mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 01.12.2020 : 12:09:16

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Stanje v slovenskih zavetiščih za zapuščene živali
Strani: 1 [2] 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Stanje v slovenskih zavetiščih za zapuščene živali  (Prebrano 27226 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 28.596


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #15 : ponedeljek, 29.02.2016 : 16:32:45 »

Jim Willis je že pred petnajstimi leti vedel, da so za evtanazije zapuščenih psov in mačk v zavetiščih krivi lastnikih živali in ne lastniki zavetišč.
Napisal je zgodbo zapuščenega psa. V njej je povedal vse.

Lahko sploh upamo, da bodo kdaj to spoznali tudi slovenski živalovarstveniki in ljubitelji živali?
Lahko sploh upamo, da se bodo kdaj z razdiralnega sovraštva do lastnikov zavetišč in reševanja posameznih živali preusmerili v učinkovito delo z ljudmi, ki pse in mačke že imajo ali jih šele kupujejo in posvajajo - z odgovornim skrbništvom?
Upanje umre zadnje.

Kako si lahko to storil? - klik
Copyright © avtor Jim Willis, prevod Mateja Hribar, 2001
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 28.596


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #16 : četrtek, 24.03.2016 : 09:50:10 »

Po letih občinske ignorance je v občini Horjul končno prišlo do ureditve zakonskih obveznosti. Občani občine Horjul se lahko ob najdbi živali v delovnem času občine obrnejo na telefonsko številko: 01 75 91 123, izven delovnega časa pa direktno na zavetišče Meli center, Repče na telefonsko številko: 031 331 336.
vir klik

Za občino Horjul v letih 2012-2014 v Supervizorju ni mogoče najti finančnih transakcij z občine v zavetišča - klik.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 28.596


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #17 : torek, 24.05.2016 : 12:22:32 »

Dve prijavi za upravljalca obalnega zavetišča za zapuščene živali
ponedeljek, 23. maj 2016

Na razpis za upravljalca obalnega zavetišča za zapuščene živali sta prišli dve prijavi, so pojasnili na Mestni občini Koper. Za upravljalca se potegujeta podjetje Dodič, ki ima v Hrpeljah veterinarsko ambulanto, ter Komunala Koper, ki trenutno vodi zavetišče.


Vir klik
Razpis je bil na klik
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 28.596


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #18 : četrtek, 30.06.2016 : 14:57:36 »

RAZPIS ZAKLJUČEN: Obalno zavetišče bo upravljala Marjetica Koper
Uredništvo/STA, 30.06.2016

Na razpisu za upravljavca obalnega zavetišča za zapuščene živali je zmagala Komunala Koper s svojim javnim podjetjem Marjetica Koper. Na razpis je prispela še ponudba Veterinarske ambulante Hrpelje, Obalno društvo proti mučenju živali pa se zaradi prepričanja, da je bil razpis prirejen Marjetici, nanj ni prijavilo, pišejo današnje Primorske novice.

Gre za zavetišče za živali za vse obalne občine. Izbrani upravljavec bo skrb za zavetišče prevzel v začetku prihodnjega leta, pogodba pa bo veljala za pet let.

http://www.regionalobala.si/novica/razpis-zakljucen-obalno-zavetisce-bo-upravljala-marjetica-koper
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 28.596


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #19 : ponedeljek, 11.07.2016 : 10:17:39 »

Konec zgodbe o Šivi - KLIK

Prejet dokument razkriva, da je prišla Šiva v zavetišče 12. 2. 2013 s "poškodbo zadnjega dela (taca), verjetno ne ravno svežo", 23. 2. 2013, torej po enajstih (11) dneh, pa so namesto okrevanja v zavetju zavetišča postale "v družinskem varstvu" njene poškodbe mnogo hujše: "od pasjega ugriza zlomljeni obe nogici in počena medenica, odprte rane, zaradi infekcije kosti operacija ni bila možna in upali so, da ji bo uspelo".
Kaj so počeli s Šivo 10 dni "v družinskem varstvu", da se je njeno stanje tako hudo poslabšalo?

V Odločbi IP št. 090-243/2015/11, z dne 30. 11. 2015, jasno, nedvoumno in uradno piše: "Takšno nezakonito ravnanje organa (ODPMŽ, o.p.) vsekakor pomeni grob poseg v pravico prosilke do seznanitve z informacijami javnega značaja, s katerimi razpolaga organ." Ker več kot dve leti nezakonitega početja ni bilo dovolj, so raztegnili tudi posredovanje dokumentov po tej odločbi z 31 dni na več kot 150 dni.
Na to se spomnite vsakič, ko boste od ODPMŽ ali njihovih podpornikov prebrali ali slišali pritožbe čez katerikoli organ ali javno službo v tej državi.

