mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 21:08:43

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Vzreditelj ali zavetišče
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vzreditelj ali zavetišče  (Prebrano 14011 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
MalaMishka
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« : sreda, 29.08.2012 : 12:37:52 »

S fantom sva se po dolgem premisleku odločila, da si v naslednjem letu omisliva pasjega družinskega člana. Ne moreva se pa odločiti ali bi bil pes pasemski (nemški ovčar) ali bi vezela kakšnega iz zavetišča.

Zanima me predves kakšne so izkušnje tistih, ki ste se odločili za slednje, torej ste vzeli zavetiščnika (so bile kakšne težave pri prilagajanju, kakšno neželjeno vedenje, posebno šolanje, kakšno je bilo sprejemanje novega okolja in družinskih članov, odnos do drugih živali, kakšen je dil odnos in svetovanje zavetišča...).

LP
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #1 : sreda, 29.08.2012 : 13:19:51 »

Moje izkušnje z zavetiščem so bile zelo dobre.
Vendar sem v zavetišče prišla s spiskom mojih zahtev in pričakovanj od psa, ter s spiskom mojih zmožnosti in dejanskega stanja. Zelo dobro se je z vodjem zavetišča ali pa s tistim, ki psa bolje pozna, zelo dobro pogovoriti, saj to prinese samo pluse k pravi odločitvi.  Smiley
Torej, kdaj sem doma, kje sem doma (hiša, stanovanje v bloku...), koliko imam časa za psa, kaj storiti, ko grem na dopust, otroci, druge živali v skupnem bivališču z bodočim psom, želim veliko ali manj gibanja s psom, če bom hodila z njim v šolo, ... en kup stvari, ki ti bodo v zavetišču olajšala izbor psa in predvsem potem življenje z njim.  Smiley

Spisek, kakšnega psa hočem, pa je obsegal: velikost, spol, tip dlake, lajanje, potrebe po fizični aktivnosti (rabi veliko gibanja ali je rad na krajših sprehodih), sprejemanje mačk, ki jih že imamo, sprejemanje drugih psov, kakšne druge posebnosti....  Smiley

V glavnem za prihod v zavetišče se je dobro pripraviti, saj ni nujno, da tiste lepe oči, ki te pogledajo iz kletke, in so namenjene samo tebi, da prav te očke pašejo v vaš kontekst življenja. Nikar gledati samo na videz, saj se včasih ne končna najbolje za nobenega od vas.

Vsekakor je vzeti žival iz zavetišča en lep dogodek, ki si ga zapomniš do konca. Mladi psi so običajno isti kot mladiči, ki jih dobiš izven zavetišča, če res nimajo neke grozne pretoklosti. Odrasli psi pa ponavadi imajo že kakšen zapis, a v zavetišču vam bodo znali povedati, kaj se lahko pričakuje od njega in, če so kakšne posebnosti. To vsekakor ne pomeni prav nič slabega, le morda drugačno delo z njim.
 
Mi imamo zavetiščarko, ki je k nam prišla z 2 letoma starosti in z nič kaj prijazno preteklostjo. Danes, po pol leta skupnega bivanja, lahko rečem samo, da imamo tisto, kar smo si želeli in je naš največji cuker! Njene posebnosti smo si vtisnili v spomin, da vemo, kdaj biti bolj pozoren na dogajanje. To pa je vse.

Vam želim, da boste izbrali tapravega pasjega sopotnika!  objem

Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #2 : sreda, 29.08.2012 : 13:36:45 »

Mi imamo zavetiščarko, ki je k nam prišla z 2 letoma starosti in z nič kaj prijazno preteklostjo. Danes, po pol leta skupnega bivanja, lahko rečem samo, da imamo tisto, kar smo si želeli in je naš največji cuker! Njene posebnosti smo si vtisnili v spomin, da vemo, kdaj biti bolj pozoren na dogajanje. To pa je vse.
Pa seveda, vzeli smo jo s polno zavestjo, da ima nekaj težav, ki jih lahko skupaj prebrodimo, in uživamo lepše življenje na polno!  Wink
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #3 : sreda, 29.08.2012 : 13:44:40 »

zavetiščnikov ne moreš jemat kot homogene celote, ker je vsak pes svoj svet.
če bi se jaz odločala, bi zagotovo vzela odraslega psa, kjer se že vidi karakter, slabosti, potrebe psa, izgled ...

