mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 15:06:22

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Bulmastifi ubili lastnika na Oražnovi v Ljubljani
Strani: 1 ... 45 46 47 48 49 [50] 51 52 53 54 55 ... 303   Dol
Natisni
Avtor Tema: Bulmastifi ubili lastnika na Oražnovi v Ljubljani  (Prebrano 624296 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #735 : nedelja, 07.02.2010 : 12:55:29 »

Ampak žal mi je, da vedno ostane samo pri tem; pes se evtanazira, drugo več ni predmet debate.

Seveda. Si ne mislim, da se je naš mix nemec tak skotil. Njegova agresivnost je posledica dolgoletnega bivanja na ketni. Še danes, po treh dneh polne sklede, raje zunaj žre sneg kot notri pije vodo iz posode. Menda mi ja že to pove marsikaj o njegovem življenju dolga leta in me niti najmanj ne čudi, da je agresiven.
Prav ta predmet debate, ki je nedvomno več kot potrebna, naj bo razumen, to je vse, kar želim povedat.
Logiran

Klavdija
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 868


« Odgovor #736 : nedelja, 07.02.2010 : 12:58:27 »

Zato pa pravim; zadnji čas da se začne delat skupaj - kinološka strokovna društva in društva za zaščito živali. Ker na koncu, je vse skupaj en zmiksan šmoren. In eno - ne more zaobiti drugega.
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #737 : nedelja, 07.02.2010 : 13:02:18 »

No, dejstvo je, da vsak pes, ki je kdaj ugriznil človeka tudi ni bil zlorabljan. Nekateri so pač čisto enostavno produkt napačne vzgoje - dominanten pes, ki je lastnikom zrasel čez glavo (pa ni važno ali govorimo o čivavi ali pitbulu).
Je dejstvo, da bi bilo fino, če bi vsi na svetu znali vzgajati svoje pse, ampak to se pač ne bo zgodilo, torej dejansko ne bi škodilo, da se nekako uredi lastništvo vsaj tistih, ki so lahko potencialno nevarni (z obveznim šolanjem ali vsaj tečajem za lastnika, npr.).

Tukaj pa nastane tisti problem, okrog katerega se že ves čas vrtimo: če bi obstajali samo pasemski psi - ni problema, se pač določi, za katere pasme bi bilo šolanje obvezno (tudi zdaj je recimo šolanje obrambe za nekatere pasme prepovedano, pa se nihče ne buni zato). Ker pa večina psov ni pasemskih,... Hm, tukaj me pa zmanjka (in očitno ne samo mene, tudi stroke po svetu - ker kolikor vem, zadovoljive rešitve še nikjer nimajo).
Logiran
saba
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 153


« Odgovor #738 : nedelja, 07.02.2010 : 13:08:07 »

Sarabenji, nima veze. Mislim, da smo že vsi preveč razburjeni, razgreti in občutljivi in se obešamo na malenkosti in posamezne izjave vzete iz konteksta. In se namesto konstruktivne debate že skoraj kregamo med sabo, čeprav - sem prepričana - v bistvu razmišljamo enako in vemo kje je problem in kje ga ni.
Logiran
Klavdija
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 868


« Odgovor #739 : nedelja, 07.02.2010 : 13:12:24 »

Ne pozabimo - da se dogaja, da tudi predstavniki določenih pasem nimajo velikokrat takih karakternih značilnosti kot bi jih naj imeli. Oz. kot velja "na papirju" za opis pasme.
In nič ne de, če so tukaj še mešanci.
Moje mnenje je, da vsakega psa se ne da določit ne po pasmi ne po njegovem zmešanstvu. Wink Mislim v smislu 100% določitve kako ga vzgajati.
Ni recepta, ki ga napišeš na papir za vsakega skrbnika. Tukaj je spet odzadaj človeški faktor in seveda okolje v katerem pes živi. Predvsem pa s/poznavanje pasjega obnašanja in pravilno reagiranje, pravočasno ugotavljanje napak v vzgoji , ... iz strani ljudi. Tukaj se pa pri meni zatakne, ker sem mnenja, da psov nikoli ne bomo popolnoma s/poznali.
A lahko ob pogledu na človeka vsakemu določimo kako ga vzgajat in kaj je le ta sposoben? Ne. Pa gre za našo vrsto. Wink
Imam sama otroka in vam povem, da sem uporabila vse žive knjige in res delala 100% na vzgoji, pa me mala zdaj v teh pubertetniških letih spravi tak, da nimam velikokrat besed..kaj šele da pravilno urgiram. Grin Grin Wink
Logiran
Klavdija
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 868


« Odgovor #740 : nedelja, 07.02.2010 : 13:15:04 »

aja...zato sem ostala pri enem otroku, ker nisem kos tej vrsti in nočem še enega psokusnega zajčka.

Malo resnice malo heca na vse skupaj, ampak saj me razumete kar hočem povedati. Wink Wink Smiley Evil
Logiran
saba
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 153


« Odgovor #741 : nedelja, 07.02.2010 : 13:15:24 »

In če bo kdaj uzakonjeno, da je potrebno predstavnike določenih pasem šolati in se bojo oddajali in prodajali le pod določenimi pogoji in določenim ljudem, bom to podprla! V dobro "moje" pasme Smiley
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #742 : nedelja, 07.02.2010 : 13:27:19 »

In če bo kdaj uzakonjeno, da je potrebno predstavnike določenih pasem šolati in se bojo oddajali in prodajali le pod določenimi pogoji in določenim ljudem, bom to podprla! V dobro "moje" pasme Smiley

Šolanje a priori je navaden bullshit. Sem tudi sama za šolanje, ampak ne za kar vsako šolanje, sploh pa ne pri vsakem inštruktorju - moja izkušnja šolanja je bila izpod vsake kritike, čista izguba časa, denarja in živcev in če bi vztrajala bi psici storila več škode kot koristi, toliko se mi pa o psih že sanja. To, kar imamo v nekaterih krajih na razpolago in kar se prodaja kot šolanje psov je navadno serijsko, apatično in nepoznavalsko ponavljanje vaj iz priročnikov, napisanih pred tridesetimi in več leti.
Uf, bolj kot razmišljam, berem in opazujem, bolj vidim, da nas čaka dela še za nekaj krepkih generacij, če želimo to našo sceno res korenito obrniti na bolje. Si bo treba kar zavihati rokave.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #743 : nedelja, 07.02.2010 : 13:31:20 »

Ok, koncno smo prisli nekoliko blizje okrog riti v lasten zep.
Mikro in makro odgovornost vsakega posameznika. Kaj je ze to?

Kolikim med vami je pes ze usel? Koliko med vami res sprehaja psa brez strika? Koliko med vami je oddalo/prodalo psa brez razmisleka, komu, kako in kam? Koliko med vami razmislja o tem, da je najprej sam odgovoren za sebe in svojega psa? Vsi vzreditelji pa tudi za vse ostale, ki gredo tako ali drugace iz njegove hise? Kaj je samokriticnost? Koliko med vami se zaveda v celoti, da ima doma psa? Enega, dva ... Koliko med vami ne jebe zakonodaje za pol zlice mrzle vode, ko vam tako pase? Koliko med vami priznava, da je pes pes? In tudi, da ga kdaj userje? Oz. sploh spregleda, kaj kdaj naredi narobe? Vi in pes? Kdo med vami si prizna, da ni kos svojemu psu? Kdo je to pripravljen na glas povedati? Kaj ste naredili v tem primeru? Se se naprej delate, da problema ni, ker je med stirimi stenami in da vas pa ne smejo udarit novi zakoni ali pravila? Ste pripravljeni povedati prijatelju, da nek pes/pasma ni zanj? Ste pripravljeni odreci kucpu, ce imate kancek dvoma v njegove sposobnosti? Vzreditelji bokserjev bi meni morali prepovedati pisati in govoriti o bokserjih, saj sem od nakupa ze odvrnila za nekaj legel kupcev. Vecina zdaj sploh nima psa. Bokserji SO zahtevni. Bokserji so ZELO zahtevni. Bokserji GRIZEJO, pogosto so nevarni okolici, lahko tudi skrbnikom. Pod napacnim vodenjem. Poglejte malo okrog sebe in povejte, kaksni so bokserji, ki jih videvate na ulici! So za druzine z otroki? So, pod pogojem, da se skrbnik zaveda mikro in makro odgovornosti. Se zavedajo skrbniki bokserjev svojih mikro in makro odgovornosti? Trdim, da ne. Namesto bokser lahko pise katerakoli pasma, od civave do bulmastifov. V paketu z genetiko, vzgojo, vzrediteljem in skrbnikom. Zakaj pisem o bokserjih? Sem imela/imam bokserje. Nisem kinolog in razen bedastega tecaja za zapisnikarja v ocenjevalnem ringu nisem prestopila nobene oblike izobrazevanja za "kinologe". Pa mi je jasno, kaj je MOJA odgovornost do sebe, do mojih psov in do vseh, ki mi prekrizajo pot. In po tem tudi ravnam. Vsak dan. Tudi vi?