Vsak med nami se mora povsem sam in z vso odgovornostjo do živali odločiti, kakšne zgodbe bo podpiral.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 28.596


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #20 : četrtek, 21.07.2016 : 13:50:00 »

Kapacitete v Zavetišču Ljubljana so zapolnjene, zato do nadaljnjega brez omejitev sprejemajo le bolne in poškodovane mačke.
Več informacij o začasnem skrbništvu za mačje mladiče je tukaj.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 28.596


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #21 : torek, 07.02.2017 : 16:58:11 »

Res ni nič hujšega od smrti?
Avtorica: Alja Willenpart

V resnici ti že zdrava pamet (če pa tej ne verjameš, pa nekaj minut brskanja po internetu) pove, da v tujini ni tako lepo, kot to prikaže Animal Planet. Tudi tujina nima le t.i. "no-kill" zavetišč, kjer se živali ne evtanazira - obstajajo tudi taka, kjer je evtanazija še kako del vsakdana. In če bereš še malo dlje, ugotoviš, da zavetišče dobi naziv "no-kill" v primeru, da evtanazira manj kot 10% sprejetih živali. Ja, tudi tako opevana "no-kill" zavetišča včasih pomagajo živalim dostojno zapustiti svet. Tudi živali v teh zavetiščih včasih neozdravljivo zbolijo. Včasih sprejmejo tudi take, ki se še komaj držijo pri življenju in ki jim lahko pomagamo le še z evtanazijo. Vseh se rešiti ne da.

[...]

Seveda, vsaka žival si zasluži živeti. Toda za kakšno ceno? Kako se bo počutil pes, ki že celo življenje živi na ulici, ko bo na lepem zaprt med 4 stene in bo prisiljen v druženje s svojo novo družino, ki se je na smrt boji? Ste v živo že videli takega psa? Ko bo tam prišlo do ugriza, se bo preselil v nov začasni dom, kjer bodo zanj skrbeli spet novi ljudje. Ko bodo ugotovili, da ga ne obvladajo več, ga bodo morda spustili nazaj na ulico. Nekje v novem okolju, ki ga ta pes ne pozna. Morda ga bodo oddali v eno od "no-kill" zavetišč, kjer se bo leta in leta pripravljal na nov dom, če mu bo le kdo znal pomagati. Ko se bo njegovo vedenje končno tako izboljšalo, da bo pripravljen na posvojitev, bo pa star. Starih živali pa tako nihče noče.

[...]

Je smrt res najhujše, kar se ti lahko zgodi? Trpljenje je lahko tudi nevidno. Duševna bolečina ni nič manj resna in nič manj grozljiva kot fizična. Samo zato, ker žival rešimo pred ulico, še ne pomeni, da smo jo v resnici rešili. Samo zato, ker jo ohranjamo pri življenju, še ne pomeni, da zares živi. V želji pomagati lahko naredimo več škode kot koristi. Včasih je pač bolje tistega uličnega psa kastrirati in pustiti na ulici. Včasih je bolj humano uspavati bolno žival. Včasih jim lahko pomagamo le še z evtanazijo.


Celoten članek ...
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 28.596


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #22 : ponedeljek, 13.03.2017 : 20:00:16 »Osnovna dejavnost slovenskih zavetišč za živali ni skrb za zadovoljstvo javnosti, društev ali posameznikov, temveč skrb za zapuščene živali.

Živali ne zapuščajo lastniki zavetišč. Živali zapuščajo njihovi neodgovorni lastniki. Čas je, da se oddaljimo od vseh živalovarstvenih akterjev, ki nam že vse predolgo in vse preagresivno vsiljujejo napačne krivce za polna zavetišča in za splošno stanje v njih.

Standard in NADstandard v slovenskih zavetiščih za živali 2.0 - klik
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 28.596


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #23 : sreda, 12.04.2017 : 12:02:28 »

KDO JE ODGOVOREN ZA ZAPUŠČENE ŽIVALI?
Val 202, KJE PA VAS ČEVELJ ŽULI, 12. apr. 2017, 19 min. 34 s.
Če se pri nas v zadnjih letih tudi zaradi obveznega čipiranja zmanjšuje število zapuščenih psov, pa so še vedno velik problem zapuščene mačke, predvsem mladiči, in njihovo število naraste prav v pomladnih mesecih. Zakon o zaščiti živali določa, da so za zapuščene živali oziroma za zagotovitev zavetišč zanje odgovorne občine. Večina občin to stvar rešuje tako, da z zavetišči, tudi precej oddaljenimi od občine, sklene pogodbeno razmerje. Kakšno je to razmerje, pa je odvisno od občine do občine. Nekatere zavetišču plačajo za oskrbo vsake živali posebej, druge imajo mesečni pavšal. Nekatere občine od zavetišč zahtevajo celo, da to, ali žival sodi v zavetišče ali ne, oceni občinski referent. Ker pa je denarja vedno za vse premalo, je odgovor največkrat ne. In čeprav zavetišče zavezujeta tako zakon o zaščiti živali kot pravilnik o delovanju, po katerem žival mora sprejeti, lahko najditelj (živali) zaradi občinske odločitve ostane z živaljo vred pred zaprtimi vrati.


Kdo je odgovoren za zapuščene živali? - klik
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 28.596


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #24 : nedelja, 03.12.2017 : 20:45:51 »

Spremembe Zakona o zaščiti živali 2017/18

Predvidoma bo v januarju 2018 v Državnem zboru RS po hitrem postopku sprejet in v februarju 2018 uveljavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, ki poleg uskladitev z EU direktivami uvaja tudi sledeče pomembne spremembe:

- Predpisano bo čipiranje tudi za mačke in dihurje.
- Uvedeno bo čipiranje psov že v leglu (do osmega tedna starosti mladičev).
- Uvedeno bo enotno ravnanje pri določanju statusa nevarnih psov.
- Usmrtitev zdravih zapuščenih živali zaradi dolžine bivanja v zavetišču ne bo več dovoljena, strošek njihove oskrbe pa bo po 30. dnevu naložen zavetiščem.


Prve tri alineje več kot pozdravljam, zadnji se čudim. Lansirana je bila oktobra 2017 na srečanju Civilne iniciative za izboljšanje pravne zaščite živali "s kabinetom ministra mag. Dejana Židana in z direktorjem UVHVVR dr. Janezom Posedijem". Več kot očitno je navedena civilna iniciativa pri tej ideji delovala samostojno in brez živalovarstvenega konsenza, saj je celo med živalovarstveniki zaslediti ogorčenje nad njo. Mnogi se namreč zavedajo ključnega problema pri ukinitvi evtanazije zdravih živali - (ne)financiranja njihove oskrbe po 30. dnevu bivanja v zavetišču. Negotove donacije niso in ne smejo biti rešitev.

Odprta vprašanja in dileme v zvezi s to spremembo je odlično predstavilo Društvo za zaščito živali Ljubljana v prispevku
Kaj bo ukinitev evtanazij pomenila za živali? KLIK
Z njimi se v celoti strinjam.
Logiran

Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862« Odgovor #25 : četrtek, 21.12.2017 : 18:50:01 »

Sicer me zanima na splosno (rodovniski, mesanci) in ne izkljucno za zavetiscarje. A ker je tu govora o spremembi zakona, bom postavila vprasanje. Ali bodo kaksne spremembe pri uvozu?
Nekaj sem ujela, da bodo spremembe okoli uvoza a v predlogu ne najdem nobenih sprememb na to temo.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 28.596


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #26 : petek, 22.12.2017 : 09:27:13 »

Predlog so vmes razširjali (dodano čipiranje mačk, recimo). Danes (22. 12. 2017) je v podpisu na vladi (klik).

TUKAJ - klik je očitno končna verzija

Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali – predlog za obravnavo - EVA 2017-2330-0087

Mogoče se informacije o uvozu nanašajo na tole:

3. člen
V prvem odstavku 6. člena se besedilo »tretjega meseca« nadomesti z besedilom »osmega tedna«.
Drugi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»Lastnik psa mora lastništvo mladiča prijaviti pristojni veterinarski organizaciji najpozneje do dopolnjenega osmega tedna starosti mladiča. Novi lastnik psa mora lastništvo psa prijaviti v sedmih dneh od njegove pridobitve.«.


K 3. členu
Zaradi preprečevanja preprodaje psov in ilegalne trgovine s psi je zakon predpisuje obveznost, da je lastnik pasjega mladiča dolžan vse pasje mladiče, ki se skotijo v RS, označiti že v leglu, pri tem je mogoče takoj preveriti upoštevanje veljavnih določb zakona glede preobremenjevanja psic in preprodaje psov.


Sicer pa je v zadnji verziji še nekaj pomembnih sprememb:

4. člen
Za 6. členom se doda nov 6.a člen, ki se glasi:
»6.a člen
Lastništvo mačke se izkazuje z označitvijo mačke z mikročipom ter vpisom mačke in lastnika v centralni register psov ob smiselni uporabi prve in tretje alineje tretjega odstavka ter četrtega, petega, šestega in osmega odstavka prejšnjega člena.
Način označitve mačke in podrobnejše podatke o mački in njenem lastniku, ki se vodijo v centralnem registru psov, predpiše minister.«.


Obrazložitev k 4. členu
Označevanje mačk je eden izmed osnovnih prvih korakov k odgovornemu lastništvu živali. Odgovorno lastništvo je pogoj za zmanjševanje števila zapuščenih mačk v Sloveniji, zato nova določba vpeljuje označevanje mačk z mikročipi in vpis mačke in njenega lastnika v centralno bazo podatkov. Navedena določba opredeljuje zbiranje in upravljanje s podatki ter upravljalca centralne baze podatkov o mačkah.


12. člen
Prvi odstavek 26. člena se spremeni tako, da se glasi:

[... glej predlog]
Med drugimi spremembami je izbrisana 22. točka (o.p.)

Obrazložitev k 12. členu
Z dosedanjo 22. točko 26. člena se je dovoljevala usmrtitev zdrave zapuščene živali v zavetišču po preteku 30 dni od namestitve v zavetišče, če živali ni bilo mogoče oddati novim lastnikom. Prepoved usmrtitve zdravih zapuščenih živali v zavetiščih se nanaša na najdene, oddane ali odvzete hišne živali. Hišne živali, ki so v pristojnosti urejanja ministrstva, pristojnega za veterinarstvo so psi, domače mačke, sobne ptice, mali glodavci, terarijske, akvarijske in druge živali, ki so namenjene za družbo, varstvo ali pomoč človeku.
V zadnjih desetih letih se je stanje na področju zapuščenih psov izboljšalo in v zadnjih treh letih zavetišča niso poročala o težavah zaradi prenaseljenosti, zlasti psov, zato se spreminja določba, ki dovoljuje usmrtitev živali po 30 dneh od namestitve v zavetišče. Prav tako po poročanju zavetišč v praksi večina teh v Sloveniji že uveljavlja politiko neubijanja (no-kill policy). Usmrtitev živali je možna samo iz razlogov, navedenih v 26. členu zakona, zato se s spremenjenim odstavkom usklajujeta 31. in 26. člen. Prav tako se z novim odstavkom določi nosilec stroškov za oskrbo zapuščenih živali.
Druge spremembe člena so zaradi uskladitve zakona z novim izrazom in z zakonodajo EU.


13. člen
Peti odstavek 31. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Če zavetišče zapuščene živali ne odda v 45 dneh od dneva, ko je bila žival nameščena v zavetišče, krije nadaljnje stroške oskrbe živali imetnik zavetišča, v katerem je žival nameščena.«.


Obrazložitev k 13. členu
Z navedeno določbo se ureja plačevanje stroškov za zapuščene živali na način, da se podaljšuje rok na 45 dni v breme dosedanjega lastnika ali občine v kolikor ni zagotovila zavetišča. Po preteku navedenega roka stroški oskrbe in namestitve zapuščene živali preidejo stroški na zavetišče, s čimer se spodbuja oddajo zapuščenih živali, ki jih je težje oddati.


14. člen
Za 32. členom se doda nov 32.a člen, ki se glasi:
»32.a člen
Ne glede na določbe tega poglavja lahko zavetišče zdrave, sterilizirane ali kastrirane ter označene mačke vrne v okolje, če niso vajene stika s človekom in jih ni mogoče oddati. Te mačke se po vrnitvi v okolje ne štejejo več za zapuščene živali.«.


Obrazložitev k 14. členu
S tem členom se ureja status zapuščenih mačk, ki niso vajene stika s človekom in jih ni mogoče oddati.


Logiran

Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862« Odgovor #27 : sobota, 23.12.2017 : 12:33:21 »

Hvala Smiley
Ok, potem so le roki krajsi.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 28.596


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #28 : četrtek, 09.08.2018 : 16:10:44 »

'Amerika je bliže kot se zdi'
Intervju
Nadja Jurca, dominvrt.si, 9. 8. 2018

Nadja Jurca, Dom in vrt: "Rešenčki s področja bivše Jugoslavije so v zadnjih letih pravi hit, naša zavetišča so po drugi strani polna. Kaj delajo/delate zavetišča 'narobe', da živali ne uspete oddati oziroma kaj društva, ki uvažajo pse, počnejo, da jim uspe poiskati dom?"

Polona Samec, Zavetišče Horjul: "Posvajanje živali, ki v ljudeh vzbudijo močna čustva, je res pravi hit. Bolj kot je žival fizično ali psihično poškodovana, bolj kot je opis jokav in poln čustev, prej je posvojena. Pri nas tako poraznega stanja, kot je v državah bivše Jugoslavije ni, pa tudi ne predstavljam si, da bi kadarkoli spisala za žival oglas, ki ne predstavlja realnega stanja. Pri tem smo res svetlobna leta oddaljeni od ostalih.

Povsem možno je, da bi za potrebe uspešne statistike oddali več živali, vendar v resnici neuspešno. Za uspešno oddajo namreč štejemo tisto, pri kateri žival v svoji novi družini doživi starost, predvsem pa takšno, ki je vsem v veselje in se tako žival kot posvojitelji dobro počutijo. Med tistimi, ki te živali uvažajo in pišejo solzave opise, predvsem pa trdijo, da "ljubezen ne pozna meja" je na žalost večina tistih, ki za pomoč (človeškim) migrantom niti slišati nočejo.

V resnici je stvar zelo preprosta; živali je preveč, posvojiteljev pa premalo. Med posvojitelji pa je na žalost več tistih, ki želijo zadovoljiti svoje trenutne čustvene vzgibe in manj tistih, ki se za posvojitev odločajo odgovorno, po tehtnem razmisleku in si pustijo ob tem tudi svetovati. Takšnih, ki se zavedajo, da posvojitev spremeni življenje vsej družini za naslednjih nekaj let, je na žalost malo. Tekmovati tako, da ljudi zavajamo z nerealnimi opisi in izkoriščamo čustva, pa nočemo. Predvsem zato, ker je na malo daljši rok vse našteto zgolj v škodo živali. Ko namreč ljudje ugotovijo, da to ni to, kar so pričakovali, žival vedno in brez izjeme potegne krajši konec. Na kakršen koli način že. Tudi če jo slučajno obdržijo in so en z drugim nesrečni naslednjih nekaj let, je žival na slabšem."


Celoten članek na Dom in vrt... klik


foto © Zavetišče Horjul
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 28.596


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #29 : petek, 31.08.2018 : 09:17:51 »

Še vedno nas obkroža (pre)velika množica ljudi, živalovarstvenih aktivistov in njihovih podpornikov, ki so prepričani, da so zavetišča od boga dana in jih je treba lastnikom odvzeti ter jih dati v upravljanje prostovoljcem, da morajo biti njihova vrata odprta skoraj 'dan in noč', živali pa na ogled in na voljo za šlatanje ves čas in vsakomur, ter da raste denar na paypalu, youcaringu in v bankomatih. Ne vedo niti tega, da je zasebno zavetišče last lastnika, ki mu njegove lastnine ni mogoče odvzeti in jo dati nekomu drugemu, da zavetišča niso živalski vrtovi ali cirkusi, da za njihovo delovanje ni dovolj domača kopalnica, polomljen kavč in ljubezen, da je poleg ustreznih prostorov in opreme regulirano z zakonodajo vse, kar je povezano z delovanjem zavetišč in da potrebujejo ter zaslužijo vse živali v zavetiščih vse tisto, kar potrebujejo in zaslužijo posamezne živali v naših domovih. Lastniki in upravljavci zavetišč niso naše lutke, ki jih bomo gonili delat tisto, kar nam paše. Če kdo ni zadovoljen z delovanjem zavetišč, naj zgradi svojega, pridobi vsa potrebna dovoljenja in nam pokaže sam s svojimi sredstvi in svojim delom, kako naj bi bilo bolj prav. Torej ...
Vse o delovanju zavetišč lahko preberete po kliku na sliko pasjega mladiča s Fernetičev ...

Logiran

Strani: 1 [2] 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Stanje v slovenskih zavetiščih za zapuščene živali
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2020 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines