mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 13.07.2025 : 08:54:14

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terier - čvek
Strani: 1 ... 642 643 644 645 646 [647] 648 649 650 651 652 ... 872   Dol
Natisni
Avtor Tema: Tibetanski terier - čvek  (Prebrano 696333 krat)
0 članov in 8 gostov pregleduje to temo.
MARKO HREN
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.788

« Odgovor #9690 : četrtek, 02.04.2009 : 13:49:12 »

URADNO

India bo mamica. Danes smo opravili ultrazvok in v vsakem materničnem rogu smo videli po tri mladičke = 6  Smiley. Seveda gre lahko pri pregledu do prosevanja in se vidijo vedno isti mladički - zato bomo kaj bolj konkretno lahko videli šele čez čas - zagotovo pa nekaj dni pred porodom.  Je pa bilo tudi bitje srčkov lepo vidno. ZELO SMO VESELI in takoj sem obvestil preko 100 TT prijateljev in znancev in SMS-ji s čestitkami kar dežujejo - HVALA VSEM.

Torej, ker je to naše prvo TT leglo bom z veseljem prebral nasvete vseh, ki imate s TT legli veliko izkušenj. Najprej mi svetujte glede prehrane in ostali stvari v času brejosti. Naslednja tema je kotitev, ... itd. Zagotovo bodo vseh nasvetov, vaših izkušenj in mogoče celo malih skrivnosti veseli tudi ostali bralci foruma, saj bo to zagotovo bolj zanimivo od kratkih klepetov brez kakšne zanimive vsebine o TT-jih.

Obljubim pa tudi zgodbo o tem kako je Paula izbrala samčka, kako smo delali progesteron teste, odšli v Nemčijo na parjenje ... itd

Smiley
Logiran
luvi7777
odvisnež
Spol: Ženska
Sporočil: 642

« Odgovor #9691 : četrtek, 02.04.2009 : 13:58:32 »

Nanook ni ja nisam čula da je TT-ima domovina Engleska ali vjerujem da onaj tko zna priču o TT-ima zna i kako je pasmina nastala i kad je priznata pod imenom Tibetski terijer te da je Engleskoj  dan patronat za ovu divnu pasminu od strane FCI-a.
Kao što je poznato zapadni svijet su ušli tek 20-tih godina 20. st.
Priču o dr. Grieg koja je i to doba radila u Indiji svi više manje (nadam se) znamo. Ona je definitvno zaslužna što su TT nastali pod imenom koje sada nose. Kao izraz zahvalnosti što je izliječila suprugu jednog tibetanca, dobila jednog malog psića. Kako je već bila u izložbenom krugu pasa  u Indiji, kontaktirala je tadašnji i Indijski kinološki savez gdje joj je savjetovano da psa (ne TT-a već psa) registrira kao Lhasa Terrier (kako su u to doba zvali današnje Lhasa Apso). No, kada su suci vidjeli psa složili su se da takav tip psa još nisu vidjeli.
Uskoro je nabavila i mužjaka, napravila leglo koje se nadgledalo od Indijskog Saveza.
Uzgojivši tri generacije dovela ih je na izložbu pasa u Delhi gdje se trebalo odlučiti radi li se o čistokrvnoj pasmini. Pogledali su sve što je dr. Grieg uzgojila, te su pse proglasili čistokrvnima dobivši naziv tibetski terijeri i to vjerojatno samo zbog toga što su bili visine terijera. U procesu priznavanja psamine, dr. Grieg se vratila u Englesku, no tamo ih je nastavila izlagati pod imenom lhasa terrier budući da procedura oko priznavanja imena tibetski terijer nije bila gotova, no vrlo brzo su i u Engleskoj psi priznati kao tibetski terijeri.
Toliko o patronatu.

Tag tu, nemaju svi psi iste rodovnice.  Koliko znam kod  pasa s Tibeta se ne zna porijeklo jer nema kontroliranog uzgoja.
Pogojni rodovnici u dosta zemalja ne važe. Kao niti u HR.
Ne razumijem čemu toliki tabu. Ideja i program su super.
Doprinos ovog projekta će biti viđen tek tijekom dugog niza godina i možda zaista čini veliku stvar za pse TT-e.
Psi koje smo vidjeli s Tibeta nisu blizu onome što je uvezla u Europu g. Grigova a su još dalje od tipa TT-ja kojeg prihvaća već godinama FCI (KROVNA KINOLOŠKA ORGANIZACIJA). Pa nemojte zaboraviti, da je i gđa. Grigova imala velik utjecaj na pasminu i ona je bila iz Evrope / Engleske, njena mama je bila veliki uzgajivač i tako je baš zbog nje bilo utjecaj Evropske kinološke ruke značajan. Kasnije kad su ovu pasminu zavoljeli i drugi i kada nije bila jedna i jedina je polako počela gubiti činjenica da je samo ona u pravu „kao: samo ja ću diktirati šta je i šta nije TT”.
Onaj tko je pročitao literaturu o TT-ima zna što se u cijeloj toj pomutnji dogodilo u njenom dvorištu i zašto je velika većina pasa poubijana.
Od tada je nastalo  puno kombinacija, linija, ... nastala je čudesna pasmina a vlasnici i dandanas mogu da birati slobodno. .
Mislim da nijednom ljubitelju pasmine ne bi trebalo biti bitno koje je pas linije, za onu koju se odluči ta je za njega prava. Po nn.toti put je bitno da je pas zdrav, i da je u tipu.

upozorilo me prilikom slanja posta da je stigao novi post...i eto divne vijesti. Nadam se da si dobio i sms.
MARKO.........najveće čestitke od sveg srca  Kiss Kiss Kiss...toliko sam sretna. Znaš da mi ej India miljenica od kad samje prviputa vidjela....a budući tata mi je WOW....jako dobar izbor! Čuvajte ju pazite i mazite. Bit ćete svi skupa super! Moraš joj dati pojačanu hranu pred kraj, te svježeg sira...
6 komada...dobro ste to odradlili!  Grin  Cheesy Što kaže baka Paula??? kako nam je lijepa trudnica? kako se ponaša? joj jedva čekam bebice.....
Daj nam koju slikicu  Smiley
Logiran
ttwind
novinec
*
Sporočil: 18

« Odgovor #9692 : četrtek, 02.04.2009 : 14:00:55 »

Marko, čestitke.  Cheesy
Logiran
luvi7777
odvisnež
Sporočil: 642

« Odgovor #9693 : četrtek, 02.04.2009 : 14:07:59 »

Čuj, je li već smišljaš imena?  Wink
Kad očekujete bebice?
Logiran
bauci
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.435

« Odgovor #9694 : četrtek, 02.04.2009 : 14:34:10 »

Marko, čestitke še tu!!!!   Cheesy  Kiss

Zdaj pa hitro na paket maksi, da ne bo teta Jana huda.  Grin  Grin
Logiran
Nanook
midi
Sporočil: 7.399

NS Lama Tari

« Odgovor #9695 : četrtek, 02.04.2009 : 15:02:59 »

luvi77, jaz sem to o domovini slisala oz. prebrala prvic pred ene 15 leti, mi je do danes ostalo v spominu in me vedno znova nasmeje, ko se spomnim (ali spet kje preberem).

Seveda niso samo TTji s Tibeta tisti, ki imajo pogojne/zacetne rodovnike. Te se najde tudi pri drugih pasmah. Pri tem sploh ni nujno, da predniki niso poznani, samo vpisani pac niso (neka kvackanja s FCI, starsi niso registrirani itd.). Hm, mislim da je en od teh z zacetnim/pogojnim rodovnikom celo evropski prvak, ampak bi morala vzrediteljico vprasat kaj in kako natancno je z njegovim rodovnikom.

Meni osebno so TTji s Tibeta super, njihovi potomci sp pa sploh krasni.

Marko, cestitke!
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Jasi
midi
Sporočil: 698

« Odgovor #9696 : četrtek, 02.04.2009 : 15:09:04 »

Nanda, Luvi, Charlie, Marko  in ostali, hvala za vzpodbudo in pripravljenost pomagat, sem morala mal pojamrat.  Wink
Marko, čestitke  Cheesy
ja res je kriza, sedim ves dan na Budget sestanku za našo regijo in ni preveč vzpodbudno  Sad
Lep pozdrav vsem in čim bolj se cartajte na ta dežev dan  Wink
jaz moram nazaj delat
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.173

« Odgovor #9697 : četrtek, 02.04.2009 : 15:11:49 »

Luvi, nisva se prav razumeli! Hotela sem povedati samo to, da so prvi znani predniki naših psov imeli neznane starše.....pa naj bo v dvajsetih, petdesetih letih prejšnjega stoletja ali pa današnji psi, pripeljani iz Tibeta.

Oglej si rodovnik Trojan Kynosa ali pa Lily in Kimija (starši Bunty), pa in v današnjem času pripeljanih iz Tibeta ....in boš ugotovila, da je poreklo enako ....se pravi, NEZNANO!

Pogojni rodovniki, ki jih izda Kinološka zveza Slovenije, so seveda priznani s strani FCI!

Logiran
AMODINI
odvisnež
Sporočil: 589

« Odgovor #9698 : četrtek, 02.04.2009 : 15:23:51 »

Marko, še čestitke do nas Smiley
heh Jasi...mi pa mamo tak lep dan tukaj, da lahko favšarijo povzročimo Wink
sonček, pa toplo...mogoče pa bo zdaj kaj več cvetja  Cheesy

Pa še par linkov:
se mi zdi, da imamo pri vseh treh linijah skupni imenovalec ,ki pravi UKNOWN,
ne glede na letnice uvoza, ki so zapisane ob imenu.
Kaj, ko bi se premaknili z mrtve točke in povedali še kaj pametnega Undecided

http://www.dixiemtn.com/cgi/geneal.pl?op=tree&index=45997&gens=5&db=tibetan.dbw

http://www.dixiemtn.com/cgi/geneal.pl?op=tree&index=8331&gens=5&db=tibetan.dbw

http://www.dixiemtn.com/cgi/geneal.pl?op=tree&index=16732&gens=5&db=tibetan.dbw

http://www.dixiemtn.com/cgi/geneal.pl?op=tree&index=946&gens=5&db=tibetan.dbw

http://www.dixiemtn.com/cgi/geneal.pl?op=tree&index=5937&gens=5&db=tibetan.dbw
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**

« Odgovor #9699 : četrtek, 02.04.2009 : 15:38:27 »

Amodini, ti si zdaj bolj nazorno pokazala, kar sem jaz hotela dopovedati Smiley

Upam, da so zdaj stvari bolj jasne in da se vidi nek skupni imenovalec vseh treh linij....in bistvo....vsi so TT, vsi so naši in vse imamo radi!

Vsak vzreditelj se sam odloči, v katero smer bo peljal svojo vzrejo....osnovni cilj in prednost vseh pa bi moralo biti zdravje!

Hej, a sonček imate Shocked Sem fouš, ja, priznam Tongue Cheesy
Logiran
AMODINI
odvisnež

« Odgovor #9700 : četrtek, 02.04.2009 : 15:41:08 »

Sonček ja...končno Grin Grin ker zadnje cajte me je vreme spominjalo na tiste oktoberske dni, ko hodimo
po trgatvah, ne pa na začetek pomladi.... Smiley
Logiran
AMODINI
odvisnež

« Odgovor #9701 : četrtek, 02.04.2009 : 15:43:09 »

Amodini, ti si zdaj bolj nazorno pokazala, kar sem jaz hotela dopovedati Smiley

so se nama isti cajt porajale iste misli :-))))
Logiran
Jasi
midi
Sporočil: 698

« Odgovor #9702 : četrtek, 02.04.2009 : 15:48:50 »

Nanda, še posebej hvala za ponudbo. Veš moji penzionistki imajo sedaj lesene skokce z debelimi palicami, da jih lahko vidijo  Wink
Tako, da od "tvojih" mislim na sorto, ki je bila v Domžalah uparabljam le slalom, skokci pa čakajo pri eni najini skupni prijateljici, da jih uporabi na beli mladi damici  Wink
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**

« Odgovor #9703 : četrtek, 02.04.2009 : 15:54:00 »

Jasi, če prej ne, upam, da bo vsaj velikonočni zajček poleg pirhov, šunke in potice, prinesel še SONCE Smiley
Logiran
Nanook
midi
Sporočil: 7.399

NS Lama Tari

« Odgovor #9704 : četrtek, 02.04.2009 : 15:57:20 »

Skokce se lahko naredi tudi iz PVC cevi, take mam jaz. So relativno poceni, lahki, ce se pes zabije, ne boli, lahko so na dezju, mrazu, pa jim nic ni, enostavni za prenasat. Edino ni mi se uspelo sestavit takih, kjer bi se visina lahko regulirala oz. te, ki jih imam zdaj, lahko reguliram samo "na visje", nizje pa kvecjemu z zaganjem stranic.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: 1 ... 642 643 644 645 646 [647] 648 649 650 651 652 ... 872   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terier - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.