pri tem se mi zdi ključna izbira zavetišča.
jaz bi šla recimo v horjul, kjer vsakega cuckota poznajo v dno duše, sem stoprocentna, da mi tudi slučajno ne bi zamolčali temnih plati in me opozorili na cake pri konkretnem cucku.
s tega vidika je v horjulu skoraj nemogoče, da bi fasal psa s tisoč skritimi napakami, ki ena za drugo lezejo ven in je vsaka zase eno skrajno neprijetno presenečenje.

poleg tega pa so še dosegljivi za panična vprašanja novopečenih atov in mam tipa - zakaj noče jest, bolj na mehko se je pokakal, a je kaj narobe itd.
am .... pa ne me prašat, kako to vem  Grin Grin Grin
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #4 : sreda, 29.08.2012 : 13:47:36 »

Morda je tule na mestu nalepiti tudi kak uporaben link Wink

Miti in resnice o živalih v zavetiščih

Kako se psa ne posvaja

TULE je pa tema ene krasne nemke v Zavetišču Horjul. Kiss
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #5 : sreda, 29.08.2012 : 13:57:00 »

Sem vedela, da so nekje še dobri linki, in upala, da bo nekdo to zraven dal. SD, hvala!  Kiss
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #6 : sreda, 29.08.2012 : 14:57:47 »

Jaz sem s svojima zavetiščarkama zelo zadovoljna. Sta točno to kar smo hoteli in kolikor nam trenutno znese (logistika in finance). Horjul svoje varovance pozna zelo dobro, tako da vama bodo znali svetovati kako in kaj. Sem pa jaz prvo vzela staro cca 5 mesecev, drugo pa 1,5 leta, ker pač navijam za odrasle pse (beri - sem preveč komot za ukvarjanje z mladiči Roll Eyes), pa še videz in karakter sta že definirana.
Logiran
MalaMishka
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #7 : sreda, 29.08.2012 : 15:29:27 »

Morda je tule na mestu nalepiti tudi kak uporaben link Wink

Miti in resnice o živalih v zavetiščih

Kako se psa ne posvaja

TULE je pa tema ene krasne nemke v Zavetišču Horjul. Kiss

Hvala za linke, si jih bom bolj podrobno pogledala, ko pridem domov.

Drugače pa že imamo eno zavetiščarko v družini in je naravnost fantastičen pes, ampak je prišla k hiši kot mladiček, jaz pa (če bi vzela) bi vzela odrasleda psa, iz razlogov, ki ste jih že omenili.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #8 : sreda, 29.08.2012 : 15:32:13 »

Če imaš s psom neke cilje: razstavljanje, vzreja, šolanje in tekmovanje v nekaterih disciplinah (recimo v "klasiki", lovstvu...) boš šel iskat psa primerne linije k dobremu vzreditelju.
Prednost takega nakupa je, da lahko vzameš tudi mladiča, pa dokaj dobro veš, kaj boš imel, ko bo odrastel (pri mladiču iz zavetišča tega skoraj nikoli ne veš, saj ponavadi ni znana niti mati). Poleg taga ima tak mladič kar najboljšo štartno osnovo za življenje (je bil že od začetka primerno oskrbovan in nima že v štartu posledic zanemarjanja in nepravilne oskrbe).

Če nimaš nekih zgoraj omenjenih zahtev, je starejši pes iz zavetišča (odrasel ali pubertetnik) odlična izbira. Veš že kakšen je, tako karakterno kot po zunanjosti. Vedeti je treba, da prinesejo ti psi  večinoma s seboj tudi kakšno neprijetno "prtljago", posledico napačnega ravnanja prejšnjih lastnikov. Nekaj od tega se pokaže že v zavetišču, marsikaj šele kasneje, ko minejo "medeni tedni" ali ko se pes znajde v situaciji, v katero v zavetišču ni prišel. Veliko večino teh težav je moč povsem odpraviti. Končni rezultat je odličen pes, v katerega pa je treba ponavadi vložiti nekaj več dela in truda kot v psa, ki ga od začetka vzgajaš po svoje. Po nekaterih kinoloških društvih imajo programe prilagojene prav psom iz zavetišč.
Moje (sicer zelo skromne) izkušnje pri posvajanju psov iz zavetišč so zelo dobre.
Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #9 : sreda, 29.08.2012 : 18:28:23 »

Naj priporočim še zavržene/odvzete/najdene kužke, ki niso v zavetiščih, ampak pri začasnih skrbnikih (po navadi v okviru kakšnega društva). Te prijazni rejniki lahko določenega kužka že zelo dobro spoznajo, navadijo na vse potrebno itd., kar olajša izbiro in navsezadnje življenje.  Wink
Iz izkušenj povem, da lahko dobiš "popoln paketek". Kiss  ljubezen
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #10 : sreda, 29.08.2012 : 18:47:18 »

Sama sem posvojila psa, starega 9 mesecev. Vsekakor bi priporočila zavetišče, kjer ti bodo znali svetovati in dobro ''razložiti'' karakter psa. Kot je že lanabela povedala, če nimaš nekih specifičnih ciljev, je zavetiščar taprava izbira.  Afro

Na spodnjem posnetku je lepo razloženo nekaj  psih iz zavetišča.
http://www.youtube.com/watch?v=4iiUhvxfLU0

Malo lahko tudi prebereš teme ''horjulčki se javljajo iz novih domov'' in videla boš, kako krasno je življenje z njimi Smiley
Logiran
D.Roze
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 95


WWW
« Odgovor #11 : sreda, 29.08.2012 : 19:34:44 »

Tudi jaz sem posvojil psicko iz azila..ampak bilo je leglo najdeno 4 mladičkov zato še ni bilo karakter nič kaj dosti znan..le to da je najmanjša in podrejena vsem bratom in sestram hehe  trenutno je pa že pri nam doma..ampak v azilu sem bil vsak dan, 2 uri..pogovarjal z veterinarjom, se igral z vsem leglom..nato pa smo jih žal ločili..
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #12 : sreda, 29.08.2012 : 21:17:45 »

Tudi mi smo se odločali med rodovniškim in zavetiščarjem.  Ves čas smo razmišljali o psički, baje so bolj mirne trmoglavka.
Na razstave nismo imeli namena hoditi. Iz izkušenj v sorodstvu sem videla, da leglo spraviti pokonci in mladiče porihtati, tako kot je treba ni hec. Sestrična še sedaj pravi, da hujšega šihta še ni imela Shocked. Potem pa še gredo. Tudi iz praktičnih razlogov je veliko lažje, če je psička poštimana Roll Eyes. Ko tako razmisliš, ugotoviš, da je čisto vseeno, če posvojiš zavetiščarja.
Malo smo se že menili za rodovniško labradorko, vendar psička še niti breja ni bila. Mladiči naj bi bili za oddajo nekje julija.
Na hribčku so pa imeli leglo črnuhov, ki mi res niso dali miru Undecided. Po konkretnih pogovorih se je v našo hišo februarja  priselil zavetiščar. Sicer sredi šolskega leta, pa sem otrokom samo enkrat zagrozila, da bo šel nazaj, če se ne bodo učili Evil.
Po svoje je prav zanimivo pričakovanje, koliko bo zrastel in kateri pasmi bo podoben Azn. Res pri mladičkih karakterja ne moreš predvidevati, vsaj to se pa vidi, ali je šef ali ni .  Danes lahko rečem samo to, da mi niti za sekuno še ni bilo žal, da smo se takrat tako odločili ljubezen. Edina težava je v tem, da je naš tako priden, da bi najrajši šli po še enega Shocked. O.k. To je že druga zgodba.

Pretehtajta, berita in sprašujta. Potem pa nam sporočita Wink.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #13 : sreda, 29.08.2012 : 21:28:05 »

Res pri mladičkih karakterja ne moreš predvidevati, vsaj to se pa vidi, ali je šef ali ni
Še marsikaj drugega se, sploh če jih je več na kupu in jih primerjaš Wink. Ampak defitivno pa več veš, kaj se je izcimilo, ko je pes starejši.
Logiran
Royalty
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.006


« Odgovor #14 : sreda, 29.08.2012 : 21:36:10 »

Kot posvojiteljica dveh psov iz zavetišča Horjul, od tega je bila psica stara pol leta, pes pa eno leto, lahko samo povem, da ne bi mogla dobiti/imeti boljših psov ljubezen.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Vzreditelj ali zavetišče
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines