanima zato, ker je čivava dost majhna in pomojem kej pretirano na začetku sploh ne sme pojest. Huh
Nekje na internetu sem dobila, da je preveč ne smemo hranit tudi odraslo čivavo, ker je nagnjena k debelosti. Ali je to res? Huh
Logiran
Bači
novinec
*
Sporočil: 13

« Odgovor #193 : četrtek, 29.04.2004 : 09:27:32 »

Smiley
Hvala za nasvete glede briketov, par nasvetov, ki ste jih navedli sem že poskusila, več al manj neuspešno, pa vendar mislim da se bo že navadla.

Neustrašno pa se še vedno zaganja v noge in grize hlače ali copate. Sicer jo potem zamotim za kratek čas z igračo, vendar čim se premaknem hop je že na mojih hlačah. Kako rešiti ta problem. Bojim se tudi da bo čivavica zrasla v hudo čivavo, kajti že zdaj renči in grize vsakogar Cry Cry

LP, aja kaj pa piknik, bo kej v tej smeri??
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.546

« Odgovor #194 : četrtek, 29.04.2004 : 13:27:06 »

Jessy najlepša hvala za informacije. Sicer pa sem že poklicala na dane telefonske in sem dobila naslednje informacije: Godina ima že vse oddano, pa že nekaj rezervirano za naslednje leglo. Verjamem, pa da so kvalitetne čivave, kar se tudi po ceni pozna (naslednje leglo pa bo občutno dražje- cena pa še ni točno definirana baje zaradi vstopa v EU). Ker pa sem študentka, lastnica že dveh mešank manjše do srednje rasti in pač delam le priložnostna dela mi cena pomeni kar veliko oviro. Ker pa se nočem odreči rodovniški čivavi, pa bom verjetno počakala na leglo iz psarne Pachuca (ki je malo ceneje). Zanima pa me ali ima kdo izkušnje z lastnico te psarne oz. njenimi mladički. Zelo rada bi namreč vzela mladička od skrbnih rejcev.

Prosim, če ima kdo več izkušenj s to psarno če lahko sporoči. Drugače pa kar komaj čakam, da pride čivavica k nam domov:)

Lep pozdrav vsem.

P.S: Glede nagnjenosti k debelosti. Naša soseda je imela rodovniško čivavo (ki je na žalost zaradi starosti nima več) in je bila kar precej debelušna, pa še vzrejno dovoljenje je izgubila zaradi tega. Pa je lastnica rekla, da je ta pasma nagnjena k debelosti, ker bi kar stalno nekaj jedla, oni pa ji niso hoteli ničesar odreči. Moram reči, pa da se je kljub naporom debelosti le delno znebila (porabila pa je kar par let), tako da priporočam, da se debelost raje prepreči kot pa odpravlja.
Logiran
Strani: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 ... 449   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Čivava - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.