Kinologi in "kinologi", kaj ste naredili za osvescanje svojih clanov, "ucencev", javnosti? Osebno do neba zamerim uradni kinologiji, ki ne skrbi za ustrezno izobrazevanje svojih, kaj sele vseh ostalih. Naj bi bili strokovnjaki. Kdaj so izobrazevali vzreditelje, kaksno je odgovorno skrbnistvo: do lastnih psov, do legla, do mladicev, do oddanih psov, do kupcev ... Vsak lahko dela po svoje, kot se mu zljubi, pod zvezno kapo je lahko vse, kar leze in gre, da le prinese denar. Kaj ste vzreditelji, ki se polno zavedate odgovornosti, naredili za to, da ne bo vec v vasih vrstah neodgovornih ljudi oz. da se vsem pove, da je pes pes? Kaj je za to naredila stroka? Se je sploh v javnosti kdaj opredelila, da je treba spostovati zakonodajo in kaj vse zajema odgovorno skrbnistvo? Ja, kako se bo, ce ima v BBH izobrazevanju (mimogrede bi ga radi spravili pod drzavno in obvezno kapo za vse - denar? za znanje in korak naprej gotovo ne! bucnic pac ni treba prodajati.) o "dovoljenem spanciranju brez strika". Dajmo, vsak pri sebi zacet. Ampak na polno. Tudi s tem, da vzreditelj pasme, ki potrebuje "vec" od skrbnika, to prizna najprej sebi, potem pa tudi vsem kupcem. Da se o tem "vec" izobrazi tudi instruktorje in ne, da bodo nekoliko bolj problematicni psi cakali v avtomobilih, da tecaj mine in se lastnik na poligonu (brez psa) naposlusa in nagleda bedastoc, ki mu ne tako in ne drugace ne koristijo.
Kako izobrazujejo novince? Vprasajte te iste novince. Boste dobili grozljivo sliko. In se ne boste nikakor vec cudili, da se na cestah sprehaja toliko neodgovornih skrbnikov. Ne boste se vec cudili nicemur. Glavno najbrz, da ima vsak BBH pildek. Dejstvo, da velika vecina ne ve, kaj drzi na striku in kako naj ravna s to stvarjo naprej, ni pomembno. Ocitno tudi tukaj, med nami ne.

V danem primeru lovijo carovnice v ozadju in jih lovimo vsi povprek. Se strinjam, da je treba stroko vplest, vendar je najprej vprasanje, kaj stroka je in kdo so strokovnjaki. Tisti, ki so sli mimo kaksnega poligona KD, ali kdo drug? Se strinjam, da je treba stigmo spravit s psov. Teh in vseh ostalih. Vendar ne tako, da bodo vsi psi, ki so ze "pokvarjeni" zasciteni in ne tako, da bodo zasciteni tudi vsi tisti, ki bodo pse "pokvarjali".

Predlog zakona je ze vlozen. Po informacijah TALE brez bistvenih sprememb. Trdim, da se zakonov ne sme sprejemati, ko je histerija na visku, saj še tistih strokovnih vlozkov ne bo, ki bi sicer imeli nekaj malega moznosti, da bi jih vkljucili. Bodo pa interesi: politike, verjetno se KZS. Karavane, kot je nasa, bodo lajale, psi bodo naprej odhajali iz rok v roke, kot se bo zljubilo "kinoloskim strokovnjakom". Namrec, pod ta izraz spada vsak, ki je ali bo kdaj potegnil kaksnega mladica ven, pa ce ve, koliko zob in kaksno moc ugriza ima tak pes, ali pa ne. O genetiki vedo nekaj malega redki posamezniki. Da lahko vecinoma v tej drzavi vsi od prvega do zadnjega vlecejo ven mladice, nam je najbrz vsem jasno.
Logiran

Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #744 : nedelja, 07.02.2010 : 13:49:56 »

Ker psi, ki so v varnem okolju in socializirani, ne bodo napadli.
Ni res.
Se moram strinjat s Smetko, ne na eni strani vedno delat ljudi posasti, vsi psi so pa angelcki ki v nobenem trenutku ne bojo sli na nas, ce se jim bo zazdelo.
Boljse bi bilo napisati, da pravilno voden pes, ki mu je jasno kje mu je mesto v druzini (to je tam nekje zelo spodaj), ponavljam, ki mu je nedvomno jasno kje mu je mesto v druzini, ki je v glavi zdrav..ki ni poneumljan, poclovecen..ki je tretiran pasmi primerno in zivi pasmi primerno..e, tak pes doma (pa tudi zunej v normalnih okoliscinah) ne bo napadel.

Ce bo tak pes vseeno napadel, nekaj v glavi ni stimalo, ne bo avtomatsko lastnik tista posast ki ga je naredila takega.

Poleg tega ljudi z nepravilno vzgojo nebi imenovala posasti, pac pa nedorasle svojim psom. Primer: Moj pes je moj muci buci. Vec mu k riti prinesem, bolj me bo cenil. Naj spi na kavcu, ker on je pa ja pes..kje ste se videli pse spat na tleh? Moj pes me zajebava. Ah, sej bo. Moj trapast muci buci. Cez par mesecev..moj pes me ful zajebava..nic ne uboga, unicuje vse..ampak drugace je pa ful cukercek. Ja, sej ponavadi je tako.

Cez eno leto: Moj pes je zarencal name. Res, kaj je pa blo? Ja, sem mu hotel/a prepreciti da naredi nekaj kar ne sme, pa se je uprl. Ja normalno da je se tvoj muci buci uprl, ne more en podrejeni njega sefeta komandirat.
Aja, kaj ste pa naredili ko je zarencal? Ma nic, ful smo se ga ustrasili v tem trenutku.

To je (zal)  moja osebna izkusnja in taki polomi SE dogajajo, tu pa lahko cisto lepo recemo da je zafural clovek.

Ce pa je v vzgoji in sobivanju s psom vse skupaj ravno nasprotno od zgornje izkusnje, da stima prav vse, je pes v rokah ljudi ki niso zeleni v vzgoji psov, da je morda pes kdaj probaval pa so ga prizemljili in tak pes iz cistega mira napade z resnim namenom..tam pa lahko recemo da s psom ni nekaj stimalo.

In ko enkrat pes postane do te mere nevaren da v nobenem trenutku ne mores zagotovo vedeti kaj bo naredil, je treba sprejet odlocitev in ga poslat tlacit rozice v nebesa. Pa jih imamo vsi radi, vsi jih obozujemo..ampak prvotno je treba imet rad sebe.

Point vsega mojega pisanja je torej da med pasmami SO razlike, fizicne kot karakterne, vsaka pasma je bila za nekaj delana in ima temu primerne potrebe.

Jaz imam krdelo delovnih..uporabnih v vse namene..ene bolj, ene manj dominantne..predvsem ko je govora o njih med sabo. Ampak jaz lahko trdim, da nihce od njih ni cloveku nevaren, prav vsak od njih gre lahko v urbano okolje, celo krdelo njih gre lahko istocasno v urbano okolje (in ne boste verjeli, ampak reakcije ljudi tu sploh niso negativne, se posebno rada pride kaka tetka razlozit da je pa to Dogo ki je bil delan za to in to in ko ji psi namenijo pozornost, vsa ponosna razlozi da oni cutijo da ima rada pse itd.)
En od njih ima eno lastnost, ki je nevarna-za spanec nas in sosedov:) Ob sestih zjutraj se dela da je volk in mu jasno pritegnejo tudi vsi ostali.

Prav nihce od njih ni od malega poskusal nicesar, ce bi bi bil pac prizemljen (nacinov je mnogo, po potrebi) in prav vsi so normalni veseli psi. V trenutku ko bi kateri od njih resno zasral, pa bog mu pomagaj. Pa ne bo in to lahko trdim brez kancice dvoma.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #745 : nedelja, 07.02.2010 : 13:57:03 »

Pa se nekaj..kaj je "varnost" za psa? A je to topel kraj, v objemu lastnika pa te pesmice?
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #746 : nedelja, 07.02.2010 : 14:07:31 »

Recimo da so dotični Bullmastifi res bili zlorabljani, kaze da ja. Ok, ste prebrali ta stavek. Zdaj pa dajmo nanje gledat kot na pse.
Za ljudi je spolna zloraba NORMALNO nekaj najbolj odvratnega. Tej psi pa so psi in se niso v nobenem trenutku (ce se lahko tako izrazim) smilili samim sebi, kako so oni dnevno zlorabljani in zaradi tega imeli travme..pa da je bil fotkic od napadenega asociacija na dildo..napaden pes je imel podobno frizuro kot njegov pohotni lastnik..to so psi, oni ne gledajo tako na te stvari da so "dolgo trpeli, pol jim je pa pocu film".
Edino kar se meni zdi smiselno je, da je bil napad odgovor na bolecino (plus tega so bili psi krdelo, lastnik pa menda ne najboljsi vodja) oz. lahko vse skupaj gledam cel bolecino..ne pa pasjo depresijo ker se psi zaradi spolne zlorabe pac ne morejo cutiti ponizanih. Zame tej psi niso bili ok ze tako ali tako (ce je bila to vzgoja ali ne pa nevem), eno z drugim je pa dalo tale rezultat. Je eden od rezultatov mogoce tudi nov zakon? Shocked Zaradi enega kretenskega dohtarja ki se ni mogel odlocit ce mu pri seksu bolj paseta dve nogi ali stiri tace, zaradi ene njegove prijateljice ki je obcasno sokove zamenjala s kislino..a pa se vi mal hecate? Mislim, a je kaj cudnega da je produkt takih dveh ljudi en prfuknjen pes? In kot sem ze napisala, zaradi teh dveh biserov bom tako kot vi morda nosila posledice jaz in moji neprfuknujeni psi.

Nebi pa rada ob vsem tem pisanju, ki za koga morda zveni prevec realno ali celo negativno metala slabe luci na Bullmastife..Bullmastifi, tapravi, beri tipicni so zelo skulirani psi.

Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #747 : nedelja, 07.02.2010 : 14:12:54 »

Aja, se opravicujem zaradi nekaterih kletvic v mojih postih..tako pac cutim v takih primerih Smiley
Logiran
saba
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 153


« Odgovor #748 : nedelja, 07.02.2010 : 14:21:13 »

Jana, JA in kapo dol.

Desobediencia.. tudi tebi.

Vendar. Dejmo bit malo bolj konstruktivni. Kje je trenutno največji problem?

Jaz ga vidim v predlaganem zakonu, ki ne bo rešil ničesar in ne bo dal odgovora na nobeno od vprašanj...

Peticija se mi zdi zelo dober predlog in v tem trenutku edini način da se nas sliši tudi zunaj tega foruma.

Od Klavdije predlagan osnutek se mi zdi predolg in preveč čustveno obarvan. Peibina izhodišča pa se mi zdijo super: kratka in jedrnata in zadevajo srž trenutnih problemov. Naj jih do konca oblikuje in naj se čimprej objavijo in začnejo zbirat podpisi.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #749 : nedelja, 07.02.2010 : 14:22:32 »

Pa se nekaj..kaj je "varnost" za psa? A je to topel kraj, v objemu lastnika pa te pesmice?

Desa, najbrz ljubezen Smiley.
Si pa veliko upas, ko pises o "prizemljitvi". Wink

Zgornje se ne nanasa samo na vzrejo, temvec tudi na rejo, kjer pa sploh problema niti zakonodajalci in niti strokovnjaki še niso "vzeli".
Povedano je bilo, da je 80% nerodovniskih in samo 20% rodovniskih psov, torej o vecjem delu pasje in cloveske populacije nikjer ne govori nihce, vecina ni in ne bo vkljucena v nobena obvezna izobrazevanja in ne bodo podvrzeni zakonom, kot veljajo/bodo/naj bi veljali za vse enako. Izpostavlja se nekaj psov, druge se spregleda.
Logiran

Strani: 1 ... 45 46 47 48 49 [50] 51 52 53 54 55 ... 303   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Bulmastifi ubili lastnika na Oražnovi v Ljubljani
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines